Irán poskytol Putinovi tromfy pre rozhovor s Trumpom

Irán poskytol Putinovi tromfy pre rozhovor s Trumpom

Teherán 1. novembra 2017 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR-Sergei Karpukhin/Pool photo via AP)

 

Ruský portál Vzgljad publikoval v článku Nikitu Kovalenka zaujímavé informácie týkajúce sa iránskeho raketového programu a politickým možnostiam, ktorý tento program poskytuje Rusku.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a iránsky prezident Hasan Rúhání

Podľa existujúcich dohôd bude dostrel iránskych balistických rakiet ohraničený 2000 km. Túto informáciu potvrdil ajatolláh Chamenei, počas návštevy prezidenta RF Vladimíra Putina v Teheráne. Iránske vyhlásenie má priamy dopad na rusko-americké vzťahy a predstavuje jeden z najakútnejších aspektov – spor o systéme iránskej protiraketovej obrany.

Reklama

Znížiť dolet iránskych rakiet na 2000 km predstavuje politický krok z dielne ajatolláha Chameneiho. Irán má samozrejme možnosti dolet rakiet aj zvýšiť, oznámil veliteľ Islamských revolučných gárd IRGC, generálmajor Mohammad Ali Dzhafari. Podľa Dzhafariho ajatolláhovo vyhlásenie má diplomatický a politický podtext. Skrátenie doletu iránskych rakiet nebráni Iránu zasahovať americké a izraelské ciele v regióne – všetky ciele ležia vo vzdialenosti do 2000 km.

Iránsky prezident Hasan Rúhání potvrdil, že Irán bude pokračovať v ďalšom rozvoji svojho raketového programu. Na konci septembra sa počas vojenskej prehliadky v Teheráne predstavila verejnosti nová iránska balistická raketa Horamshahr. Irán otvorene uviedol, že jeho balistické strely sú určené len na obranu iránskeho územia. Tradičnými súpermi Iránu sú USA, Saudská Arábia a Izrael. Iránsky vývoj balistických rakiet a aktivity pri výrobe obohateného uránu tradične znervózňuje USA, ktoré chápu že zvyšovaním svojho vojenského potenciálu sa Irán stáva skutočnou veľmocou, ktorá dokáže úspešne narušovať americké plány. Nervozitu vykazuje aj Izrael a Kongres USA už odsúhlasil proti Iránu nové sankcie.

Reklama

Podľa informácii amerického kanála ABCNews sa svojimi aktivitami Irán snaží ukázať rozdiel medzi Iránom a Severnou Kóreou. Severokórejský líder so svojimi 20 raketami hodil výzvu do tváre USA a tie bezmocne zúria, pretože do konvenčného konfliktu so Severnou Kóreou nepôjdu a atómový výbuch, ktorý by ohrozil ruské či čínske územie by znamenal automaticky útok Rusov a Číňanov na USA. Iránske politické elity však svojim obmedzovaním doletu rakiet nesnaží poklonkovať Američanom, ide o krok, ktorý má zasadiť klin medzi USA a Európou. Európa kvôli americkým aktivitám utrpela mnohé ekonomické škody, politika sankcií poškodzuje výrazne aj EÚ, v ktorej silnejú hlasy proti Američanom.

Ruský bezpečnostný a vojenský expert, generálporučík Jevgenij Bužinskij uviedol, že problém okolo iránskych rakiet je určený pre masírovanie mozgov americkej a európskej verejnosti. Američania sú natoľko zmanipulovaní  propagandou amerických médií, že naozaj veria verzii o zásahu Ruska do amerických prezidentských volieb. Rovnako je to aj s raketami. Skutoční odborníci v Pentagone a CIA vedia presne na akej úrovni sú iránske rakety, spoločnosť však musí ostať naladená na vlnách protiruskej, protičínskej, protikórejskej, protisýrskej hystérie, aby americké elity mohli aj naďalej viesť rovnakú americkú politiku.

Podľa generálporučíka Jevgenija Bužinského iránske rakety nedosahujú úroveň ruských, čínskych a amerických rakiet. Iránci a Severokórejci môžu zvýšiť akčný rádius svojich rakiet maximálne na 3000 km. Všetky ostatné vyhlásenia o tom, že iránske a severokórejské rakety dokážu zasiahnuť vzdialenejšie ciele považuje Bužinský za bluf. Iránci a ani Kórejci nemajú dostatočné rozvinuté technológie, aby dokázali vyvinúť medzikontinentálne rakety.

Jevgenij Bužinskij upozornil na ešte jeden zaujímavý faktor. Podľa jeho tvrdení blufovať môže ktorýkoľvek štát. Ktorýkoľvek štát môže tvrdiť že môže vyvinúť medzikontinentálnu raketu, ale že ju zatiaľ nevyvíjajú, pretože ju nepotrebujú. Pritom vývoj medzikontinentálnych balistických rakiet je veľmi drahý, drahé sú aj technológie a potrebné skúšky. Rusko má právo testovať svoje medzikontinentálne rakety na Kamčatke, všetky ostatné krajiny musia mať k dispozícii nejaký atol, podobne ako Francúzsko a USA a kontrolný merací komplex, ktorý je takisto veľmi drahý. Samozrejme Iránci by sa mohli pokúsiť nejaký merací komplex kúpiť a prenajať si atol na vykonávanie skúšok, o nič podobné sa však dosiaľ z pochopiteľných dôvodov nepokúsili (Američania by zabezpečili, aby žiadna krajina na Západe nevyšla Iránu v ústrety. Teoreticky by však Rusko mohlo Iránu pomôcť. To je ďalší dôvod, ktorý znervózňuje Američanov i Izrael).

Jevgenij Bužinskij uviedol, že Irán nepotrebuje medzikontinentálne rakety. Irán sa tvári ako regionálna veľmoc a chápe, že nie je skutočnou veľmocou. Všetci ich súperi sa nachádzajú vo vzdialenosti do 2400 km. Súpermi Iránu sú Izrael a Saudská Arábia, tieto územia dokážu iránske rakety zasiahnuť aj dnes. Iránci nepotrebujú rakety dlhšieho doletu.

Reklama

Dnes sa v Teheráne stretne ruský prezident Vladimír Putin s iránskym prezidentom Rouhánim. Spoločne posúdia vojnu v Sýrii, iránsky jadrový program a rusko-iránske vzťahy. Ruský prezident Vladimír Putin sa v dňoch 5 – 14. 11. 2017 zúčastní summitu APEC vo Vietname, kde rusko-iránske dohody zvýhodnia postavenie ruského prezidenta a zjednodušia Putinov dialóg s Izraelom a USA.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Experti upozorňujú aj na skutočnosť, že iránsky raketový program umožňuje USA budovať svoje objekty protivzdušnej obrany v centrálnej Európe, kde takéto stanice vznikajú najmä v Poľsku a Rumunsku. Informácie ajatolláha o tom, že Irán dobrovoľne znižuje dostrel svojích rakiet môžu byť signál pre Európanov, aby odmietali budovanie amerického systému protivzdušnej obrany, ktorý je de facto aj tak namierený proti Rusku. Keďže však Iránčania nepovolia americkým expertom vstup na územie Iránu, aby kontrolovali iránske rakety, je jasné že nič sa meniť nebude.

Podľa Jakova Kedmiho, izraelského politológa a bezpečnostného analytika sa Iránci snažia dokázať, že iránske rakety neohrozujú Izrael a ani Saudskú Arábiu. Irán ukazuje, že je ochotný dohodnúť sa a iránske vyhlásenia stimulujú Európanov k rozvoju vzájomných vzťahov s Iránom. Európania totiž nechcú platiť za americkú politiku a ekonomicky strácať len preto, lebo je to pre Američanov výhodné. Európska Únia tak dostáva do rúk zbraň, ktorú môžu použiť proti Američanom. Kedmi upozorňuje na to, že EÚ sa začína vymaňovať zo zovretia USA a začína viesť politiku, ktorá by bola nemysliteľná pred 10 rokmi v čase, kedy boli USA svetovým žandárom. Preto sa USA snažia o nejednotnosť v EÚ a podporujú štáty ako Poľsko a Rumunsko, ktoré svojím proamerickým postojom Európu oslabujú.

Podľa Kedmiho blízke kontakty Putina s Iránom umožňujú ruskému lídrovi úspešne tlačiť na Američanov a Izrael a presadzovať ruské záujmy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali