Spojené štáty nedostanú Venezuelu tak jednoducho

Spojené štáty nedostanú Venezuelu tak jednoducho

Londýn/Karakas 18. mája 2018 (HSP/RT/Foto:TASR/AP-Ariana Cubillos)

 

Britský komentátor zahraničnej politiky a bývalý vojnový korešpondent viacerých médii William Whiteman vyslovil názor, že v prípade Venezuely, obe strany amerického politického spektra nechápu súčasný stav v krajine.

Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro

Vo svojom prejave v roku 2018 sa americký prezident Donald Trump odvolával na Venezuelu ako “socialistickú diktatúru”, pričom sa chválil uložením ochromujúcich ekonomických sankcií voči latinskoamerickému národu. Takéto falošné obvinenia nie sú obmedzené na právo. Senátor Bernie Sanders dokonca išiel tak ďaleko, že bývalého demokraticky zvoleného vodcu Venezuely, prezidenta Huga Cháveza, nazval “mŕtvym komunistickým diktátorom”.

Reklama

Ďalším podobným prípadom je viceprezident Mike Pence, ktorý povedal, že nadchádzajúce voľby vo Venezuele budú “len podvod a podvod”. Vo Washingtone však asi nevedia, že venezuelská “zdanlivá” demokracia už používa pri organizovaní volieb veľmi zložitý proces, ktorý kombinuje elektronický systém hlasovania s odtlačkami prstov s dodatočným hlasovaním v papierovej podobe, takže je takmer nemožné manipulovať výsledky. Pripomeňme, že bývalý prezident Jimmy Carter, jeden z mála amerických politických predstaviteľov, ktorý v roku 2012 hovoril zmysluplne, uviedol: “Volebný systém vo Venezuele je najlepší na svete.”

Nedávny prieskum medzinárodných konzultačných služieb (ICS) zistil, že prezident Nicolas Maduro vedie s 55,9 percentami. Takže kto je Pence, aby spochybnil mandát Madura, keď jeho šéf Trump má domácu podporu okolo 40 percent? Zabudol na to, že vláda Trumpa sa ujala moci napriek tomu, že získala o 2 864 974 menej hlasov ako demokrati v roku 2016, vo voľbách s najnižšou volebnou účasťou po dobu 20 rokov. Ak sa USA obávajú volebných podvodov v latinskoamerickej krajine, potom prečo ministerstvo zahraničných vecí uznalo výsledky prezidentských volieb v Hondurase v roku 2017, keď sa preukázalo, že boli podvodné?

Reklama

Politické osobnosti, ako je Pence, požadujú Madurov režim, aby “obnovil demokratické inštitúcie” vo svojej krajine. V skutočnosti však jediná diktátorská vláda, ktorá mala vo Venezuele moc od roku 1999, bola tá počas dvoch dní v roku 2002 po tom, čo vojenský prevrat dočasne odstránil bývalého vodcu krajiny, prezidenta Cháveza. Je samozrejmé, že americká vláda podporila tento krátkodobý režim.

Penceovo ospravedlnenie týchto názorov možno nájsť v jeho falošných tvrdeniach, že venezuelská vláda nejako bráni opozícii zúčastniť sa na nadchádzajúcich voľbách. V skutočnosti najväčšia pravicová opozičná skupina MUD bojkotuje hlasovanie v snahe delegitimizovať tento proces. Navyše organizujú rozsiahle protesty, ktoré boli často násilné, s útokmi na štátne inštitúcie. V istom čase opoziční aktivisti zašli tak ďaleko, že sa zameriavali na demolovanie nemocnice. Jeden z ich členov, Henri Falcon, však nedávno politicky prerazil a v súčasnosti ho podporuje asi 25 percent ľudí a pravdepodobne sa zúčastní volieb spolu s tromi menej prominentnými opozičnými kandidátmi: Javierom Bertuccim, Luisom Alejandrom Rattim a Reinaldom Quijadom. Rozhodnutie Falcona zúčastniť sa na demokratickom procese spôsobilo napríklad to, že noviny Miami Herald ho označiť za “zradcu”.

Ostatné médiá v USA boli podobne kritické, pokiaľ ide o Venezuelu. Washington Post sa opakovane odvoláva na Venezuelu ako na rozvinutú diktatúru, ale hneď ako boli vyhlásené tohtoročné voľby, označili to za “strašnú správu pre demokraciu”. Pred voľbami do Národného zhromaždenia v roku 2015 vydal ten istý denník editoriál “Venezuelské špinavé voľby sa blížia” – voľby Madurovi socialisti nielen prehrali, ale ihneď prijali výsledky a oznámili porážku.

Ďalším dôvodom obvinení Pencea, že Venezuela je nedemokratická, je, že socialistická vláda obsadila Najvyšší súd “svojimi priateľmi”. Ak však republikáni vybojujú viac ako tucet slobodných a spravodlivých volieb za posledných 18 rokov, ako to dokázali venezuelskí socialisti, potom aj oni budú dominovať Najvyššiemu súdu Spojených štátov.

Pravidelne sa objavuje aj oprávnená kritika Maduroovej administratívy, ktorej politika zhoršila situáciu. Národné zhromaždenie, v ktorom mala väčšinu opozícia, bolo zrušené v roku 2017, lebo zákonodarcovia nelegálne hlasovali, zatiaľ čo obvinenia z kupovania ich hlasov vo voľbách v roku 2015 boli stále predmetom vyšetrovania. Napriek takýmto kontroverziám však len 32 percent Venezuelčanov podporuje ekonomické sankcie, ktoré USA uvaľujú na krajinu. Namiesto toho, aby vyvolali rozpory medzi vládou a jej občanmi, čo je ich úlohou, tieto opatrenia skutočne tlačia veľké percento obyvateľov bližšie k vládnucim socialistom. To možno pozorovať v poslednom náraste podpory Madura, od jeho najnižšieho hodnotenia pod 20% v roku 2016 až po jeho súčasnú úroveň 55,9%.

Reklama

Väčšina Venezuelčanov vie dobre, že Trump a Pence, ktorí sú v súčasnosti v procese realizácie deportácií 57 000 obyvateľov Hondurasu z USA, nemohli sa neurobili nič pre ich blaho. Ako zástupca národa v Organizácii amerických štátov, Samuel Moncada, nedávno poznamenal, že vláda Trumpa je z posledných desaťročí najviac “rasistická a netolerantná”. Mnoho Venezuelčanov vidí, že záujmy USA v Latinskej Amerike sú diametrálne protichodné. Chápu povahu mäkkej moci USA. To tradične spočívalo v podpore pravicových silných mužov, čo bolo praktizované najmä na začiatku 80.-tych rokov až po posilnenie moci skorumpovaných neoliberálnych vlád.

Dôvodom, prečo je taká nedôvera voči venezuelskej opozícii, je skutočnosť, že sú obe vedené a zastupujú záujmy tých istých elít, ktoré zvykli riadiť krajinu v mene USA. Toto vnímanie bolo potvrdené pokusom opozície o prevzatie moci v roku 2002, keď bol spoločne s Washingtonom zorganizovaný krátkodobý vojenský prevrat, čo spôsobilo napr. zastavenie ropného sektora. Vedúci predstavitelia opozície Leopoldo Lopez, Henrique Capriles a Maria Corina Machado boli všetci zapojení do tohto útoku na demokraciu.

Keby Trump zaviedol ropné embargo, ako to naznačil, tak by to skutočne prinieslo krajinu na pokraj kolapsu, čo by spôsobilo utrpenie obyčajných Venezuelčanov. Deväťdesiat päť percent príjmov z vývozu Venezuely pochádza z jej štátnej ropnej spoločnosti PDVSA. Ropné embargo by obmedzilo schopnosť vlády poskytovať zdravotné, vzdelávacie a bytové programy, od ktorých sú občania s nižším príjmom závislí.

USA nedokážu pochopiť, že populárna značka Chavista pod nápisom Bolívar úspešne využila historický zdroj národnej hrdosti a antiimperialistického zápalu. Objavila mimoriadne silnú podporu medzi chudobnými – tými, ktorí nesú hlavnú ťarchu rokov neoliberálnych opatrení MMF, ktoré zaviedli USA. Teraz sú títo ľudia zarputilí a nedajú si svoju krajinu tak ľahko. Ak by bol Trump niekedy tak hlúpy, aby začal vojenskú akciu proti Venezuele, bol by to jeho Suez.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali