Poslanci reagujú na navrhované zmeny v RTVS. Podľa Michelka existuje priestor na väčšiu objektivitu

Poslanci reagujú na navrhované zmeny v RTVS. Podľa Michelka existuje priestor na väčšiu objektivitu

Bratislava 12. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 12. marca 17:49

Ak opozícia obviňuje zo snáh o zoštátnenie verejnoprávnej RTVS, mala by obviňovať samu seba. Pre TASR to uviedol poslanec Národnej rady SR a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD). “Bola to práve súčasná opozícia, ktorá zrušením koncesionárskych poplatkov vytvorila z RTVS štátne médium zo dňa na deň,” upozornil na krok, ktorý iniciovala v závere roka 2022 SaS

Dušan Jarjabek
Na snímke poslanec NR SR Dušan Jarjabek

Utorkovú kritickú reakciu opozície na predložený nový zákon o Slovenskej televízii a rozhlase a najmä jej poukazovanie na snahu vlády vytvoriť z telerozhlasu propagandistický nástroj, Jarjabek odmieta. “Čo sa babe chcelo, to sa babe snilo,” komentuje vyjadrenia politických oponentov. “Opozícia zapríčinila všetko to, čo sa okolo televízie deje i to, ako sa deje,” vyhlásil poslanec. Argumentuje v tejto súvislosti, že zrušením tzv. koncesionárskych poplatkov opozícia de facto zničila duálny systém na slovenskom mediálnom trhu.

Reklama

Je presvedčený, že RTVS je v súčasnosti v situácii, “že s ňou treba niečo robiť”. “To, čo prežíva RTVS, je na nový zákon, ak chceme zachovať existenciu verejnoprávnej inštitúcie,” zdôraznil. Samotný legislatívny návrh nechcel bližšie analyzovať, očakáva, že v priebehu legislatívneho procesu sa môže meniť. Odmietol ale, že prvoradou otázkou by bolo personálne obsadenie orgánov verejnoprávneho média. “V prvom rade je potrebné riešiť financovanie a organizačnú štruktúru, ako budú ďalej televízia a rozhlas fungovať, aby si uchovali istú autonómiu,” upozornil. “Až potom, v tej poslednej fáze sa budeme baviť o tom, kto bude riaditeľom,” dodal.

Nechcel špekulovať, či môže byť k návrhu zákona mimoriadne rokovanie parlamentu. “Je potrebné si počkať na znenie zákona, ktoré príde do parlamentu,” zopakoval.

Reklama

Podpredsedníčka mediálneho výboru parlamentu Ľubica Laššáková (Hlas-SD) sa tiež chce najprv dôsledne a detailne zoznámiť s predloženým návrhom. Uviedla to pre TASR.

Opozícia v utorok ostro odsúdila legislatívny zámer o zmenách v RTVS, ktorý v pondelok (11.3.) predložilo Ministerstvo kultúry (MK) SR do skráteného medzirezortného pripomienkového konania. Snahy o nový spôsob kreovania orgánov verejnoprávneho média, pri ktorom bude mať rozhodujúci vplyv minister kultúry a parlamentná väčšina, označila opozícia za snahu o zrušenie verejnoprávnosti RTVS a za pretvorenie mediálneho domu na propagandistický názor súčasnej vlády. Iniciovala politické i občianske protesty, rovnako tak i podnet diskusie o RTVS na pôde Európskeho parlamentu, keďže v návrhu vidí i porušenie európskej legislatívy.

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase neráta s rozdelením na dva samostatné subjekty, prináša však viacero zmien. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

 

Michelko: Navrhované zmeny v RTVS majú priniesť viac vyváženosti a objektivity

Navrhované legislatívne zmeny v telerozhlase majú priniesť väčšiu vyváženosť, nestrannosť a objektivitu. Zmeny budú v súlade s európskou legislatívou. Uviedol to predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

Reklama

Michelko vidí pri navrhovaných zmenách inšpiráciu verejnoprávnymi médiami napríklad v Nórsku či Španielsku. Zdôraznil, že k návrhu zákona sa začína pripomienkové konanie. “Nevylučujem možnosť miernych obmien,” uviedol v utorok novinárom.

“Ak budú voliť manažment ľudia, ktorí nesmú mať žiadnu priamu väzbu na politické strany a budú odborníci, nie politici, myslím si, že je to skôr posun dobrým smerom,” doplnil Michelko.

Programovú radu by mali podľa jeho slov tvoriť odborníci, ktorí sú “zžití” s inštitúciou. “Budú viac pripomienkovať a v spolupráci s manažmentom viac určovať vysielanie,” skonštatoval šéf výboru. Priestor na väčšiu objektivitu v RTVS podľa neho existuje, pretože reakcie voličov voči telerozhlasu sú kritické.

 

Korčok označil návrh legislatívy týkajúcej sa RTVS za ovládnutie inštitúcie

Nová legislatíva týkajúca sa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) predstavuje ovládnutie inštitúcie. Uviedol to bývalý diplomat a kandidát na prezidenta Ivan Korčok v reakcii na legislatívny zámer z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR. Tvrdí tiež, že zástupcovia vládnej koalície deformujú mediálny priestor.

Reklama

“Predstavitelia vládnej moci robia veci na hrane alebo idú až za hranu. Veľmi dobre vedia, že prekračujú hranice, preto odmietajú chodiť do médií,” vyhlásil Korčok. Tvrdí, že koaliční politici nechcú odpovedať na kritické otázky a radšej si na svoju prezentáciu vyberajú “kvázi médiá”, ktoré im takéto otázky nekladú, ale s nimi súhlasia. Považuje to za deformáciu mediálneho priestoru a veľké riziko pre krajinu aj občanov.

V súvislosti s návrhom týkajúcim sa telerozhlasu sa podľa Korčoka obchádza systém bŕzd a protiváh, ktoré garantovali nezávislosť RTVS. Kritizoval najmä zmeny v Rade RTVS a voľbe jej členov. Tí budú podľa neho už len zástupcami vládnej koalície a orgán bude priamo podriadený vláde a vedeniu rezortu kultúry.

 

Machaj: Návrh zmien v RTVS je snahou o politizáciu verejnoprávneho priestoru

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase je nástrojom spolitizovania verejnoprávneho priestoru. V reakcii na predložený návrh Ministerstva kultúry (MK) SR to v utorok povedal súčasný generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Myslí si zároveň, že na predloženej verzii nie je v koalícii absolútna zhoda.

“Návrh je politickým zásahom, ktorý spôsobí, že sa verejnoprávne médium dostane pod silný politický tlak,” uviedol Machaj. “Tento spôsob je vyslovene uzurpátorský,” dodal. Za výslovne politický orgán považuje navrhovanú programovú radu, ktorej väčšinu členov má voliť parlament. “Pripomína mi to časy komunizmu a cenzorov,” poznamenal.

Odmieta zdôvodnenie, že zmena v RTVS je nevyhnutná v dôsledku zaujatosti a neobjektívnosti spravodajstva, upozorňuje, že tento dôvod vychádza z domnienok predkladateľov, nie relevantných faktov. Neakceptuje ani argumenty, že návrh novej organizácie vychádza z osvedčených zahraničných modelov. “Napríklad poľský model, na ktorý sa predkladatelia odvolávajú, je už v rekonštrukcii,” upozornil. Je presvedčený, že jedným z hlavných zámerov návrhu je zbaviť ho mandátu.

Naznačil zároveň, že predložená verzia by sa nemusela zhodovať s tou, ktorou sa budú zaoberať zákonodarcovia. “Mám indície, že v koalícii nie je stopercentná zhoda na tejto verzii,” uviedol Machaj.

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) sa chce k legislatívnemu návrhu vyjadriť na tlačovej konferencii, avizovala ju na štvrtok (14. 3.).

 

Hnutie Igora Matoviča: Z verejnoprávnej RTVS chcú spraviť vládnu slúžku

Hnutie Igora Matoviča odmieta útoky predstaviteľov koalície na RTVS. Tá chce podľa neho spraviť z RTVS vládnu slúžku a podriadiť si ju. Hnutie to uviedlo v reakcii na návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Zároveň avizovalo, že k nemu bude iniciovať hromadnú pripomienku.

Reklama

“Ministerka kultúry Martina Šimkovičová plní príkazy Roberta Fica a Andreja Danka a z RTVS chce urobiť slúžku vládnej moci,” povedala členka hnutia a bývalá ministerka kultúry Natália Milanová.

Rada RTVS bude podľa nej zložená z vládnych prisluhovačov a tá následne vyberie riaditeľa RTVS, ktorý bude nesvojprávnou figúrkou vlády. Hnutie pripomína, že Slovensko je súčasťou Európskej únie, kde sa v týchto dňoch schvaľuje Európsky akt o slobode médií, ktorý je v rozpore so zákonom, ktorý prináša do legislatívneho procesu slovenská vláda.

“Verejnoprávne médiá sú jedným z pilierov demokracie, a preto urobíme všetko pre to, aby zákon o ich podriadení nebol na vláde schválený,” dodala Milanová.

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali