Slovensku hrozí pre poľovnícke predpisy súd, MŽP chce situáciu riešiť čo najskôr

Slovensku hrozí pre poľovnícke predpisy súd, MŽP chce situáciu riešiť čo najskôr

Bratislava 28. septembra (TASR) – Ministerstvo životného prostredia SR chce nesúlad právnych predpisov o poľovníctve s európskou smernicou o vtáctve, pre ktorý Slovensku hrozí súd, vyriešiť čo najskôr. "Ministerstvo dostalo formálne oznámenie oficiálne len vo štvrtok (26.9.). O probléme ministerstvo vie a vykoná potrebné kroky, aby túto nezrovnalosť vyriešilo v čo možno najkratšom čase," povedal hovorca rezortu Maroš Stano.

Na zosúladenie predpisov vyzvala Slovensko tento týždeň Európska komisia, ktorá zaslala odôvodnené stanovisko. V prípade, že nedôjde k náprave, môže byť celá záležitosť predložená Súdnemu dvoru EÚ so sídlom v Luxemburgu, ktorý by mohol udeliť pokutu. V probléme ide o zavedenie nepoľovných zón v chránených územiach Dunajské Luhy a Záhorské Pomoravie a populáciu husi divej, husi slatinnej a chochlačky. "O prípadných sankciách je nateraz predčasné hovoriť," tvrdí ministerstvo.

Dôvodom problému má byť chyba pri vyhlásení spomínaných chránených území. "Doterajšie kroky nasvedčujú, že Ministerstvo životného prostredia SR problém prehliada. Slovensko už pred rokom začalo s prípravou zmeny chybných vyhlášok. Od marca tohto roku sa v tomto procese nepokračuje a hrozí, že po prílete prvých väčších kŕdľov husí zo severu opätovne dôjde k ich zbytočne intenzívnemu plašeniu a zabíjaniu," upozorňuje Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko.

"Keďže rezort musel vziať do úvahy aj nesúhlasné stanovisko samosprávy a ZMOS, rozhodol sa preveriť aktuálnu situáciu prostredníctvom Štátnej ochrany prírody," skonštatoval Stano. Tá už podľa jeho slov vykonáva monitoring výskytu druhov a stav populácie, aby vyhodnotil vplyv a škody lovu na stav týchto druhov vtákov vrátane cezhraničných vplyvov na populáciu, keďže ide o pohraničné oblasti, vrátane lovu v susedných štátoch.

Reklama

Ornitológovia poukazujú, že v spomínaných oblastiach, ktoré podľa nich patria k najvýznamnejším zimoviskám vtáctva v strednej Európe, došlo k poklesu populácií zimujúcich vodných vtákov. "Takéto významné lokality sú chránené nielen v Európskej únii, ale je to prirodzené aj v iných krajinách po celom svete. Slovensko tak už dávno malo pre význam lokality konať samo, bez tlaku Európskej Komisie," povedal ochranársky manažér SOS/BirdLife Slovensko Jozef Ridzoň.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:51

Z čínskeho kozmodrómu Wen-čchang v piatok odštartovala sonda Čchang-e 6, ktorá sa pokúsi získať vôbec prvé vzorky pôdy a hornín z odvrátenej strany Mesiaca a dopraviť ich na Zem.

12:41

Okresná prokuratúra v Segedíne obvinila Moldavčana, ktorý vlani v lete pri úteku pred policajnou kontrolou spôsobil smrteľnú nehodu. Obeťou havárie vozidla prevážajúceho 19 ilegálnych migrantov pri juhomaďarskej obci Ásotthalom bolo jedno dieťa, pričom 18 pasažierov sa zranilo.

12:33

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší dvaja utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku na mesto Kurachove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedli to miestni predstavitelia.

12:25

Európsky parlament (EP) v piatok, na Svetový deň slobody tlače, oficiálne vyzval európske médiá, aby predkladali nominácie na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku. Informuje o tom spravodajca TASR.

12:14

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší traja utrpeli zranenia pri útoku ozbrojencov na humanitárny konvoj Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) v sudánskom Južnom Dárfúre. Oznámil to vo štvrtok Červený kríž.

11:45

Priemyselná produkcia vo Francúzsku v marci klesla. V medzimesačnom porovnaní sa znížila o 0,3 %, čím zvrátila nárast o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

11:33

Ceny pohonných látok v 17. týždni tohto roka klesli, pričom ceny benzínov a nafty sa znížili v priemere o tri centy za liter. Ceny benzínov klesali už druhý týždeň za sebou, nafta sa predávala najlacnejšie od polovice januára 2024. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:23

Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade trvalého prímeria v Pásme Gazy a neobmedzeného prísunu humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v piatok turecký minister pre obchod Omer Bolat.

11:12

 Izraelská vláda v piatok oznámila úmrtie ďalšieho z rukojemníkov, ktorých hnutie Hamas zadržiava v Pásme Gazy.

11:02

Medziročná miera inflácie v Turecku sa v apríli zvýšila na 69,8 % z marcovej úrovne 68,5 %, čo signalizuje, že centrálnej banke krajiny sa napriek zvýšeniu úrokových sadzieb stále nedarí zastaviť prudký rast spotrebiteľských cien.

10:51

Mexické úrady vo štvrtok oznámili, že už takmer týždeň pátrajú po dvoch Austrálčanoch a jednom Američanovi. Trojica vyrazila surfovať do mexického štátu Baja California, ktorý je obľúbenou turistickou destináciou, no zároveň ho sužuje násilie kartelov.

10:30

Austrálska federálna polícia v piatok uviedla, že zadržala muža podozrivého z pašovania 120 kilogramov kokaínu v mrazených kuracích výrobkoch. Informovala agentúra DPA.

10:23

Európa sa v tejto chvíli v otázke vojny a mieru zahráva s ohňom. Maďarsko sa ale nenechá vtiahnuť do vojny, povedal v piatok v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali