Zdechovský k prípadom odoberania detí: Poliaci sa Nórov nezľakli

Zdechovský k prípadom odoberania detí: Poliaci sa Nórov nezľakli

Bratislava 29. januára 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Jens Meyer)

 

Český europoslanec Tomáš Zdechovský má už dosť  škandálov týkajúcich sa Nórska. Upozornil, že už bolo dosť lží z nórskej strany a je na čase zastaviť ich arogantnosť v prípadoch odoberania detí. Svoj postoj k najaktuálnejším informáciám zverejnil na svojom blogu

Ilustračné foto

Zdechovský v úvode informuje, že Nórsko požiadavkou na vyhostenie poľského diplomata, ktorý za svoju prácu získal aj ocenenie diplomat roka, pripísalo iba ďalší škandál spojený s Barnevernetom.

Reklama

Pričom, len pred nedávnom Barnevernet musel vysvetľovať prečo zamestnával pedofila (viac v článku).

“Oficiálnym vysvetlením je, že konal nezlúčiteľne s diplomatickým statusom. Pravda je ale oveľa jednoduchšia, za záujmy Poľska a hlavne za poľské rodiny prenasledované Barnevernetom, sa trhal ako lev a kryl tých, ktorým sa z Nórska podarilo utiecť. Trebárs Nórka Silje Garmo s jej dcérou, ktorá nedávno v Poľsku ako prvá získala kvôli Barnevernetu politický azyl” (viac v článku).

Reklama

Teda, robil iba to, čo sa od konzula očakáva, byť lojálnym k svojej zemi. A práve kvôli takémuto správaniu bol už dlhšie nie príliš obľúbeným. Všetko však nabralo rýchly spád po tom čo minulé leto podal pomocnú ruku nórsko-poľskej rodine, ktorá ho o to požiadala. No nórska polícia mu fyzicky zabránila vstúpiť na dané pojednávanie.

“Vzhľadom k faktu, že týmto činom Nóri porušili aj Viedenský dohovor o konzulárnych stykoch, vzbudilo to veľkú negatívne mediálnu pozornosť a kritiku od poľských politikov. Tých, ktorí podrobnejšie sledujú prípad Evy Michalákovej a ďalšie nórsko-české príbehy, ale asi neprekvapí, keď poviem, že obrana Barnevernetu bola “máme svoje vlastné pravidlá” a medzinárodné zmluvy ich nezaujímajú. Nie je nikto a nič, čo by ich donútilo nekonať úplne autonómne. A kto na to upozorní, je štátny vyvrheľ, v tomto prípade doslova,” vysvetlil Zdechovský.

Podľa jeho slov malo byť poskytnutie azylu Silje Garmovej poslednou kvapkou, a kedže nórske fondy odobrať nemožno rozhodli sa teda Poľsko potrestať vyhostením konzula. Poľský minister zahraničia sa ale rozhodol, že svojho konzula neodvolá, pretože je z jeho prácou spokojný. Slawomir Kowalski by tak nateraz mal zostať na svojom mieste podľa plánu, a to je momentálne do konca júna.

“Bude veľmi zaujímavé pozorovať, čo Nórsko urobí ďalej. Už aj kvôli tomu, že sa v Nórsku teraz opäť kvôli vnútornej politickej situácii zmenil minister pre deti a rodinu, ktorým je čerstvo kresťanský demokrat Kjell Ingolf Ropstad, ktorý je už teraz pod tlakom rôznych ľavicových extrémistov, ktorí v Nórsku najviac presadzujú myšlienku, že štát je lepší ako rodičia. Kvôli jeho konzervativizmu ani nebude ministrom pre “rovnosť pohlaví”, ako jeho predchodkyňa Linda Helleland,”dodáva.

Poľsko si za svojim postojom každopádne stojí a ak by došlo k vyhosteniu ich konzula tak oni vyhostia toho nórskeho.

Reklama

“Vyšlo totiž najavo, ako presne to bolo v deň, keď pána Kowalského nepustili na rokovanie. Nóri tvrdili, že konzul bol extrémne agresívny, on si to však nahrával a video dokazuje, že dokázal byť pokojný ako majster ZENu aj v momente, keď pred ním stálo hneď 5 policajtov a hovorili mu, že podľa ich pravidiel ho jednoducho vyviesť môžu. A ten neskutočný agresor im tam … poďakoval za spoluprácu a odišiel! Proste ďalší dôkaz, ako Nórsko oficiálne klame.”

Na snímke český europoslanec Tomáš Zdechovský

Kvôli tomu, že Nórsko porušilo Viedenský dohovor a zabránilo Kowalskému v kontakte s nórsko-poľskou rodinou Zdechovský dokonca poslal dve písomné interpelácie na Európsku komisiu. Odpovedali “úplne neurčito a mimo toho, na čo sme sa pýtali”. V oboch prípadoch totiž v podstate podľa jeho slov len trápne vymenovali legislatívu, ktorá medzi Poľskom a Nórskom existuje a nič viac.

Zdechovský si preto myslí, že je načase aby aj Česká republika vyhostila niektorých nórskych diplomatov. “Bývalá nórska veľvyslankyňa Siri Sletner, ktorá tvrdila, že za všetko môžu len tí hrozní Česi, by bola lepšia, bohužiaľ česká diplomacia ku kroku nenašla odvahu, a to ani po vyjadrení pána prezidenta Zemana, že to nie je úplne zlý nápad. A to dokonca ani v momente, keď síce Sletner opakovane uisťovala Michalákových, že im samozrejme nikto nezakazuje hovoriť o prípade na verejnosti, aby neskôr na súde, ktorý nielenže Eve nevrátil synov, ale ešte jej odobral rodičovské práva a v rozsudku čierne na bielom stálo, že matka publikuje prípad verejne a tým dokázala, že jej na srdci neleží najlepší záujem detí,” vysvetlil Zdechovský.

V závere vyzýval českých politikov na podporu Poliakov. “Ukážme že nám tiež záleží na českých občanoch a Nórsko si ďalej nemôže robiť, čo sa mu zapáči! Tiež si predsa vážime rodiny, alebo zase naša vláda ÁNO, ČSSD a KSČM uprednostní svoje záujmy nad záujmy českých občanov a rodín, ktoré Barnevernet systematicky ničí?”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali