Milan Uhrík o svojej kandidatúre na post predsedu Nitrianskeho kraja: Nebojím sa pánov z finančných skupín vyhodiť z kancelárie

Milan Uhrík o svojej kandidatúre na post predsedu Nitrianskeho kraja: Nebojím sa pánov z finančných skupín vyhodiť z kancelárie

Slovensko 10. augusta 2017 (HSP/Foto: TASR – Henrich Mišovič)

 

Uplynulý pondelok, 7. augusta, oznámila Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), že jej poslanec NR SR a zároveň podpredseda Milan Uhrík bude kandidovať na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Na snímke Milan Uhrík

Poslanca sme sa opýtali čo bolo podnetom, že sa rozhodol kandidovať, aké zmeny chce v kraji uskutočniť, ako aj to, či sa po prípadnom zvolení vzdá postu poslanca NR SR.

Reklama

 

Čo bolo podnetom, že ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja?

Reklama

Nemôžem sa už pozerať na to, ako je celá krajina drancovaná a rozpredávaná rôznym finančným a záujmovým skupinám. Ako postupne múdri a slušní ľudia čoraz viac skláňajú hlavy a neustále len ustupujú arogantným zlodejom. Narodil som sa v Nitrianskom kraji, prežil som v ňom celý život a teraz je čas, aby som zaň bojoval.

 

Ako vnímate súčasnú situáciu v Nitrianskom kraji?

Ľudia v kraji sú z tzv. štandardných politikov už frustrovaní. Nielen na krajskej, ale aj na mestskej úrovni v Nitre prekvitá papalášizmus a odtrhnutie od reality. Títo politici žijú jednoducho v inom svete. Namiesto konštruktívneho riešenia skutočných problémov ľudí sa venujú primitívnemu politikárčeniu. Uvedomuje si to čoraz viac ľudí, najmä tých, čo sledujú aj naše pôsobenie a vidia, do akých absurdných politických sabotáží sú štandardní politici ochotní zájsť len preto, aby zostali pri moci. Vzhľadom ku komunistickej minulosti týchto politikov, z ktorých boli mnohí aj členovia ŠTB, ma tieto zákerné praktiky však vôbec neprekvapujú. Nikto z nich napríklad nenájde odvahu ani len pomenovať problém, ktorý trápi v súčasnosti Nitru.

V Nitre sa stavia nová fabrika indickej automobilky Jaguár – Land Rover. Táto firma dostala od štátu dotácie rádovo v stovkách miliónov eur. Ľuďom v kraji sľubovali tisíc eurové platy. Namiesto toho však zaplavili celú Nitru arogantnými a agresívnymi robotníkmi z Balkánu. Vláda teda za peniaze z našich daní podporila firmu, ktorá si sem dovliekla lacných robotníkov zo zahraničia. My sme proti tomuto problému už tvrdo verejne vystúpili a v prípade, ak budem zvolený za predsedu kraja, urobím všetko pre to, aby kraj nezaplavili cudzinci. Mojím cieľom je, aby sa v kraji žilo dôstojne v prvom rade všetkým domácim obyvateľom – bez ohľadu na národnosť. Každý slušný občan jednoducho musí cítiť, že kraj a štát je tu v prvom rade preto, aby hájil jeho záujmy. A nie preto, aby hájil záujmy zahraničných investorov, cudzincov či rôznych finančných skupín.

Reklama

 

Aké zmeny chcete uskutočniť, ak budete zvolený na post predsedu?

Najskôr sa budeme musieť vysporiadať s obrovským 23 miliónovým dlhom, ktorý po 16 rokoch svojho úradovania zanechal končiaci župan Belica. Mojou prioritou bude preto najmä zlepšenie hospodárenia kraja. Zo skúseností, ktoré som získal počas práce vo funkcii riaditeľa Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja viem, že v drvivej väčšine prípadov sa veci dajú robiť efektívnejšie a za výhodnejšie ceny. Budem podporovať rozvoj stredného odborného školstva, zvyšovanie úrovne služieb v krajských zariadeniach sociálnych služieb a zlepšovať kvalitu cestnej infraštruktúry v kraji. Podrobný volebný program však zverejním až začiatkom septembra, keď budú oficiálne uzatvorené kandidátne listiny.

 

Aké sú vaše najväčšie výhrady voči súčasnému županovi Milanovi Belicovi?

Reklama

Pán Belica, napriek tomu že mal úplne ideálne východiskové možnosti, spravil z VÚC inštitúciu žijúcu pre seba. Napriek tomu, že mal širokú podporu poslancov v zastupiteľstve, nedokázal napríklad udržať a prevádzkovať krajské nemocnice. Namiesto toho ich kraj sprivatizoval v prospech finančných skupín. Najnovšie sa pustili dokonca už aj do privatizácie stredného odborného školstva. Napriek tomu, že pán Belica začínal ako prvý župan s nulovým dlhom, dnes odovzdáva kraj s dlhom 23 miliónov eur. A práve to je mojou najväčšou výhradou – že hoci mal absolútne všetky možnosti, aby Nitrianskemu kraju vrátil hrdosť, silu a prosperitu, ktorá mu historickým právom patrí, tak namiesto toho dostal kraj na pokraj krachu a obyvateľom kraja činnosť VÚC úplne znechutil.

 

Čo vnímate ako svoje pozitívum v porovnaní s Belicom?

Pracujem na úplne iných obrátkach v úplne inej dynamike, ako pán Belica, ktorý čoskoro oslávi 70-tku. Nemám problém ísť kvôli obhajobe verejného záujmu a šetreniu verejných peňazí aj do psychicky náročných a tvrdých jednaní. Súčasný prehnitý a skorumpovaný systém sa totiž nedá poraziť prosením či hladkaním. Treba prijať tvrdé kroky a pevne si stáť za svojimi hodnotami, pretože inak vás tá politicko-oligarchistická mafia skôr či neskôr skorumpuje, zastraší alebo zlikviduje. Ja sa pánov z finančných skupín nebojím vyhodiť z kancelárie. Ako riaditeľ Úradu BBSK som to dokázal už niekoľkokrát, keď som bol presvedčený o ich nekalých úmysloch. Nemajú ma čím vydierať, zastrašiť, ani podplatiť. Môj hodnotový rámec je jednoducho úplne iný, ako hodnotový rámec pána Belicu či iných štandardných politikov. Chcem, aby mohli byť ľudia opäť hrdí na to, že sú práve z Nitrianskeho kraja.

 

V prípade, že Vám voliči dajú svoju dôveru, vzdáte sa postu poslanca v NR SR?

S týmto populistickým sľubom prichádzajú najmä kandidáti zo SaS a OĽaNO, ktorí vedia, že nebudú zvolení. Táto otázka je však zatiaľ predčasná a nechcem špekulovať nad tým, čo by bolo keby. Uvidíme, ako dopadnú župné voľby a akú podporu v zastupiteľstve získame. Ak získame málo poslancov alebo žiadneho poslanca, tak pravdepodobne by som sa mandátu poslanca NR SR vzdal, pretože politický „súboj“ so zastupiteľstvom by si vyžadoval veľa úsilia. Ak však získame v zastupiteľstve dostatok poslancov, tak sa bude dať pracovať oveľa ľahšie a plynulejšie a v tom prípade je rozumnejšie, aby mal kraj svojho zástupcu a obhajcu aj v NR SR. Samozrejme, v takom prípade by som vykonával funkciu predsedu samosprávneho kraja len za minimálnu mzdu, ktorá je teraz 435 € v hrubom.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali