Potrebná rekonštrukcia vlády: Jeden kohút na dvore stačí. A vyčistiť kurník od odborníkov na sekírovanie. Igor Matovič teraz potrebuje byť tvrdohlavý aspoň tak, ako bola Radičová

Potrebná rekonštrukcia vlády: Jeden kohút na dvore stačí. A vyčistiť kurník od odborníkov na sekírovanie. Igor Matovič teraz potrebuje byť tvrdohlavý aspoň tak, ako bola Radičová

Bratislava 15. marca 2021 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Igor Matovič stojí dnes pred veľkou dilemou. Sulík, povzbudený zverejneným prieskumom verejnej mienky o svojej vysokej popularite, veľkoryso dáva ultimátum, čo bude mnohým sympatické. Akože “obetuje” seba, aby umenšil Matovičovo ego. No nie je to celkom tak. Zas pre svoje ego a krátkozrakosť ponesie vinu za rozbitie vlády

Igor Matovič, Richard Sulík
Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič a prvý podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík

Z vládnej konštelácie je jasné, že dvaja alfasamci sa neznesú vedľa seba. Tentokrát sa posekali na riešení pandémie. Jeden chcel ísť podľa odborníkov na lockdowny a druhý zas podľa iných odborníkov na otváranie. No je tu aj tretia cesta, ktorú odrazu všetci vidia. Dalo sa to riešiť bez sekírovania aj bez “nezodpovedného” otvárania, keby sme sa zamerali na liečbu a profylaxiu.

Reklama

Toto presadzuje skupina odborníkov, ktorá cez alternatívne médiá upozorňovala na problém zanedbanej a neefektívnej liečby od jesene, no nikto tomu nevenoval pozornosť. Ani Sulík, ktorý teraz vyčíta Matovičovi, že kým sa venoval mikromenežmentu pandémii, tak sa nikto nestaral o ľudí chorých na COVID predtým, ako sa dostali do nemocnice. Sulík len reprodukuje výčitku prezidentky Čaputovej, ktorá zaznela prednedávnom. Lenže táto výčitka zaznievala už od jesene, no nie z úst koaličných partnerov, len nezávislých opozičných poslancov. Sulík si to rovnako nevšímal. A teraz zas len machruje.

Ak Matovič neustúpi, čo by nemal, a menšinová vláda padne, vinu zas len ponesie Sulík za nerealistickú podmienku. On sám by tiež ako premiér neustúpil. Pritom nič sa nezmení vo vláde, ak ju prevezme Eduard Heger alebo niekto iný, a pôjde sa podľa tých istých odborníkov. O polroka bude SaS žiadať odstúpenie Hegera. Príčinou sporov sú vládni odborníci (aj tí Gatesoví), na ktorých sa premiér a exminister upli. Tých treba pustiť k vode pre pokoj vo vláde. Toto od Matoviča žiadať a nie jeho odstúpenie. Vytvoriť tím odborníkov na komplexné riešenie pandémie, kam si dajú vládne strany svojich odborníkov, aby všetky odborné hlasy boli zastúpené, aj tie “alternatívne”.

Reklama

Ak to nevedia vyriešiť takto – odstránením príčiny problémov – zlých poradcov, tak potom jeden kohút musí preč z dvora. Ak budú obaja vo vláde riadiť veci z ústrania, spory budú stále pokračovať – či cez facebook, cez parlament alebo média. Férové riešenie je, že Sulík si uzná, že nevedel dosť dobre presviedčať, namiesto toho len vytváral provokatívne situácie, aby zbieral body. On nesie spoluzodpovednosť za zlyhanie vládneho štvorlístka. Matovič sa cítil pod tlakom zas zdôrazňovať svoje zásluhy, pre ktoré stratil popularitu. Ukázalo sa však, že nepopulárne opatrenia boli tak neodborné a kontraproduktívne, že nepriniesli ani očakávané výsledky.

Teraz sa to ľahko Sulíkovi špliecha do tváre Matoviča. On však mal priamy prístup k premiérovi, mohol vidieť, čo sa v tej oblasti deje, no nič neurobil. Jeho pravá ruka Jana Bittó Cigániková, ktorá mala ako predsedníčka zdravotníckeho výboru v parlamente prácu ministra zdravotníctva kontrolovať, konštruktívne kritizovať a informovať Sulíka, sa len predvádzala v médiách a problém zanedbanej včasnej a neefektívnej liečby nevidela, až kým sa to neprevalilo. Celý čas išla tú istú mantru – rúška, testy a vakcíny. Aj Sulík až v januári precitol z testovania a začína ho kritizovať ako opozícia. Doteraz však nič pre záchranu životov okrem vakcín nevedel navrhnúť.

Igor Matovič teraz potrebuje byť tvrdohlavý aspoň ako bola Radičová. SaS sa možno nepoučí a necúvne zo svojej požiadavky. Je tu však stále nádej skonsolidovať menšinovú vládu za podpory nezávislých poslancov opozície, ktorí sa mu snažili ukazovať práve tretiu cestu v boji s pandémiou. Musí sa však poučiť z vlastných i Sulíkových chýb a začať počúvať konštruktívnu kritiku, aj z radov opozície či alternatívnych médií. Dôležité však je, že sa rozlúči s väčšinou svojich poradcov a prizve za poradcov odborníkov, ktorým ide o záchranu životov a to nielen vakcínami.

Popularitu stratil práve preto, že počúval svojich domácich a niektorých zahraničných odborníkov. Tí všetko vsadili na sekírovanie ľudí lockdownami, len aby im nanútili vakcíny. Testovanie má byť prostriedkom k zvýšeniu zaočkovanosti, hoci väčšina populácie nie je ochotná ho podstúpiť. Toto by mal začať premiér rešpektovať a prestať usilovať o 60% zaočkovanosť. Tak si len ľudí znepriateľuje. Napokon tieto vakcíny sú aj neúčinné proti novým variantom. S koronavírusom sa musíme naučiť žiť bez drakonických opatrení. Aj v iných krajinách sa ľudia búria proti totalitárnemu smerovaniu pandemických opatrení. Ak by pri moci dnes bol Pellegrini, Fico či Sulík a predpisovali nám podobné riešenie krízy, postihol by ich rovnako prepad popularity.

Niet pochýb, že ide o globálnu taktiku, ktorú väčšina vlád štátov uplatňuje. Matovič bude autentický a znova populárny, ak sa rozhode postaviť sa tejto globálnej snahe o totalitarizmus cez boj s pandémiou. Máme veriť, že jediným liekom sú riešenia, ktoré nám nanucujú cez EÚ a WHO skorumpované farmakoncerny? Sám premiér teraz platí ohromnú cenu za to, že im naletel. Ak nestratil cit pre spravodlivosť, už doteraz mohol pričuchnúť v Bruseli tomu, ako sa tam korupcia rafinovane zakorenila. Sulík sa kedysi tváril, že to vidí, ako eurofondy korumpujú, no doteraz bol zaslepený 6 miliardami Bruselu. Zdá sa, že precitá.

Reklama

No je to hlúposť prenechať miliardy opozícii a zároveň rezignovať na možnosť vetovať zlé politiky Bruselu. Dnes je šanca ako nikdy odhaľovať korupciu aj v euroštruktúrach, na tom by sa Matovič aj Sulík mali zjednotiť. Jeden musí ustúpiť, lebo ináč to dopadne tak, ako sa hovorí: Kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí. Ustúpiť musí Sulík, je dobré, že ochotu prejavil, nemal by ju však podmieňovať odstúpením premiéra, ale odstúpením premiérových poradcov. Na čele s Matovičom môžu byť úspešný tím, len je treba poznať svoju cenu, svoje miesto a nepreceňovať sa.

Jana Ray Tutková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali