Mimoriadná správa: Ruské lietadlo s Alexandrovcami sa zrútilo do Čierneho mora. Na palube bolo 93 ľudí. Lietadlo smerovalo do Sýrie. Ide o atentát?

Mimoriadná správa: Ruské lietadlo s Alexandrovcami sa zrútilo do Čierneho mora. Na palube bolo 93 ľudí. Lietadlo smerovalo do Sýrie. Ide o atentát?

Moskva 25. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:RT)

 

Ruské dopravné lietadlo typu Tu-154 s 92 ľuďmi na palube vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovovci sa dnes niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany

Stroj, ktorý patril priamo rezortu obrany, viezol Alexandrovovcov na koncert na ruskej vojenskej základni v Sýrii, spresnilo ministerstvo. Na palube lietadla, ktoré zmizlo z obrazoviek radarov chvíľu po vzlete, bolo dovedna 85 cestujúcich a osem členov posádky.

Reklama

Záchranné a pátracie tímy našli jeho úlomky približne 1,5 kilometra od pobrežia v hĺbke 50-70 metrov pod hladinou. O prípadných preživších sa zatiaľ nikto nezmienil, píše agentúra AP.

Medzi cestujúcimi bolo aj deväť ruských novinárov vrátane televízneho štábu stanice Prvý kanál.

Reklama

Záchranné práce koordinuje osobne ruský minister obrany Sergej Šojgu a prezident Vladimir Putin je o udalosti priebežne oficiálne informovaný.

Tupolev Tu-154 je trojmotorové prúdové lietadlo vyvinuté začiatkom 70. rokov 20. storočia, ešte v sovietskom období.

Za riadením sedeli veľmi skúsení piloti. Nie je tým však vylúčená ani chyba pilotáže či technická porucha. To, že posádka nestihla ani vyslať núdzový signál, však vyvoláva špekulácie a neistotu.

Predpokladaný let a pád Tu - 154 nad Čiernym morom
Predpokladaný let a pád Tu – 154 nad Čiernym morom

 

Sled udalostí:

Reklama

20:20 Vyšetrovatelia zatiaľ verziu o teroristickom útoku nepokladajú za hlavnú, pretože sa dosiaľ nenašiel ani jeden dôkaz, ktorý by vyšetrovanie nasmeroval tým smerom, informuje Ria Novosti odvolávajúc sa na svoj zdroj v tajných službách.

18:21 Ruský minister dopravy Maxim Sokolov si myslí, že veľké rozšírenie trosiek havarovaného Tu-154 v mori má na svedomí silný prúd.

17:50 Google umiestnil na svoju hlavnú stránku čiernu stužku ako znak solidarity so zosnulými letu zrúteného Tu – 154

Google umiestnil na svoju hlavnú stránku čiernu stužku
Google umiestnil na svoju hlavnú stránku čiernu stužku

17:39 Zatiaľ ešte stále nie je nájdený trup Tu-154, povedal zdroj Tass. “Našli sme početné fragmenty, ale zatiaľ stále nie je detekovaný trup. Súradnice miesta jeho polohy ešte len musíme stanoviť,” dodal.

16:58 Vládna komisia požiadala príbuzných obetí, aby prišli do Moskvy na identifikáciu mŕtvych a genetické vyšetrenia, ktoré pomôžu identifikácii.

Reklama

16:48 V súčasnej dobe záchranné prace prevádza na mieste havárie Tu-154 32 lodí a 80 potápačov, informuje ruské ministerstvo obrany.

16:30 Starosta Jekaterinburgu Jevgenij Roizman povedal pre Tass, že pri tragédii zahynuvšia Doktorka Lisa pravdepodobne niesla do Sýrie deťom invalidné vozíky, ktoré jej predtým darovali orgány mesta.

15:19 Identifikácia mŕtvych tiel pri leteckom nešťastí neďaleko Soči bude prebiehať v Moskve informovalo ministerstvo dopravy.

15:17 Stovky obyvateľov Doneckej ľudovej republiky sa zúčastnilo zádušnej omše na pamiatku zabitých pri havárii ruského Tu-154 nad Čiernym morom, informoval TASS.

Už skôr, hlava Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko tiež uviedol, že Donbass nikdy zabudne, čo doktorka Lisa urobila pre deti v tomto regióne.

15:11 Ruský minister dopravy Maxim Sokolov odletel do Soči osobne riadiť vyšetrovaciu komisiu po páde Tu-154 a na pomoc príbuzným obetí.

14:58 Poradca Poroshenka, Juri Birjukov na svojom Facebooku napísal, že na Ukrajine sú potešení smrťou desiatok Rusov pri leteckom nešťastí nad Čiernym morom.

14:32 Podľa vyhlásenia ruského rezortu obrany, ktoré priniesla tlačová agentúra TASS, bolo lietadlo typu Tupolev Tu-154 vyrobené v roku 1983 a malo nalietaných celkovo 6689 hodín. Posledná oprava tohto lietadla bola vykonaná 29. decembra 2014. Plánovanou údržbou prešlo naposledy v septembri 2016. Počas dnešného letu z ruského Soči do sýrskej provincie Lázikíja ho riadil skúsený pilot Roman Volkov, ktorý bol zaradený do tzv. prvej triedy spôsobilosti a nalietaných mal vyše 3000 hodín.

13:51 Oficiálne úrady Ukrajiny dosiaľ nereagovali na tragédiu ruského lietadla.

13:49 Tlačový atašé ruského veľvyslanectva v Kyjeve, Oleg Grishin informoval, že Kyjevčania nosia k budove veľvyslanectva RF sviečky a kvety.

Reklama

13:47 Patriarcha Moskvy a celého Ruska Kirill vyjadruje sústrasť rodinám a priateľom mŕtvych pri havárii lietadla neďaleko Soči.

13:30 Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadril Bašar Asad ale i nemecká kancelárka Angela Merkelová.

13:13 Čoskoro bude do oblasti katastrofy vyslaných z iných flotíl ďalších viac ako 100 hlbinných potápačov so špeciálnym vybavením.

Len dosiaľ sa do pátracej a záchrannej akcie zapojilo viac ako 3 tisíc mužov.

13:06 Oddelenie informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany potvrdilo, že je v súčasnej dobe na palube záchrannej lode vyzdvihnútých 10 tiel obetí.

Reklama

Ako už bolo uvedené, dohľadávanie prebieha na ploche 10,5 kilometrov štvorcových. Do hľadania je zapojených 27 lodí, 37 potápačov, 4 vrtuľníky, BPLA a diaľkovo ovládané podmorské aparáty.

  12:52 NTV odmietlo komentovať slová Boženy Rynskej, ktorá sa radovala z úmrtia novinárov ruského televízneho kanála pri leteckom nešťastí neďaleko Soči.

Nekomentujeme diagnózy. Patrí to do pôsobnosti iných špecialistov, “- cituje RIA Novosti odpoveď NTV.

Reklama

12:39 Vladimír Putin zrušil účasť na svetelnej šou 26. decembra v Petrohrade v súvislosti so smútkom za pozostalých tragéie. Oznámil to tlačový hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

12:28 Meteorológovia očakávajú zhoršujúce sa poveternostné podmienky v Soči, kde sa vykonávajú dohľadávacie a záchranné operácie na mieste havárie.

12:26 Zdroj Tass uviedol, že ministerstvo obrany na mieste havárie lietadla našlo zatiaľ telá 10 mŕtvych.

12:18 Podľa riaditeľa centra Serbskoho Zuraba Kekelidze, identifikácia ostatkov zabitých pri leteckej havárii, si pravdepodobne bude vyžadovať genetické testy.

12:12 Vladimir Putin uistil, že dôvod zrútenia sa lietadla smerujúceho do Sýrie Tu-154 bude dôkladne preskúmaný.

“Príčin havárie budú dôkladne vyšetrené a bude urobené všetko pre podporu rodín obetí,povedal.

11:53 Za účelom dohľadávania pozostalých a trosiek lietadla v oblasti havárie Tu-154 odletelo do Soči lietadlo ministerstva pre mimoriadne situácie, na palube ktorého sú záchranári a potápači skupiny “Centrospas” a centra “Lider”. Podľa Tass, na palube je viac ako 40 záchranárov a špeciálne vybavenie.

Reklama

11:44 Sústrasť s mŕtvymi  lietadla Tu-154 vyjadril americký veľvyslanec v Rusku John Tefft a minister obrany Turecka Fikri Ysik.

“Naše myšlienky a modlitby sú s rodinami a priateľmi všetckých, ktorí boli na palube Tu-154, a s ruským ľudom” – citovala Teffta hovorkyňa amerického veľvyslanectva Maria Olsen.

Na druhej strane, minister obrany Turecka povedal, že bol “hlboko zarmútený správou o zrútení lietadla Tu-154 Ministerstva obrany Ruska do Čierneho mora”. “Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí a všetkým ľuďom v Rusku”, – povedal Ysik.

11:35 Minister obrany Sergej Šojgu je každú hodinu informovaný o pokroku pátracích a záchranných operácií a je pripravený okamžite prijať potrebné opatrenia.

Reklama

11:30 Ria Novosti informuje, že letisko v Soči, z ktorého vzlietlo lietadlo, ktoré sa následne zrútilo do Čierneho mora pracuje v riadnej prevádzke.

11:21 Rodiny vojakov zomrelých pri havárií Tu-154 v Soči, dostanú poistné plnenie vo výške viac ako 5,8 milióna rubľov. Uviedla to spoločnosť “SOGAZ”, u ktorej bolo poistené ministerstvo obrany Ruskej federácie čo sa týka zodpovednosti za škody spôsobené na živote, zdraví a majetku tretích strán pri prevádzke lietadiel.

11:15 Dmitrij Medvedev povedal, že okolnosti katastrofy budú dôkladne preskúmané.

“Táto strašná tragédia si vyžiadala životy ľudí, plných sily a plánov. Medzi mŕtvymi sú novinári, vojaci a hudobníci slávneho súboru Alexandrovci. Leteli do Sýrie s veľmi dobrou a mierovou misiou … Okolnosti incidentu budú dôkladne prešetrené, a všetci, ktorých sa dotkla táto tragédia, dostanú potrebnú pomoc,”  povedal Medvedev.

11:09 Zdroje zo záchrannej služby hlásia, že bolo objavených sedem tiel pasažierov.

10:59 Tu-154 sa vyrábal od roku 1970 do roku 2013, bolo vyrobených 1026kusov tohto lietadla, a až do nedávnej doby, boli tieto lietadla jedným z hlavných prepravných lietadiel na stredné vzdialenosti v Rusku.

11:03 Dnešné nehoda nebola prvá v histórii, čo sa týka strojov Tu-154: od 1973 roku havarovalo 73 lietadiel tohto typu. Zahynuli v nich viac ako tri tisícky ľudí

Reklama

10:56 Vládnu komisiu zriadenú Dmitrijom Medvedevom za účelom objasnenia príčin havárie Tu-154 povedie vedúci ministerstva dopravy Maxim Sokolov.

10:53 Popredný sólista Vadim Alexandrov Ananiev okomentoval v rozhovore pre RT tragédiu, ktorá stála životy jeho kolegov.

“Stále neverím”

 

10:47 Ministerstvo obrany uviedlo, že preživších haváriu v oblasti niet.

10:43 Navigátor lietadla ministerstva obrany Tu 154, ktoré sa zrútilo neďaleko Soči podplukovník Alexander Petukhov bol členom posádky v roku 2011, ktorej sa podarilo pristáť s pokazeným lietadlom. Informáciu zverejnili členovia “Forumavia.

 

Reklama

10:43 Elizaveta Glinková 8. decembra na odovzdávaní cien v Kremli.

 

10:40 Vojenská prokuratúra v spolupráci s komisiou Ministerstva obrany Ruskej federácie začala kontrolovať prípravu letu Tu-154.

10:25 Ministerstvo obrany spresnilo, že na palube lietadla bolo 93 ľudí.

10:17 MAK sa nebude podieľať na vyšetrovaní príčin katastrofy.

Vyšetrovanie príčin dopravných nehôd lietadiel určených na vojenské účely, vrátane prepravy cestujúcich a tovaru, ale patriacich pod ministerstvo obrany, pôsobiacich v stave ministerstva obrany, bude aj vyšetrovať ministerstvo obrany,” – informovali na ruskom ministerstve obrany.

10:10 Zdroj zo záchrannej služby hlási objav prvých piatich tiel obetí.

Reklama

10:08 Podľa ministerstva obrany, lietadlo zmizlo z obrazoviek radarov 2 minúty po štarte.

10:04 Fond “Spravedlivaja pomošč” potvrdil, že Elizaveta Glinková (Doktorka Lisa) bola na palube lietadla.

Predseda prezidentskej Rady pre ľudské práva Michail Fedotov povedal, že rozum a srdce odmietajú uznať fakt smrti hlavy fondu Spravodlivá pomoc Elizavety Glinkovej, ktorá bola v lietadle a viezla lieky pre univerzitnú šnemocnicu v sýrskej Lázikiji.

Elizaveta Glinkova, známa ako doktorka Liza, bola na palube havarovaného Tu-154, informuje portál ministerstva obrany RF.

“Rozum odmieta pochopiť, že už nie je s nami. Srdce odmieta tomu uveriť … Vedeli sme, že mala letieť do Sýrie na leteckú základňu Hmeimim, aby dopravila lieky pre univerzitnú nemocnicu v Lázikiji,” povedal Fedotov, ktorého cituje web Rady pre ľudské práva.” Do poslednej chvíle sme verili v zázrak. Sama bola zázrak, nebeské posolstvo o dobre,” napísal Fedotov.

Reklama

10:00 Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť rodinám a priateľom zabitých pri havárii Ministerstva obrany Tu-154 lietadlo v Soči.

9:53 Ministerstvo obrany objasnilo, že posledná oprava lietadiel, ktoré bolo vyrobené v roku 1983,prebehla v decembri 2014.

9:48 Putin nariadil Medvedevovi vytvoriť zvláštnu komisiu na vyšetrenie pádu lietadla TU – 154

9:45 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že lietadlo riadil skúsený pilot prvej triedy.

“Lietadlo Tu-154 ruského ministerstva obrany – vojenské transportné lietadlo pilotoval skúsený pilot Roman Alexandrovič Volkov. Roman Volkovpilot prvej triedy. Celkové mal nalietané – viac ako tri tisícky hodín, informovala agentúra.

Video z miesta pádu lietadla:

 

9:30 Na vyhľadávacej operácie pri čiernomorskom pobreží Soči sa podieľajú štyri lode a päť vrtuľníkov.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali