Hlavné správy opäť terčom špinavého útoku. Obáva sa denník SME o svoj podiel na reklamnom balíku?

Hlavné správy opäť terčom špinavého útoku. Obáva sa denník SME o svoj podiel na reklamnom balíku?

Bratislava 19. apríla 2016 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: Printscreen SME,facebook)

 

Denník SME sa včera znížil k bezprecedentnému útoku na svoju konkurenciu. Informoval a sám stal pri zrode komisie pod názvom konšpirátori.sk, ktorá posudzuje weby, označuje ich za konšpiračné a vyzýva inzerentov, aby na nich neinzerovali, ak sa nechcú strápniť.  

Špinavý útok proti konkurencii SME odštartovalo týmto článkom
Špinavý útok proti konkurencii SME odštartovalo týmto článkom

Tím „odborníkov“, ako ich denník SME nazýva, je zostavený hlavne zo zamestnancov a spolupracovníkov práve tohto média. Dokonca, členom tejto inkvizítorskej komisie je aj jeden zo spoluzakladateľov denníka SME. Tu sa človek môže iba usmiať.

Reklama

Pozrieme sa teda na zloženie 12-člennej „komisie“ bližšie a predstavíme si niektorých jej členov.

Prvým členom je Pavol Hardoš, píše pre SME a pre web JeToTak.sk, ktorý šíri nenávisť voči kresťanom.

Reklama

Ďalej je na zozname Marián Jaslovský, zakladateľ facebookovej stánky Prečo ľuďom hrabe. Už na tejto stránke sa stavia do pozície akéhosi cenzora, ktorý má posúdiť, čo je normálne a čo nie. Okrem zjavných nezmyslov, ktoré sa postujú na webe, si to napríklad odniesol aj hollywoodsky herec De Niro, respektíve článok v českom Blesku, ktorý informoval o tom, že De Niro si myslí, že autizmus jeho syna spôsobilo očkovanie. Podľa Jaslovského niečo také nie je možné. Je to jednoducho typické pre zmýšľanie týchto ľudí. Myslíš si niečo iné ako my –  si nenormálny (alebo minimálne konšpirátor, šíriteľ porpagandy, hoaxov a podobne)

 

Post z facebookovej stránky Prečo ľuďom hrabe, ktorej zakladateľom je Marián Jaslovský. Podľa tejto stránky je De Niro nenormálny, lebo si myslí, že jeho syn sa stal autistom v dôsledku očkovania
Post z facebookovej stránky Prečo ľuďom hrabe, ktorej zakladateľom je Marián Jaslovský. Podľa tejto stránky je De Niro nenormálny, lebo si myslí, že jeho syn sa stal autistom v dôsledku očkovania

 

Rovnako si to na tejto stránke odniesol aj oficiálny vatikánsky rozhlas Radio Vaticana, keď informoval o eucharistickom zázraku a ďalšie noviny.

 

Reklama
Hovoriť o eucharstickom zázraku je tiež mimo. Aj pre oficiálne médium Vatikánu
Hovoriť o eucharstickom zázraku je tiež mimo. Aj pre oficiálne médium Vatikánu

 

Na zozname sú aj Matúš Ritomský, prispievateľ denníka SME, Filip Struhárik, editor v Denníku N, predtým v SME, Dávid Tvrdoň, projektový manažér a novinár SME.

Medzi inkvizítorov sa zaradil aj spisovateľ Michal Hvorecký, prispievateľ denníka SME, ktorý je podpísaný na každom zozname „130 slovenských osobností“.

Nemohol chýbať ani známy protiruský konšpirátor a zostavovač zoznamov Juraj Smatana, ktorý sa napríklad obáva „tajných bojových skupín, ktoré vytvára prezident Putin priamo v západných krajinách. Ich členovia sú pripravení k okamžitej aktivácii a sú vycvičení v ruskom bojovom umení systema a v boji s nožom“. Čo k tomu dodať?

 

Reklama
Takéto obavy má zostavovateľ zoznamov konšpiračných webov Juraj Smatana
Takéto obavy má zostavovateľ zoznamov konšpiračných webov Juraj Smatana

 

Zlatým klincom tejto „odbornej komisie“ je Alexej Fulmek, ktorý je generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva vydavateľstva Petit Press, ktoré vydáva denník Sme.

Oficiálnym iniciátorom tejto frašky je spoločnosť Netsuccess, ktorej klientom je aj vydavateľstvo Petit Press, ktoré vydáva denník SME.

Viac by možno ani nebolo treba napísať. Každému je po oboznámení sa s členmi komisie jasné, akú objektívnosť táto bude mať a odkiaľ fúka vietor.

Chápem ľudí z denníka SME, že majú strach. Prestali byť dôveryhodní a iné médiá, ktoré vedia priniesť objektívnejšie a pravdivejšie spravodajstvo, stúpajú na popularite.

Nikoho pre to neprekvapí, že na ich zozname sa ocitla hlavne ich konkurencia – Parlamentné listy a samozrejme najväčší rival Hlavné správy, šikovne zamontovaní medzi rôzne alternatívne weby.

Je smutné, že mainstreamové noviny formátu SME, namiesto toho, aby prestali šíriť propagandu a začali tlačiť na objektívnosť a pravdivosť nimi prinášaných informácií, sa znížili k tomu, že vedú očierňovaciu kampaň voči konkurencii.

Nevedia sa presadiť spravodajstvom, a tak sa snažia odlákať od konkurencie inzerentov nechutnou ohováračskou kampaňou cez zvyšky svojho mediálneho vplyvu.

Rovnica, ktorou sa riadia, je jednoduchá. “Nebudú mať peniaze oni – my budeme mať o to viac. Poškoďme ich preto v ich obchodných vzťahoch.”

Paradoxom je, že ako dôkaz nášho konšpiračného obsahu stránka uvádza článok, ktorý kritizuje pochody fašistov – príslušníkov SS v Lotyšsku. Celý článok si môžete prečítať TU.

Reklama

Sme úspešný spravodajský portál. Okrem vyššie spomenutých expertov nás určite nikto za konšpiračný web nepovažuje, aj keď možno v niečom s nami nemusí súhlasiť.

Rozhovor pre naše noviny už poskytlo množstvo známych osobností z občianskeho života, politiky či kultúry. Andrej Danko, Boris Kollár, Nataša Žembová, Renáta Ocilková, Ibrahim Maiga, Erika Jurínová, Sergej Chelemendík, Martina Šimkovičová, a to sú len tí, čo mi momentálne napadli. Dúfam, že ich komisia nevyhlási všetkých za konšpirátorov.

Záverom by som chcel povedať, že tento útok zo strany SME pokladáme za neférový, nekalý boj o zdroje z inzercie. Takéto správanie je spoločensky aj morálne neprijateľné.

A pravda nakoniec aj tak vyjde najavo.

Róbert Sopko

Reklama

šéfredaktor

 

PS: Nabehlo nám niekoľko desiatok eur na účet, pričom pri jednej platbe bola poznámka: “rad vas citam a tento prispevok je mojim bojom proti konspiratori.sk” : ) a my iba dodávame, ĎAKUJEME vám za každú formu podpory

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali