Podozrenia voči komisárke Stelle Kyriakides, že dostala 4 milióny eur za nákup vakcín pre EÚ, stále pretrvávajú

Podozrenia voči komisárke Stelle Kyriakides, že dostala 4 milióny eur za nákup vakcín pre EÚ, stále pretrvávajú

Bratislava 3. mája 2021 (HSP/Foto:TASR/AP – Stephanie Lecocq/Photo Pool via AP, SITA/AP-John Thys, Pool FILE via AP)

 

30. apríla sme publikovali článok pod titulom „Korupčný škandál v Bruseli – Stelle Kyriakides, komisárke Európskej únie pre zdravie a bezpečnosť potravín pribudla na účte suma 4 milióny Eur“. Niektorí čitatelia tomu nemohli/nechceli uveriť a písali nám do redakcie, že sa jedná o hoax. Bohužiaľ, nejde o hoax. Jedna z najvyšších predstaviteliek Európskej únie je podozrivá, že zobrala úplatok 4 milióny eur za podpísanie zmlúv na nákup vakcín. Zdá sa teda, že nebudeme zaočkovaní len kvôli tomu, že si to vyžaduje pandemická situácia ale aj kvôli tomu, že niekto za to, aby sa minulo dostatok vakcín, zobral peniaze. Podozrenia zatiaľ nie sú potvrdené a čo je horšie, systémové médiá tomuto škandálu ani nevenujú pozornosť

eurokomisarka Kyriakidis
Na snímke eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová

Vzhľadom na to, že pre mnohých čitateľov boli tieto podozrenia neuveriteľné, prinášame vám ďalšie a podrobnejšie informácie.

Reklama

V článku sme uviedli, že v „V Európskom parlamente v rámci parlamentnej otázky jeden z poslancov napísal ešte pred týmto škandálom Výzvu na odstúpenie komisárky pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelly Kyriakides. Pravdivosť našich informácii týmto preukazujeme upresnením, ktoré si čitatelia môžu sami vyhľadať: Predmetnú výzvu na odstúpenie komisárky aj s odôvodnením predložil európskemu parlamentu dňa 29. januára 2021 pod evidenčným číslom E-000574/2021 poslanec Vincenzo Sofo.

Nakoľko veci sa vyvíjajú a bez vetra sa ani vánok nepohne, o uvedené podozrenia a finančné pomery rodiny Kyriakides sa začali zaujímať aj iní poslanci, ktorí neuverili obrane komisárky, že tento jednorázový príjem pochádza z podnikania jej manžela a ona s tým nemá nič spoločné.

Reklama

Európskemu parlamentu totiž dňa 6. apríla 2021 pod evidenčným číslom E-001844/2021 poslanec Sven Giegold predložil nasledovnú otázku, ktorá mu má byť zodpovedaná. Citujem: „Komisárka Stella Kyriakides vo svojom vyhlásení o finančných záujmoch vymenovala niekoľko riadiacich pozícií svojho manžela Kyriakosa Kyriakidesa. Spoločnosť MARALO LIMITED sa nejaví tak, hoci Kyriakos Kyriakodes je v nej uvedený ako konateľ, že by boli spoločnosti poskytnuté veľké pôžičky. Tieto úvery, ktoré spoločnosti poskytla družstevná banka, nedávno oznámil Kontrolný úrad Cyperskej republiky.

Vzhľadom na uvedené skutočnosti chcem Komisii položiť tieto otázky:

1/ Môže potvrdiť, že Kyriakos Kyriakides, manžel Stelly Kyriakides, je riaditeľom MARALO LIMITED a ak áno, odkedy?

2/ Prečo presne sa táto riadiaca pozícia a uvedené pôžičky neuviedli vo vyhlásení Komisárky o finančných záujmoch?

3/ Je vyhlásenie o finančných záujmoch Stelly Kyriakides neúplné aj v iných ohľadoch a bude ho včas revidovať?“. Koniec citátu.

Reklama

Z uvedeného vyplýva, že podozrenie naďalej pretrváva, pani komisárka svojimi verziami nepresvedčila každého a je možné, že raz na tieto otázky bude musieť dať odpoveď a vysvetlenie. A možno ani nie, pretože rodina Kyriakides je na Cypre známa tým, že v minulosti mala v rukách systém ošetrovania onkologických pacientov, avšak po neúmernom zvyšovaní cien za zdravotnú starostlivosť sa vecou zaoberal parlament, ktorý im po odhlasovaní poslancov tento monopol odobral a vrátil štátu s návrhom na zníženie cien ošetrení onkologických ochorení. Je to ekonomicky silná rodina, takže sa to môže podariť zamiesť pod koberec a komisárka neodstúpi, avšak morálny akcent sa nevymaže. Deja vu?

Pre čitateľov, ktorí naše informácie z overených zdrojov označili za hoax a prízvukovali, že takéto správy nikde neboli uverejnené, upresňujeme, že neboli uverejnené na Slovensku: Uvedenému podozreniu sa venovala aj cyperská tlač.

Kauza rezonovala na viacerých televíznych kanáloch vrátane maďarskej spravodajskej televízie Híradó dňa 27.04.2021, ktorej obsah je zaujímavý aj tým, že okrem uvedenej korupčnej aféry sa divák môže oboznámiť s priebehom zasadania parlamentu, kde predseda vlády Viktor Orbán prítomným poslancom ukázal dosjé so všetkými štyrmi zmluvami, ktoré Európska komisia podpísala so štyrmi farmaceutickými firmami s upozornením, že má ich síce k dispozícii, ale nakoľko sú tajné, nemôže im ich predložiť, lebo v prípade porušenia klauzuly ich utajenia by Európska komisia vyvolala sankčné konanie proti Maďarskej republike.

Viktor Orbán
Na snímke predseda maďarskej vlády Viktor Orbán

Obsahom tejto spravodajskej relácie bol aj tabuľkový prehľad nedodržania dohodnutých dodávok vakcín zo strany Európskej únie, ktorý svojim občanom prostredníctvom televízie predložil rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Výsledok? Objednal Sputnik V.

Slovensku ruský výrobca dal súhlas na zverejnenie zmluvy, čo sa aj stalo a tam aktivity protiruských síl skončili, rovnako ako ich volanie po transparentnosti, lebo zverejnenia zmlúv aj s ostatnými farmaceutickými spoločnosťami sa nedomáhajú. Účel svätí prostriedky. Úloha splnená.

Reklama

O zmluve sa dokonca aj protisputnikovskí politici vyjadrili, že je štandardná a dokonca výhodnejšia ako tá, ktorá bola uzavretá s Maďarskom. To sme sa dostali až do takého marazmu, že na objektívne a racionálne porovnanie podmienok všetkých zmlúv sa u nás bude musieť znovu zrodiť disidentské hnutie, ktoré bude pred národom utajované listiny a dohody rozširovať prostredníctvom samizdatov? Deja voux.

Mám pocit, že minister zdravotníctva v konečnom dôsledku rozhodne o Sputniku V tak, aby sa Slovensko čo najviac priblížilo ku kolektívnej imunite, uvedomujúc si vysoké percento ľudí, ktorí najviac dôverujú práve tej vakcíne, ktorá je u nás na čiernej listine. Lenže môže byť neskoro, lebo dovtedy odrazu dostane Slovensko prednostné dávky iných vakcín, len aby v čo najvyššej miere zabránili vakcináciou Sputnikom V.

Uvedenému korupčnému podozreniu sa veľmi obšírne venovali aj iné médiá v Maďarsku: Pesti riporter dňa 28.04.2021, atď., ako aj viacero printových médií, ktoré budú kauzu ďalej sledovať a monitorovať.

Médiá, ktoré sú z istých dôvodov pomenované ako alternatívne, sú pripravené na to, že hlavne v predvolebnom a volebnom období budú atakované všetkými možnými metódami a formami, avšak čo ťa nezabije, to ťa posilní.

Prvé signály sú už konkrétne a zreteľné. Všetko so všetkým súvisí. Viacerí novinári opozičnému SMERU SD už oznámili, že o obsahu časti tlačovky, kde sa dotkol významnej mediálnej udalosti v strednej Európe, ktorou PETIT PRESS, druhý najväčší vydavateľ predal svoj 34 % podiel v Investičnom fonde pre rozvoj médií so sídlom v New Yorku /MDIF /, čím sa zvýši vplyv Györgya Sorosa, čo je nedotknuteľná téma aj osoba, nebudú informovať. A toto sa nenazýva náhodou cenzúra?

V zahraničí sa už dávnejšie objavovali šumy, že „György Soros chce vidieť v Bratislave ľavicovo – liberálnu vládu, a preto by si mohol kúpiť podiel na slovenskom mediálnom trhu“.

Liberálne mediálne impérium sa stále nedokáže vyrovnať s tým, že Progresívne Slovensko získalo vo voľbách len 6,96 % a nedostalo sa do parlamentu, takže nezostáva nečinné. Podľa zahraničných pozorovateľov to potvrdzuje práve György Soros, /ktorého mediálny nákup za cenu, ktorú Penta označila za „atraktívnu ponuku“ a podmienky transakcie nezverejnila/, predznamenáva zameranie na pomoc budúcej ľavicovo – liberálnej vládnej koalícii na Slovensku.

Počíta sa s predčasnými voľbami a má pred sebou tri ciele: 1. Do budúcej vlády sa musí „vtlačiť“ Progresívne Slovensko 2.Výrazne sa musí zvýšiť popularita strany Petra Pellegrínyho ako liberála v sociálnodemokratickom ovčom kožúšku, 3. Svoj novonadobudnutý podiel využije aj na zvýšenie vplyvu maďarských novín na Slovensku proti svojmu krajanovi a rodákovi Viktorovi Orbánovi. Tri muchy jednou ranou, resp. kúpou.

Viktora Orbána považuje za „nepodvoľného rebela“, ktorého treba za každú cenu skrotiť.

Aký je rozdiel medzi Slovenskom a Maďarskom? Maďarsko očkuje vakcínami Sputnik, Slovensko nie. Maďarsko za „podozrenia“ bez dôkazov nevykázalo žiadneho ruského diplomata, Slovensko troch. Viktor Orbán zabránil aj tvrdšiemu vyhláseniu V4 proti Rusku, ktorým chceli Poliaci vyzvať Rusko, aby zastavilo plynovod Nord Stream 2, ktorý je výsostnou vecou Nemecka a postoj V4 je pre tento projekt irelevantný. Slovensko by určite podpísalo aj poľský návrh. Maďarsko má jasnú imigračnú politiku, Slovensko bude konať tak, ako mu bude prikázané. Nuž môže György Soros za takýchto podmienok mať rád Viktora Orbána? Slovenskí politici, to je už iný kujný materiál – mäkký a poddajný, obzvlášť keď je dobre stimulovaný.

Reklama

Pre Hlas – SD už asi dozrel čas na to, aby sa až nepochopiteľne ostro pripojil k ťažkej protiruskej kampani, ktorá podľa prieskumov verejnej mienky nie je v záujme našich občanov a čas ukáže, že možno ani v záujme jej voličov, pretože protisputniková demagógia podpredsedu strany v relácii Na telo bola takého vysokého kalibru servilnosti, že to bola silná káva aj pre ministerku JUDr. Máriu Kolíkovú, ktorá to už proste „nedala“ – musela ho zastaviť a vysvetliť mu, že zmluva nie je „neštandardná a škandalózna“, pretože rovnaké podmienky o zodpovednosti štátu majú aj ostatné – teda všetky zmluvy a takisto ho poučila, že zmluva má klauzulu o vzájomnom vyjednávaní a úpravách podmienok zmluvy s priestorom na vzájomné rokovanie, takže jeho strašenie sankciami nehrozí. V tejto relácii akoby si vymenili úlohy. Zaujímavé.

Aj odstrašujúci prípad Brazílie, ktorý účelovo použil podpredseda MUDr. Richard Raši, má v Latinskej Amerike inú dimenziu, pretože rozhodnutie zablokovať príchod Sputnika bolo aj v tomto štáte veľmi kritizované. Brazília je jedným zo svetových epicentier pandémie, ktorá navyše zostala úplne bez kyslíka, ktoré do nemocníc poskytoval prostredníctvom týždenných zásielok Madura z Venezuely.

Bývalý brazílsky prezident Lula poukázal na to, že v Brazílii nebol zastavený len Sputnik a spolu s viacerými guvernérmi poukázal na to, že Bolsonara často konal tak, ako to vyhovovalo geopolitickým plánom Washingtonu bez toho, aby sa staral o vážne zdravotné problémy brazílskeho ľudu.

Títo konštatovali, že „Bohužiaľ, Brazília premeškala príležitosť dostať aprílovú dávku vakcíny Sputnik V a v Brazílii sa začali vytvárať dogmy typické pre západné kruhy. Zrazu je doteraz veľmi kritizovaná Bolsonarova Brazília braná ako model, ktorý bude osožný v práci démonizácie ruskej vakcíny“. Tento „model“ sme s veľkou dávkou agresivity videli aj v uvedenej relácii od subjektu, od ktorého to málokto čakal, ale aspoň sa vyfarbil.

Z uvedeného vyplýva, že Gyorgy Soros zasa raz dobre investoval a voliči sa budú musieť sami „bez nápovedy“ zorientovať v tom, kto je pravá opozícia a kto sa síce tvári ako opozícia, ale je to modlivka. Ak to volič neodhalí, Slovensku bude vládnuť Progresívne Slovensko, Hlas-SD plus niekto ďalší do partie. A to bude konečná.

Reklama

Eva Zámocká

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

17:04

Najmladší syn princa Williama a jeho manželky Kate oslávil v utorok šesť rokov a pri tejto príležitosti manželský pár zverejnil na svojich účtoch na sociálnych sieťach jeho fotografiu. Záber usmievajúceho sa princa Louisa však manželia neposlali vopred ako embargovanú správu médiám, čo robievali v minulých rokoch.

princ Louis
Na snímke princ Louis
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali