To najdôležitejšie z Ukrajiny – Biden ohlási balík pomoci vrátane systému Patriot. Zelenského privítal v Bielom dome

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Biden ohlási balík pomoci vrátane systému Patriot. Zelenského privítal v Bielom dome

Kyjev 21. decembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP-Andriy Andriyenko; Denis Kaminev; Screenshot Youtube; Telegram; TASR/AP-Susan Walsh; Ukrainian Presidential Press Office via AP; Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Aktualizované 21.decembra 2022 20:16

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Bachmut ostreľovanie vojna
Ilustračné foto

20:16 – Biden sa so Zelenským stretol pred Bielym domom.

Reklama

 

20:10 – USA dnes oficiálne potvrdili, že po prvýkrát poskytnú Ukrajine jednu batériu raketových systémov zem-vzduch Patriot.

Reklama

Ukrajina sa o tieto systémy usiluje už niekoľko rokov a túto otázku nastolila dávno pred vypuknutím plnohodnotnej vojny s Ruskom.

Nakoniec sa však Američania rozhodli až v deviatom mesiaci konfliktu – keď Rusi začali aktívne ničiť ukrajinskú energetiku a priemysel. Teda ako odpoveď na to, že Rusko zvýšilo stávky.

“Patriot je drahá zbraň a aj medzi štátmi NATO sa na ňu čaká v rade. Preto je stále veľkou otázkou, či Američania dokážu dodať dostatok týchto SAM na pokrytie hlavnej kritickej infraštruktúry na Ukrajine, ktorá je väčšia ako ktorýkoľvek európsky člen Aliancie.

Západné systémy protivzdušnej obrany, ktoré sa na Ukrajinu dostali predtým, aspoň neuzavreli oblohu nad krajinou – ako je to zrejmé zo súčasných výpadkov.

Napriek tomu budú Patrioti určite schopní znížiť škody spôsobené ruskými útokmi. Otázkou zostáva, či to budú robiť oveľa efektívnejšie ako sovietske systémy protivzdušnej obrany S-300, ktoré sú vo výzbroji AFU. Ukrajine však dochádzajú zásoby S-300, a preto nemá na výber.

Reklama

 

20:06 – Zdroje CNN z okolia Zelenského opísali opatrenia prijaté na zaistenie jeho bezpečnosti počas návštevy USA.

Zdroj najprv uviedol, že vzhľadom na hrozbu ruského útoku zamestnanci ukrajinského veľvyslanectva v USA ani vysokopostavení úradníci nemajú k dispozícii žiadne informácie o harmonograme návštevy.

Podľa tohto zdroja chcel Zelenskyj pricestovať do USA už niekoľko mesiacov, ale potrebu návštevy musel posúdiť na základe rôznych faktorov. Medzi nimi boli aj vojenské riziká, aby krátka návšteva prezidenta v zahraničí neskomplikovala situáciu na fronte.

Zdroj tiež tvrdí, že Zelenskyj bol ochotný odísť len v prípade, že dôjde k výraznému prelomu v bilaterálnych vzťahoch medzi Ukrajinou a USA. Takýmto prelomom bol podľa CNN nový balík pomoci USA s protiraketovými systémami Patriot.

Reklama

Obe strany sa zároveň obávali, že Rusko by sa mohlo pokúsiť o atentát na ukrajinského prezidenta, uviedol týždenník.

 

20:00 – Volodymyr Zelenskyj zverejnil svoju fotografiu z USA hneď po príchode.

“Dnes som vo Washingtone, aby som poďakoval americkému ľudu, prezidentovi a Kongresu za veľmi potrebnú podporu. A tiež pokračovať v spolupráci na priblížení nášho víťazstva.

Uskutočním sériu rozhovorov o posilnení odolnosti a obranyschopnosti Ukrajiny. Konkrétne s prezidentom USA Josephom Bidenom budeme diskutovať o bilaterálnej spolupráci medzi Ukrajinou a Spojenými štátmi americkými,” napísal na svojom Telegramovom kanáli.

Príchod Volodymyra Zelenského:

 

19:25 – V Mariupole sa opäť zintenzívnil pohyb vojenskej techniky v smere Mariupol-Manguš-Berďansk.

Informoval o tom poradca mariupolského starostu Petro Andruščenko na svojom Telegramovom kanáli.

“Veľa živej sily, najmenej 15 tankov za dva dni na prívesoch, ďalšia vojenská technika všetkého druhu,” píše.

Reklama

 

19:17 – Nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 1,85 miliardy dolárov bude zahŕňať batériu systémov protivzdušnej obrany Patriot, rakety HARM, muníciu pre raketomety HIMARS, 37 obrnených vozidiel Cougar, ako aj 50 000 rakiet pre raketomety Grad a delostrelecké granáty rôznych kalibrov, uviedol predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA.

 

19:05 – Bieloruské ministerstvo obrany cvičí bieloruských a ruských vojakov v simulovanej mestskej vojne vrátane prehľadávania interiérov budov. Informovala o tom tlačová služba ministerstva.

Cvičenia “bojovej pripravenosti” sa konajú na bieloruských cvičiskách, uvádza sa vo vyhlásení.

Reklama

 

19:00 – Spojené štáty v stredu oznámili, že Ukrajine dodajú systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

“Dnešná pomoc po prvý raz zahŕňa systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý je schopný zostreliť riadené strely, balistické strely krátkeho doletu a lietadlá vo výrazne vyššej letovej hladine, ako dokázali predtým poskytnuté systémy,” uviedol vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

 

17:59 – Hlavné body večerného súhrnu ukrajinského generálneho štábu:

Reklama
  • Ruská armáda pokračuje v ofenzíve na Bachmutskom a Avdejevskom smere a snaží sa zlepšiť taktickú situáciu v Kupianskom a Limanskom.
  • Rusi podnikli tri raketové a jeden letecký útok na civilné objekty v Záporožskej oblasti. Vykonali tiež viac ako 20 ostreľovacích útokov z MLRS.
  • V Záporožskej a Chersonskej oblasti sa raketová a hlavňová delostrelecká paľba zamerala na Krasnohryhoryevku v Dnepropetrovskej oblasti, Cherson a jeho predmestia a mesto Očakov v Mykolajivskej oblasti.
  • 15. a 16. decembra AFU zasiahla muničné sklady pri Kadiivke (Stachanov) v Luhanskej oblasti.
  • 20. decembra tohto roku AFU zasiahla poľné letisko pri Kachovke v Chersonskej oblasti.
  • Ukrajinské letectvo uskutočnilo 9 úderov na oblasti, kde sa sústreďoval personál, zbrane a vojenské vybavenie. Protivzdušná obrana zostrelila aj nepriateľské bezpilotné lietadlo Outpost, ktoré stálo približne 6 miliónov dolárov.

 

17:54 – Jednotky AFU na Artemovskom smere signalizujú, že chcú ustúpiť, ale vedenie im to neumožňuje, povedal veliteľ špeciálnych jednotiek Achmat Apty Alaudinov.

“Napriek zložitosti Artemovského smeru tam denne zahynie obrovské množstvo nepriateľských vojsk. Nepriateľ signalizuje ústup všetkými dostupnými komunikačnými prostriedkami, ale velenie NATO mu nedáva povolenie na ústup. Výsledkom sú tisíce zabitých a zranených nepriateľských bojovníkov,” napísal na svojom kanáli Telegram.

 

16:35 – Biden pozval Zelenského do Washingtonu, aby s ním prediskutoval nielen vojenskú pomoc USA, ale aj možné ukončenie vojny.

Koordinátor strategickej komunikácie Rady pre národnú bezpečnosť USA John Kirby pre CNN povedal.

“Prezident je presvedčený, že teraz, keď sa blíži zima, keď vstupujeme do novej fázy tejto vojny, je vhodný čas na to, aby si obaja lídri sadli tvárou v tvár a porozprávali sa. “Nepochybujem, že budú hovoriť o vízii prezidenta Zelenského o ‘spravodlivom mieri’ a o tom, ako vyzerá, aké sú jeho zložky a ako môžeme Ukrajine pomôcť dosiahnuť ho,” povedal Kirby.

Reklama

Zelenského návštevu v USA spojil aj so začiatkom novej fázy vojny.

 

14:46 – Na Ukrajine je dnes už tretíkrát vyhlásený letecký poplach. Rusko útočí v tretej vlne.

 

14:42 – Ukrajinskí oligarchovia budú musieť ísť brániť krajinu so zbraňou v ruke, vyhlásil úradujúci šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny Vasilij Maljuk.

“Ukrajinskí oligarchovia sú teraz pod zvýšenou pozornosťou SBU. Niektorí z nich sú teraz vypočúvaní. V prípade potreby sa budú musieť chopiť zbraní a postaviť sa bok po boku do zákopu. Koniec koncov, sú to občania ako všetci ostatní. Okrem svätého práva brániť krajinu je to aj svätá povinnosť každého človeka,” citovala ho ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform.

 

Reklama

14:32 – Odsúdený ruský opozičný aktivista Alexej Navaľnyj opísal, ako Prigožin, vodca PMC Wagner, prišiel do jeho kolónie verbovať väzňov.

“Očitý svedok hovorí: “Po prílete vrtuľníkom sa všetci odsúdení spolu s nadriadenými zhromaždili na štadióne. Prigožin je malý a plešatý. Povedal: “Sám mám za sebou 10 rokov, volám vás, aby ste sa stali mojou útočnou päsťou. O šesť mesiacov vám každému napíšem žiadosť o odpustenie, máte päť minút na rozmyslenie.” Potom sa 80-90 ľudí išlo zaregistrovať do centrály (administratívnej budovy) a potom prebehla druhá vlna náboru,” napísal Navaľnyj.

 

14:30 – Ukrajinské ministerstvo obrany pripustilo novú ruskú ofenzívu proti Kyjevu.

“Chápu, že na frontoch nemajú žiadnu výhodu. Rusi musia zvrátiť priebeh vojny a urobiť niečo, čo zásadne zmení pomer síl na fronte. Možný je napríklad útok na Kyjev, úder na západné regióny, pretože tadiaľ prechádzajú zásobovacie trasy pre zahraničnú pomoc,” povedal Sergej Kuzan, poradca ministerstva obrany.

Ako hlavný politický cieľ Ruska uvádza Kyjev.

“Za predpokladu, že takáto ofenzíva hrozí a že sa dokážu zmobilizovať, môžu za svoj hlavný cieľ označiť Kyjev. Ale možno nie preto, aby sa ho zmocnili, ale aby ho zasiahli, zničili atď.,” hovorí Kuzan.

Reklama

Poradca ministerstva obrany pochybuje o tom, že Ruská federácia má dostatočné množstvo a kvalitu vojenských síl na dobytie Kyjeva alebo iného regiónu – dokonca aj s pomocou bieloruskej armády.

 

14:12 – V Kyjevskej oblasti je hlásený výbuch. Poplach v regióne už bol zrušený.

 

13:50 – Na juhu Ukrajiny je opäť vyhlásený letecký poplach.

 

12:50 – WHO uvádza, že 10 miliónov Ukrajincov, teda približne štvrtina celkovej populácie krajiny, môže trpieť duševnými poruchami v dôsledku vojny.

Reklama

“WHO odhaduje, že až 10 miliónov ľudí je ohrozených nejakou duševnou poruchou, od úzkosti a stresu až po vážnejšie stavy,” povedal Jarno Habicht, zástupca WHO na Ukrajine.

 

12:20 – Situácia na frontoch 21. decembra 2022

 

 

11:47 – Republikánska kongresmanka Marjorie Taylorová Greenová, ktorá podporuje Trumpa, uviedla, že Vladimir Zelenskyj by mal počas dnešnej návštevy USA vysvetliť americkému Kongresu, prečo Ukrajina potrebuje od štátov vojenskú pomoc vo výške miliárd dolárov.

“Tieňový prezident by mal prísť do Kongresu a vysvetliť, prečo potrebuje miliardy dolárov amerických daňových poplatníkov pre 51. štát, Ukrajinu. To je absurdné. Amerika na prvom mieste!”, napísal Green.

Reklama

Takto komentovala ďalšiu kongresmanku Marcy Kapturovú, keď povedala, že “existuje vážne zákulisné úsilie dostať Zelenského do Kapitolu a prinútiť ho, aby pred Kongresom vystúpil”.

 

11:35 – Na celej Ukrajine sa už rozozvučal poplach.

Dôvodom vyhlásenia pohotovosti je štart ruských stíhačiek MIG-31 z letísk v Bielorusku.

 

Reklama

11:31 – Ukrajina využíva umelú inteligenciu na analýzu údajov z bojiska a výber cieľov, uviedol denník Washington Post.

Publicista David Ignatius, ktorý má blízko k americkej armáde a spravodajským službám, navštívil Ukrajinu a uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily používajú na rozhodovanie na bojisku algoritmy analýzy veľkých dát. Tvrdí, že takýto softvér sám videl.

Softvér vyvinula spoločnosť Palantir, ktorá v roku 2017 spustila projekt Maven pre Pentagon.

Na analýzu využíva údaje z otvorených zdrojov (napr. komerčné satelity alebo mapovacie služby) aj z uzavretých zdrojov (napr. vojenské satelity, zábery z dronov, snímky prenášané prieskumníkmi v teréne).

Umelá inteligencia dokáže na takýchto snímkach identifikovať bojové vozidlá (napríklad tanky T-72), dokonca aj tie, ktoré sú pokryté blatom alebo snehom.

Ukrajinská armáda sa na používanie tohto systému školí v Nemecku a Poľsku.

 

11:21 – Od začiatku evakuácie opustilo Cherson viac ako 150 000 obyvateľov, uviedol úradujúci gubernátor Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo.

Poznamenal, že ruská armáda spoľahlivo chráni ľavobrežnú časť Chersonskej oblasti a všetky pokusy ukrajinských ozbrojených síl o prekročenie Dnepra boli zmarené. Ruské sily sa v každom prípade vrátia do Chersonu, ľudia tomu veria, dodal Saldo.

 

11:10 – Ruský analytik Jurij Podoljaka o situácii na frontoch:

– S najväčšou pravdepodobnosťou budeme postupovať smerom na Kupjansk. Miestne pokroky sa už začali. Dnes sme vstúpili do obce Masiutovka na Oskole. Potom pôjdeme do Limanu a ďalej do samotného Kupianska. Zároveň sme preťali Dvorečiansky výbežok, o ktorý sa opierali Ukrajinci. Ďalší útok východne od Oskolu by bol logický. Vznikla by krásna konfigurácia, keď by sme prerušili zásobovacie trasy a zhodili AFU do nádrže. Operáciu uvidíme v januári alebo vo februári.

– Neverím, že AFU bude schopná v zime postúpiť. Majú veľké problémy s delostrelectvom. Naopak, my prejdeme do lokálnej ofenzívy. Veľké straty nepriateľa demoralizujú armádu a USA. Ukrajina nie je jediným frontom. Je tu aj Taiwan, ktorý je pre USA možno zaujímavejší. Zelenský sa obáva, že prioritou sa stanú iné fronty. Návšteva Artemovska bola prípravou na stretnutie s Bidenom. Zelenskyj sa s plačom pokúsi vymeniť ukrajinskú vlajku za zbrane.

 

10:59 – Kremeľ odmietol spresniť, kde sa nachádza spoločné veliteľstvo ruských jednotiek pôsobiacich na Ukrajine, ktoré včera navštívil Vladimir Putin.

Reklama

“Miesto nezverejňujeme,” odpovedal Peskov na súvisiacu otázku.

 

10:40 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Šesť ukrajinských vojakov zložilo zbrane a vzdalo sa v Krasnolimsku.
  • Ruské ozbrojené sily obsadili nové dominantné výšiny a línie v doneckom smere, zničených viac ako 80 jednotiek AFU.
  • Ruské letectvo zničilo sklad ropy pri Andreevke v Charkovskej oblasti.
  • Ruské ozbrojené sily zlikvidovali až 60 ukrajinských vojakov v smere na Kupjansk.
  • Delostrelectvo ruských ozbrojených síl zasahuje živú silu a vybavenie jednotiek Mechovej brigády AFU a Obrannej brigády Tero v južnom doneckom smere.
  • Ruské ozbrojené sily zničili tri delostrelecké systémy M-777 americkej výroby v Chersonskej oblasti a DĽR.
  • Stíhacie lietadlo ruských vzdušných síl zostrelilo v DĽR lietadlo AFU Su-25.
  • Ruské ozbrojené sily zneškodnili v DĽR viac ako 30 príslušníkov AFU a jeden nepriateľský tank.
  • Ruské jednotky zničili dva muničné sklady ukrajinských ozbrojených síl v Charkovskej a Záporožskej oblasti.

 

10:19 – Očakáva sa, že Biden sa so Zelenským stretne na trávniku Bieleho domu o 21.00 hod. kyjevského času a tlačová konferencia sa uskutoční o 23.30 hod., informovali médiá.

 

10:11 – Od dnešného rána je podľa spoločnosti Ukrenergo ukrajinský energetický systém stále výrazne poddimenzovaný.

Rusko v noci opäť poškodilo elektrické siete na východe a juhu krajiny.

Situácia je naďalej zložitá najmä v centrálnom regióne vrátane Kyjeva.

 

9:28 – Americký Kongres má v úmysle vyhlásiť Rusko za “agresorský štát” a nie za “štátneho sponzora terorizmu”, uviedol The Hill.

Podľa novín vedúci predstavitelia Kongresu už pracujú na tom, aby čo najskôr predložili príslušný návrh zákona.

Takéto rozhodnutie by Bidenovi dalo rozšírené právomoci na uvalenie sankcií na ruských predstaviteľov, medzinárodnú izoláciu Moskvy a prinútilo by Spojené štáty zaviesť obmedzenia pre krajiny spolupracujúce s Kremľom.

V návrhu dokumentu sa uvádza, že prezident USA bude môcť “označiť akýkoľvek cudzí štát” za agresorský štát, ak Biely dom zistí jeho účasť na agresii proti Ukrajine.

Republikánska strana však takýto krok kritizovala.

Reklama

 

9:12 – Zavedenie stropu cien plynu, na ktorom sa tento týždeň dohodli krajiny EÚ, by mohlo viesť k obmedzeniu dodávok a zhoršeniu energetickej krízy v regióne, napísala agentúra Bloomberg.

Analytici pripúšťajú, že toto opatrenie by mohlo pomôcť zabrániť prudkým výkyvom cien plynu v EÚ, ale mohlo by tiež viesť k nedostatku dodávok paliva do Európy a k zvýšenej konkurencii z Ázie, ak by tam boli ceny vyššie.

Zavedením cenového stropu bez obmedzenia dopytu by sa stimuláciou spotreby riskoval nedostatok dodávok, čo by mohlo viesť k zníženiu celosvetovej ponuky v roku 2023 a dokonca prinútiť krajiny zaviesť obmedzenie spotreby plynu, uvádza sa v dokumente.

 

8:55 – Ukrajinské ozbrojené sily pravidelne útočia na ruské pozície na Kinburnskej kose ale majú možnosť stiahnuť ďalšie sily z ľavého brehu Chersonskej oblasti.

Uviedla to vedúca tlačového strediska Južného operačného veliteľstva.

“Pokračujeme v plnení palebných úloh na nepriateľské pozície, oni tam naďalej hromadia pre seba nové body, ale pre nás sú všetky tieto body známe, naďalej ich kryjeme. Majú tam síce prístupy zo zeme a tá ich naďalej živí, ale my svoju prácu poznáme a určite ju dovedieme do logického konca,” povedal počas teletónu.

 

8:41 – Ruské jednotky, posilnené Wagnerovcami, za posledný týždeň “mierne” postúpili na východné predmestie Bachmutu a podľa britskej spravodajskej služby v meste pokračujú pouličné boje.

Podľa jej predbežných správ sa Rusi už presadili vo východných priemyselných oblastiach mesta a miestami dokonca prenikli aj do obytného sektora.

Britská spravodajská služba konštatuje, že od júlového obsadenia Lysyčanska a Severodonecka nedošlo na Ukrajine k pouličným bojom. Západní experti naznačujú, že ruská armáda na ne nebude dostatočne pripravená.

 

8:39 – Zástupca predsedu Bezpečnostnej rady Ruska Dmitrij Medvedev odletel do Číny a stretol sa s jej hlavou Si Ťin-pchingom.

Čínske médiá informovali, že Medvedev odovzdal prezidentovi odkaz od Putina.

Reklama

Ruské médiá uvádzajú, že obe strany rokovali o situácii v bývalom Sovietskom zväze vrátane Ukrajiny.

 

8:35 – Biden a Zelenský budú na stretnutí v USA diskutovať o “každom prvku tohto konfliktu vrátane situácie na bojisku a otázky, kam bude vojna smerovať ďalej”.

Bolo to oznámené na brífingu v Bielom dome.

Cieľom USA je vraj zároveň “dostať Ukrajinu do čo najlepšej pozície na bojisku, aby mohla, keď príde čas, zaujať čo najlepšiu pozíciu pri rokovacom stole”.

 

7:50 – Ruskí a bieloruskí vojaci z regionálneho zoskupenia vojsk nacvičujú boj v meste na jednej zo strelníc v rámci bojovej pripravenosti, informovala tlačová služba bieloruského ministerstva obrany.

 

7:44 – Bielorusko zavádza obmedzenia v pohraničnom pásme s Ukrajinou.

Tri okresy Gomeľskej oblasti majú obmedzený vstup, vjazd a prechodný pobyt v pohraničnom pásme.

Dekrét bol podpísaný 19. decembra a už je v platnosti. Jeho trvanie nie je špecifikované.

Do pohraničného pásma možno vstúpiť len na plnenie pracovných povinností, do miesta vlastného bydliska alebo bydliska blízkych príbuzných. Vo výnimočných prípadoch so súhlasom predsedu Štátneho hraničného výboru.

 

7:25 – Biely dom tiež načrtol program Zelenského návštevy v USA.

Jeho súčasťou bude “dlhé stretnutie s prezidentom Bidenom, stretnutie s kľúčovými členmi tímu prezidenta Bidena pre národnú bezpečnosť a kabinetu ministrov, príležitosť vystúpiť pred novinármi a potom príležitosť ísť na Kapitol na spoločné zasadnutie Kongresu”.

 

7:00 – Počas Zelenského návštevy v USA Biden oznámi dodanie prvej protivzdušnej obrany Patriot na Ukrajinu.

Informovala o tom agentúra Associated Press s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa agentúry dnes USA poskytnú Ukrajine balík pomoci vo výške 1,8 miliardy dolárov. Okrem jednej batérie Patriot bude obsahovať aj vysoko presné bojové bomby.

“Načasovanie oznámenia o vojenskej pomoci – v čase, keď Zelenskyj absolvuje svoju prvú cestu mimo Ukrajiny od začiatku vojny – vysiela silný signál, že USA naďalej podporujú Ukrajinu počas dlhotrvajúcej vojny,” uzatvára AP.

Ukrajina zatiaľ nepotvrdila Zelenského cestu do USA.

Deň predtým Biden predložil Kongresu návrh rozpočtu, v ktorom sa navrhuje vyčleniť viac ako 40 miliárd dolárov na vojenské potreby súvisiace s Ukrajinou. Túto sumu musia teraz schváliť kongresmani, ku ktorým sa má ukrajinský prezident obrátiť.

 

6:53 – Najdôležitejšie informácie z dnešnej rannej správy generálneho štábu AFU:

  1. Za posledných 24 hodín ukrajinské jednotky odrazili útoky v oblastiach dvadsiatich piatich osád.
  2. Civilná infraštruktúra Chersonu, Kosťantynivky a Volčanska bola ťažko poškodená nepriateľskými raketovými útokmi. Postihlo to aj obyvateľstvo.
  3. Na volynskom a poliskom smere (t. j. pri hraniciach s Bieloruskom) sa nevytvárajú žiadne náznaky nepriateľských útočných skupín.
  4. Generálny štáb potvrdzuje, že 19. decembra boli zničené miesta hromadenia nepriateľských vojsk vo Vasylivke v Záporožskej oblasti. Rusi sa pripravujú na evakuáciu obyvateľstva z Vasylivky a priľahlých oblastí.

 

6:50 – Publikácia Axios a viacerí americkí novinári tvrdia, že Zelenskyj pricestuje do Washingtonu zajtra 21. decembra a vystúpi v americkom Kongrese.

Očakáva sa, že Zelenskyj sa stretne s vedúcimi predstaviteľmi Kongresu a šéfmi výborov pre národnú bezpečnosť z oboch strán.

Ak je to pravda, bude to Zelenského prvá návšteva mimo Ukrajiny od 24. februára.

Kyjev zatiaľ návštevu oficiálne nepotvrdil.

 

Reklama

6:46 – Macron sa stále domnieva, že Rusko bude potrebovať bezpečnostné záruky – ak bude súhlasiť s mierovými rozhovormi.

Francúzsky prezident to povedal v rozhovore pre televízne stanice LCI a TF1.

“Deň mieru bude zahŕňať diskusie. Predovšetkým záruky pre Ukrajinu, jej územnú celistvosť a bezpečnosť v dlhodobom horizonte. Ale aj pre Rusko ako zmluvnú stranu prímeria a mierovej zmluvy, ktorou sa potom stane,” povedal Macron.

“A ľudia, ktorí sa na ňu odmietajú pripraviť a pracovať na nej, navrhujú všeobecnú vojnu. Bude sa týkať celého európskeho kontinentu,” dodal francúzsky prezident.

 

6:40 – Fínsko dodá Ukrajine ďalšiu dávku vojenského vybavenia v hodnote 28,8 milióna eur, uviedlo fínske ministerstvo obrany.

Nový balík pomoci bude jedenástym od februára, pričom celková hodnota vojenského vybavenia, ktoré Fínsko poskytlo Ukrajine, dosiahla 189,2 milióna eur. Ministerstvo neposkytlo konkrétne informácie o zozname balíka pomoci, termínoch a trasách jeho dodania “z prevádzkových dôvodov”.

 

6:30 – Hlavné z ruského pohľadu z 20. decembra 2022:

  • Putin hovorí, že situácia v DĽR, LĽR, Chersonskej a Záporožskej oblasti je mimoriadne zložitá, bezpečnostné jednotky v nových ruských regiónoch musia urobiť všetko pre zaistenie maximálnej bezpečnosti a dodržiavanie práv a slobôd občanov.
  • Putin na slávnostnom odovzdávaní štátnych vyznamenaní v Kremli označil všetkých, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v zóne “špeciálnej operácie”, za hrdinov a povedal, že na nich myslí každý deň.
  • Ruský prezident sa v Kremli stretol s Pušilinom a Pasečnikom, rokovali o situácii v regiónoch.
  • Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že armáda v doneckom smere pokračovala v ofenzívach a za deň zničila viac ako 100 ukrajinských vojakov a šesť kusov techniky.
  • Kyjev prišiel v Kupjansku a Krasno-Limanskom smere za deň o 80 vojakov, tvrdí ruské ministerstvo obrany.
  • Na Krasnolimanskom smere bola ukrajinská strana zasiahnutá paľbou pri Nevskom (LĽR), straty Kyjeva na tomto smere dosiahli až 50 vojakov a 5 kusov techniky za deň, uviedlo ruské ministerstvo obrany.
  • Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že straty Kyjeva na južnom doneckom smere dosiahli až 70 zabitých a zranených vojakov, ako aj tri bojové obrnené vozidlá a dva pickupy.
  • Putin 21. decembra usporiada rozšírené zasadnutie rady ruského ministerstva obrany, na ktorom zhrnie výsledky ruských ozbrojených síl v roku 2022 a stanoví úlohy na budúci rok, uviedol Kremeľ.
  • Námestník ruského ministra zahraničných vecí Veršinin povedal, že EÚ sa snaží zakryť svoju účasť na vojnových zločinoch na Ukrajine tým, že iniciuje vytvorenie osobitného tribunálu, ktorý “nemá žiadnu právnu silu”.
  • Veršinin dodal, že protiruská rezolúcia Európskeho parlamentu o uznaní Ruska za “štátneho sponzora terorizmu” tiež nemá žiadnu právnu silu a svedčí o bezprecedentnej miere nepriateľstva poslancov Európskeho parlamentu voči Rusku.
  • Návrh rozpočtu na fiškálny rok 2023 v hodnote 1,7 bilióna dolárov bol predložený Kongresu USA, predpokladá vyčlenenie 45 miliárd dolárov pre Kyjev, uvádza sa v texte dokumentu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Včera 19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

Včera 19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

Včera 19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

Včera 19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

Včera 19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

Včera 19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

Včera 19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

Včera 19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

Včera 18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali