Výsledky komunálnych volieb 2018 v menších mestách: Kuriozita v Hanušovciach nad Topľou – nový primátor má rovnaké meno ako ten dosluhujúci

Výsledky komunálnych volieb 2018 v menších mestách: Kuriozita v Hanušovciach nad Topľou – nový primátor má rovnaké meno ako ten dosluhujúci

Bratislava 11. novembra 2018 AKTUALIZUJEME (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Na viacerých postoch primátorov krajských miest došlo k zmenám. Primátorom hlavného mesta sa stal Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu). Do čela Košíc sa postaví Jaroslav Polaček. V Prešove obhájila post primátorky Andrea Turčanová (KDH, OĽaNO, NOVA). Primátorom Žiliny sa stal Peter Fabiáne (nezávislý s podporou pravice), Banskej Bystrice Ján Nosko (nezávislý). Nitru bude riadiť Marek Hattas (nezávislý), Trenčín Richard Rybníček (nezávislý) a Trnavu Peter Bročka (nezávislý) (viac TU). Ako dopadli ostatné mestá?

Ilustračné foto

Nezávislí kandidáti získali v komunálnych voľbách 1220 postov – 42,47 percent. Najsilnejšia koaličná strana Smer-SD získala 590 postov – 20,54 percent, spolu s SNS ďalších 140 – 4,87 percent. Samotná SNS má 160 starostov a primátorov 5,57 percent. Mimoparlamentná KDH získalo 157 postov 5,46 percent. Tretia koaličná strana Most-Híd má 127 – 4,47 percent, mimoparlamentná SMK 113 postov – 3,93 percent.

Reklama

Volebná účasť dosiahla 48,67 %.

 

Reklama

18:50 Na čele Tisovca bude Milecová, chce spolupracovať s občanmi. Mesto Tisovec na severe Rimavskosobotského okresu bude viesť nasledujúce štyri roky Irena Milecová (nezávislá). Na čele samosprávy vystrieda Petra Mináča, ktorý bol primátorom od roku 1990 a v posledných komunálnych voľbách už na tento post nekandidoval.

 

18:44 Podunajské Biskupice budú mať nového starostu Péka. Bratislavská mestská časť Podunajské Biskupice bude mať nového starostu, novinára – publicistu Zoltána Péka (Most-Híd, SaS, Sme rodina, OKS, Nova). Rozhodli o tom obyvatelia mestskej časti v sobotných (10. 11.) komunálnych voľbách. Súčasná dosluhujúca starostka Alžbeta Ožvaldová sa už o tento post neuchádzala. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb.

 

18:01 Primátor Brezna Abel, ktorý nemal súpera, posilnil svoj mandát. Úradujúceho primátora horehronského mesta Brezno Tomáša Abela (nezávislý), ktorý v komunálnych voľbách nemal súpera a na to, aby viedol mesto ďalšie štyri roky, mu stačil čo i len jeden hlas, napriek tomu volilo 5599 Brezňanov. Vyplýva to z údajov, ktoré v nedeľu zverejnil Štatistický úrad SR. Vo voľbách v roku 2014 získal 5041 hlasov a svoj mandát si na nasledujúce funkčné obdobie posilnil.

Reklama

 

17:41 Starostkou Demänovskej Doliny zostáva Klepáčová, porazila troch mužov. Starostkou obce Demänovská Dolina v okrese Liptovský Mikuláš zostáva na ďalšie štyri roky Ľubomíra Klepáčová (nezávislá). Porazila tak svojich troch mužských vyzývateľov. Vyplýva to z definitívnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré Štatistický úrad SR zverejnil na svojej webovej stránke.

 

16:45 Hanušovce n/Topľou: Nový primátor má rovnaké meno ako ten dosluhujúci. Hanušovce nad Topľou majú nového primátora, má rovnaké meno ako ten dosluhujúci. Otca tam totiž po ôsmich rokoch vystrieda jeho syn Štefan Straka (nezávislý). V sobotňajších (10.11.) komunálnych voľbách mu vyjadrilo svojím hlasom podporu 581 ľudí, čo predstavuje 42,25 %. Vyplýva to z definitívnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

 

Reklama

16:38 Najmladšieho primátora v Košickom kraji bude mať mesto Medzev. Najmladším primátorom spomedzi všetkých 17 miest Košického kraja je po sobotňajších (10. 11.) komunálnych voľbách 28-ročný prednosta mestského úradu Matej Smorada (nezávislý). Boj o primátorské kreslo vyhral v meste Medzev v okrese Košice-okolie. Ako na webovej stránke samosprávy informuje mestská volebná komisia, získal 813 hlasov. Jeho jediným protikandidátom bol 46-ročný vyslúžený dôchodca Vojtech Klučarovský (nezávislý). Hlasovania sa zúčastnilo 1552 voličov.

 

16:37 V obciach BSK na Záhorí sa vo viacerých obciach menili starostovia. V obciach Lozorno, Borinka, Gajary i v meste Stupava neobhájil v sobotných (10.11.) komunálnych voľbách svoj mandát opätovne kandidujúci starosta, resp. primátor. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb v obciach okresu Malacky, zverejnených na webe Štatistického úradu (ŠÚ).

V Lozorne nahradí nezávislý kandidát Ľuboš Tvrdoň doterajšieho starostu Ľubomíra Húbka (kandidoval tiež ako nezávislý kandidát). V Borinke prehral súčasný starosta Milan Maxian (Smer-SD) súboj o post starostu s občianskym kandidátom Miroslavom Paulenom. V Gajaroch dostal väčšiu dôveru ako Peter Tydlitát (Doma dobre) kandidát pravicovej koalície (SaS, OĽaNO, NOVA, Sme-rodina Boris Kollár) Martin Rybecký. V Stupave nastúpi po doterajšom šéfovi samosprávy Romanovi Marošovi (kandidoval ako nezávislý) Peter Novisedlák, ktorého podporovali SaS, OĽaNO, Sme rodina-KDH, Nova, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska.

K zmene prichádza aj v ďalších obciach, kde už nekandidoval doterajší starosta. Týka sa to Perneku (nový starosta Martin Ledník –nezávislý kandidát), Plaveckého Podhradia (Július Papán – nezávislý kandidát), Plaveckého Mikuláša( Peter Válek – nezávislý kandidát) i Marianky (Dušan Statelov – Progresívne Slovensko). Zmena nastala tiež vo Veľkých Levároch (Richard Nimsch – nezávislý kandidát), Plaveckom Štvrtku (Radoslav Benkovič – Smer-SD) a Suchohrade, kde bol jediným kandidátom Jozef Temer (nezávislý).

V ďalších obciach si post obhájili súčasní starostovia. V Kuchyni (Róbert Bujna – KDH, SaS, Nova), Jakubove (Peter Gajdár – nezávislý kandidát), Zohore (Martin Zalesňák – nezávislý kandidát) i Vysokej pri Morave (Dušan Dvoran – Smer-SD) boli doterajší starostovia jediní kandidáti.

Medzi tými, ktorí mali protikandidátov, dostala najväčšiu dôveru doterajšia starostka Sološnice Anna Čermáková – nezávislá kandidátka, ktorej dalo hlas vyše 95 percent hlasujúcich voličov. Starostka Sološnice je jedinou ženou na čele obce na Záhorí v Bratislavskom kraji. Ženy – kandidátky na starostku sa inde nepresadili, ani v Plaveckom Štvrtku, kde mali väčšinu medzi kandidátmi (3:2).

 

16:22 Staronový starosta Turne nad Bodvou vidí nádej v obmene zastupiteľstva. Atila Oravecz (Most-Híd) bude starostom obce Turňa nad Bodvou v okrese Košice-okolie aj nasledujúce štyri roky. Rozhodli o tom obyvatelia obce v sobotňajších (10. 11.) komunálnych voľbách. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Ako pre TASR povedal, voliči ukázali svoju vôľu aj pri voľbe poslancov.

 

Reklama

16:14 Magdaléna Zmarzláková obhájila primátorský post v Trstenej. Magdaléna Zmarzláková (nezávislá) obhájila primátorský post v meste Trstená. V sobotňajších (10.11.) komunálnych voľbách porazila svojho jediného vyzývateľa. Vyplýva to zo zápisnice, ktorú v nedeľu zverejnila mestská volebná komisia na internetovej stránke mesta Trstená.

 

15:14 Nováky povedie bývalý dlhoročný primátor Dušan Šimka. Na primátorskú stoličku v Novákoch opäť zasadne bývalý dlhoročný primátor Dušan Šimka. Nezávislý kandidát, ktorý mesto viedol 24 rokov, porazil v sobotňajších (10.11.) voľbách do orgánov samosprávy obcí svojich piatich mužských protikandidátov, vrátane súčasného primátora Daniela Daniša (nezávislý). Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré zverejnila tamojšia mestská volebná komisia na webe mesta.

Šimka získal z celkovo 1970 platných hlasov od voličov 533. Tesne druhý skončil súčasný primátor, ktorému dalo hlas 523 Nováčanov.

“Veľmi oceňujem a vážim si súčasné zvolenie za primátora mesta, a to z dôvodu, že mi občania v Novákoch dali dôveru siedmykrát, do môjho siedmeho volebného obdobia. O to viac to oceňujem, že toto siedme zvolenie do funkcie primátora prišlo po štvorročnej pauze a že občania mali možnosť posúdiť moju 24-ročnú prácu, a teraz porovnať s prácou súčasného primátora. Občania ma vrátili späť, dostal som dôveru, aby som pre nich robil ďalšie štyri roky,” reagoval na výsledky volieb Šimka. Celkovo tak podľa neho je to počas jeho pôsobenia voľba na 28 rokov, čo považuje až za neuveriteľné a veľké ocenenie jeho práce.

Reklama

Väčšinu v 11-člennom nováckom mestskom zastupiteľstve budú mať nezávislí kandidáti, ktorých bude šesť. Troch mestských poslancov bude mať Smer-SD a po jednom strany Progresívne Slovensko a SaS. Záujmy obyvateľov budú aj nasledujúce volebné obdobie hájiť štyria súčasní mestskí poslanci.

V Novákoch prišlo k volebným urnám 55,02 % voličov.

 

15:14 Handlová má po prvý raz primátorku, je ňou Grúberová. Novou primátorkou Handlovej sa stala Silvia Grúberová. Tridsaťsedemročná projektová manažérka a občianska aktivistka porazila v sobotňajších (10. 11.) voľbách do orgánov samosprávy obcí svojich piatich mužských protikandidátov vrátane súčasného primátora Rudolfa Podobu (Smer-SD). Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnila tamojšia mestská volebná komisia na webe mesta.

Grúberová je v novodobej histórii baníckeho mesta prvou ženou, ktorá zasadne na primátorský post. Z celkovo 5546 platných hlasov ich získala 2328. Súčasný primátor, ktorý vedie Handlovú tretie volebné obdobie po sebe, od voličov získal 1686 hlasov. Volebná účasť v Handlovej dosiahla 39,44 %.

Reklama

“My sme neskutočne šťastní, nielen ja, ale celý môj tím a všetci ľudia, ktorí nás podporovali. Dnes máme milión správ, gratulácií. Cítime energiu, cítime, ako sa ľudia tešia z toho, že sa podarilo niečo prelomové v Handlovej a že zvíťazil tím Lepšej Handlovej, pretože nie je to len moje víťazstvo, ale víťazstvo všetkých tých ľudí, ktorí boli s nami. Máme v zastupiteľstve sedem poslancov, je to úžasné číslo a priznám sa, že my sme ani takéto krásne čísla nečakali,” povedala pre TASR v nedeľu Grúberová.

V meste chce podľa nej tím Lepšej Handlovej v prvom rade riešiť kvalitu všetkých základných služieb, ktoré mesto poskytuje, a to od úradu po organizácie. “Myslíme si, že je veľmi dôležité naštartovať procesy tak, aby naozaj fungovali a aby spĺňali to, čo ľudia očakávajú. Prvý rok vidím o tom, že potrebujeme zaviesť systém, veci zmodernizovať, spraviť ich efektívnymi a potom sa môžeme pustiť do ďalších projektov,” načrtla s tým, že ďalšou veľkou výzvou je analýza mestského rozpočtu a všetkých existujúcich záväzkov a zmlúv. “Na základe tejto analýzy budeme prispôsobovať naše plány, opatrenia z programu. Ten chceme naplniť a verím, že sa nám to počas štyroch rokov podarí,” skonštatovala.

Väčšinu v 19-člennom handlovskom mestskom zastupiteľstve budú mať nezávislí poslanci, do lavíc ich zasadne osem. Strana Smer-SD bude mať päť mestských poslancov, SDKÚ-DS troch a po jednom strany SNS, Most-Híd a Strana zelených.

 

15:05 V Záhorskej Bystrici zvolili do orgánov samosprávy len nezávislých. Mestská časť Bratislava-Záhorská Bystrica bude mať staronového starostu a deväťčlenné zastupiteľstvo so štyrmi nováčikmi. Všetci uspeli ako občianski kandidáti. Vyplýva to z výsledkov hlasovania v sobotných (10. 11.) komunálnych voľbách, ktoré mestská časť zverejnila na svojom webe.

Na ďalšie obdobie dali obyvatelia Záhorskej Bystrice opätovne dôveru súčasnému starostovi Jozefovi Krúpovi (nezávislý). Podľa stále neoficiálnych výsledkov zverejnených na stránke štatistického úradu (ŠÚ) Krúpu zo 60 percent hlasujúcich volilo takmer 61 percent. Spolu dostal 1605 hlasov. Jeho protikandidát Ivan Bošňák (nezávislý) získal 1043 hlasov. Krúpu zvolili aj ako poslanca bratislavského mestského zastupiteľstva (MsZ) za Záhorskú Bystricu.

Bošňák bude opätovne členom miestneho zastupiteľstva v Záhorskej Bystrici. Pokračovať v mandáte bude podľa výsledkov hlasovania celkovo päť súčasných poslancov, ďalších štyroch nahradia nováčikovia. Je medzi nimi aj známe meno – profesor Jozef Masarik – dekan Fakulty matematiky, informatiky a fyziky Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Reklama

Medzi 20 kandidátmi na poslanca bol iba jeden stranícky nominant zastupujúci koalíciu Smer-SD, SNS. Vo voľbách získal najmenší počet hlasov.

 

14:11 Bojnice opäť povedie Tám. Bojnice aj nasledujúce volebné obdobie povedie František Tám. Kandidát Smeru-SD a SNS porazil v sobotňajších (10. 11.) voľbách do orgánov samosprávy obcí svojich troch mužských protikandidátov. Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré zverejnila tamojšia mestská volebná komisia na webe mesta. 

Kúpeľné mesto povedie Tám už štvrté volebné obdobie. Z 2407 platných hlasov získal 1068, druhý v poradí, súčasný mestský poslanec Jozef Barborka (nezávislý), ich získal 1003.

“Chcem sa poďakovať občanom, že mi dali dôveru. Budeme pokračovať v projektoch, ktoré máme rozrobené. Zároveň budem chcieť vyzvať poslancov, aby sa skončilo s politikárčením a začalo sa robiť,” povedal pre TASR znovuzvolený primátor.

Barborka v reakcii na výsledky volieb v prvom rade poďakoval voličom za účasť vo voľbách a rovnako tak aj za podporu programu, ktorý je podľa neho zárukou rozvoja Bojníc. “Verím, že ako poslanci budeme presadzovať návrhy, ktoré posunú Bojnice dopredu,” skonštatoval.

V 11-čleom bojnickom mestskom zastupiteľstve bude záujmy obyvateľov hájiť šesť nezávislých poslancov, koalícia Smer-SD a SNS bude mať päť mestských poslancov. Vo svojej práci bude aj nasledujúce štyri roky pokračovať šesť súčasných poslancov.

Reklama

Volebná účasť v kúpeľnom meste dosiahla 58,16%.

 

14:05 Primátor Moldavy nad Bodvou S. Borovský obhájil svoj post. Súčasný primátor Moldavy nad Bodvou v okrese Košice-okolie Slavomír Borovský obhájil svoj post. Počas sobotňajších (10. 11.) komunálnych volieb získal 2137 hlasov. Ako druhá v poradí skončila Irena Petrášová (SMK-MKP), ktorá mala o 1113 hlasov menej. O funkciu primátora mesta sa uchádzalo spolu šesť kandidátov. Borovský bude na čele Moldavy nad Bodvou druhé volebné obdobie po sebe.

V piatich volebných obvodoch si obyvatelia za poslancov zvolili dokopy 12 mužov a jednu ženu. Mestské zastupiteľstvo bude tvoriť šesť nezávislých poslancov, traja za stranu SMK-MKP, traja za Most-Híd a jeden uchádzač o poslanecký mandát bol úspešný ako kandidát Strany rómskej koalície.

Volebná účasť dosiahla v Moldave nad Bodvou úroveň 50,58 percenta.

 

13:51 Post primátora Gabčíkova obhájil I.Fenes,vo V. Mederi zvíťazil G.Holényi. Staronovým primátorom mesta Gabčíkovo sa v komunálnych voľbách s počtom hlasov 1278 (44,02 %) stal 51-ročný Iván Fenes zo Strany maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja (SMK-MKP). Vedie mesto (predtým obec) už od roku 2006.

Reklama

Podľa informácií z internetovej stránky štatistického úradu sa o post primátora v meste s 4476 oprávnenými voličmi uchádzali aj 48-ročný nezávislý Gabriel Darnai a 33-ročný nezávislý Zoltán Jakus.

Účasť voličov v Gabčíkove bola 65,95 % a zozbieraných bolo 2903 platných hlasovacích lístkov pre voľbu primátora. Vydaných bolo 1952 obálok a 2949 odovzdaných.

Novým primátorom mesta Veľký Meder sa v komunálnych voľbách s počtom hlasov 1241 (31,91 %) stal 33-ročný nezávislý Gergő Holényi.

Podľa informácií z internetovej stránky štatistického úradu sa o post primátora v meste so 7331 oprávnenými voličmi uchádzali aj 64-ročný nezávislý Samuel Lojkovič, 44-ročný nezávislý Jozef Sziszák, 56-ročná nezávislá Alžbeta Vrezgová a 40-ročný Koloman Pongrácz zo SMK-MKP.

Účasť voličov bola vo Veľkom Mederi 53,52 % a zozbieraných bolo 3888 platných hlasovacích lístkov pre voľbu primátora. Vydaných bolo 3924 obálok a 3923 odovzdaných.

 

13:49 Primátori Strážskeho a Veľkých Kapušian obhájili svoj post. Primátori miest Strážske a Veľké Kapušany v Michalovskom okrese obhájili v sobotňajších (10.11.) komunálnych voľbách svoj post. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnili samosprávy na svojich webových stránkach.

Reklama

Primátorsky post v Strážskom obhájil Vladimír Dunajčák (Smer-SD), ktorému odovzdalo hlasy 769 ľudí, čo predstavuje 45,2 %. Druhú priečku obsadil Raymond Kopka so 627 hlasmi, tretí skončil Stanislav Demko, ktorého podporilo 298 ľudí. So siedmimi hlasmi sa na poslednej priečke umiestnil Michal Knap.

Hlavou mesta Veľké Kapušany aj naďalej zostáva nezávislý Peter Petrikán. Svoju dôveru mu prejavilo 1380 občanov. Platných hlasov bolo dokopy 2545. Získal tak 54,22 %. Na druhom mieste skončila Stela Očenášová s 860 hlasmi a trojicu uzatvára Michal Gyüre (305).

 

13:27 Post primátora Sládkovičova obhájil Anton Szabó. Primátorom Sládkovičova sa v komunálnych voľbách s počtom hlasov 1058 (56,48 %) stal 64-ročný Anton Szabó (nezávislý). Vedie mesto už od roku 2006.

Podľa informácií z webovej stránky mesta sa o post primátora v meste so 4498 oprávnenými voličmi uchádzali aj 40-ročný Boris Brunner zo strany Most – Híd, ktorý získal 522 hlasov, 37-ročný nezávislý Gábor Krommer, ktorý získal 272 hlasov a 58-ročný nezávislý Pavol Doval, ktorý získal 21 hlasov.

Účasť voličov bola v Sládkovičove 42,37 % a zozbieraných bolo 1873 platných hlasovacích lístkov pre voľbu primátora. Vydaných aj odovzdaných obálok bolo 1906.

 

Reklama

13:16 Svoj post primátora Galanty si znovu obhájil Peter Paška. Novým primátorom mesta Galanta sa v komunálnych voľbách s počtom hlasov 2377 (45,66 %) stal 45-ročný nezávislý Peter Paška. Bude tak viesť mesto druhé volebné obdobie po sebe. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré Štatistický úrad SR zverejnil na svojej internetovej stránke.

O post primátora v meste s 13.782 oprávnenými voličmi sa uchádzali aj 45-ročný nezávislý Zsolt Takáč, ktorý získal 1758 hlasov, 42-ročná nezávislá Lucia Galambosová, ktorá získala 456 hlasov, 63-ročná Zuzana Gauliederová (OĽaNO), ktorá získala 392 hlasov a 62-ročná nezávislá Katarína Štefunková, ktorá získala 222 hlasov. Mesto zverejnilo výsledky na svojej internetovej stránke.

Účasť voličov bola v Galante 38,52 % a zozbieraných bolo 5205 platných hlasovacích lístkov pre voľbu primátora. Vydaných bolo 5310 obálok a 5306 odovzdaných.

 

12:55 Post primátora mesta Šamorín získal Orosz. Novým primátorom mesta Šamorín sa v komunálnych voľbách s počtom hlasov 3237 (58,76 %) stal 47-ročný Csaba Orosz zo Strany maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja (SMK-MKP).

Reklama

Podľa informácií z webovej stránky mesta sa o post primátora v meste s 11.112 oprávnenými voličmi uchádzali aj 46-ročný nezávislý Jozef Bednár, ktorý získal 1155 hlasov, 63-ročný nezávislý Tibor Pogány, ktorý získal 505 hlasov, 51-ročná nezávislá Edita Lysinová, ktorá získala 459 hlasov, 42-ročný Marian Bölcs (SaS, OĽaNO, Šanca), ktorý získal 114 hlasov, a 62-ročný nezávislý Vojtech Kovács, ktorý získal 38 hlasov.

Sobotňajších komunálnych volieb sa v meste zúčastnilo 5582 voličov, čo predstavuje volebnú účasť 50,23 %. Vo voľbách primátora bolo odovzdaných 5508 platných hlasov. Vydaných bolo 5582 obálok a 5578 odovzdaných.

 

12:36 Sninu povedie najbližšie štyri roky prvýkrát žena. Sninu povedie najbližšie štyri roky Daniela Galandová (nezávislá). V sobotňajších (10.11.) komunálnych voľbách získala 2226 zo 7110 platných hlasov, čo predstavuje 31,30 %. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Mesto tak po prvýkrát v ére samostatnosti Slovenska povedie žena, ktorá pochádza z Oravy, v Snine už žije 16 rokov. “Neočakávala som to. Myslela som si, že tradiční voliči možno dajú priestor predsa len Sninčanovi a mužovi, lebo stále mi to tak bolo vytýkané pri mojich verejných stretnutiach s občanmi, ale nakoniec asi ľudí presvedčili aj výsledky práce a verím tomu, že aj reálny program a jednoducho sa nezľakli toho, že aj žena môže viesť mesto. Som veľmi vďačná za túto dôveru,” uviedla pre TASR v nedeľu Galandová.

V posledných dvoch volebných obdobiach zastávala post mestskej poslankyne. Podľa vlastných slov tak má problematiku vedenia samosprávy načítanú a naštudovanú. “Budem postupovať tak, ako som ľuďom garantovala,” upozornila s tým, že okrem iného sa ich bude snažiť zapájať do rozhodovacieho procesu.

Galandová tak na poste strieda dosluhujúceho primátora Štefana Milovčíka (nezávislý), ktorý sa už po takmer 25 rokoch rozhodol nekandidovať na túto pozíciu. “Svojej nástupkyni som poblahoželal. Verím tomu, že sa nám bude spoločne dariť v Snine aj naďalej. Prial by som si veľmi ako pravoverný Sninčan, aby to bolo ešte lepšie,“ povedal v nedeľu pre TASR.

Volebná účasť bola v Snine na úrovni 44,41 %.

 

12:27 Vo Vrbovom zostáva primátorkou Maggiová. Zo štyroch kandidátov na primátora Vrbového dostala najviac hlasov vo voľbách súčasná primátorka, 63-ročná nezávislá kandidátka Ema Maggiová. Získala 60,93 % hlasov voličov, za sebou nechala aj svojho vyzývateľa, predchádzajúceho primátora Jána Jánošku. 

Vo Vrbovom hlasovalo v komunálnych voľbách 47,3 % z 4928 zapísaných voličov, podľa zapisovateľky volebnej komisie Jany Dunajčíkovej v 11-člennom zastupiteľstve príde k zmene iba v troch prípadoch. V zastupiteľstve budú sedieť v prevahe nezávislí poslanci, dva posty získalo KDH a jeden Smer-SD.

 

12:14 Post primátorky Lučenca obhájila Alexandra Pivková. Na čele Lučenca bude aj v nasledujúcom volebnom období súčasná primátorka Alexandra Pivková (nezávislá). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke.

A. Pivková získala dovedna 4437 hlasov (66,22 percenta) z celkovo 6700 platných hlasov. Volebná účasť v Lučenci dosiahla úroveň 30,51 percenta.

„Ďakujem veľmi pekne všetkým voličom, ktorí mi prejavili opäť dôveru, podporili ma svojím hlasom a takto ocenili našu doterajšiu prácu pre náš spoločný cieľ. Veľmi si vážim takúto významnú podporu. Je to pre mňa záväzok pokračovať naďalej v zodpovednej a intenzívnej práci, pretože máme radi naše mesto a chceme v ňom spoločne slušne a spokojne žiť,“ uviedla primátorka na margo svojho znovuzvolenia v stanovisku, ktoré poskytla TASR.

Reklama

 

12:12 V Holíči rozhodlo 56 hlasov, Z. Čambal bude pokračovať piate obdobie. V meste Holíč rozhodlo o staronovom primátorovi 56 hlasov. Zdenko Čambal, ktorý kandidoval ako nezávislý, získal podľa výsledkov komunálnych volieb 2076 hlasov od 4551 zúčastnených voličov. Čambal bude na poste primátora pokračovať už piate volebné obdobie.

“Potvrdila sa komunikácia s občanmi zoči voči, znalosť veci a dennodenná práca v teréne. Holíč je tu pre všetkých a opäť raz sme dokázali, že sme moderné mesto s dobrým rodokmeňom,” uviedol po zverejnení výsledkov staronový primátor.

K volebným urnám prišlo 48,29 percenta oprávnených voličov, čo je o viac ako osem percent ako pred štyrmi rokmi. “K urnám prišlo podstatne viac voličov ako v predchádzajúcich voľbách a v porovnaní s nimi som získal viac hlasov. Výzva, aby som naďalej pracoval, ma zaväzuje. Štyri a pol tisíc ľudí, ktorí vyjadrili svoj názor a podporili jedného z troch kandidátov, je úžasná sila,” doplnil Čambal.

Na druhom mieste sa umiestnil Miroslav Bilický (SaS, OĽaNO, KDH) so ziskom 2020 platných hlasov. Na treťom mieste skončil Pavol Mihál so ziskom 359 hlasov. “Všetkým ďakujem za dôveru, ktorú ste prejavili mne aj môjmu tímu kandidátov na poslancov. Mám z vykonanej práce a výsledku radosť. Ale neskrývam sklamanie. Plánoval som nasmerovať Holíč na lepšiu cestu, ale rozdiel 56 hlasov rozhodlo, že primátor zostáva vo funkcii,” uviedol po volebnej porážke Bilický.

 

11:45 V Nemšovej vystrieda v primátorskom kresle Miloš Mojto Františka Bagina. Novým primátorom mesta Nemšová bude 46-ročný Miloš Mojto (nezávislý). Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré na svojej stránke zverejnil Štatistický úrad SR.

Vo voľbách dostal Mojto 1143 hlasov (40,31 %). Vo funkcii primátora vystrieda Františka Bagina (SNS). Volebná účasť v Nemšovej dosiahla 54,92 %.

 

11:41 V Seredi vyhral Martin Tomčányi, poslancami sú bratia aj otec so synom. Víťazom volieb v Seredi sa stal doterajší primátor Martin Tomčányi (nezávislý). Získal 3885 hlasov z celkového počtu 5452 platných hlasovacích lístkov, čo predstavuje 71,25 %. Účasť voličov na voľbách bola 40,44 %.

V 19-člennom mestskom zastupiteľstve bude 10 nezávislých poslancov, strana Starostovia a nezávislí kandidáti, Smer-SD a SNS majú dva poslanecké posty, po jednom KDH, Doma dobre a Spolu-OD. V zastupiteľstve zasadnú opäť aj rodinní príslušníci, bratia Dušan a Michal Irsákovci, a tiež otec so synom – Pavol a Ondrej Kurbelovci. Zvolená bola aj dvojica Pavlína Karmažínová a Tomáš Karmažín, v tomto prípade nejde však o priamu rodinnú líniu. Ani jedna z týchto dvojíc nekandidovala za rovnaký subjekt. Zo zvolených poslancov sú štyri ženy a 15 mužov. K výmene príde iba na 7 poslaneckých postoch, 12 poslancov obhájilo svoje kreslá.

 

11:38 Primátorom Veľkého Šariša sa stal Viliam Kall. Novým primátorom Veľkého Šariša sa stal 31-ročný právnik a projektový manažér mesta Viliam Kall. V sobotných (10.11.) komunálnych voľbách kandidoval ako nezávislý. Z celkového počtu 2479 platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľby primátora získal 1138 hlasov (45,90 percenta). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke.

O post primátora Veľkého Šariša sa uchádzali štyria kandidáti. Kall vystrieda vo funkcii Františka Bartka, ktorý sa už o miesto primátora neuchádzal. V zozname voličov bolo zapísaných 4718 voličov, celková účasť dosiahla 53,30 percenta.

 

Reklama

10:58 V Piešťanoch prevažujú v zastupiteľstve nezávislí kandidáti. Vo volebnom období 2018 – 2022 budú v mestskom zastupiteľstve v Piešťanoch prevažovať nezávislí kandidáti. Ako nezávislý kandidoval aj novozvolený primátor Peter Jančovič, ktorý získal od piešťanských voličov 2930 hlasov, čo predstavuje 32,6 percenta hlasov, keď porazil doterajšieho primátora Miloša Tamajku. Volebná účasť v kúpeľnom meste bola 37,12 %, v roku 2014 to bolo 36,4 %. 

Na druhom mieste v boji o primátorské kreslo skončil podľa informácií na webe mesta ďalší nezávislý kandidát Roman Chudý s 2278 hlasmi. V 17-člennom zastupiteľstve zasadne šesť nových poslancov, ostatní obhájili svoje posty. Traja poslanci sú za KDH, 12 nezávislí, jeden za SaS-OĽANO a jeden za SPOLU-OD. Podobne ako v komunálnych voľbách v roku 2014, nezískala strana Smer-SD ani jedno kreslo. Najúspešnejším u voličov bol bývalý primátor Piešťan Remo Cicutto, ktorý získal 2155 hlasov. Spomedzi kandidátov na primátora budú poslancami Zuzana Svrčeková, Roman Chudý a Martin Valo.

 

10:54 Primátorom Zlatých Moraviec zostáva Dušan Husár. Primátorom Zlatých Moraviec zostáva aj na nasledujúce štyri roky 60-ročný Dušan Husár, ktorý kandidoval s podporou strán Smer-SD a SNS. Podľa predbežných neoficiálnych informácií zo Štatistického úradu SR súčasný zlatomoravský primátor obhájil svoju funkciu. 

Z celkového počtu 4360 odovzdaných platných hlasovacích lístkov získal 3268 hlasov. Husára tak vo funkcii potvrdilo 74,95 percenta hlasujúcich voličov. Volebná účasť v Zlatých Moravciach dosiahla 42,69 percenta.

 

10:43 Na post primátora historického mesta Levoča sa po štyroch rokoch vracia Miroslav Vilkovský. Kandidoval ako nezávislý a podľa neoficiálnych výsledkov si získal takmer 42-percentnú podporu voličov. „Tento výsledok pre mňa nie je ani veľmi prekvapením. Kampaň som tentokrát poňal úplne inak, žiadne veľké bilboardy, postavil som to na osobných stretnutiach s ľuďmi a už tí mi signalizovali, že by to mohlo vyjsť,“ uviedol pre TASR Vilkovský, ktorý post primátora zastával v rokoch 2006 až 2014.

Ako dodal, chce pokračovať vo veciach, ktoré sa v meste zastavili a jednou z nich je dokončenie rekonštrukcie historického námestia. „Sme zapísaní v UNESCO, no zároveň sme jedným z mála miest na Slovensku, ktoré nemá zrekonštruované námestie. Okrem toho za posledné štyri roky nebol v Levoči postavený ani jeden nájomný byt zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Určite sa bude treba akútne zaoberať dopravou, pretože tých dopravných kolapsov najmä v centre mesta len pribúda,“ priblížil základné priority, ktorým sa chce venovať ihneď po nástupe do funkcie.

Ako dodal, profesijne sa za štyri roky posunul do iných oblastí, a tak aj nové volebné obdobie bude iné ako tie predošlé. „Budeme hľadať prienik aj v mestskom zastupiteľstve s poslancami, aby sme dokázali mesto nasmerovať správne. Jednou z výziev je dokončenie akčného plánu pre okres Levoča, ktorý bol zaradený medzi najmenej rozvinuté regióny Slovenska. Niekedy na jar budúceho roka by mala v Levoči zasadať aj vláda SR, kde bude treba naštartovať celý proces,“ doplnil Vilkovský, ktorý pred štyrmi rokmi prehral boj o primátorské kreslo s Milanom Majerským, terajším predsedom Prešovského samosprávneho kraja.

V Levoči mohlo prísť k urnám približne 11.400 voličov, svoj hlas napokon odovzdalo viac ako 42 percent z nich.

 

10:19 V kresle primátora Novej Dubnice zostáva aj pre budúce štvorročné obdobia Peter Marušinec (Smer-SD, SNS). Vyplýva to z oficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré na svojom webovom sídle zverejnilo mesto.  Peter Marušinec získal 3271 hlasov (80,69 %), jeho protikandidáti Tibor Kramár (SaS, OĽaNO, KDH, Zmena zdola, demokratická únia, OKS) 430 (10,61 %) a Gabriela Krupová (Ľudová strana Pevnosť Slovensko) 353 hlasov (8,71 %).

 

09:49 Stropkov povedie nasledujúce volebné obdobie 45-ročný súčasný primátor Ondrej Brendza (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke. Brendza získal 2566 hlasov (80,84 percenta) z celkovo 3174 platných hlasov. Volebná účasť v Stropkove dosiahla úroveň 38,56 percenta.

 

Reklama

09:43 Novým primátorom Sabinova sa stal Michal Repaský. V sobotných komunálnych voľbách kandidoval ako nezávislý. Z celkového počtu 4633 platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľby primátora získal 2669 hlasov (57,60 percenta). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke. O post primátora Sabinova sa uchádzalo šesť kandidátov. Repaský, ktorý je v súčasnosti prednostom mestského úradu, vystrieda vo funkcii Petra Molčana, ktorý sa už o miesto primátora neuchádzal. V zozname voličov bolo zapísaných 9774 voličov, celková účasť dosiahla 48,13 percenta.

 

09:37 V Púchove zostane primátorský post v rodine. Rastislava Heneka vystrieda v primátorskom kresle jeho manželka Katarína (nezávislá). Podľa neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR, získala Heneková 2272 platných hlasov (28,35 %). V Púchove bola účasť voličov 53,92 %. Heneková sa stane prvou ženou v primátorskom kresle v Púchove. Svoje víťazstvo považuje po „špinavej“ kampani za zadosťučinenie. Henek v komunálnych voľbách zo zdravotných dôvodov nekandidoval.

„Teším sa a beriem to ako veľkú výzvu. S veľkou pokorou chcem pokračovať v tom, čo sa v Púchove začalo. Verím, že manžel ako exprimátor mi bude oporou a nebudem musieť veľa času venovať zorientovaniu sa v problematike samosprávy. V tom je to veľké plus, že nemusím stratiť pol roka a hneď môžem začať naplno pracovať,“ povedala pre TASR Heneková.

 

09:28 Prekvapením sa skončili primátorské voľby v Trenčianskych Tepliciach. Novou primátorkou kúpeľného mesta bude v nasledujúcom štvorročnom volebnom období Zuzana Frajková Ďurmeková (nezávislá). Vyplýva to z údajov zverejnených na stránke Štatistického úradu SR. Frajková Ďurmeková získala v sobotných (10. 11.) komunálnych voľbách 634 hlasov (35,26 %) a po 12 rokoch vystrieda vo funkcii Štefana Škultétyho (nezávislý). 

V Trenčianskych Tepliciach sa o post primátora uchádzal okrem Frajkovej Ďurmekovej a Škultétyho aj 72-ročný filmový režisér, scenárista, producent a spoluzakladateľ medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest Peter Hledík.

 

09:20 Primátor Žarnovice Kamil Danko obhájil svoj post. Primátor Žarnovice Kamil Danko (Smer-SD, Most-Híd a SNS) obhájil v sobotných komunálnych voľbách svoj post a mesto povedie aj ďalšie štyri roky. Svoj hlas mu odovzdalo 1683 voličov (68,35 percenta). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Účasť vo voľbách dosiahla v Žarnovici 50,21 percenta.

 

09:14 Novou primátorkou Svidníka bude Marcela Ivančová. Novou primátorkou Svidníka sa stala Marcela Ivančová. V sobotných komunálnych voľbách kandidovala ako nezávislá. Z celkového počtu 4395 platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľby primátora získala 1744 hlasov (39,68 percenta). Informovala o tom mestská volebná komisia vo Svidníku.

O post primátora Svidníka sa uchádzali traja kandidáti. Ivančová vystrieda vo funkcii Jána Holodňáka (SNS, Smer-SD), ktorý mesto viedol dve volebné obdobia. Ten získal vo voľbách 1442 hlasov a tretí kandidát Pavel Olejár (nezávislý) 1209 hlasov.

V zozname voličov bolo zapísaných 9210 voličov, celková účasť dosiahla 48,33 percenta.

 

09:01 Novou primátorkou Poltára je Martina Brisudová. Novou primátorkou Poltára na ďalšie volebné obdobie bude Martina Brisudová (nezávislá). Voľby vyhrala s počtom získaných hlasov 881 (35,4 percenta). Vyplýva to z výsledkov, ktoré po sčítaní 100 percent hlasov zverejnila internetová stránka Štatistického úradu SR.

V Poltári odovzdalo hlas kandidátom na primátora 2492 voličov. Účasť vo voľbách dosiahla takmer 54,7 percenta. Voliči si vyberali hlavu mesta spomedzi štyroch kandidátov.

 

08:57 Staronovým primátorom Veľkého Krtíša je Dalibor Surkoš. Primátorom Veľkého Krtíša na ďalšie volebné obdobie bude Dalibor Surkoš (Smer-SD, SNS, Most-Híd). S počtom získaných hlasov 2574 (75,56 percenta) tak v sobotných komunálnych voľbách obhájil svoju doterajšiu pozíciu. Vyplýva to z výsledkov, ktoré po sčítaní 100 percent hlasov zverejnila internetová stránka Štatistického úradu SR.

Vo Veľkom Krtíši odovzdalo hlas kandidátom na primátora 3362 voličov. Účasť vo voľbách dosiahla takmer 35 percent. Voliči si vyberali hlavu mesta spomedzi štyroch kandidátov.

 

08:53 Staronovým primátorom Detvy je Ján Šufliarský. Primátorom Detvy na ďalšie volebné obdobie bude Ján Šufliarský (nezávislý). S počtom získaných hlasov 2560 (52,5 percenta) tak v sobotných komunálnych voľbách obhájil svoju doterajšiu pozíciu. Vyplýva to z výsledkov, ktoré po sčítaní 100 percent hlasov zverejnila internetová stránka Štatistického úradu SR.

V Detve odovzdalo hlas kandidátom na primátora 4876 voličov. Účasť vo voľbách dosiahla asi 41,1 percenta. Voliči si vyberali hlavu mesta spomedzi troch kandidátov.

 

08:46 Staronovým primátorom Krupiny je Radoslav Vazan. Primátorom Krupiny na ďalšie volebné obdobie bude Radoslav Vazan (nezávislý). S počtom získaných hlasov 1433 (43,2 percenta) tak v sobotných komunálnych voľbách obhájil svoju doterajšiu pozíciu. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnila internetová stránka mesta.

V Krupine odovzdalo hlas kandidátom na primátora 3318 voličov. Účasť vo voľbách bola 53,5 percenta. Voliči si vyberali hlavu mesta spomedzi piatich kandidátov.

 

08:41 Post primátora Trebišova obhájil Marek Čižmár. V Trebišove obhájil post primátora Marek Čižmár, ktorý v sobotných komunálnych voľbách kandidoval ako nezávislý. Získal 51,56 percenta hlasov. Vyplýva to z výsledkov, ktoré po sčítaní 100 percent hlasov zverejnila internetová stránka Štatistického úradu SR.

 

07:39 Novým primátorom Komárna bude Béla Keszegh. Novým primátorom Komárna sa stal 42-ročný Béla Keszegh, ktorý kandidoval ako nezávislý. Svoj hlas mu odovzdalo 4189 voličov. Súčasný viceprimátor nahradí vo funkcii doterajšieho primátora Lászlóa Stubendeka, ktorý nekandidoval. O post primátora sa uchádzalo šesť kandidátov. Voliči odovzdali celkovo 8187 platných hlasov, informovala o tom mestská volebná komisia v Komárne. 

Reklama

Mestské zastupiteľstvo v Komárne ovládnu nezávislí poslanci. Z celkového počtu 25 kresiel im bude patriť 19 kresiel. Po troch zástupcoch budú mať v komárňanskom mestskom zastupiteľstve Most – Híd, Maďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség a Strana maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja.

 

07:36 V Dúbravke uspel Zaťovič, v Rači Drotován. V bratislavskej mestskej časti Dúbravka uspel podľa neoficiálnych výsledkov Martin Zaťovič, v Rači nezávislý kandidát Michal Drotován. Zaťovič získal v Dúbravke jasnú prevahu, keď dostal 11 007 všetkých hlasov, čo predstavuje viac ako 90 percent. Volebná účasť v Dúbravke dosiahla viac ako 39 percent. Drotován zvíťazil s počtom 3 889 hlasov, z celkového počtu 8 949, čo je viac ako 43 percent. V Rači dosiahla volebná účasť viac ako 45 percent.

 

07:28 Starostom v Devínskej Novej Vsi bude Dárius Krajčír. Starostom bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves bude podľa neoficiálnych výsledkov Dárius Krajčír, ktorého podporovali opozičné parlamentné strany. Krajčír získal 3 170 hlasov z celkového počtu 6 255, čo predstavuje viac ako 50 percent. Volebná účasť prekonala hranicu 44 percent.

 

08:28 Bardejov opäť povedie Boris Hanuščak. Bardejov povedie aj nasledujúce volebné obdobie 63-ročný Boris Hanuščak (Smer-SD, Most-Híd, SNS). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke. Hanuščak získal 4838 hlasov (42,56 percenta) z celkovo 11.367 platných hlasov. Volebná účasť v Bardejove dosiahla úroveň 45 percent.

 

07:26 Primátorom Senca bude nezávislý kandidát Dušan Badinský. Primátorom Senca bude podľa neoficiálnych výsledkov nezávislý kandidát Dušan Badinský. Ten získal 2 974 z celkového počtu 6 678 odovzdaných hlasov, čo predstavuje viac ako 44 percent. Volebná účasť v meste Senec prekročila úroveň 43 percent.

 

07:20 Bytču naďalej povedie Miroslav Minárčik. Mesto Bytča naďalej povedie doterajší primátor, 51-ročný Miroslav Minárčik (Smer-SD), ktorý zvíťazil spomedzi troch kandidátov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré Štatistický úrad SR zverejnil na svojej internetovej stránke.

Miroslav Minárčik získal 2918 hlasov (68,83 percenta) z 4239 platných hlasov. Volebná účasť v Bytči dosiahla 46,59 percenta.

 

06:04 Kusý obhájil post starostu v Novom Meste. Staronovým starostom bratislavskej mestskej časti Nové Mesto bude podľa neoficiálnych výsledkov nezávislý kandidát Rudolf Kusý. Súčasný starosta získal 9 011, z celkového počtu 15 404 odovzdaných hlasov, čo je viac ako 58 percent. Volebná účasť presiahla podľa dostupných informácií hranicu 42 percent.

 

05:35 Post starostky Devína obhájila Ľubica Kolková. Posť starostky Devína podľa neoficiálnych výsledkov obhájila nezávislá kandidátka Ľubica Kolková. Podľa dostupných informácií získala Kolková 489 z celkového počtu 798 odovzdaných hlasov. Volebná účasť v bratislavskej mestskej časti presiahla úroveň 57 percent.

 

05:28 V Považskej Bystrici zvíťazil Karol Janas. V Považskej Bystrici zvíťazil kandidát Karol Janas s podporou strán Smer-SD, Slovenskej národnej strany (SNS) a Strany zelených. Janas získal 7 294 hlasov z celkového počtu 12 322, čo je viac ako 59 percent. Volebná účasť v Považskej Bystrici prekonala podľa dostupných informácií 37 percent.

 

05:20 V Záhorskej Bystrici zvíťazil Jozef Krúpa. V bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica obhájil post starostu Jozef Krúpa, ktorý sa uchádzal o post ako nezávislý kandidát. Krúpa získal 1 605, z celkového počtu 2 648 odovzdaných hlasov, čo je takmer 61 percent. Volebná účasť presiahla podľa dostupných informácií v mestskej časti 62 percent.

 

04:51 V Nových Zámkoch bude staronovým primátorom Otokar Klein. Staronovým primátorom Nových Zámkov bude podľa neoficiálnych výsledkov Otokar Klein, pričom získal 8 113, z celkového počtu 11 532 hlasov. Klein tak získal viac ako 70 percent odovzdaných hlasov. Volebná účasť v meste Nové Zámky presiahla 35 percentnú hr0anicu.

 

04:30 Rimavskú Sobotu aj naďalej povedie Jozef Šimko. Mesto Rimavská Sobota povedie aj v nasledujúcom volebnom období doterajší primátor Jozef Šimko (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke. Šimko získal dovedna 5081 hlasov (58,02 percenta) z celkovo 8757 platných hlasov. Volebná účasť v Rimavskej Sobote dosiahla úroveň 46,88 percenta.

 

Reklama

04:22 V Bánovciach nad Bebravou zvíťazila Rudolfa Novotná. V Bánovciach nad Bebravou zvíťazila v súboji o post primátora nezávislá kandidátka Rudolfa Novotná. Tá získala 2 464 hlasov z celkového počtu 6 270 odovzdaných, čo je viac ako 39 percent. Volebná účasť v Bánovciach nad Bebravou podľa dostupných štatistík presiahla 41 percent.

 

04:15 Post primátora v Komárne bude zastávať Béla Keszegh. Primátorom Komárna bude podľa neoficiálnych výsledkov najbližšie štyri roky nezávislý kandidát Béla Keszegh, ktorý získal 4 819 hlasov z celkového počtu 8 187, čo je takmer 59 percent. Volebná účasť v Komárne podľa dostupných štatistík prekročila hranicu 28 percent.

 

04:14 Primátorom Levíc bude ďalšie štyri roky Ján Krtík. Primátorom Levíc bude podľa neoficiálnych výsledkov najbližšie štyri roky nezávislý kandidát Ján Krtík. Ten získal 2 920 hlasov, z celkového počtu 9 447, čo predstavuje takmer 31 percent.

 

04:09 Námestovo bude mať nového primátora, je ním Milan Hubík. Novým primátorom Námestova sa stane obchodný zástupca Milan Hubík (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych priebežných výsledkov, ktoré TASR poskytol zapisovateľ mestskej volebnej komisie v Námestove Martin Panek. Hubík získal celkom 1616 hlasov, doterajší primátor Námestova Ján Kadera (Smer-SD, SNS) 1127 a Dávid Tarčák dostal 727 hlasov. Volebná účasť v Námestove dosiahla 55,35 percenta.

 

03:55 V Ilave vystrieda Štefana Daška v primátorskom kresle Viktor Wiedermann. Novým primátorom Ilavy bude nezávislý kandidát, 49-ročný ekonóm Viktor Wiedermann. V sobotných (10. 11.) komunálnych voľbách získal 1740 hlasov (69,96 %) a vo funkcii vystrieda Štefana Daška (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. 

O primátorské kreslo sa v najmenšom okresnom meste Trenčianskeho samosprávneho kraja uchádzali okrem víťaza aj 54-ročný Štefan Daško (nezávislý), 54-ročný vedúci finančno-majetkového oddelenia Peter Proszczuk (nezávislý), 41-ročný kultúrny referent Eduard Štencl (ĽSNS) a 37-ročný manažér Rastislav Turičík (nezávislý).

V komunálnych voľbách v roku 2014 kandidovalo v Ilave na post primátora sedem kandidátov. Zvíťazil Daško (921 hlasov) pred Pavlom Čiernikom (538) a Wiedermannom (369).

 

03:51 Prievidzu povedie aj nasledujúce štyri roky Katarína Macháčková. Prievidzu aj nasledujúce štyri roky povedie Katarína Macháčková (Spolu-občianska demokracia). V sobotňajších (10.11.) voľbách do orgánov samosprávy obcí porazila svojich šiestich protikandidátov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb volebného štábu Macháčkovej.

“Ja sa veľmi teším, teším sa, že pravda a láska zvíťazila nad lžou a nenávisťou a nad antikampaňou, ktorá tu bola,” povedala po víťazstve Macháčková. Svojim voličom staronová primátorka poďakovala za dôveru, úprimne si ich podľa svojich slov váži a nesklame ich. 

“Máme pripravených veľa projektov, ktoré sú už pripravené na realizáciu, či už sú to cyklotrasy, najväčšou vecou však je konverzia a ja chcem byť pritom, a ja chcem chrániť záujmy ľudí a nie súkromnej spoločnosti,” načrtla ďalej Macháčková. Baníkom, ktorí ju nevolili, odkázala, že bude vždy zastupovať ich záujmy a bude sa snažiť o to, aby si našli prácu a aby Prievidza bola mestom, kde budú žiť spokojne.

Macháčková povedie metropolu hornej Nitry tretie volebné obdobie, čo je v novodobej histórii mesta po prvý raz. “Je to pre mňa zodpovednosť, záväzok, je to moje mesto, ktoré nadovšetko milujem, je žijem tu, chcem tu žiť a ja verím, že náš región raz privediem do obdobia rozmachu a toto obdobie využijeme na rozvoj. Verím, že na to máme, že ľudia, ktorí tu žijú, sú schopní a že konverziu dokážeme využiť a raz vyjdeme z toho víťazne, budú tu pracovné príležitosti, náš región bude zaujímavý pre mladé rodiny a že tu ľudia budú chcieť žiť. A na to sa veľmi teším,” dodala.

Najväčším súperom Macháčkovej bol vo voľbách Richard Takáč (Smer-SD, SNS, SZ). Volebné výsledky podľa svojich slov rešpektuje, zároveň zagratuloval Macháčkovej k pravdepodobne opätovnému zvoleniu a poďakoval voličom, ktorí prišli voliť. “Teším sa, že to číslo je vyššie ako pred štyrmi rokmi. Samozrejme, chcem poďakovať aj voličom, ktorí dali hlas mne. To číslo nie je malé. Určite, v prípade, ak budem zvolený aj ako poslanec, budem sa snažiť napĺňať svoj volebný program. Spoločne aj s kolegami poslancami budem robiť všetko preto, aby Prievidza bola krajšia, modernejšia a transparentnejšia,” skonštatoval.

 

03:51 Novým primátorom Revúcej sa stal Július Buchta. Mesto Revúca povedie v nasledujúcom volebnom období doterajší viceprimátor Július Buchta (Smer-SD, SNS). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke. Buchta získal dovedna 1760 hlasov (48,41 percenta) z celkovo 3635 platných hlasov. Volebná účasť v Revúcej dosiahla úroveň 36,95 percenta.

 

03:47 Turčianske Teplice opäť povedie Igor Hus. Turčianske Teplice povedie aj nasledujúce volebné obdobie Igor Hus (nezávislý). Úradujúci primátor v sobotňajších (10.11.) voľbách do orgánov samosprávy obcí porazil svojich troch mužských protikandidátov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré tamojšia mestská volebná komisia zverejnila na webe mesta.

“Nebolo to jednoduché, ale potešilo ma, že mi voliči dali dôveru vo všetkých siedmich volebných okrskoch, ktoré boli v Turčianskych Tepliciach. Pre mňa je to výzva, takisto je výsledok zaväzujúci. Chcem pokračovať vo výzvach, ktoré som začal a verím, že ich dotiahneme do zdarného konca,” povedal pre TASR Hus.

Nie sú to podľa neho ľahké rozhodnutia, urobil ich pár i nepopulárnych a verí, že jeho pokračujúcu prácu ľudia ocenia.

Hus získal vo voľbách do orgánov samosprávy obcí 1849 hlasov. Druhý skončil Erik Štefák (nezávislý) so 726 hlasmi. Hus povedie kúpeľné mesto druhé volebné obdobie.

 

Reklama

03:47 V Senici zvíťazil v boji o primátorské kreslo Martin Džačovský. V Senici zvíťazil v súboji o primátorské kreslo Martin Džačovský, ktorý sa uchádzal o dôveru voličov ako nezávislý. Džačovský získal 2 109 hlasov, z celkového počtu 6 512, čo predstavuje podľa neoficiálnych výsledkov viac ako 32 percent.

 

03:46 V Galante bude primátorom Peter Paška. Primátorom Galanty bude nasledujúce štyri roky podľa neoficiálnych výsledkov Peter Paška. Paška získal celkovo 2 377 odovzdaných hlasov, čo predstavuje viac ako 45 percent. Paška sa uchádzal o dôveru občanov ako nezávislý kandidát.

 

03:45 Primátorom Šamorína bude Csaba Orosz. Primátorom Šamorína bude podľa neoficiálnych výsledkov Csaba Orosz, ktorý získal celkovo 3 237 odovzdaných hlasov, čo predstavuje viac ako 58 percent. Orosz sa uchádzal o dôveru voličov s podporou mimoparlamentnej strany SMK-MKP. Volebná účasť podľa dostupných štatistík prekročila hranicu 50 percent.

 

03:45 Primátorom Nový Zámkov zostáva Otokar Klein. Primátorom Nových Zámkov zostáva aj na nasledujúce štyri roky 44-ročný Otokar Klein, ktorý kandidoval ako nezávislý. Podľa informácií zo Štatistického úradu SR súčasný novozámocký primátor obhájil svoju funkciu. Z celkového počtu 11.532 odovzdaných platných hlasovacích lístkov získal 8113 hlasov. Kleina tak vo funkcii potvrdilo 70,35 percenta hlasujúcich voličov. Volebná účasť v Nových Zámkoch dosiahla 35,29 percenta.

 

03:45 Ružomberok bude najbližšie štyri roky opätovne viesť Igor Čombor. Mesto Ružomberok bude najbližšie štyri roky opätovne viesť úradujúci primátor Igor Čombor (nezávislý). Vyplýva to zo zápisnice, ktorú v nedeľu zverejnila mestská volebná komisia na webovej stránke mesta Ružomberok.

“Ružomberok ukázal, že má v sebe chuť pokračovať v tom, v čom začal už pred štyrmi rokmi. Ďakujem všetkým Ružomberčanom – i tým, ktorí mi nedali hlas, že ukázali občiansku uvedomelosť, ktorá sa ukázala ich príkladným postojom. Ružomberok je mestom, kde sa uplatňujú všetky prvky občianskej spoločnosti a demokracie,” uviedol Čombor pre TASR.

Úradujúci primátor získal 3665 hlasov, Karol Javorka (nezávislý) 3131, Róbert Kolár (nezávislý) 2746 a Ján Bednárik (KDH) 1986. Volebná účasť dosiahla 49,4 percenta.

 

03:40 Staronovým primátorom Liptovského Mikuláša bude Ján Blcháč. Liptovský Mikuláš bude nasledujúce štyri roky opätovne viesť úradujúci primátor Ján Blcháč (Smer-SD, SNS, Národná koalícia). Vyplýva to z neoficiálnych priebežných výsledkov, ktoré pre TASR poskytla zapisovateľka mestskej volebnej komisie Miroslava Javornická.

“Chcem vyjadriť poďakovanie všetkým obyvateľom Liptovského Mikuláša, ktorí prišli voliť. V nasledujúcich štyroch rokoch budem pokračovať v prinášaní rukolapných výsledkov, ktoré pozdvihnú naše mesto, zlepšia život našim obyvateľom a dostanú Mikuláš na mapu popredných hospodárskych, kultúrnych a inovatívnych centier našej vlasti. Verím, že vašu dôveru nesklamem a o štyri roky si budeme môcť spoločne povedať, že žijeme v meste s modernou infraštruktúrou, s úhľadnou zeleňou, s novými obytnými štvrťami, s pulzujúcim centrom, s príťažlivou atmosférou a so vzájomným porozumením,” reagoval Blcháč pre TASR.

V súboji troch kandidátov získal Blcháč 5756 hlasov, Vincent Kultan (SaS, OĽaNO, KDH, Nova, Šanca, OKS, Spolu – občianska demokracia) 4759 hlasov a Martin Chrapčiak (nezávislý) 796 hlasov. Volebná účasť v Liptovskom Mikuláši dosiahla 43,9 percenta.

 

03:39 Primátorom Šale zostáva Belický, 15 poslancov z 21 je nezávislých. Staronovým primátorom Šale sa stal Jozef Belický. Kandidoval ako nezávislý kandidát, svoj hlas mu odovzdalo 3550 voličov. Ako potvrdil predseda mestskej volebnej komisie František Botka, v zozname voličov bolo zapísaných 18.505 voličov. Na hlasovaní sa zúčastnilo 4487 voličov, platných bolo 4411 hlasovacích lístkov. 

Belický bol jediným kandidátom na post primátora, čo sa stalo prvýkrát v histórii mesta od demokratických volieb v roku 1990. „Budem kontinuálne pokračovať vo svojej práci. Dokončia sa rozbehnuté projekty, ako sú rekonštrukcia Spoločenského domu vo Veči, rekonštrukcia cesty na Hornej ulici a ďalšie významné projekty. Začneme sa veľmi intenzívne zaoberať športovo-oddychovým areálom, teda kúpaliskom a zimným štadiónom. Budeme sa starať o to, aby sme získali prostriedky na obnovu Kultúrneho domu v Šali, ktorý to už naozaj potrebuje. Začneme pripravovať plán väčšej opravy miestnych ciest a chodníkov,” spresnil svoje vízie staronový primátor.

Voliči si zvolili aj nové 21-členné mestské zastupiteľstvo. Tvoriť ho bude 15 nezávislých poslancov, dvaja poslanci za Smer-SD a po jednom poslancovi budú mať zastúpenie politické strany Most-Híd, KDH, SPOLU – občianska demokracia a SaS, OĽaNO. V súčasnom zastupiteľstve je deväť nezávislých poslancov, piati nominanti Smeru-sociálna demokracia, dvaja nominanti SDKÚ-DS, NOVA, dvaja poslanci za Most–Híd. Po jednom poslancovi majú v šalianskom mestskom parlamente zastúpenie KDH, TIP a SaS.

 

03:30 Post starostky Čunova obhájila Ferenčáková. Starostkou Čunova zostane aj naďalej Gabriela Ferenčáková. V sobotňajších (10.11.) voľbách ju podporilo 63,03 percenta voličov, dokopy získala 535 hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. V Čunove sa na voľbách zúčastnilo 72,86 percenta voličov, voliť ich mohlo dokopy 1194. Ferenčáková kandidovala s podporou SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina – Boris Kollár, OKS, Nova, Zmena zdola a DÚ. Jej protikandidátom bol podnikateľ Marián Krist (nezávislý).

 

03:17 Novým primátorom Martina sa stane Ján Danko. Novým primátorom Martina sa stane 68-ročný Ján Danko (nezávislý), ktorý zvíťazil spomedzi ôsmich kandidátov. Vyplýva to zo zápisnice, ktorú zverejnila mestská volebná komisia na internetovej stránke mesta Martin.

Danko získal 5631 hlasov (29,77 percenta) z 18.914 platných hlasov. Volebná účasť v Martine dosiahla 41,54 percenta.

 

Reklama

03:10 Vo Vranove nad Topľou zostáva primátorom Ján Ragan. Vo Vranove nad Topľou zostáva primátorom Ján Ragan (nezávislý). Svoj hlas mu odovzdalo 2765 voličov. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnili na webovej stránke mesta.

“V prvom rade chcem poďakovať všetkým ľuďom vo Vranove nad Topľou, ktorí mi dali svoj hlas, ktorí mi dali svoju dôveru. Je to pre mňa určite veľký záväzok a určite urobím preto maximum, aby sme boli aj naďalej také úspešné mesto ako doteraz. Urobili sme v uplynulých štyroch rokoch veľký kus roboty,” uviedol v reakcii pre TASR. Podľa jeho ďalších slov je to výsledok nielen jeho práce, ale aj práce zamestnancov mesta a poslancov mestského zastupiteľstva. “Vranov si zaslúži byť medzi najlepšími mestami na Slovensku a verím, že ľudí nesklamem aj v ďalších štyroch rokoch,” doplnil.

Na druhom mieste skončil podľa neoficiálnych konečných výsledkov Igor Šesták (KDH, OĽaNO, Sme rodina-Boris Kollár, NOVA a SPOLU-OD) s počtom hlasov 2467. Tretí bol Jozef Baran (Smer-SD, SNS), ktorému odovzdalo hlas 1330 voličov. Na štvrtej priečke s počtom hlasov 410 skončil Pavol Molčan (nezávislý) a posledným bol Jozef Mihalčin (Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko), ktorý získal 403 hlasov.

 

03:08 Primátorkou Topoľčian sa stala Alexandra Gieciová. Novou primátorkou Topoľčian sa stala 45-ročná Alexandra Gieciová, ktorá kandidovala ako nezávislá. Podľa priebežných neoficiálnych informácií zo Štatistického úradu SR súčasná prednostka mestského úradu získala 5148 hlasov z celkového počtu 8952 odovzdaných platných hlasovacích lístkov.

Gieciová nahradí vo funkcii 59-ročného Petra Baláža, ktorý bol primátorom Topoľčian od roku 2006. V týchto komunálnych voľbách sa o funkciu uchádzal s podporu strán Smer-SD, SNS a Strany zelených. Volebná účasť v Topoľčanoch dosiahla 40,61 percenta.

 

03:08 Primátorom v Dunajskej Stredy bude Zoltán Hájos. Primátorom Dunajskej Stredy bude podľa neoficiálnych výsledkov ďalšie volebné obdobie Zoltán Hájos. Hájos získal celkovo 3 127 hlasov, čo predstavuje viac ako 44 percent všetkých hlasov. Hájos sa uchádzal o dôveru občanov s podporou mimoparlamentnej strany SMK-MKP.

 

03:04 Novým primátorom Senice sa stal Džačovský, vymení Grimma. V Senici sa novým primátorom podľa neoficiálnych výsledkov stal Martin Džačovský, ktorý bol doteraz poslancom v mestskom zastupiteľstve.

Pri voľbe primátora odovzdalo platné volebné hlasy 6512 z 17.167 oprávnených voličov. O post primátora sa uchádzalo spolu deväť kandidátov. Džačovský získal 2109 hlasov. “Tím Senica, s ktorým som išiel spoločne do volieb, získal post primátora, a z 11 kandidátov na poslancov sa do mestského zastupiteľstva dostalo desať. Ďakujem Senici, je to obrovská zodpovednosť a teším sa na prácu. Od občanov si prosíme veľa pozitívnej energie,” uviedol po zverejnený výsledkov Džačovský.

Druhý skončil ďalší poslanec mestského zastupiteľstva Peter Hutta s 1376 hlasmi. Na treťom mieste skončil dosluhujúci primátor Branislav Grimm so ziskom 1364 hlasov.

 

03:02 Primátorom Čadce zostane Milan Gura. Primátorom Čadce zostane 53-ročný Milan Gura (nezávislý), ktorý zvíťazil v konkurencii troch kandidátov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré Štatistický úrad SR zverejnil na svojej internetovej stránke. Milan Gura získal 3170 hlasov (37,79 percenta) z 8388 platných hlasov. Volebná účasť v Čadci dosiahla 42,86 percenta.

 

02:59 Novým primátorom Dolného Kubína bude Ján Prílepok. Mesto Dolný Kubín bude nasledujúce štyri roky viesť nový primátor Ján Prílepok (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych priebežných výsledkov, ktoré pre TASR v nedeľu poskytol predseda mestskej volebnej komisie v Dolnom Kubíne Anton Ošťadnický.

Prílepok získal 3798 hlasov a porazil tak o 2904 hlasov druhého nezávislého kandidáta Pavla Hešku. Na treťom mieste sa umiestnil rovnako nezávislý kandidát Ján Beňuš s 795 hlasmi. Počas soboty (10.11.) prišlo odovzdať svoj hlas celkom 6793 oprávnených voličov, čo predstavuje volebnú účasť 44,65 percenta.

“V Dolnom Kubíne prebiehali počas celého dňa voľby pokojne a nezaznamenali sme žiadne závažné priestupky a nedostatky. Počas dňa bola v našom meste vysoká účasť a do volebných miestností chodili všetky vekové skupiny,” zhodnotil Ošťadnický.

 

02:57 Primátorský post v Malackách obhájil Juraj Říha. Post primátora Malaciek v komunálnych voľbách obhájil Juraj Říha, ktorý kandidoval ako nezávislý. Podľa neoficiálnych výsledkov zverejnených na webovej stránke mesta získal 5043 hlasov, čo predstavuje takmer 87 percent.

“K úspechu stačí štyri roky poctivo pracovať a ľúbiť toto mesto. Ďakujem všetkým za obrovskú podporu a vzpruhu do ďalšej práce. Blahoželám aj novozvoleným poslancom a teším sa na spoluprácu počas ďalších štyroch rokov,” uviedol v reakcii na výsledky Říha.

Druhý v poradí skončil nezávislý kandidát Marian Novota, ktorý získal 712 hlasov.

Podľa informácií mesta voliči vo voľbách odovzdali 5799 hlasov.

 

02:55 Novým primátorom Rožňavy bude Michal Domik. Mesto Rožňava povedie v nasledujúcom volebnom období Michal Domik (nezávislý), ktorý porazil súčasného primátora Pavla Burdigu a ďalších štyroch kandidátov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke.

Reklama

Domik získal dovedna 1796 (32,87 percenta) z celkovo 5463 platných hlasov. Volebná účasť v Rožňave dosiahla úroveň 36,67 percenta.

 

02:42 Primátorom Levíc sa stal súčasný viceprimátor Ján Krtík. Novým primátorom Levíc sa stal 56-ročný Ján Krtík, ktorý kandidoval ako nezávislý. Terajší zástupca primátora získal 2920 hlasov z celkového počtu 9447 platných voličských lístkov, informovali členovia mestskej volebnej komisie v Leviciach. 

Krtík nahradí vo funkcii Štefana Mišáka, ktorý sa rozhodol nekandidovať. Primátorom Levíc bol 16 rokov. „Mám 65 rokov. Treba dať priestor niekomu s novými nápadmi a novou energiou,” skonštatoval Mišák. O kreslo primátora Levíc sa uchádzalo šesť kandidátov.

 

02:44 V mestskej časti Čunovo zvíťazila Gabriela Ferenčáková. Primátorkou bratislavskej mestskej časti Čunovo bude najbližšie štyri roky podľa neoficiálnych výsledkov Gabriela Ferenčáková. Ferenčáková získala celkovo 535 hlasov z odovzdaných 849, čo predstavuje viac ako 63 percent. Úspešná kandidátka sa uchádzala o dôveru voličov z podporou opozičných parlamentných strán Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutia Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO).

 

02:41 Bánovce nad Bebravou povedie Rudolfa Novotná. Bánovce nad Bebravou povedie nasledujúce volebné obdobie pedagogička a školská psychologička Rudolfa Novotná (nezávislá). Mestská a trenčianska krajská poslankyňa porazila v sobotňajších (10.11.) voľbách do orgánov samosprávy obcí svojich šiestich protikandidátov, vrátane súčasného primátora Mariána Chovanca (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré TASR poskytla tamojšia mestská volebná komisia.

“Predstavila som občanom Bánoviec moju víziu rozvoja mesta. Pracujem ako poslankyňa v meste už osem rokov, to znamená, že aj reálne viem, čo mesto potrebuje. Kde sú jeho silné a slabé stránky, tieto analýzy som si robila veľmi často,” povedala pre TASR Novotná v reakcii na výsledky volieb.

Budúca primátorka má podľa svojich slov záujem pokračovať v projektoch, s ktorých realizáciou začalo súčasné vedenie mesta, zároveň chce priniesť nové projekty. Za svoje priority označila okrem iného vybudovanie domova dôchodcov, ktorý v Bánovciach nad Bebravou doposiaľ chýba, vybudovanie bytov pre mladých ľudí a riešenie dopravnej a parkovacej politiky.

Súčasný primátor svojej nástupkyni v reakcii zablahoželal a poprial všetko dobré.

Novotná získala vo voľbách do orgánov samosprávy obcí 2464 hlasov od voličov, druhý skončil súčasný primátor, ktorý dostal 2205 hlasov.

 

02:37 Primátorom Liptovského Hrádku zostane Branislav Tréger. Primátorom najmenšieho mesta na Liptove – Liptovského Hrádku, zostane Branislav Tréger (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych priebežných výsledkov, ktoré pre TASR v nedeľu poskytla členka mestskej volebnej komisie v Liptovskom Hrádku Martina Harichová.

Tréger vyhral s výrazným náskokom, získal celkom 2831 hlasov. Jeho jediný protikandidát Jaroslav Jurčo, nominant strany ĽSNS, dostal 105 hlasov. Volebná účasť v Liptovskom Hrádku dosiahla 48 percent.

 

02:36 Anton Danko sa po štyroch rokoch vráti na post primátora Popradu. Staronovým primátorom Popradu sa stal Anton Danko. Podľa neoficiálnych výsledkov porazil svojich protivníkov a po štvorročnej pauze tak bude opäť zastávať najvyššiu funkciu v meste.

“Som milo prekvapený a šťastný, je to veľký záväzok pre mňa, že mi Popradčania opäť dali dôveru po štyroch rokoch,” uviedol Danko, ktorý mesto viedol tri volebné obdobia po sebe. Vo sobotňajších (10.11.) voľbách kandidoval ako nezávislý. Dodal, že o svojich prioritách na nasledujúce štyri roky bude informovať neskôr.

 

02:32 Post primátora na Myjave obhájil Pavel Halbrín. Post primátora na Myjave obhájil podľa neoficiálnych výsledkov Pavel Halabrín. Halabrín získal celkovo 2 609 platných odovzdaných hlasov, čo je viac ako 66 percent, kým jeho protikandidát Jaroslav Foltín získal 1 289 hlasov.

 

02:23 V Brezne bude primátorom Tomáš Abel. Primátorom Brezna bude podľa neoficiálnych výsledkov jediný kandidát Tomáš Abel. Abel získal podľa dostupných štatistík celkovo 5 599 odovzdaných hlasov, čo predstavuje 100 percent. Abel bol v Brezne jediným kandidátom na post primátora.

 

02:27 Post primátorky Lučenca obhájila Alexandra Pivková. Na čele Lučenca bude aj v nasledujúcom volebnom období súčasná primátorka Alexandra Pivková (nezávislá). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke.

A. Pivková získala dovedna 4437 hlasov (66,22 percenta) z celkovo 6700 platných hlasov. Volebná účasť v Lučenci dosiahla úroveň 30,51 percenta.

Reklama

 

02:26 Vo Vysokých Tatrách obhájil post Ján Mokoš, v Kežmarku Ján Ferenčák. Primátorom Kežmarku ostáva aj v ďalšom volebnom období Ján Ferenčák, ktorý kandidoval s podporou koalície strán Smer-SD, SNS a Most-Híd. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré predbežne zverejnil Štatistický úrad SR.

V Kežmarku prišlo k urnám takmer 38 percent z viac ako 13.200 oprávnených voličov. Súčasný primátor presvedčil vo voľbách cez 82 percent z nich.

Piatykrát obhájil post primátora Vysokých Tatier aj Ján Mokoš (nezávislý). Informovala o tom hovorkyňa jeho kampane Radka Novotná s tým, že súčasný primátor počtom hlasov 553 predbehol svojho najväčšieho rivala Alexandra Gálfyho o 108 hlasov.

Mesto Vysoké Tatry tak bude podľa Mokoša pokračovať v rozbehnutých projektoch. “Chcel by som sa poďakovať všetkým voličom, ktorí sa nenechali ovplyvniť nečistou kampaňou mojich súperov. Tatranci volili rozumom i srdcom. Vážim si každý jeden voličský hlas, ktorý je pre mňa zároveň záväzkom dokončiť rozbehnuté projekty, ktoré prispejú k zlepšeniu kvality života v meste,” konštatoval primátor.

 

02:26 Podľa predbežných výsledkov je v Humennom víťazom Meričko. Podľa predbežných výsledkov sa víťazom sobotňajších (10.11.) komunálnych volieb v Humennom stal kandidát na primátora Miloš Meričko (OĽaNO, KHD, SaS, Strana občianskej ľavice, Strana práce, Progresívne Slovensko, Spolu – občianska demokracia). Dosluhujúca primátorka Jana Vaľová (Smer-SD) priznala prehru na sociálnej sieti.

Meričko berie výhru s veľkou pokorou a rešpektom. “Pretože to nie je jednoduché byť primátorom a byť zodpovedný za ľudí. Pre mňa je asi taká kľúčová vec zmeniť atmosféru v našom meste, aby bola voľnejšia, aby sa tu naozaj ľudia nerozdeľovali na tých našich a tých ostatných. Chcel by som, aby sa opäť podarilo vytvoriť v Humennom atmosféru pokoja, spolupráce,” uviedol pre TASR v reakcii na predbežné výsledky. Aj keď nateraz nevie, aké bude zloženie mestského zastupiteľstva, pevne verí, že všetci novozvolení poslanci budú ťahať za jeden koniec povrazu spolu s primátorom “a že sa nám podarí v tom meste urobiť pre ľudí mnoho dobrých vecí”.

Podľa vlastných slov očakával, že predvolebná kampaň nebude veľmi pekná. “Obzvlášť z jednej strany, žiaľ, to sa aj splnilo,” podotkol s tým, že ako kandidát si bol vedomý toho, že vstupuje do arény, “kde sa nejaké údery dostávajú”. “Ale to, že do toho bola zatiahnutá moja rodina, deti a tak ďalej, to myslím, že už prekročilo všetky medze, ale, chvalabohu, je to za nami a treba urobiť nejakú hrubú čiaru a naozaj, ak chceme zmeniť atmosféru v našom meste, tak budeme musieť aj my byť trošku tolerantnejší,” uzavrel.

 

02:21 Podľa predbežných výsledkov bude primátorom Piešťan Peter Jančovič. Novým primátorom Piešťan by sa podľa priebežných neoficiálnych výsledkov mal stať Peter Jančovič (nezávislý). Doterajší mestský poslanec porazil súčasného primátora Miloša Tamajku a ďalších sedem protikandidátov. 

Pre TASR uviedol, že ho priazeň voličov veľmi potešila, vyjadril presvedčenie, že ich hlasy získal na základe svojej práce v mestskom zastupiteľstve, pretože na predvolebnú kampaň minul iba 907 eur.

Medzi prvé potrebné opatrenia po nástupe do funkcie považuje sfunkčniť mestský úrad, ktorý nie je podľa Jančovičových slov v dobrej kondícii. “Prvé, čo bude treba urobiť, je hovoriť s poslancami o ich víziách o meste,” uviedol.

 

02:14 Novým primátorom Kysuckého Nového Mesta sa stane Marián Mihalda. Novým primátorom Kysuckého Nového Mesta sa stane 45-ročný Marián Mihalda (nezávislý), ktorý zvíťazil spomedzi desiatich kandidátov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré Štatistický úrad SR zverejnil na svojej internetovej stránke.

Mihalda získal 2255 hlasov (38,18 percenta) z 5906 platných hlasov. Volebná účasť v Kysuckom Novom Meste dosiahla 47,81 percenta.

 

02:12 Staronovým primátorom Šale bude Jozef Belický. Staronovým primátorom Šale bude aj v ďalšom období podľa neoficiálnych výsledkov Jozef Belický. Belický získal podľa dostupných štatistík 3 550 odovzdaných platných hlasov, čo predstavuje 100 percent. Belický v súboji o post primátora nemal protikandidáta

 

02:09 Na primátorský post v Skalici nastúpi prvýkrát žena, je ňou Anna Mierna. Novou primátorkou mesta Skalica sa podľa neoficiálnych výsledkov stala Anna Mierna (NOVA, SaS, OĽaNO). Potvrdil to predseda volebnej komisie v Skalici Michal Srholec.

Mierna získala podľa neoficiálnych výsledkov 1590 hlasov a nezávislú kandidátku Oľgu Luptákovu predstihla o 176 hlasov “Zatiaľ máme neoficiálne výsledky, keďže sme ich ešte neodovzdali, ale môžem potvrdiť, že víťazom volieb sa stala Anna Mierna pred Oľgou Luptákovou,” uviedol predseda volebnej komisie. Na treťom mieste skončil nezávislý kandidát Milan Roman, ktorý získal 847 hlasov. Dosluhujúci primátor Ľudovít Barát skončil na piatom mieste z deviatich kandidátov so ziskom 760 hlasov.

Ako Srholec ďalej dodal, voľby mali nerušený priebeh. Personálne aj materiálne boli dobre zabezpečené a vo volebnej komisii nezaznamenali žiadne rušivé momenty. “Je to prekvapenie, že zvíťazila žena. Ale je taká doba, že ženy idú do popredia. Už počas predvolebnej kampane boli kandidátky výrazné. Nová krv môže byť prínosom. Verím, že skúsenosti, ktoré nová primátorka má, využije aj vo vedení mesta,” skonštatoval Srholec, ktorý bol primátorom Skalice v rokoch 1994 až 2002.

 

02:08 Primátor Hlohovca Miroslav Kollár priznal volebnú prehru. Neúspech vo voľbách a odchod z radnice priznal na sociálnej sieti primátor Hlohovca Miroslav Kollár (nezávislý). Napísal, že so spolupracovníkmi odrobili “skvelé štyri roky, žiaľ nestačilo to”. Poďakoval všetkým Hlohovčankám a Hlohovčanom za podporu a zaželal mestu skvelú budúcnosť. 

Kollár mal troch protikandidátov, jedným z nich bol bývalý viceprimátor Oliver Pestún, podľa priebežných neoficiálnych výsledkov pravdepodobný víťaz volieb. Zhruba v polovici volebného obdobia ho Kollár odvolal pre pretrvávajúce nezhody z funkcie a odvtedy Pestún ostro kritizoval primátorovu prácu.

Reklama

 

02:05 Tvrdošínskym primátorom zostáva aj naďalej Ivan Šaško. Primátorom mesta Tvrdošín zostáva aj nasledujúce volebné obdobie Ivan Šaško (nezávislý). Úradujúci primátor porazil v sobotňajších (10.11.) komunálnych voľbách štyroch protikandidátov. Vyplýva to z neoficiálnych priebežných výsledkov, ktoré TASR poskytla zapisovateľka mestskej volebnej komisie v Tvrdošíne Klementína Šaradinová.

Šaško vyhral s veľkým náskokom, získal 2530 hlasov. Nezávislý kandidát Erik Gandi dostal 1035 hlasov, Milan Kuriak (OĽaNO) 315, Ivan Plevík (nezávislý) 166 a Ján Šavol (Sme rodina – Boris Kollár) 28.

 

01:56 Post primátora v Novom Meste nad Váhom obhájil Jozef Trstenský. V kresle primátora Nového Mesta nad Váhom bude aj v nasledujúcom štvorročnom volebnom období Jozef Trstenský (Smer-SD). Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke.

Úradujúcemu primátorovi mesta dalo hlas 3738 voličov, druhý v poradí, viceprimátor Vladimír Fraňo získal 2003 hlasov.

 

01:55 Staronovým primátorom Partizánskeho bude Jozef Božik. Staronovým primátorom Partizánskeho bude Jozef Božik, ktorý podľa neoficiálnych výsledkov vyhral s veľkým náskokom. Božik získal podľa dostupných štatistík 6 314 hlasov, čo je takmer 95 percent. Volebná účasť v Partizánskom presiahla 35 percent

 

01:47 Primátorsky post v Myjave obhájil Pavel Halabrin. Primátorom Myjavy zostane aj v najbližšom štvorročnom volebnom období úradujúci primátor Pavel Halabrín (Starostovia a nezávislí kandidáti). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb.

V Myjave mohlo využiť svoje volebné právo 9718 oprávnených voličov, do volebných miestností sa dostavilo 3974 voličov, z ktorých bolo platných 3898 hlasov. “Volebná účasť v Myjave dosiahla hodnotu 40,89 percent a bola vyššia, ako pri komunálnych voľbách v roku 2014. Pred štyrmi rokmi prišlo k volebným urnám 33 percent voličov,” uviedol hovorca mesta Myjava Marek Hrin.

Voliči v Myjave si vyberali z dvojice kandidátov. Halabrín získal 2609 platných hlasov, jeho protikandidát Jaroslav Foltín, ktorý kandidoval ako nezávislý, získal 1289 hlasov.

 

01:44 V Starej Ľubovni sa za víťaza považuje primátor Tomko. Primátorom Starej Ľubovne ostáva v novom volebnom období Ľuboš Tomko (nezávislý). Pre TASR potvrdil, že získal viac ako 4100 hlasov a považuje sa za víťaza volieb. “V týchto voľbách som získal veľmi silný mandát, čo je záväzok a zodpovednosť, aby sme mesto posúvali naďalej dopredu. Myslím si, že tento výsledok je ocenením našej doterajšej práce,” konštatoval Tomko.

Dokončenie zimného štadióna, rekonštrukcia plavárne a vybudovanie juhovýchodného obchvatu sú hlavnými prioritami, na ktorých chce v najbližších rokoch pracovať. “Netrpezlivo čakám aj na zloženie mestského zastupiteľstva, ktoré je veľmi dôležitou súčasťou našej vízie. Máme však také indície, že veľmi by sa to meniť nemalo,” dodal súčasný primátor. Očakáva, že v najbližších chvíľach jeho víťazstvo potvrdia aj oficiálne.
01:40 Starostom bratislavských Jaroviec by mal byť Jozef Uhler. Novým starostom bratislavskej mestskej časti Jarovce by mal byť Jozef Uhler. Uhler to uviedol na sociálnej sieti. “Jarovčania, dali ste mi vaše hlasy, ja vám dám maximum mojej snahy. Ďakujem veľmi pekne za prejavenú dôveru,” napísal Uhler.

 

01:16 V Novom Meste nad Váhom zvíťazil Jozef Trstenský. V Novom Meste nad Váhom zvíťazil podľa neoficiálnych výsledkov Jozef Trstenský. Ten získal podľa dostupných štatistík 3 738 hlasov čo je takmer polovica zo všetkých odovzdaných hlasovacích lístkov.

 

01:13 Partizánske povedie aj nasledujúce štyri roky Jozef Božik. Partizánske aj nasledujúce volebné obdobie povedie Jozef Božik (nezávislý). Úradujúci primátor porazil v sobotňajších (10.11.) voľbách do orgánov samosprávy obcí svojho jediného protikandidáta. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré TASR poskytla tamojšia mestská volebná komisia.

“Je to pre mňa veľká česť, chcem sa poďakovať všetkým, ktorí prišli k volebným urnám a obzvlášť tým, ktorí mi dali hlas. Je to pre mňa veľký záväzok a chcem spolu s kolegami, ktorí boli zvolení do mestského zastupiteľstva, a hlavne spolu s občanmi a kolegami z mesta a mestských organizácií, pokračovať v budovaní transparentnej, otvorenej, komunikatívnej a hodnotovej samosprávy,” povedal pre TASR Božik.

Božik vyhral v Partizánskom s veľkým náskokom, získal 6314 hlasov, jeho protikandidát 46-ročný invalidný dôchodca Miroslav Hanzely (ĽSNS) dostal 337 hlasov.

 

01:01 Primátorský post v Považskej Bystrici by mal obhájiť Karol Janas. Primátorom Považskej Bystrice zostane aj v najbližšom štvorročnom volebnom období úradujúci primátor Karol Janas (Smer-SD, SNS, Strana zelených). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb.

Ako pre TASR povedal Janas, pred zrátaním posledných štyroch okrskov má náskok pred svojím najväčším konkurentom Andrejom Pélim (nezávislý) viac ako 2000 hlasov.

“Chcem poďakovať všetkým Považskobystričanom, ktorí prišli k voľbám. Vyjadrili svoj názor, ako má naše mesto vyzerať a kam má smerovať. Chcem, aby sme čo najskôr začali pracovať, od budúceho týždňa začneme so zvolenými poslancami pripravovať ustanovujúce zastupiteľstvo tak, aby sme mohli čo najskôr kreovať mestské orgány,” povedal Janas.

Reklama

 

00:45 Ján Podmanický ostáva starostom obce Stará Bystrica. Poslanec Národnej rady Ján Podmanický obhájil post starostu v obci Stará Bystrica. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Podmanický je starostom obce od roku 2002. V aktuálnych voľbách sa mu podarilo získať 822 hlasov a bol jediným kandidátom. Volebná účasť dosiahla 39,89 %. Podmanický kandidoval s podporou Smeru-SD a SNS.

 

00:23 Starosta Štrby je rekordérom, vo funkcii bude desiate volebné obdobie. Starosta Štrby Michal Sýkora je slovenským rekordérom, vo funkcii bude jubilejný desiatykrát. Po prvý raz v histórii však v komunálnych voľbách nemal súpera, a tak mu na zvolenie stačil jediný hlas. “Chcel by som hlavne dokončiť to, čo máme rozrobené, máme potrebu vybudovať materskú školu a zdravotné stredisko, chceme však všetky tri obecné časti rozvíjať rovnocenne. To, že som nemal súpera, svedčí o tom, že sme za tie štyri roky urobili kus roboty a bolo to úspešné obdobie,” uviedol pre TASR Sýkora, ktorého prvýkrát zvolili do funkcie starostu ešte v roku 1981 a odvtedy ju vykonáva nepretržite až doteraz.

Dodal, že najlepšia predvolebná kampaň je štyri roky poctivej práce. Zároveň konštatoval, že aj po tých rokoch ho práca starostu stále baví a práve z toho ťaží energiu na realizovanie svojich plánov. “Ja som profesionálny starosta, v komunálnej sfére som začal ako športovec, nie ako straník, robiť ako 23-ročný. Teší ma autorita, ktorú mám v samospráve, a aj to, že stále držíme 96 percent miest a obcí v jednej organizácii. Venujem sa aj histórii, zbieraniu fotografií, aby sme mohli vydať ďalšie knižky pre mladú generáciu a mám stále nové nápady,” dodal Sýkora. Na pozíciu starostu Štrby nastúpil ako 28-ročný, bol medzi zakladateľmi Združenia miest a obcí Slovenska a ako sám tvrdí, v samospráve sa cíti ako ryba vo vode. “V obciach je život a priestor na sebarealizáciu je tu veľký, je to o robote, o ničom inom,” zdôraznil.

Do poslednej chvíle čakal, či sa na jeho miesto nenájde zodpovedný a mladý nástupca, svoju registráciu podal len pár hodín pred uzatvorením kandidátok. “Ja budem rád, keď po mne príde niekto šikovný, veľmi rád mu pomôžem, pretože ja som tímový hráč. Ale stále nie som najstarší starosta, máme aj takých, čo majú viac ako 80 rokov, takže ja som ešte mladý, mám niečo viac ako 60,” dodal s úsmevom s tým, že skončiť plánuje dobrovoľne a verí, že o štyri roky sa dočká správneho nástupcu.

 

00:11 Žiar nad Hronom aj naďalej povedie Peter Antal. Mesto Žiar nad Hronom povedie ďalšie štyri roky staronový primátor a poslanec Národnej rady SR Peter Antal (Most-Híd, Smer-SD, SNS). Podľa neoficiálnych výsledkov, ktoré mesto zverejnilo na sociálnej sieti, získal vo voľbách 76,99 percenta hlasov. 

Antalova protikandidátka Mariana Páleníková (nezávislá) získala 23,01 percenta hlasov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali