Eufória z exit pollov opadla. Smer vyhral voľby s veľkým náskokom pred PS

Eufória z exit pollov opadla. Smer vyhral voľby s veľkým náskokom pred PS

Bratislava 30. septembra 2023 (HSP/TASR/Foto:TASR-Pavol Zachar, Jakub Kotian, Michal Svítok, Jaroslav Novák, Henrich Mišovič, Dano Veselský, Pavel Neubauer, Lukáš Grinaj)

Aktualizujeme

Sledujte s nami priebežne aj večerné dianie vo volebných centrálach politických strán a tiež prvé neoficiálne výsledky volieb

Predčasné parlamentné voľby na Slovensku
Na snímke členovia osobitnej okrskovej komisie pripravujú hlasovacie schránky s hlasmi slovenských občanov zo zahraničia na sčítanie

04:31- V centrále Smeru bujaro oslavujú, Robert Fico so straníkmi na balkóne spieval Na Kráľovej holi. Po dospievaní kričali: “My sme vyhrali, takto sa to robí, do psej matere.”

Reklama

 

04:30- Predbežný 15-percentný výsledok strany Hlas-SD vo voľbách umožňuje, ale aj bráni vzniku koalície. Akékoľvek rozhodnutie, akým smerom sa budú uberať rokovania o koalícii, bude prijímané jednomyseľným rozhodnutím predsedníctva strany. 

Reklama

V nedeľu nadránom to uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini s tým, že ich výsledok teší. Zároveň pogratuloval neoficiálnemu víťazovi volieb Smeru-SD a jeho predsedovi Robertovi Ficovi.

“Nie sme víťazom volieb, preto budeme čakať, kto dostane poverenie na zostavenie vlády a začne oficiálne rokovania. Až v priebehu týchto rokovaní sa ukáže, aká vláda má šancu vzniknúť,” podotkol líder Hlasu.

Pellegrini je presvedčený, že v budúcej vláde by nemali sedieť dvaja expremiéri. Každý premiér má podľa neho inú predstavu o fungovaní vlády. “Nie je to nič optimálne, ale to nehovorí nič o tom, že nemôže vzniknúť taká koalícia, lebo ja som vždy hovoril o osobách,” skonštatoval.

Predseda strany poukázal, že pre volebné výsledky nemusí na Slovensku zavládnuť strach a panika. “Nič zlé sa zo Slovenska nestane,” poznamenal Pellegrini.

 

Reklama

04:04- SNS dokázala to, čo sa doteraz nepodarilo žiadnej inej strane na slovenskej politickej scéne – zjednotiť národné sily. Ako jeden z dôvodov, prečo sa SNS s najväčšou pravdepodobnosťou vráti do Národnej rady SR, to v nedeľu nadránom uviedol predseda SNS Andrej Danko.

Upozornil, že je potrebné si počkať na definitívne výsledky sobotňajších (30. 9.) parlamentných volieb, avizoval, že až po nich sa začnú rozhovory s potenciálnymi povolebnými partnermi SNS. “Je tu však nádej, že Slovensko bude mať pronárodnú, prosociálnu vládu, ktorá prinesie riešenia namiesto chaosu a obnoví vzťahy vo V4,” uviedol líder národniarov.

 

03:42- Po spočítaní 90,15 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch naďalej strana Smer-SD so ziskom 23,69 percenta. Na druhé miesto sa dostalo Progresívne Slovensko s 15,68 percentami, nasleduje Hlas-SD s 15,43 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. 

Koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí zatiaľ získala 9,36 percenta. Vo voľbách potrebuje získať aspoň sedem percent, aby sa dostala do Národnej rady SR. Do parlamentu by sa dostali aj KDH s výsledkom 7,14 percenta, SNS s 5,80 percentami a SaS s 5,64 percentami.

Reklama

 

03:39- Predbežné výsledky sobotňajších (30. 9.) parlamentných volieb ukazujú, že konzervatívna politická strana má stále miesto na slovenskej politickej scéne. Uviedol to predseda KDH Milan Majerský, reagujúci na priebežné výsledky, posúvajúce kresťanských demokratov do parlamentu. Zároveň opätovne vyzval na trpezlivosť a počkanie si na definitívne výsledky volieb

 

03:38- Strana SaS očakávala v parlamentných voľbách lepší výsledok. Súčasný vývoj podľa jej predsedu Richarda Sulíka naznačuje, že strana získa do šiestich percent hlasov. Zároveň potvrdil, že komunikoval s lídrom Progresívneho Slovenska (PS) Michalom Šimečkom.

“V Liberálnom dome sme už zažili aj veselšie chvíle. Na druhej strane, po tom, čo sa všetko udialo a aké boli za posledných 16, 18 mesiacov turbulentné časy, si myslím, že naši voliči nám dali šancu, ale zároveň dvihli varovný prst, aby sme to robili poriadne. Budeme sa o to snažiť,” skonštatoval.

Sulík zároveň verí, že sa strany SNS a Republika nedostanú do parlamentu. Skritizoval aj stranu Demokrati. “Nastúpili do volebného boja s tým, že idú zabrániť tomu, aby prepadol čo i len jeden demokratický hlas, ale presne toto spravili,” povedal. Zloženie vlády si nateraz nevie predstaviť. Komunikoval podľa vlastných slov so Šimečkom. “Navzájom sme si gratulovali. Aj my, aj oni sme očakávali lepší výsledok,” podotkol.

Podpredseda strany Branislav Gröhling zároveň poďakoval všetkým ľuďom, ktorí sa zúčastnili na voľbách, ale aj voličom SaS. “Budeme s týmito hlasmi narábať zodpovedne, aby sme si získali do ďalších volieb omnoho viac hlasov,” dodal.

 

03:20Igor Matovič v rozhovore pre Aktuality.sk hovorí, že je pripravený rokovať aj s SaS, ak tak voliči vo voľbách rozhodli. “Ľudia tak rozhodli, demokratickí voliči tak rozhodli. Druhá vec je, že podľa mňa by za rokovacím stolom nemal byť človek, ktorý dokázateľne prijímal inštrukcie od mafiána Haščáka, ale ľudia rozhodli, že áno, máme si sadnúť a ísť so stranou SaS,” povedal nám Matovič.

 

Reklama

03:10- Z postupného sčítavania výsledkov parlamentných volieb je vidno, že Progresívne Slovensko (PS) postupne rastie, ale je ťažké predpovedať, s akým výsledkom. Skonštatoval to predseda PS Michal Šimečka. Zásadnejšie stanovisko k ďalšiemu postupu chce oznámiť až v nedeľu ráno, respektíve dopoludnia.

“Je mi ľúto, že v tejto chvíli nemáme jasnejší obraz o tom, aké budú výsledky volieb. Nepredpokladám, že sa to v najbližších minútach alebo hodinách dozvieme,” povedal Šimečka. “Ani neviem povedať zásadné politické stanovisko smerom k tomu, ako to bude vyzerať,” povedal s tým, že cieľom zostáva, aby Slovensko malo po voľbách stabilnú proeurópsku vládu, ktorá bude dbať na právny štát a bude investovať do oblastí, ktoré sú kľúčové pre budúcnosť krajiny. “Uvidíme, akú silu v tom PS bude mať,” dodal. Teší ho, že aj iné demokratické strany budú v parlamente, spomenul napríklad SaS.

 

02:53- Michal Šimečka súhlasí s tým, že predsedu vlády by mala nominovať najsilnejšia koaličná strana. Zároveň naznačil, že PS by bolo ochotné rokovať aj s OĽaNO, nakoľko z povolebnej spolupráce strana vylúčila iba Smer a Republiku

 

Reklama

02:50- Predseda hnutia Republika Milan Uhrík pripustil možnosť, že sa hnutie nedostane do parlamentu. Reagoval tak na klesajúce percentá, ktoré sa po sčítaní 61 percent okrskov pohybujú len tesne nad hranicou zvoliteľnosti. “Čísla klesajú viacerým stranám, stále je však spočítaná len zhruba polovica okrskov,” skonštatoval Uhrík.

Uhrík
Na snímke predseda hnutia Republika Milan Uhrík

Ako možnú príčinu nízkych preferencií hnutia uviedol, že veľká časť voličov Republiky sa rozhodla zachraňovať SNS, čo v konečnom dôsledku ohrozuje samotnú Republiku. Druhým dôvodom nízkych preferencií je podľa jeho slov fakt, že množstvo voličov sa rozhodlo voliť Smer-SD, aby zabránili výhre Progresívneho Slovenska. “Nakoniec to môže dopadnúť tak, že Smer nebude mať s kým zostaviť vládu alebo bude tá vláda veľmi krehká,” domnieva sa Uhrík.

 

02:45- Smer spraví tlačovú konferenciu k výsledkom volieb až v nedeľu ráno. Informovali o tom predstavitelia strany Robert Kaliňák a Juraj Blanár. Poznamenali, že sčítavanie hlasov ide pomaly a ešte sa môže veľa zmeniť. Preto nechceli robiť predčasné závery a komentovať priebežné výsledky.

Kaliňák Blanár
Na snímke sprava podpredseda strany SMER-SD Juraj Blanár, kandidát strany SMER-SD a exminister vnútra Robert Kaliňák

“Nechceme robiť uzávery, ktoré by boli predčasné. Spočítavanie ide naozaj veľmi pomaly,” uviedol Blanár. Skonštatoval, že aktuálne sa pohybuje viacero strán okolo hranice piatich percent a až po zrátaní všetkých hlasov sa uvidí výsledok.

Reklama

 

02:35- Po spočítaní 54 percent okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch naďalej strana Smer-SD so ziskom 23,86 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 15,9 percentami a Progresívne Slovensko s 14,23 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí zatiaľ získala 9,62 percenta. Vo voľbách potrebuje získať aspoň sedem percent, aby sa dostala do Národnej rady SR. Do parlamentu by sa dostali aj KDH s výsledkom 7,52 percenta, SNS s 5,81 percentami, Aliancia s 5,15 percentami, Republika s 5,11 percentami a SaS s 5,09 percentami. Volebná účasť dosahuje 66,86 percenta.

 

02:22- Atmosféra v centrále SNS je primeraná percentám, ktoré národniarom určili exit polly a ukazujú zatiaľ zverejnené priebežné výsledky. V nedeľu nadránom to uviedol Rudolf Huliak, ktorý sa v sobotňajších (30. 9.) voľbách do Národnej rady SR uchádzal o hlasy voličov zo 150. miesta kandidátky SNS. “Očakávali sme viac,” priznal Huliak, vôbec prvý kandidát SNS, ktorý po zverejnení predbežných dát prišiel medzi novinárov. Dúfa, že konečný výsledok bude napokon vyšší, ako ukazujú aktuálne čísla. “Pevne verím, že SNS dosiahne vyše šiestich percent,” zdôraznil.

 

02:20-Peter Pellegrini ešte nie je v kontakte s nikým z iných strán. Víťazovi určite zagratuluje, no podľa neho je zatiaľ situácia neprehľadná. „S pánom Šimečkom si viem predstaviť, že ak nás zavolajú na rokovania, určite to neodmietneme a určite sa ich zúčastníme. S akým výsledkom, to neviem predvídať.“

Reklama

Peter Pellegrini pripustil aj možnosť, že by ho predseda PS mohol obísť a postaviť koalíciu s SaS, KDH a OĽaNO. Koaličné rokovania nepredpokladá ešte dnes v noci, skôr v ďalších dňoch.

 

02:15- Po spočítaní 40,43 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD so ziskom 24,27 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 16,31 percentami a Progresívne Slovensko s 13,63 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí zatiaľ získala 9,22 percenta. Vo voľbách potrebuje získať aspoň sedem percent, aby sa dostala do Národnej rady SR. Do parlamentu by sa dostali aj KDH s výsledkom 7,62 percenta, SNS so 5,89 percentami, Republika s 5,22 percentami a Aliancia s 5,09 percentami. Volebná účasť dosahuje 66,87 percenta.

 

02:10- Tomáš Drucker z Hlasu reagoval na predpoveď volebných výsledkov podľa českých analytikov pre Aktuality.sk. Podľa neho boli aj pred voľbami rôzne prieskumy a rôzne varianty pre zostavenie vlád. “Je úplne prirodzené, že tá strana, ktorá vyhrá, dostane poverenie na zostavenie vlády. My sme pripravení rokovať so všetkými, vylúčili sme len Republiku a OĽaNO.”

Hlas bude podľa neho hľadať programovú zhodu, čo môže nejaký čas trvať. Na priamo položenú otázku, či pôjde do vlády, v ktorej bude Robert Fico, Tomáš Drucker priamo neodpovedal. Podľa neho je to “úplne zbytočná špekulácia”.

Reklama

 

02:00- Okrsky hlásia problémy so sčítavaním hlasov.  Napríklad v Topoľčanoch okrsok 13 nemá ani po vyše hodine schválenú zápisnicu, niektoré okrsky čakajú na schválenie zápisnice cez dve hodiny.

 

01:35 – „Mám pre vás dve správy,“ prihovoril sa predseda PS Michal Šimečka v Edison parku. Tou dobrou podľa neho je, že PS sa dostane do parlamentu. „Tá zlá správa je, že to s akým ziskom, na to si budeme musieť ešte počkať,“ dodal s tým, že spočítaných hlasov je veľmi málo.

 

01:32 – Kaliňák: Zatiaľ nie je čo komentovať, počkáme na viac sčítaných okrskov

Smer-SD sa k priebežným výsledkom volieb vyjadrí až potom, ako budú sčítané hlasy z viacerých okrskov. Exminister vnútra za stranu Robert Kaliňák skonštatoval, že zverejnené exit polly nechcú komentovať, pretože aj v minulosti sa ich výsledky líšili od finálnych. Náladu medzi predstaviteľmi strany v centrále označil za dobrú.

Predseda Smeru-SD Robert Fico na výsledky čaká spolu so straníckymi kolegami, k médiám zatiaľ neprišiel. Podľa Kaliňáka nateraz nie je čo komentovať. Skonštatoval, že oficiálne sčítané sú zatiaľ hlasy z menších okrskov. Nedá sa z nich vyčítať finálny výsledok. Smer-SD tiež paralelne sčítava hlasy podľa zápisníc, ktoré do centrály posielajú členovia komisií.

Reklama
Kaliňák
Na snímke kandidát za stranu SMER-SD a exminister vnútra Robert Kaliňák

01:22 – “Budeme čakať, kto nám zavolá. Nemáme preferenciu,” vyjadril sa líder Hlasu Pellegrini k povolebnej spolupráci.

 

01:10 – Po vyše štvrtine spočítaných okrskov vedie Smer, nasleduje Hlas a PS

Po spočítaní 28,11 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD so ziskom 25,04 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 17,04 percentami a Progresívne Slovensko (PS) s 11,68 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

 

00:49 – Podpredsedovia PS sú pri hodnotení exit pollov opatrní

Bývalí lídri Progresívneho Slovenska (PS) Michal Truban aj Irena Bihariová sú pri hodnotení exit pollov a prvých výsledkov parlamentných volieb opatrní. Truban pripomenul, že exit poll nie je žiaden reálny prieskum. Myslí si, že skutočný výsledok bude “trošku a možno aj veľmi iný”. Bihariová tvrdí, že je poučená z výsledkov spred troch rokov. Podpredseda PS Tomáš Valášek si chce počkať, kým bude sčítaných aspoň 20 až 30 percent okrskov.

Reklama
šimečka
Na snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka a kandidát PS Tomáš Valášek

00:35 – Mikuláš Dzurinda: Chceme pokračovať v projekte silnej stredopravej strany

Strana Modrí, Most-Híd bude naďalej pokračovať v snahe o vytvorenie silnej stredopravej formácie typu Európskej ľudovej strany, čo znamená spoluprácu tolerantných kresťanských demokratov, liberálov a konzervatívcov. V reakcii na výsledky exit pollov, podľa ktorých sa strana nedostala do parlamentu, to uviedol líder strany Mikuláš Dzurinda.

“Za týmto projektom budeme kráčať ďalej a, samozrejme, naďalej sa budeme uchádzať o spoluprácu takýchto ideovo a programovo blízkych strán,” povedal novinárom.

 

00:33 – Redaktori RTVS uviedli, že v centrále Smeru-SSD sa zatiaľ rozprávali iba s Robertom Kaliňákom a Tiborom Gašparom.

Bývalý prezident PZ Gašpar mal naznačiť, že sú informácie, že na Východnom Slovensku údajne dochádzalo ku kupovaniu hlasov.

Údajne za jeden hlas niektorí občania dostali odmenu 25 eur.

Reklama

 

00:15 – Igor Matovič považuje výsledky exit pollov za malý veľký zázrak

Líder OĽANO a priatelia Igor Matovič považuje výsledky exit pollov, podľa ktorých by sa koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí dostala do parlamentu, za malý veľký zázrak. Tri a pol roka čelili podľa neho extrémnej nenávisti a propagande skoro všetkých médií aj opozície. Uviedol to po príchode na volebnú centrálu krátko pred polnocou.

Matovič
Na snímke predseda hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič

00:03 – Pri 12,05 % spočítaných okrskoch vedie Smer, nasleduje Hlas a PS

Po spočítaní 12,05 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD so ziskom 25,82 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 18,19 percentami a Progresívne Slovensko (PS) s 10,42 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Reklama

23:53 – Boris Kollár si nemyslí, že to Sme rodina dotiahne do parlamentu

Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár si po predbežných výsledkoch predčasných parlamentných volieb nemyslí, že to jeho strana dotiahne do parlamentu. Nízky podiel hlasov si vysvetľuje vysokou účasťou vo voľbách a antikampaňou.

“Na parlament to už hnutie Sme rodina asi nevytlačí, takže vnímame to ako vôľu ľudí. Takto sa rozhodli, musíme to rešpektovať, musíme sa s tým vysporiadať,” povedal.

Podpredseda hnutia Peter Pčolinský si po priebežných výsledkoch nemyslí, že by mal Kollár odísť z funkcie.

“Predsedníctvo bude rokovať až po voľbách, ale ja osobne si nemyslím, že by Boris mal odstúpiť,” uviedol.

23:50 – Reakcie zo sociálnych sietí:

Predseda KDH Milan Majerský poďakoval voličom za podporu: „S pokorou čakáme na finálne výsledky,“ dodal Majerský, ktorého strana by sa podľa exit pollov mala prepracovať do Národnej rady.

Tomáš Drucker kandidujúci za Hlas-SD doplnil: „Dovoľte mi poďakovať za vašu dôveru. Vážim si každý hlas, ktorý ste nám a mne dali vo voľbách.“

Podobný príspevok publikoval aj poslanec Juraj Šeliga (Demokrati): „Ďakujem! Za to že ste boli voliť! Za každý jeden hlas!“

Ďalší z poslancov – Tomáš Taraba kandidujúci za SNS – sa vyjadril aj ku dnešným aktivitám prezidentky SR.

„Čaputová potom čo odvolila povedala, že kampaň bola mimoriadne náročná. Čo má ona s kampaňou ak nekandiduje? Ukázala zrejme týmto ako pomáhala PS z úzadia a bolo to náročné, všetky mimovládky aktivizovať.“

 

23:46 – Richard Sulík možnú koalíciu nevidí na základe exit pollov až tak zle

Predseda strany SaS Richard Sulík možnú koalíciu nevidí podľa výsledkov exit pollov až tak zle. Uviedol to po ich zverejnení. Čaká na spoľahlivejšie výsledky.

Sulík, Cigániková
Na snímke predseda SaS Richard Sulík (vpravo) a členka republikovej rady SaS Jana Bittó Cigániková

23:44 – Pellegrini: Zatiaľ to vyzerá tak, že výsledok Hlasu-SD nebude hanbou

Reklama

Zatiaľ to vyzerá tak, že výsledok Hlasu-SD nebude hanbou. Uviedol to predseda strany Peter Pellegrini po zverejnení exit pollov.

“Sme novou najmladšou stranou, ktorá v súboji bola, a byť hneď tretí a rozhodujúci pre koalíciu nie je vôbec zlý výsledok,” skonštatoval líder Hlasu.

Zopakoval, že strana bude zohrávať vážnu úlohu pri vyjednávaní o koalícii.

 

23:42 – Milan Uhrík: Mrzelo by nás, keby voľby vyhralo PS

Hnutie Republika bude rešpektovať výsledky volieb, ktoré sú odrazom vôle občanov. Napriek tomu dúfa, že Progresívne Slovensko (PS) nebude víťazom volieb. V reakcii na zverejnené exit polly to vo volebnej centrále Republiky v Nitre povedal jej predseda Milan Uhrík.

Predčasné parlamentné voľby na Slovensku
Na snímke predseda hnutia Republika Milan Uhrík (uprostred) sleduje zverejnené výsledky exit pollu poačs volebnej noci vo volebnej centrále hnutia v Nitre

23:31 – Pri vyše 3 % spočítaných okrskov vedie Smer, nasleduje Hlas a PS

Po spočítaní 3,45 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD so ziskom 26,10 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 18,96 percentami a Progresívne Slovensko (PS) s 8,84 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

 

23:28 – Michal Šimečka: Exit polly vyzerajú nádejne, ale som opatrný ich komentovať

Výsledky parlamentných volieb budú zrejme tesné medzi Progresívnym Slovenskom (PS) a Smerom-SD. Skonštatoval to predseda PS Michal Šimečka. Bude to podľa neho tesné aj pre tie strany, ktoré sa môžu alebo nemusia dostať do Národnej rady SR. Dodal, že výsledky exit pollov vyzerajú nádejne, no pri ich komentovaní je opatrný.

Predčasné parlamentné voľby na Slovensku
Na snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka sa prihovára prítomným počas volebnej noci v centrále hnutia v Bratislave

23:21 – Damián Imre: Policajti museli v Banskej Bystrici použiť donucovacie prostriedky

Policajti museli v Banskej Bystrici použiť donucovacie prostriedky voči žene, ktorá si fotila priestory volebnej miestnosti vrátane členov volebnej komisie. Privolanej hliadke sa odmietla legitimovať a kládla aktívny odpor. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru Damián Imre.

23:20 – Erika Jurinová po exit polloch vidí šancu na pokračovanie očistného procesu

Volebná líderka koalície OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí Erika Jurinová vidí po zverejnení výsledkov exit pollov šancu na pokračovanie očistného procesu v spoločnosti. Uviedla to po príchode do volebnej centrály koalície krátko po 23.00 h.

Reklama

 

23:18 – Čo naznačili prieskumy tesne po uzatvorení volebných miestností?

Médiá sa zameriavajú na aspekt zverejnených exit pollov, že podľa takýchto výsledkov by Smer nevedel zostaviť vládu. Zvlášť, ak by sa SNS nedostala do parlamentu. Podľa jedného z exist pollov mala SNS tesne nad 5 %, iný zase odsúdil stranu Andreja Danka na neúspech. Práve konečný výsledok národniarov môže hrať kľúčovú úlohu.

Takisto ani pravicové spektrum nedokáže vytvoriť vládu bez toho, aby zobralo do partie hnutie OĽaNO Igora Matoviča, s ktorým mnohí vylúčili spoluprácu. Otázne je tiež, či by vládu na čele s PS podporil Hlas-SD Petra Pellegriniho. Ten podľa jeho sobotných vyjadrení preferuje čo najmenšiu vládu – najlepšie zloženú len z dvoch alebo troch subjektov.

 

23:11 – Milan Majerský: Všetko nad päť percent je pre KDH splnená úloha

KDH s pokorou čaká na naozaj reálne výsledky. Po zverejnení prvých dát z exit pollov sobotňajších parlamentných volieb to pre TASR uviedol predseda KDH Milan Majerský.

“Mojou úlohou ako predsedu bolo doviesť KDH do parlamentu, všetko nad päť percent bude splnená úloha. Samozrejme, každé jedno percento navyše by bola o to väčšia radosť,” povedal.

Majerský. Lexmann
Na snímke sprava predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský a europoslankyňa Miriam Lexmann

23:07 – Boris Kollár očakáva, že v Bratislave bude rekordná účasť vo voľbách

Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár očakáva, že v Bratislave bude rekordná účasť v predčasných parlamentných voľbách.

“Neklesáme zatiaľ na mysli alebo na duchu, ale počkáme, ako sa dopočítajú tie ostatné časti Slovenska, ale v Bratislave si myslím, že bude rekordná účasť,” uviedol s tým, že podľa jeho informácií bude účasť v niektorých okrskoch až okolo 80 percent.

Priebeh volieb v južných okresoch Trnavského kraja bol podľa okresných volebných komisií pokojný a bez incidentov. Potvrdili to pre TASR členovia okresných volebných komisií (OVK) v Dunajskej Strede i Galante.

Boris Kollár
Na snímke predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár počas volebnej noci

23:00 –  Kaliňák a Blanár očakávajú pozitívne výsledky strany Smer-SD

Predstavitelia Smeru-SD sa schádzajú vo volebnej centrále v sídle strany, od parlamentných volieb očakávajú pozitívny výsledok. Exminister vnútra za stranu Robert Kaliňák je presvedčený, že do Národnej rady (NR) SR sa Smer-SD dostane. Podpredseda strany Juraj Blanár verí v dobrý výsledok. Predseda strany Robert Fico prišiel do volebnej centrály. Pre médiá sa zatiaľ nevyjadril.

Robert Fico
Na snímke Robert Fico

22:57 – Voľby v okresoch Levice, Šaľa a Topoľčany boli pokojné

Reklama

Predčasné parlamentné voľby v okresoch Levice, Šaľa a Topoľčany prebehli pokojne a bez vážnejších incidentov. Pre TASR to potvrdili členovia okresných volebných komisií.

Ako uviedol zapisovateľ Okresnej volebnej komisie v Leviciach Michal Mráz, v žiadnom volebnom okrsku nebolo nutné voľby pozastaviť, prípadne predĺžiť.

“Mali sme prípady, keď pred niektorými okrskami stáli voliči ešte pred 22. hodinou v rade pred volebnými miestnosťami. Tam ich komisia, samozrejme, nechala odvoliť. Ale dá sa povedať, že predčasné parlamentné voľby boli v Levickom okrese bez problémov a incidentov,” skonštatoval Mráz.

 

22:54 – Voľby by malo vyhrať PS pred Smerom-SD a Hlasom-SD

Parlamentné voľby by malo vyhrať Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 19,97 percenta hlasov. Druhý by mal byť Smer-SD s 19,09 percenta a tretí je Hlas-SD (11,17 percenta). Vyplýva to z exit pollu, ktorý robila agentúra Median SK pre RTVS.

Za ním by malo byť OĽANO a priatelia s 9,46 percenta. Nasledujú KDH so 6,40 a SaS so 6,37 percenta. Republika by mala mať 6,07 percenta a SNS 5,38 percenta.

Pred bránami parlamentu by mali skončiť Aliancia (4,17 percenta), Demokrati (3,43 percenta), Sme rodina (3,29 percenta). ĽSNS by malo získať vo voľbách 1,94 percenta. Zvyšné kandidujúce strany by mali mať pod jedným percentom.

Na základe výsledkov by PS malo získať v parlamente 42 kresiel, Smer-SD 40. S 22 poslancami by mal byť v NR SR Hlas-SD. Hnutiu OĽANO a priatelia by malo pripadať 14 kresiel. SaS a Republika by mali získať po 11 miest. Desať poslancov by malo mať KDH.

 

22:50- Exit poll, ktorý zverejnila televízia Markíza posiela do čela Progresívne Slovensko. Veľkým prekvapením je strana Smer rodina, ktorá by získala 2,3%.

22:45- Volebné moratórium sa skončilo, môžu sa začať zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky parlamentných volieb. Zverejňovať ich bude Štatistický úrad SR na webstránke www.volbysr.sk.

Oficiálne výsledky budú známe až po tom, ako ich odobrí Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 1. októbra.

 

22:41-Strana Hlas-SD môže byť rozhodujúcim subjektom pri tvorbe koalície. Základom je, aby si Hlas vo voľbách udržal pozíciu medzi troma najrelevantnejšími stranami. Novinárom to v sobotu večer povedal predseda strany Peter Pellegrini.

Líder Hlasu má nádej, že ich volebný výsledok by mohol byť lepší ako posledné prieskumy. Neodhodlal si ho však tipnúť. “Vypočujeme si prvý ortieľ, ktorý nám voliči vystavia v našich prvých parlamentných voľbách,” podotkol Pellegrini. Je zvedavý, ako ľudia zareagovali na ich kampaň.

Najhoršie by podľa predsedu Hlasu bolo, ak by po voľbách vznikol pat. Považuje to za nebezpečnú záležitosť. Poukázal, že ak by sa tak stalo, parlament by potreboval 90 hlasov, aby schválil uznesenie k ďalším predčasným voľbám. Poslanci však môžu obštruovať a nezasadať. “Pat, ktorý nedovolí nikomu zložiť koalíciu, neznamená automaticky predčasné voľby,” skonštatoval Pellegrini. Volebná noc bude podľa neho nocou prekvapení.

Predčasné parlamentné voľby na Slovensku
Na snímke predseda strany HLAS – Sociálna demokracia Peter Pellegrini vo volebnej centrále počas predčasných parlamentných volieb na Slovensku v Bratislave

22:40 – Všetky volebné miestnosti v okresoch Komárno a Nové Zámky sa zatvorili o 22.00 h. Okresné volebné komisie zhodnotili priebeh volieb na juhu Nitrianskeho kraja ako pokojný a bezproblémový.

Volebná účasť v okrese Nové Zámky bola podľa členov okresnej volebnej komisie najvyššia za posledné roky. Rovnakú skúsenosť potvrdil aj predseda Okresnej volebnej komisie v Komárne. Podľa jeho vyjadrenia sa v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami účasť zvýšila zhruba o 20 percent. Záujem voliť mali najmä obyvatelia Komárna, v menších obciach záujem o voľby nebol taký výrazný.

V okrese Komárno bolo vytvorených celkovo 103 okrskov, v okrese Nové Zámky bolo vytvorených 136 okrskov.

 

22:35 – Polícia v Trnavskom kraji riešila počas dňa viacero podnetov, ktoré boli nahlásené v súvislosti s prebiehajúcimi voľbami. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti s tým, že na voľby v kraji dohliada viac ako 400 policajtov.

“V blízkosti volebných miestností v Trnave prebieha petícia. Nahlásené boli dva podnety od občanov týkajúce sa petície. Protiprávne konanie ani ovplyvňovanie volieb nebolo zo strany aktivistov zistené,” uviedla polícia.

Polícia preverila v Seredi podnet, ktorý súvisel s činnosťou dvoch študentiek. Po preverení bolo zistené, že ide o dobrovoľný povolebný prieskum. V meste Šamorín mal muž robiť pred volebnou miestnosťou rozruch, správať sa hlučne, ale hliadka udalosť pri kontrole nepotvrdila.

V obci Sokolovce v okrese Piešťany polícia prijala hovor, kde žena upozornila na možné používanie pier, ktoré sa dajú vygumovať. “Aj tento podnet polícia preverila a používanie pier, ktoré by sa dali vygumovať alebo zmyť, sme nezistili,” uviedla polícia.

“Policajti boli privolaní do volebnej miestnosti, v meste Piešťany, kde 49-ročná žena dostala obálku, na ktorej chýbal štátny znak. Oznamovateľku sme vypočuli a zadokumentovali ako priestupok proti poriadku v správe,” informovala polícia. O pomoc žiadal políciu aj muž v meste Holíč, ktorý tvrdil, že žena sa nemôže zúčastniť volieb, lebo nie je zapísaná v zoznamoch. “Policajti situáciu na mieste vo volebnej miestnosti preverili a osobám vysvetlili, že hoci má na Slovensku prechodný pobyt, stále je občiankou Českej republiky a volebné právo sa ňu nevzťahuje,” uviedla polícia.

 

V regióne Trnavy hlásia vyššiu voličskú účasť ako v minulých voľbách

V okresoch Trnava, Hlohovec a Piešťany boli voľby poznačené vysokým záujmom voličov odovzdať svoj hlas. Priebeh bol všade pokojný a problémy neboli závažnejšieho rázu. Potvrdili to okresné volebné komisie (OVK).

Reklama

 

22:30 – Priebeh sobotných volieb zostáva v Bratislave aj naďalej pokojný. Mestská polícia doteraz žiadny vážny prípad ani incident v súvislosti s parlamentnými voľbami nezaznamenala. Pre TASR to uviedol vedúci oddelenia komunikácie bratislavskej mestskej polície Peter Borko.

Isté problémy však narobili niektorí voliči, ktorí prišli voliť v Starom Meste a autá zaparkovali tak, že zablokovali mestskú hromadnú dopravu.

“Kolegovia v Starom Meste to riešili na Valašskej ulici. Chodilo voliť veľmi veľa ľudí. Zaparkovali tak, že MHD nevedela prejsť,” povedal Borko.

Mestská polícia dohliada počas celého dňa na priebeh volieb vo zvýšenej miere. Posilnené sú nielen hliadky priamo v teréne, ale aj na vysunutých pracoviskách. Na každý okres je vyčlenená jedna hliadka, ktorá sa zameriava na monitorovanie lokalít, v ktorých sú volebné miestnosti. Dianie v hlavnom meste monitoruje aj mestský kamerový systém.

Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h. Výnimkou je jeden z okrskov v bratislavskej Petržalke, kde môžu voliči odovzdať svoj hlas do 22.40 h. Dôvodom predĺženia času boli zdravotné komplikácie jedného z členov komisie.

 

22:25 – Progresívci sú veľmi nadšení. V ich centrále je aktuálne azda najväčší ruch. Prišli už desiatky hostí. Prevláda názor, že liberálna strana PS zvíťazí s výsledkom nad 20 %.

 

22:20 – Romana Tabak zo SNS sa nádejá, že národniarom patrí číslo 8 % zo zverejneného “slepého” exit pollu.

 

22:15 – V sídle Hlasu-SD panuje neutrálna atmosféra. Medzi novinárov zatiaľ neprišli žiadni politici zo zoskupenia okolo Petra Pellegriniho.

 

22:10 – Do centrály strany Smer-SSD prišiel Robert Fico. Novinárom sa nevenoval. Tí sú sústredení vonku pred vchodom. Podľa Roberta Kaliňáka budú najlepším exit pollom oficiálne výsledky.

 

22:05 – Poradie strán podľa “slepého” exit pollu TV Markíza: Prieskumu dominujú dve subjekty so ziskom 23,5 % a 21,9 %. Tretia strana v poradí zaznamenala výsledok 12,2 %. Štvrtý subjekt rovných 8 %, piaty 6,4%, šiesty 6 %. Hranicu 5 % presiahla ešte jedna strana so ziskom 5,3%. Nie je zrejmé, či by sa do NR SR dostalo 6 alebo 7 strán, pretože jedno z čísel pravdepodobne patrí jedinej kandidujúcej koalícii, ktorá potrebuje dosiahnuť aspoň 7 %.

Zaujímavé sú aj čísla troch strán pod hranicou 5%. Ide o subjekty, ktoré podľa exit pollu zaznamenali výsledok 4,4 %, 4,3 % a 3 %.

Prvý zverejnený “slepý” exit poll zverejnený televíziou Markíza

 

21:55 – Predčasné parlamentné voľby na Horehroní sú pokojné, doteraz sa nevyskytli žiadne problémy ani incidenty. Pre TASR to konštatoval zapisovateľ okresnej volebnej komisie (OVK) v Brezne Peter Štefančík.

Brezniansky okres má 66 volebných okrskov, najviac ich je v meste Brezno 19, po štyri sú v Podbrezovej a v Čiernom Balogu, v ostatných obciach je ich menej.

“Vo všetkých okrskoch sa začalo hlasovať o 7.00 h, žiadna obec nepožiadala o skoršie otvorenie volebnej miestnosti. Priebeh je pokojný, nevyskytli sa žiadne sťažnosti a nezaznamenali sme ani problémy pri náhodných kontrolách okrskov,” zdôraznil Štefančík s tým, že popoludní vyrazili členovia OVK smerom na Telgárt, Šumiac a akurát sa vracajú do Brezna.

 

21:50 – Televízia RTVS ako aj televízia Markíza zverejnia po 22. hodine prieskumy výsledkov zozbierané priamo pred volebnými miestnosťami. Zaujímavý má byť exit poll TV Markíza, do ktorého bolo zapojených viac ako 20-tisíc respondentov. Keďže moratórium trvá do 22:45, Markíza uviedla, že zverejní výsledky, no neodhalí, ktorým stranám patria jednotlivé percentá.

 

21:45 – Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h. Výnimkou je jeden z okrskov v bratislavskej Petržalke, kde môžu voliči odovzdať svoj hlas do 22.40 h. Dôvodom predĺženia času boli zdravotné komplikácie jedného z členov komisie.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

07:10

Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu.

07:00

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala “silnú odstrašujúcu akciu” proti americkej “jadrovej hrozbe”. Informovala agentúra Jonhap.

06:47

Iránska vláda zvolala v nedeľu v neskorých večerných hodinách mimoriadne zasadanie pre pád vrtuľníku, v ktorom sa nachádzal iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Schôdzu viedol prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý inicioval ďalšie opatrenia pre zintenzívnenie pátrania.

06:30

Ďžihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane, pri ktorom zahynuli traja občania Španielska a traja obyvatelia Afganistanu. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Včera 19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

Včera 19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

Včera 18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali