Podľa PS/Spolu Slovensko potrebuje nové ministerstvo, ktoré má zastrešiť mimovládkarov a rozhodovať o tom, čo je pravda

Podľa PS/Spolu Slovensko potrebuje nové ministerstvo, ktoré má zastrešiť mimovládkarov a rozhodovať o tom, čo je pravda

Bratislava 27. septembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Koalícia strán PS a Spolu nedávno predstavila svoj “zlomový” program, v ktorom odborníkov zaujali viaceré nápady. Progresívci by najradšej pozmenili parlamentnú demokraciu zavedením druhej komory parlamentu, ktorá by zastupovala regióny, no najdiskutabilnejším bodom ich programu je zriadenie nového ministerstva, ktoré komentátori nazvali “ministerstvom propagandy”.

Na snímke zľava predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban a predseda SPOLU – občianskej demokracie (OD) Miroslav Beblavý

Nedávno jedna zo zakladateliek PS Irena Bihárivoá vysvetľovala, že v strane pripravujú návrh “veľkého nadrezortného ľudskoprávneho orgánu, ktorý by riešil LGBTI, Rómov, mimovládky či hoaxy na internete. Od toho úradu by mal byť podľa nej silnejší už len premiér (viac v článku).

Reklama

Do programu PS/Spolu, ktorý bol zverejnený uplynulú sobotu, sa napokon dostali konkrétne návrhy zriadenia dvoch nových rezortov – Ministerstva pre ľudské práva, občiansku spoločnosť a obranu demokracie a Centra pre hybridné hrozby a dezinformácie.

Zavedenie takýchto orgánov by podľa mimoparlamentného hnutia KDŽP Aliancia za Slovensko znamenalo vytvorenie akejsi “myšlienkovej polície”. “PS/Spolu predstavili, že zriadia ministerstvo pre ľudské práva. V každej normálnej spoločnosti ľudské práva strážia súdy a zaručujú zákony. Len neomarxisti z Progresívneho Slovenska/Spolu majú potrebu nahradiť súdy byrokratmi..”

Reklama

“Zároveň chcú oddelenie na boj proti hoaxom. Kto čítal Orwella a jeho Zvieraciu farmu alebo jeho román 1984, presne vie, kde súdruzi chodia na tieto myšlienky. Jednoducho neomarxisti z Progresívneho Slovenska sa rozhodli zriadiť myšlienkovú políciu alebo akési ministerstvo pravdy a propagandy, ktoré sme tu už raz mali. Keď sa nás dnes pýtali v rozhovore, že koho považujeme za extrém na politickej scéne, tak práve túto stranu,” skonštatovali v KDŽP.

Podľa ľavicového publicistu Artura Bekmatova takéto ministerstvo majú v súčasnosti len “titani” v oblasti dodržiavania ľudských práv ako Somálsko, Pakistan či Brazília. Dodal, že takáto inštitúcia sa v budúcnosti môže zvrhnúť na “Sauronovo oko”, ktoré bude vyhľadávať a perzekuovať názorovo nepohodlných občanov.

Pripomína, že agendu ľudských práv a občianskej spoločnosti rieši mnoho ďalších inštitúcií či úradov. Je to trebárs úrad verejného ochrancu práv (ombudsmana), Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, Radu vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ďalej Úrad splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny či Úrad splnomocneca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Úlohou ministerstva má byť koordinácia politík všetkých vyššie menovaných subjektov: “Ide najmä o oblasti integrácie a sociálneho postavenia Rómov a Rómok, občianskej spoločnosti, obrany demokracie a koordinácie verejných politík v oblasti sociálnych ľudských práv (seniori a seniorky, ZŤP, ľudia ohrození chudobou a ďalší).”

Bekmatov na Facebooku komentoval tento bod programu PS/Spolu s tým, že v týchto stranách si myslia, že v súčasnosti rieši agendu ľudských práv mnoho inštitúcií a neefektívne, preto chcú založiť ešte jedno nové ministerstvo, ktoré bude zasahovať do agendy viacerých ministerstiev (spravodlivosti, vnútra, práce…).

Reklama

“Viackrát som upozorňoval na prípady, kedy výška, efektivita či oprávnenosť štátom poskytnutých dotácií pre tretí sektor boli prinajmenšom diskutabilné (dotácie pre GLOBSEC, dotácie Ministerstva kultúry pre LGBTI projekty). Skúste si predstaviť ten objem finančných prostriedkov, ktorý každoročne pôjde cez dotácie a granty tohto ministerstva do rôznych diskusií .týždňa, letných škôl boja proti dezinformáciám, kurzov umenia s Petrom Kalmusom a podobných samoúčelných projektov.”

A v neposlednom rade bude podľa neho inštitúcia tohto druhu ideálnym odkladiskom pre vyslúžilých neziskovkárov, ako aj prestupnou stanicou pre ľudí z rôznych proatlantických neziskoviek do ďalších ministerstiev. PS a Spolu chcú totiž vo veľkom zriaďovať v štátnych inštitúciách oddelenia tzv. strategickej komunikácie.

Artura Bekmatov má näjväčšie obavy z posledného prívlastku ministerstva: ministerstvo pre “obranu demokracie”. “Mám obavu, že v súlade s Orwellovským doublespeakom sa činnosť ministerstva zvrhne na pravý opak: potláčanie slobody prejavu. Samozrejme, v záujme ochrany demokracie.”

“Tentokrát to však nebude poľovačka neziskovkárov na ľudí s inými názormi prostredníctvom smiešnych blogov či časovo ohraničených projektov, ale systematická činnosť z pozície štátnej inštitúcie. Kritika NATO, kritika kapitalizmu či pozitívny vzťah k Rusku – na to všetko budú môcť napasovať obranu demokracie a následné sankcie proti nám.

Súčasťou ministerstva má byť aj tzv. Centrum pre hybridné hrozby a dezinformácie. “Zhrnuté a podčiarknuté PS a Spolu chcú zabiť dve muchy jednou ranou: vytvoriť pracovné miesta pre svojich kamarátov z tretieho sektoru a spustiť štátnu ideologickú mašinériu na potláčanie akýchkoľvek nevyhovujúcich názorov: médií, združení či jednotlivcov,” skonštatoval Bekmatov.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali