Nekonečná sága Novichok – Novičok sa pomaly, ale iste mení na propagandistickú frašku. Navaľnyj najnovšie hovorí že osobne Putin je zodpovedný za jeho “otrávenie Novičkom“, ale súčasne vyhlasuje, že sa chce vrátiť do Ruska. Do toho Ruska, kde ho údajne už dvakrát chceli otráviť

Nekonečná sága Novichok – Novičok sa pomaly, ale iste mení na propagandistickú frašku. Navaľnyj najnovšie hovorí že osobne Putin je zodpovedný za jeho “otrávenie Novičkom“, ale súčasne vyhlasuje, že sa chce vrátiť do Ruska. Do toho Ruska, kde ho údajne už dvakrát chceli otráviť

Bratislava 12. októbra 2020 (HSP/Foto:TASR/AP/Navalny Instagram)

 

Navaľný, Novičok a politická opozícia v Rusku

Alexej Navaľnyj
Na snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj

A nielen jeho sa mali pokúsiť otráviť. Aj mnohých iných „nesystémových“ oponentov. Ale nikdy sa to neskončilo úspechom. Veľký je to babrák ten Putin. A pritom používa bojový otravný plyn, ktorý má zabíjať tisícky nepriateľských vojakov. A ajhľa, všetci prežívajú. Bez následkov. A nikto z okolia otrávený nie je. Skutočný zázrak!!! A ďalej hrdinsky bojujú proti zločineckému režimu. Sú odvážni a nedostatkom netrpia. A sú nesmierne populárni. Hlavne v zahraničí. Riaditeľ CIA v 2013 – 2017, John Brennan minulý týždeň v Twitteri vyhlásil: „Predstavte si vyhliadky na svetový mier, prosperitu a bezpečnosť, keby bol Joe Biden americkým prezidentom a Alexej Navaľný ruským. O chvíľu budeme na polceste. Prestavte si ako všetci ľudia žijú v mieri“

Reklama

 

Jeden z rozšírených mýtusov, vytváraným hlavne na Západe je, že Navaľný je „vodcom opozície proti diktátorskému a tyranskému režimu Putina“. A v snoch niektorých (viď vyššie) už už zvrhne nenávideného „despotu“ Putina. Skutočnosť je dosť radikálne iná. V amerických biznes školách učili, že človek sa má pri svojich analýzach a rozhodnutiach riadiť reálnymi a „tvrdými“faktami („hard facts“). Nesnívať. Nevymýšlať si realitu. Lebo potom sú rozhodnutia zlé od samého začiatku. Navaľný nemá žiadnu šancu sa stať ruským prezidentom!! Nikdy.

Reklama

Okrem vládnucej strany „Jednotné Rusko“, v ruskom parlamente Dume sú tri opozičné strany: Liberálno-demokratická strana Ruska (v skutočnosti konzervatívni antikomunistickí nacionalisti), Komunistická strana (čiastočne zreformovaná) a Spravodlivé Rusko (Sociálna demokracia). Liberálna strana „Jabloko“ (Jablko) v posledných voľbách prepadla so ziskom 2 percenta (a nemajú poslancov, lebo neprekonali 5 percentnú hranicu) , hoci v minulosti dostávali 6-8 percent a mali poslancov v Dume.

Treba povedať, že Navalnyj nie je členom Jabloka a preto je považovaný za „nesystémovú opozíciu“. Pôvodne bol tvrdým nacionalistom. Organizoval „ruské pochody“, kde sa kričalo „Chvatit kormiť Kavkaz“ (už dosť s kŕmením Kaukazu). Neskoršie po absolvovaní patričných školení pre budúcich lídrov sa stal „vodcom ruskej tvrdej opozície. A treba tiež dodať, že si žije lepšie ako mnoho ruských poslancov Štátnej dumy.

 

Transparentnosť a analýzy v Omsku, Nemecku, Francúzsku, Švédsku a OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons – Organizácia pre zákaz chemických zbraní)

V korporátnych médiach, hlavne západných, sa zvyčajne uvádza, že je faktom že Navaľny bol otrávený Novičkom a otrava mohla byť spôsobená jedine s vedomím ruskej vlády a častokrát priamo na príkaz Putina. A napriek ťarche dôkazov Rusi stále ešte popierajú, že to urobili. A preto musia byť potrestaní sankciami za použitie zakázaných chemických zbraní. Najprv sa viedol sústredený útok na skoro dokončený plynovod Severný prúd 2. (o tom sme viac písali tu)

Teraz, keďže vyskočilo množstvo nezrovnalostí, je snaha si aspoň zachovať tvár a prijať aspoň personálne sankcie voči konkrétnym osobám, ktoré sa mali podieľať na otrávení Navaľného. Faktom je, že ruskí piloti a lekári („asi porušujúc príkazy Putina“) zachránili Navaľnému život. A tiež v lekárskej správe z Omska jednoznačne píšu, že Navaľnému v krvi a moči nenašli žiadny „Novičok“.

Reklama

Pritom majú k dispozícii vzorky odobraté Navaľnému a sú pripravení spolu s medzinárodnými expertmi vyšetriť, prečo prišlo Navaľnému v lietadle zle a upadol do kómy. Ale kategoricky odmietajú existenciu bojových otravných látok pred odletom do Nemecka v súkromnom lietadle. Kto je transparentný? Rusi čo nič neskrývajú a sú ochotní kooperovať alebo tí čo žiadne údaje a informácie neposkytujú a všetko vyhlásili za štátne tajomstvo? Ale pritom im treba veriť na slovo, že objavili Novičok (v jednej verzii nový druh Novičku)?

Ako zistili, že to bol „Novičok“, keď ho nikto z nich oficiálne nevyrába? V USA náhodou nebolo publikované ako sa vyrába „Novičok“? Nebol to náhodou jeden z vynálezcov A-232 (Novičok) Vil Mirzajanov (ktorý sám seba nazýva hlavou exilovej vlády Tatarstanu) ktorý žije v USA a publikoval tajomstvá „Novičoku“? Je jasné, či „odobratá“ vzorka bola z flaše alebo krvi, alebo moču? Ako sa údajne flaša z hotela v Tomsku na Sibíri dostala do nemeckého laboratória? Prečo sa nikto druhý neotrávil? Ani ruskí pracovníci hotela, ani množstvo spolupracovníkov Navaľného, ani taxikár, ani letiskový personál, ani piloti a cestujúci lietadla, ani lekári? Prečo „Novičok“ nezabíja, hoci je 5-7 krát silnejší ako smrtiaci Agent VX?

Neexistuje množstvo účinnejších a menej nápadných spôsobov ako nenápadne zabiť človeka? Prečo práve bojovou otravnou látkou, aby bol z toho škandál? To sú Rusi úplne padnutí na mozog? Ohrozia takýmto spôsobom dokončenie plynovodu, ktorý ich už stál miliardy USD? Kto odpovie na latinské Cui bono? Kto má z toho prospech? Kto stojí v pozadí? A čo tajné služby? Kto chce namočiť Rusov? Prečo sa k danej téme vyjadrujú výlučne politici a novinári? Nemali by sa skôr vyjadrovať a podpisovať lekári? Aha, to by mohlo byť napadnuteľné na súde? Kto poslal a zaplatil súkromné lietadlo, ktoré previezlo Navaľného do Nemecka? Kto dohodol Navaľného liečenie v drahej nemocnici „Charité“? Prečo by Rusi dovolili previezť Navaľného do Nemecka, ak by ho predtým otrávili? A ešte zakázanou bojovou látkou „Novičok“? Aby im na to tak ľahko prišli? Kto platí náklady pobytu Navaľného a jeho rodiny v Nemecku? Kde je správa nemeckých lekárov z „Charité“? Akí lekári? Čo vlastne našli? Z akej vzorky? Kedy? Akú analýzu a z akej vzorky potom urobila nemecká spravodajská služba BND (Bundesnachrichtendienst)? Aké vzorky poslali Švédom a Francúzom?

Prečo neodpovedali Nemci, Francúzi a Švédi na šesť žiadostí ruskej Generálnej prokuratúry, ktoré boli urobené v súlade s Európskym dohovorom o vzájomnej pomoci v trestných veciach? Prečo nikto neinformuje, že Rusko si nakoniec predvolalo nemeckého veľvyslanca a „vyjadrilo mu rozhodný protest v súvislosti s absurdnými obvineniami a ultimátami zo strany Nemecka o „otrávení“ blogera Alexeja Navaľného.

Takisto vyjadrilo protest proti pokusom o diskreditáciu Ruska na medzinárodnej aréne a tiež žiadalo odpoveď na žiadosť Generálnej prokuratúry Ruskej Federácie (RF) o zdravotnom stave pána Navaľného. Odpoveď má obsahovať všetky medicínske údaje, vrátane biomateriálov, výsledkov expertíz a analýz odobratých vzoriek, aby mohli byť komplexne preštudované odborníkmi. Ministerstvo zahraničných vecí RF upozornilo, že neposkytnutie týchto materiálov bude hodnotené ako odmietnutie Nemecka zistiť pravdu a bude považované za hrubú nepriateľskú provokáciu proti Rusku. Prečo sa transparentne a nestranne neinformuje o ruských stanoviskách a demaršoch? Prečo sa chŕli jednostranná propaganda? Lebo Rusi sú vždy vinní? Za všetko čo sa stane vo svete? Netreba nič dokazovať? Netreba spolupracovať na objasnení prípadu? A čo platné medzinárodné dohovory o spolupráci?

Reklama

Zaujímavé je vyhlásenie Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktoré na základe nemeckých vzoriek (akých presne?) uvádza, že v analýzach Navaľného (čo tak transparentná a podrobná správa s podpismi expertov?) bola nájdená látka, ktorá je analogická (obdobná) jedu zo skupiny Novičok, ktorá sa ale nenachádza na zozname zakázaných. A hoci vyhlásenie samotnej OPCW je šalamúnske a nikto sa ani nenamáha o spoločnú spoluprácu pri vyšetrovaní a objasnení celého prípadu, podľa denníka Le Monde Nemecko s Francúzskom sa dohodli na sankciách proti Rusku, ktoré budú predložené na schválenie členskými krajinami EU. Údajne ide o deväť Rusov z administrácie ruského prezidenta, tajných služieb a štátneho vedecko-výzkumného inštitútu. Sankcie majú zahrňovať zmrazenie aktív a zákaz vjazdu do EU pre dané osoby.

V ich spoločnom vyhlásení sa hovorí, že „napriek ich prosbám Rusko neposkytlo žiadne presvedčujúce vysvetlenia“. Na základe toho Berlín a Paríž prišli k záveru, že neexistuje iné pravdepodobné vysvetlenie ako to, že Rusko je zodpovedné za zločin otrávenia Navaľného a porušenie medzinárodných noriem. Svätý pilier liberálnej demokracie – prezumpcia neviny – už neplatí? Samozrejme, že nie. Veď je to pravdepodobné. To predsa stačí ako dôkaz. To je ako s nadchádzajúcou zimou. Je pravdepodobné, že v jednom momente udrú ruské mrazy a logicky sa zavedú nové sankcie.

A ako zareagujú ostatné štáty EU na navrhnuté sankcie Nemecka a Francúzska? No samozrejme, že navrhnuté sankcie ako vždy poslušne schvália. Ako ináč? Niektorí z čistého oportunizmu, iní zo strachu (čo by bolo keby si dovolili to neschváliť) alebo tiež zo zotrvačnosti a horlivosti sa vyslúžiť pred „panstvom“. Keď budeme počúvať múdrych, dovedú nás do raja. Lebo my sme sprostí. Nech nám len tí múdri vládnu. Veď oni múdri a neskorumpovaní zatočia s nenávideným Ferom, Mišom, Ančou, či iným susedom. Aha! Je to pohodlné. Netreba rozmýšľať, netreba argumentovať a robiť kompromisy.

 

Arogancia a pokrytectvo včerajších mocných a narastajúca vzbura proti súčasnému svetovému poriadku

Nikoho nezaujíma spolupráca na objasnení incidentu s Navaľnym. Kde je svätá zásada rímskeho práva: Audiatur et altera pars? Nech je vypočutá aj druhá strana? Netreba. S mocou rastie chuť do jedla. A čo tak porekadlo?: Pýcha predchádza pád. Keď skončil komunizmus, Francis Fukuyama napísal knihu The End of History and the Last Man (Koniec dejín a posledný človek). Bolo to o konci dejín a víťazstve liberálnej demokracie. Vtedy to tak naozaj aj vyzeralo. A logicky prišla namyslenosť, nadutosť a neochvejná predstava, že víťazom patrí všetko. Že môžu každého poučovať a vynucovať si poslušnosť. A poslušné ovce počúvali. A znova verili vo svetlé zajtrajšky. Moc včerajších mocných tohto sveta sa zdala neotrasiteľná. Boli „Bohovia“ a stádo sa na nich pozeralo ako na „Bohov“. Ale potom postupne bez povšimnutia sa začal úpadok.

Blahobyt a zdanlivá moc priviedli k sebauspokojeniu, pohodlnosti a k erózii tradičných hodnôt a pôvodne kresťanskej morálky. Objavili sa malé mráčky na oblohe. A začali sa zväčšovať. Turecko, islamský svet, India, Irán, Čína, migrácia, narastajúce sociálne rozdiely, neistota. A potom odmietlo poslušnosť Rusko. A to je vážne. To už nie je štát s diametrálne inou kultúrou. Rusko predstavuje alternatívu vývoja v rámci európskej civilizácie.

Alternatívu východoeurópsku, ktorá sa ale hlási k tradičným európskym konzervatívnym hodnotám ako úcta k vlastnej histórii, láska k vlasti, podpora tradičnej rodiny a tiež zachovanie tradičnej morálky vychádzajúcej z kresťanstva. V kontexte európskej civilizácie neúprosný boj liberálnych demokracií s Ruskom je súčasťou otvorenej vojny medzi fanatickými (pseudo)liberálnymi globalistami a tradičnými konzervatívnymi vlastencami, či už sprava alebo zľava. A súčasná fraška s Novičkom je len jedným dejstvom rozvíjajúcej sa hry. Treba len dúfať, že neprerastie do otvorenej vojny.

Dezider Štefunko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali