Vyjadrujú Sajfa, alebo youtuber Peter Popluhár naozaj len “svoje” názory? Alebo sú v skutočnosti súčasťou “osvetovej” kampane spoločnosti O2, ktorá má namierené dokonca aj do škôl!

Vyjadrujú Sajfa, alebo youtuber Peter Popluhár naozaj len “svoje” názory? Alebo sú v skutočnosti súčasťou “osvetovej” kampane spoločnosti O2, ktorá má namierené dokonca aj do škôl!

Bratislava 22. novembra 2019 (HSP/Foto:Screenshot:YouTube)

 

V mesiaci november si pripomíname 30. výročie pádu komunistického, respektíve socialistického režimu. A je zaujímavé sledovať, že čím viac sa od roku 1989 vzďaľujeme, tým viac sa  minulý režim očierňuje

Na snímke youtuber Peter Popluhár

Na Slovensku existuje ešte 30 rokov po revolúcii jeden paradox. Nie je logické, prečo starší ľudia stále spomínajú na socializmus pozitívne, keď sa, podľa štatistík, máme dnes tak dobre (rovnaká situácia je aj v iných postkomunistických krajinách, aj v ekonomicky vyspelom Nemecku). A tento paradox vytvára jeden závažný problém. Problém v tom, že keď si ľudia aj 30 rokov po páde bývalého režimu myslia, že sa mali v minulosti lepšie, musí byt na tomto tvrdení aspoň kúsok pravdy. A preto sú názory staršej generácie nežiaduce.

Reklama

Nežiaduce sú názory ľudí, ktorí si socializmus ešte pamätajú, ktorí v ňom reálne žili a nevidia ho úplne negatívne. A to je nebezpečné. Myšlienku, že na socializme bolo aj niečo dobré, treba usmrtiť už v zárodku. Na starších očitých svedkov to už fungovať nebude, ale mladšia generácia, ktorá sa narodila po roku 1989 a nevie aké to v skutočnosti bolo, sa snáď ovplyvniť dá.

S týmto kalkuluje manipulatívna kampaň americkej ambasády pod názvom “odvaha byť slobodní”. Dobre načasovaná krátko pred 17. novembrom sa k takémuto svojskému “vysvetľovaniu” minulosti pridal aj aktér nový. Spoločnosť O2 zasponzorovala youtubera Petra Popluhára, aby mladým ľuďom “zábavnou formou” vysvetlil, ako (strašne zle) sa žilo za socializmu.

Reklama

Platforma Youtube je medzi mladými ľuďmi populárna a youtuber Peter Popluhár, ktorý je známy pod menom PPPíter má veľa odberateľov. Asi preto si ho aj spoločnosť O2 vybrala. Vo väčšine PPPíter natáča autentické cestovateľské vlogy, takzvané “travel vlogs”. A tak aj teraz natočil video, typu “travel vlog”, pod názvom “Krajina, kam sa Nikdy Nechcem Vrátiť.”

 

 

Po krátkom úvode sa na začiatku videa youtuber Peter ocitá v taxíku, kde ho taxikár podobajúci sa na Gustáva Husáka omámi handričkou napustenou v chloroforme. Keď sa prebudí, nájde sa na Slovensku v období pred rokom 1989. A tu sa začína jeho odysea. Odoberú mu pas, je šikanovaný, všetko je škaredé a sivé, nevpustia ho do budovy univerzity, na kostole nájde oznam, že je zatvorený od roku 1948, nechýba samozrejme ani povestná rada na banány a nakoniec sa o Petra zaujíma aj ŠTB.

Celé video ukončuje youtuber akýmsi záverečným prejavom, kde sa k divákom prihovára týmito slovami: “Asi ste si mohli všimnúť, že krajina do ktorej som vycestoval bolo Slovensko pred tridsiatimi rokmi. Cieľom tohto videa bolo ukázať najmä mladej generácii, ako zle by sa nám žilo, keby sa neodohral November 89, čiže Nežná revolúcia. Žili by sme v neslobodnej krajine z ktorej by sme nemohli vycestovať do sveta, nemohli by sme slobodne vyjadriť svoj názor, či nebodaj náboženské presvedčenie, nemohli by sme slobodne písať knihy, tvoriť hudbu či videá. Slovensko pred osemdesiatym deviatym je krajina, kde sa nechceme vrátiť a treba si uvedomiť, že sloboda nie je samozrejmosť. Ďakujem za pozornosť a vidíme sa pri ďalšom videu, tentokrát z Afriky.” Video končí ukázaním nápisu ” Sloboda nie je samozrejmosť” pri ktorom zároveň zaznieva poďakovanie sponzorom: “Ďakujem spoločnosti O2 za to, že ma oslovili s touto osvetovou kampaňou, a za to, že sa pustili do tejto “youtubovo” nepopulárnej témy, o ktorej je ale potrebne hovoriť a pripomínať si ju. ”

Reklama

Video sa už stalo dosť populárne, len za pár dni od spustenia na sieť ho videlo približne 150000 osôb. Komentáre k videu sú tiež veľmi pozitívne, mladí ľudia si pochvaľujú, akou vtipnou formou sa dozvedeli, aký bol naozaj život pred rokom 1989 strašný. Našlo sa síce niekoľko negatívnych komentárov od staršej generácie, že video skresľuje fakty a nezodpovedá pravde, ale tie sú zastúpené len v minimálnom počte.

Video má evokovať pocit, že ho natočil PPPíter sám, a bol len spoločnosťou O2 sponzorovaný. Ale z vyhlásenia O2 zo dňa 15. 11. 2019 sa dozvedáme že je video súčasťou celej kampane dôsledne naplánovanej a  vypracovanej dvoma reklamnými agentúrami, konkrétne agentúrou Triad advertising a mediálnou agentúrou Zenithmedia.

Kampaň “Sloboda nie je samozrejmosť” sa nezakladá len na tomto jedinom videu. V správe si môžeme doslovne prečítať:

“Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie Férová nadácia O2 otvorila špeciálny grantový program Sloboda nie je samozrejmosť, kde podporila projekty, ktoré mladým vysvetľujú podstatu a dôležitosť Nežnej revolúcie, a to inovatívnou formou. Podporené boli projekty z oblasti vzdelávania a médií, občianskeho aktivizmu, literatúry, divadelnej a filmovej tvorby, počítačových hier, či virtuálnej reality.”

a ďalej

Reklama

“V rámci kampane tiež dajú v priebehu 17. novembra cez svoje sociálne siete influenceri ako napríklad Gogo, Sajfa, Vec, Mlady.s, Joe Trendy, Čje či Babsy Jagušak a iní odpoveď na otázku: „Prečo by si sa nechcel/a vrátiť do Československa pred novembrom 89?“

Takto sa teda na verejnosť dostáva celá plejáda diel a aktivít spracovaných profesionálmi, ktorá má ovplyvniť myslenie mladých ľudí, aby ani len v najmenšom nepochybovali o tom, že socializmus bola jedna veľká doba temna, na ktorej  sa nedá nájsť ani len jedna jediná pozitívna vec.

Samozrejme, že na minulom režime bolo veľa negatívnych vecí o ktorých by sa mlčať nemalo. Ale prezentovať skreslené informácie je také isté, ak nie väčšie zlo, ako o negatívnych veciach mlčať.

Mladá generácia berie video Petra Popluhára, ako aj iné prvky kampane, viac menej ako historický fakt.

Namiesto toho, aby sa spoločnosť O2 snažila mladým ľuďom vysvetliť dejiny na základe skutočných historických udalostí, so všetkými pozitívami ako aj negatívami tej doby, a podporila tým v mladých ľuďoch túžbu ísť veciam na korienok, predkladá O2 tejto generácii manipulácie vypracované profesionálnymi reklamnými agentúrami. Medzi ne patrí aj sponzorované video Petra Popluhára, obsahujúce skreslené informácie a podobajúce sa propagačným filmom komunistov z 50-tich rokov.

Najhrozivejšie na celej veci je, že sa spoločnosť O2 okrem propagácie tohto videa snaží presadiť celú svoju manipulatívnu kampaň so zjednodušeným pohľadom na našu minulosť v školách a vo vzdelávacích a kultúrnych organizáciách!

Doslovne píše:

„Projekty, ktoré sme podporili, sa výzvy zhostili zodpovedne a podarilo sa nám vyskladať pestrý mix rôzneho druhu od počítačových hier, virtuálnu realitu až po filmové a divadelné eventy, pričom viaceré z nich sú aj nadčasového charakteru a dôležitosť Nežnej revolúcie budú pripomínať nielen v čase jej výročia, ale aj dlhodobo počas celého roka. Cieľom je pomôcť ich šíreniu nielen v online prostredí, ale aj na školách a vzdelávacích či kultúrnych inštitúciách,“ hovorí Tereza Molnár, šéfka komunikácie O2 a zodpovedná za Férovú nadáciu k výsledkom grantu Sloboda nie je samozrejmosť”

Po tomto, pre každého slobodne a demokraticky zmýšľajúceho občana dosť hrozivom vyhlásení, sa treba opýtať, ako si spoločnosť O2 slobodu a demokraciu vôbec predstavuje. To si  dnes každá firma, či nadácia, môže vytvoriť vlastné súkromné materiály a propagovať ich, bez akejkoľvek kontroly, nielen vo verejnom priestore, ale dokonca aj v štátnych školách?

Andrea Lopatková

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali