Rusko odsúdilo zámer USA odstúpiť od zmluvy o likvidácii rakiet INF. Odstúpenie hlásia aj z Británie

Rusko odsúdilo zámer USA odstúpiť od zmluvy o likvidácii rakiet INF. Odstúpenie hlásia aj z Británie

Washington 21. októbra 2018 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

 

Rusko odsudzuje kroky Spojených štátov, ktoré “sa vydieraním pokúšajú dosiahnuť od Moskvy ústupky v oblasti strategickej stability”. Pre agentúru RIA Novosti to v nedeľu uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. 

Sergej Riabkov

Reagoval tým na zámer USA, že odstúpia od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú v roku 1987 podpísali s Ruskom. Toto rozhodnutia oznámil prezident USA Donald Trump v noci na nedeľu.

Reklama

Podľa Trumpa Moskva túto zmluvu porušuje. Riabkov však na margo tohto tvrdenia uviedol, že Američania “nemajú dôvod obviňovať Rusko” z porušovania INF. Dodal, že Washington nemá pre svoje obvinenia ani žiadne dôkazy.

Ruský diplomat tiež vyhlásil, že ak Spojené štáty budú pokračovať v jednostrannom vypovedávaní medzinárodných zmlúv, Rusko prijme odvetné opatrenia vrátane tých, ktoré sú vojenského charakteru. “Ale neradi by sme dospeli až tam,” uviedol.

Reklama

Riabkov tiež poznamenal, že problematika odstúpenia od INF je príliš závažná na to, aby sa riešila prostredníctvom polemiky na verejnosti.

Upozornil rovnako, že “neohrabaná a hrubá americká politika vyvoláva rastúce odmietnutie v mnohých krajinách i v medzinárodnom spoločenstve.” Washington by podľa Riabkova nemal podceňovať tieto zmeny nálad.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že v nedeľu do Ruska zavíta poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Bolton. Ruský rezort od neho očakáva vysvetlenie v tejto záležitosti.

Dôležitá bilaterálna dohoda o obmedzení zbrojenia, ktorú 8. decembra 1987 podpísali sovietsky vodca Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Americký minister obrany Jim Mattis už začiatkom októbra uviedol, že vláda USA zvažuje diplomatické a vojenské možnosti v reakcii na konanie Ruska, ktoré podľa Washingtonu rozmiestňuje rakety schopné niesť jadrovú hlavicu v rozpore s dohodou INF.

Reklama

Ruský minister obrany Sergej Šojgu ešte v júli vyjadril presvedčenie, že Washington sa chystá odstúpiť od INF. Podľa jeho slov sú však americké obvinenia voči Rusku nepodložené a predmetnú zmluvu porušujú naopak Spojené štáty tým, že rozmiestňujú v Európe odpaľovacie zariadenia na rakety s plochou dráhou letu, v ktorých dosahu je “takmer celá európska časť Ruska”.

 

Británia odstúpi od zmluvy po USA

Veľká Británia vystúpi zo Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), keď to urobia USA. Vyhlásil to britský minister obrany Gavin Williamson pre denník The Financial Times.

Zdôraznil, že USA sú “blízkym a dlhodobým spojencom” Veľkej Británie, a že kráľovstvo bude “absolútne neochvejné” v podpore ich postoja.

Reklama

“Chceli by sme, samozrejme, aby táto zmluva naďalej platila, ale to vyžaduje úsilie dvoch strán a teraz ju jedna strana ignoruje. Práve Rusko porušuje zmluvu a práve Rusko má urobiť okolo seba poriadok,” vyhlásil Williamson a dodal, že Moskva” si robí zo zmluvy srandu.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali