Novým prezidentom Slovenskej republiky sa stal Andrej Kiska

Novým prezidentom Slovenskej republiky sa stal Andrej Kiska

Slovensko 30. marca (HSP/Ilustrácia:HSP)

 

Druhé kolo prezidentských volieb 2014 vyhral s výrazným náskokom Andrej Kiska

Volebné hlasy sú spočítané. Slovensko má nového prezidenta a je ním Andrej Kiska. Môžeme povedať, že Kiska poslúchol radu Kňažka, zostúpil z bilbordov a jeho kroky smerujú priamo do prezidentského paláca.

Reklama

V poradí štvrtý prezident Slovenskej republiky je zároveň prvým, ktorý pred svojím nástupom nepôsobil na politickej scéne. Mediálna absencia predvolebných prieskumov neumožňovala napovedať všetkým voličom, kto bude potenciálnou hlavou štátu. Výnimkou boli individuálne prieskumy internetových portálov, ktoré vo väčšine favorizovali práve Kisku. Je však potrebné podotknúť, že na týchto prieskumoch sa zúčastnili najmä užívatelia internetu, a to sú ľudia do 60 rokov. Kým Robert Fico mal istú časť voličov práve vo veku nad 60 rokov.

Reklama

A kto je náš nový prezident? Verejnosť o Kiskovi toho veľa nevie. Nie je tak “politický nahý“, ako náš (aj naďalej) premiér Fico. Kiska má 51 rokov. Narodil sa v Poprade, kde žije aj teraz. Je druhýkrát ženatý, má 4 deti. V roku 1990 emigroval do Ameriky. Tu pracoval na stavbách a na benzínovej pumpe. Neskôr začal podnikať. Na Slovensku zložil splátkové spoločnosti Quatro, Triangel a Tatrakredit. Podiely spoločnosti odpredal v roku 2005 a o rok neskôr založil nadáciu Dobrý anjel. Po oznámení kandidatúry sa v máji 2013 vzdal funkcie predsedu správnej rady v tejto organizácii. Kiska sa hlási k viere v Boha.

Počas predvolebnej kampane ho Fico obvinil z úžery a prepojenia na scientológov. Po prvom kole volieb začal Kiska kampaň informáciou, že na premiéra podáva trestné oznámenie. Fico mu túto skutočnosť niekoľkokrát vyčítal – namiesto gratulácie prišla informácia o trestnom oznámení.

Aj kampaň pred druhým kolom sa niesla v duchu obviňovania zo scientológie. Fico zašiel až do tých medzí, že o aktuálnom prezidentovi vyhlásil, že ak by požiadal o bezpečnostnú previerku, tak ju nedostane pre prepojenia na scientologickú cirkev. Fico svoje tvrdenia argumentoval faktami, že Kiska vydal svoju knihu Vezmi život do svojich rúk vo vydavateľstve, v ktorom je riaditeľ Ladislav Pavlik, ktorý je zároveň aj konateľom školy manažmentu Rona Hubbarda, zakladateľa scientologickej cirkvi. Pavlík k tejto knihe napísal aj predslov. Fico tiež tvrdil, že Kiska sa zúčastnil niektorých akcií, na ktorých boli prítomní ľudia z prostredia scientologickej cirkvi. Poslanec Branislav Škripek na svojom blogu sa obvineniam z blízkeho vzťahu k scientológii vyjadril nasledovne: “Ale to, že je Kiska scientológ, vieme len od Roberta Fica a on tým straší neznalú slovač. Keby to bola pravda, SIS by to dávno vedela a premiér by mal iné argumenty! Potom asi ozaj platí úmera, že Kiska je takým scientológom ako Fico katolíkom.”

Ďalšie obvinenie zo strany oponenta prišlo kvôli Kiskovým splátkovým spoločnostiam. Premiér argumentoval rozhodnutiami inšpekcie, ktoré sú verejne dostupné.

V aktuálnej otázke manželstva jedného muža a jednej ženy sa Kiska sa postavil za toto uzákonenie. V rozhovore pre denník Sme však na otázku či je za registrované partnerstvá pre homosexuálov, odpovedal áno. Pre portál 7vrchov.sk Kiska odpovedal rovnako. Svoju odpoveď zdôvodnil nasledovne: “Manželstvo je pre mňa zväzok muža a ženy. Domnievam sa však, že dospelí ľudia rovnakého pohlavia, ktorí spolu žijú, by mali mať možnosť usporiadať si niektoré praktické a právne náležitosti svojho spolužitia.” Otázka a uvedená odpoveď sa objavila na bilbordoch vedľa Kiskových. Podpísaná bola strana Obyčajní ľudia. Igor Matovič uviedol, že “sú to bilbordy kamaráta Roberta Fica – Víťazoslava Mórica, ktorý nám pred dvoma rokmi ukradol názov. Potom sme ho museli rozšíriť o spojenie nezávislé osobnosti.”

Reklama

Postavenia Andreja Kisku pred druhým kolom prezidentských volieb možno charakterizovať ako defenzívne. Fico prekladal argumenty a on sa bránil. „Témy určuje skôr Robert Fico, ktorý hľadá na Andreja Kisku kompromitujúce materiály,“ uviedol počas kampane politológ Miroslav Kusý.

Kiska vo svojich zdôvodneniach viackrát uviedol, že chce byť prezidentom pre všetkých občanov, vrátane menšín. Tiež deklaroval, že chce byť nestraníckym kandidátom. Napriek tomu, že nepatril do žiadneho politického subjektu, pravicové strany mu vyjadrili svoju podporu.

Nový prezident Andrej Kiska však týmto svojím víťazstvom Slovensku zaručil, že premiér sa nebude musieť vzdať funkcie, vláda nepodá demisiu a nebude potrebné jej nové programové vyhlásenie. Slováci vo voľbách preukázali vieru v svojho premiéra a nechali mu priestor, aby naplnil svoje volebné sľuby.

Ako bude prebiehať spolupráca premiéra Roberta Fica a prezidenta Andreja Kisku, ukáže obdobie po 15. júne, keď sa prezident oficiálne ujme svojej funkcie. Nateraz sa premiér zachoval zdvorilo a ešte pred oficiálnym vyhlásením výsledkov zablahoželal Andrejovi Kiskovi k prezidentskému kreslu.

ru

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali