Veľký rozhovor s ruským prezidentom. Putin nepopiera, že medzi Ruskom a Amerikou je napätie a sú problémy, ale nebojí sa ich

Veľký rozhovor s ruským prezidentom. Putin nepopiera, že medzi Ruskom a Amerikou je napätie a sú problémy, ale nebojí sa ich

Moskva 21. októbra 2018 (HSP/Foto:SITA/AP-Pavel Golovkin)

 

Ruský prezident Vladimír Putin sa zúčastnil stretnutia 15. ročníka Valdajského medzinárodného diskusného klubu, kde sa vyjadril k viacerým aktuálnym témam. Hlavný slogan tohto ročníka bol: Svet, v ktorom žijeme: stabilita a rozvoj. Zúčastnilo sa ho 130 účastníkov z 33 krajín.

Na snímke prezident RF Vladimir Putin

Už tradične bol najvyšší záujem o vyjadrenia samého prezidenta Putina. Je to významná príležitosť poznať verejne deklarované ciele Ruskej federácie, ruský pohľad na svet. Rozhovor viedol programový riaditeľ Valdaj klubu, Vladimír Lukjanov.

Reklama

Začalo sa spomienkou na tragédiu v Kerči (kde mladík spáchal masaker na škole), ktorá je podľa Putina výsledkom globalizácie, kultúrnych vplyvov.

“Všetko sa začalo známymi tragickými udalosťami v USA. Mladí ľudia s nestabilnou psychikou si vymýšľajú akýchsi falošných hrdinov. Pre mladých ľudí proste nevytvárame vyžadovaný, zaujímavý a užitočný kontent. Oni sa potom chytajú rôznych náhrad hrdinstva. To vedie k tragédiám tohto druhu.  Ale hrdinstvo má miesto v našom živote. Jedným z jeho prejavov je obrana civilizácie proti pliage, jednou z ktorých je terorizmus.”

Reklama

 

Geopolitické napätie

Putin nepopiera, že medzi Ruskom a Amerikou je napätie a sú problémy, ale nebojí sa ich, nepovažuje ich za nič neprirodzené. Svoj postoj v tejto veci vyjadril vtipom:

“Rozprávajú sa dvaja:

– Ty ako odbúravaš stres?

Reklama

– Ja nie som stresovaný.”

A Putin k tomu dodáva::

“To isté platí pre napätie v medzinárodných záležitostiach. Nikoho nezaťažujeme, nevytvárame žiadne problémy. To predsa nás obviňujú z čohosi, a to s vysokou mierou pravdepodobnosti: urobili sme to a to, niekde sme tak a tak zasiahli … A nikto nepovažuje za nutné predložiť nejaké dôkazy. (…) Už som opakovane hovoril – je to výsledok vnútropolitického boja v západnom svete. Niekomu sa zazdalo, že veľmi vhodným nástrojom (…) je rozohrávanie protiruskej karty. To je škodlivé pre všetkých“.

„Podľa môjho názoru súčasný prezident (USA) predsa len má žičlivý postoj k stabilizácii a urovnaniu rusko-amerických vzťahov. Nuž, uvidíme, ako bude ďalej, v každom prípade sme každú chvíľu k tomu pripravení.

Boli naše stretnutia s Trumpom škodlivé alebo užitočné? Skôr si myslím, že napriek pokusu diskreditovať tieto stretnutia boli viac pozitívnejšie, ako negatívne.

Reklama

Vidíme, čo sa tam deje. Je lepšie komunikovať a vzájomne kontaktovať než štekať na seba a škriepiť sa donekonečna“.

Celý prejav Putina bol v znamení sebavedomia ruského prezidenta. Rusko má podľa neho výrazné vedúce postavenie napríklad vo vývoji a výrobe hypersonických zbraní. Takisto vývoj konfliktu v Sýrii, kde Rusko “zasadilo obrovský úder teroristom” a kde ubránili sýrsku štátnosť, mu na to dáva podklady.

Ale zazneli aj veľmi dôležité varovania ohľadne útočníkov zvonku. Rusko sa bude brániť a nik nemôže pochybovať, že na to má prostriedky.

„V našej koncepcii neplánujeme použiť jadrové zbrane na preventívny útok. Našou koncepciou je odpoveď na cudzí útok. Tým, čo sa v tom vyznajú, netreba hovoriť, čo to znamená, pre nezasvätených ešte raz vysvetlím: to znamená, že sme pripravení a použijeme jadrové zbrane iba vtedy, keď sa presvedčíme, že niekto, nejaký potenciálny agresor, útočí na Rusko, na naše územie.“

“Agresor musí vedieť, že nevyhnutne bude nasledovať odveta, že bude zničený. My sa ako obete agresie, ako mučeníci, dostaneme do raja, a oni jednoducho skapú, pretože ani nestihnú oľutovať svoje hriechy.”

 

O nacionalizme

Téma identity národov je azda najsilnejšou témou súčasnej medzinárodnej politiky. Mnohí nacionalisti v tomto vyčítajú Rusku dosť vlažný či nejasný postoj, ale ruský nacionalizmus je niečo tak prirodzené a vžité s ľuďmi, že o ňom pochybuje len ten, čo azda ruskú kultúru a ľudí až tak dobre nepozná.

„Tejto téme by sme mali vždy venovať zvýšený záujem – našej národnej identite. To je to, čo nás robí tým, kým sme. Je to naša kultúra, naša história. Na území Ruskej federácie žije 160. etník. Prečo by sme sa mali rozplynúť? Ceníme si to. Musíme posilňovať svoju identitu. (…).

A ak budeme vytŕčať dopredu „jaskynný“ nacionalizmus, hádzať blato na predstaviteľov iných etnických skupín, zničíme krajinu, o čo nemá záujem ruský národ .

Reklama

A ja chcem, aby sa Rusko zachovalo, a to aj v záujme ruského národa. V tomto zmysle som aj povedal, že som tým najsprávnejším, som aj ja tým pravým nacionalistom. Ale to nie je „jaskynný“ nacionalizmus, hlúpy a nasprostastý, ktorý smeruje náš štát k zrúteniu – v tom je ten rozdiel“.

 

O iniciátoroch sankcií a obchodných vojen

„Prečo hovorím o tom, že počasie je premenlivé a vietor raz prestane? Ide o to, že tí, čo tento vietor spôsobujú, musia sami znášať jeho nepriaznivé dôsledky (…). Myslím si, že netreba okamžite reagovať na niektoré veci, ktoré môžu nejako vyhrotiť situáciu, ale je nepochybné, že treba vždy reagovať na ochranu svojich záujmov. Toto aj robíme, tak Čína [proti obchodnej vojne], ako aj Rusko [proti sankciám]».

 

Reklama

O konkurencieschopnosti výrobcov Ruskej Federácie.

„Musíme byť schopní čeliť konkurencii. Nеdá sa donekonečna stavať na tom, že sa budeme utískať, hlava-nehlava brať a nemeniť, vytvárať výnimočné podmienky na vnútornom trhu [v atmosfére sankcií]. Lebo ak to urobíme, v konečnom dôsledku sa vaša kvalita bude zhoršovať. To sa týka nielen syra, ale úplne všetkých poľnohospodárskych výrobkov, a nielen poľnohospodárskych.“

Čo sa týka syra, sankcií a ich následkov v prípade, ak budú zrušené: po prvé zatiaľ nebadáme, že by sa ich chystali zrušiť, takže môžete pokojne spávať. A po druhé, čím dlhšie to trvá, tým menej šancí na návrat majú tí, čo odišli z nášho trhu.

 

O vplyve na Irán v Sýrii

Reklama

„To nie je náš problém, aby sme prehovárali Irán na odchod z územia Sýrie. Tak Sýria, ako aj Irán sú suverénne štáty, len od nich záleží, ako si budú budovať vzájomné vzťahy. (…) My zastávame stanovisko, že po vyriešení celého radu podobných otázok a teda aj po definitívnom víťazstve nad teroristami by mali všetky cudzie vojská z územia Sýrskej arabskej republiky odísť“.

 

O vražde novinára Džamála Chášakdžího

„Pokiaľ je mi známe, zmiznutý novinár, o ktorom hovoríte, žil v Spojených štátoch. Nie v Rusku, ale v USA, a v tomto zmysle prirodzene USA nesú istú zodpovednosť za to, čo sa s ním stalo. Je to pochopiteľné, pretože si za krajinu svojho azylu zvolil práve Spojené štáty. (…) Čo sa tam reálne odohralo, nevieme. Z tohto dôvodu načo by sme podnikali nejaké kroky zamerané na zhoršenie našich vzťahov (so Saudskou Arábiou), ak nevieme dobre, čo sa deje. Ale ak niekto vie a myslí si, že došlo k vražde, tak dúfam, že budú predložené nejaké dôkazy.“

 

O eliminovaní dolára

„Rusko pôjde cestou depolarizácie ekonomiky, nie však za účelom podkopania uvedenej meny, ale kvôli vlastnej bezpečnosti. (…) Volatilita národných mien na rozvojových trhoch je veľmi veľká – tento proces je nevyhnutný, ale vytvárajú sa isté nástroje, ktoré túto volatilitu zmenšujú. V rámci BRICS bol napríklad vytvorený fond na podporu národných mien, bola založená spoločná banka. (…) Nebudem zachádzať do podrobností, ale s niektorými krajinami už máme určitý inštrumentár, ako postupovať, aby sme sa vyhli týmto rizikám.“

Reklama

 

O genetických výskumoch USA v Gruzínsku

„Nebudem hodnotiť, nakoľko sú tie informácie vierohodné… Takýto výskum, ak naozaj prebieha, je veľmi nebezpečný a súvisí s najnovšími úspechmi na poli genetiky. O čo ide? O to, že sa hľadajú také prostriedky, ktoré môžu selektívne ovplyvňovať človeka v závislosti od jeho príslušnosti k určitému etniku.“

 

O dôchodkovej reforme

„Vláda realizuje rad potrebných, nepríjemných ale nevyhnutných opatrení spojených s dôchodkovou legislatívou, so zmenou dôchodkového veku. Vo všetkých štátoch je to rovnaké. Komu by sa to páčilo? Veľmi dobre chápem tých, čo sú nespokojní. Ale ak nezmeníme dôchodkovú legislatívu dnes, v každom prípade ju bude treba zmeniť zajtra alebo pozajtra.“

Viete, v čom však spočíva špecifikum Ruska? Naši ľudia sú múdri. Nepáči sa im to, ale každý normálny človek chápe, že štát k tomuto kroku pristúpiť musí.

Reklama

 

O kľúčovom míľniku problémov Blízkeho Východu

„V jadre všetkých problémov Blízkeho Východu hrá kľúčovú úlohu faktor palestínsko-izraelského urovnania. Nech pozeráme na Blízky Východ z ktorejkoľvek strany, v konečnom dôsledku vždy dospejeme k tomuto. Preto treba urobiť všetko pre to, aby bol tento problém rozuzlený, aby boli priame kontakty medzi Izraelom a Palestínou, aby sa obnovili mnohostranné snahy o vyriešenie tejto celé desaťročia trvajúcej krízy.“

 

Nakoniec Putin vyjadril aj svoj vzťah k Rusku.

„Môj predchádzajúci život a práca boli viac-menej spojené so zahraničným pôsobením. Takmer 20 rokov som pracoval v spravodajských službách. Preto som Rusko samozrejme nepoznal až tak dobre. Keď som prišiel do Moskvy a začal pracovať na federálnej úrovni, uvidel som, aká je to hlboká a mohutná krajina, (…) na vlastné oči som sa presvedčil o sile a múdrosti ruského ľudu. A v tejto súvislosti bez zveličovania hovorím, že moja láska k Rusku mnohonásobne vzrástla.“

Peter Vanád

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali