NAŽIVO: Deň po voľbách sa začína veľká hra. Šimečka: Urobíme všetko pre to, aby Smer-SD nezložil vládu

NAŽIVO: Deň po voľbách sa začína veľká hra. Šimečka: Urobíme všetko pre to, aby Smer-SD nezložil vládu

Bratislava 1. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR)

Aktualizujeme

Víťazom parlamentných volieb by mal byť Smer-SD, ktorý získal 23,31 percenta hlasov

Predčasné parlamentné voľby na Slovensku
Na snímke v pozadí sprava predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka, predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič, predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský a podpredseda SaS Branislav Gröhling počas diskusnej relácie k výsledkom predčasných parlamentných volieb na Slovensku v televízii Markíza v Záhorskej Bystrici 1. októbra 2023

17:00 – Ódor: Ľudia demokraticky rozhodli a ja ich voľbu plne rešpektujem

Reklama

Predseda vlády Ľudovít Ódor rešpektuje voľbu ľudí na Slovensku, ktorí sa podľa neho demokraticky a slobodne rozhodli. TASR o tom informoval jeho hovorca Peter Majer s tým, že premiér považuje výsledok predčasných parlamentných volieb za zrkadlo našej spoločnosti.

“Je potrebné, aby sme sa doň všetci spoločne, úprimne a hlboko pozreli a položili si spoločne otázku, akou krajinou sme. Odpoveď sa, pochopiteľne, nemusí, nemôže a ani nebude páčiť všetkým,” zdôraznil Ódor.

Reklama

Predseda vlády pogratuloval politickým stranám, ktoré budú mať príležitosť zastupovať voličov v Národnej rade SR. Chce však veriť, že akákoľvek budúca vláda urobí všetko potrebné a nevyhnutné pre pokoj na Slovensku a pre úspech krajiny.

Ódor sa taktiež poďakoval všetkým občanom, ktorí prišli voliť. “Všetkým, ktorým záleží na osude Slovenska, čo si veľmi vážim. Nebolo vás málo,” uviedol. Poďakoval sa tiež všetkým, ktorí sa podieľali na priebehu volieb, vrátane predsedov a členov volebných komisií, policajtov zodpovedných za bezpečnosť a tých, ktorí hlasy sčítavali, vyhodnocovali a zabezpečovali plynulý chod informačných systémov.

 

16:15 – “Prehral som, prehrali sme…” Komentoval na sociálnej sieti výsledky volieb doterajší poslanec za OĽaNO Milan Kuriak. Skonštatoval, že jeho “misia” poslanca parlamentu skončila. “Ale v mojom boji budem naďalej pokračovať. Ďakujem za každý jeden hlas. Priznávam, očakával som za svojo odvedenú prácu a boj za hodnoty väčší počet, o to viac si vážim každý krúžok, ktorý ste mi dali a každý má pre mňa o to väčšiu hodnotu.”

Kuriak v stanovisku na Facebooku doplnil: “Nateraz som, sme boj prehrali, aj keď sme urobili maximum, prehralo Slovensko, nič dobré nás nečaká. Nastavili ste nám zrkadlo, odmietli ste, aby sme v očiste Slovenska pokračovali, vybrali ste si a rozhodli ste sa, aby sa Slovensko vybralo inou cestou. Čas ukáže, že tento výber nebol správny,” predvída poslanec Matovičovho hnutia.

Reklama

 

15:30 – Poslanec NR SR Tomáš Taraba (kandidoval na kandidátke SNS) si posvietil na nepresné exit polly z dielne prieskumných agentúr: “Najväčšiu hanbu zažili už tradične opäť slovenské prieskumné agentúry. Že ich hanba nefackuje a ešte si za to dávajú aj platiť,” hovorí Taraba o včerajších večerných odhadoch, ktoré predpovedali víťazstvo Progresívneho Slovenska.

 

14:58 – Uhrík poďakoval voličom za podporu, Republika bude pokračovať ďalej

Predseda hnutia Republika Milan Uhrík poďakoval voličom za podporu v predčasných parlamentných voľbách. “Pokračujeme ďalej a Slovenskej republike želáme len to najlepšie,” dodal na sociálnej sieti.

Reklama

Výsledok volieb si vysvetľuje tým, že mnohí voliči sa na poslednú chvíľu rozhodli voliť Smer-SD. “Žiaľ, do parlamentu sme sa tesne nedostali, chýbalo nám len štvrť percenta hlasov. Už aj médiá si všimli, že to bolo spôsobené najmä tým, že mnohí naši voliči sa rozhodli voliť na poslednú chvíľu Smer, lebo sa báli víťazstva progresívcov,” napísal Uhrík. Dodal, že Republika má budúcnosť ešte len pred sebou.

 

14:11 – Taraba: Nevidíme zmysluplnejšiu alternatívu k vláde Smeru, Hlasu a SNS

V SNS nevidia zmysluplnejšiu alternatívu ako vytvorenie vlády zo strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS. V relácii televízie Markíza Na telo to povedal Tomáš Taraba, ktorý kandidoval za SNS.

Podľa Tarabu si treba počkať na primárne rokovanie medzi Smerom-SD a Hlasom-SD. Zdôraznil, že SNS sa nikomu “nepodkladá”, no osloviť SNS mu príde najlogickejšie. Taraba deklaroval, že poslanecký klub bude jednoliaty v otázke názorov a ostane súdržný až do konca volebného obdobia.

Smer-SD dostal podľa Tarabu výrazný mandát od voličov a Hlas-SD dosiahol dobrý výsledok. Tieto strany by sa mali čo najrýchlejšie stretnúť aj vzhľadom na potrebu prípravy štátneho rozpočtu či zákonov, ktoré riešia situáciu s energiami. Taraba nemá problém, ak by sa spolupracovalo s konzervatívcami, no treba podľa neho stanoviť, čo by v prípadnej štvorkoalícii očakávali od KDH. V takom prípade by šlo o ústavnú väčšinu. Nenapadá mu však momentálne žiaden ústavný zákon, kde by videl prienik štvorkoalície.

 

13:10- Víťaz volieb prvýkrát pred kamerami:

 

Reklama

12:55-  Český premiér Petr Fiala verí, že ČR bude so Slovenskom na vládnej úrovni naďalej úzko spolupracovať v prospech oboch krajín. V reakcii na výsledky slovenských parlamentných volieb to napísal v nedeľu na sociálnej sieti X.

“Sledoval som výsledky slovenských volieb a prajem Slovákom, nech povolebné rokovania vedú k zostaveniu dobrej vlády. Verím, že budeme na vládnej úrovni naďalej úzko spolupracovať v prospech oboch našich krajín,” uviedol český premiér.

 

12:30- Maďarský premiér Viktor Orbán sa teší z víťazstva strany Roberta Fica.

“Hádajte, kto je späť! Gratulujeme Robertovi Ficovi k nespornému víťazstvu v slovenských parlamentných voľbách. Vždy je radosť spolupracovať s vlastencom,” napísal Orbán.

Reklama
orban
Na snímke Viktor Orbán a Robert Fico

Západné médiá medzitým už bijú na poplach v súvislosti s výsledkom slovenských volieb.

 

11:30-  Pellegrini zdôraznil, že si treba porovnať trojkoalíciu, kde sa ideovo strany zhodnú, a štvorkoalíciu, kde je “mišmaš” strán a hodnôt.

“Nemyslím si, že štvorkoalícia takéhoto hybridného typu je taká pevná už od počiatku, že by mala vyslať signál, že štyri roky tu môže dovládnuť,” povedal s tým, že to “nehádže úplne do koša” a všetko je otvorené. Pellegrini si vie “veľmi dobre” predstaviť spoluprácu s KDH, odpovedal na otázku, či by šiel radšej do trojkoalície s SNS alebo KDH. Hnutie by mohlo podľa neho vniesť pokoj a konzervatívny prístup k veciam.

“Otázka je, či si to vie predstaviť KDH a či si to vie predstaviť víťaz volieb,” povedal novinárom. Ľudia sa podľa neho nemusia báť, že by začalo Slovensko meniť zahraničnopolitický kurz. Deklaroval, že Hlas-SD nebude asistovať pri žiadnej demontáži demokratického zriadenia. Nepôjde do koalície, pokiaľ v nej nebude mať istotu stabilnej zahraničnopolitickej orientácie Slovenska. Pripomenul, že vzhľadom na výsledok, ak by Hlas-SD šiel do opozície, na Slovensku podľa neho nemôže vzniknúť žiadna normálna vládna koalícia.

Reklama

 

10:20- Milan Majerský povedal, že KDH do vlády so Smerom nepôjde tak, ako avizoval už pred voľbami. Nastavenie by mohla zmeniť celoslovenská rada KDH, ktorá má rozhodovacie právomoci, ale Majerský nemá signály, že by takto uvažovala.

 

10:05- Koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia (KÚ) a Za ľudí nebude súčasťou novej vlády, ale pôjde do opozície. Uviedol to pred médiami líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič s tým, že iná kombinácia neexistuje. S “mafiou” kolaborovať nechce.

 

10:00- Musíme urobiť všetko pre to, aby nevznikla vláda Smeru-SD, vyhlásil v nedeľu podpredseda SaS Branislav Gröhling. Jazýčkom na váhach bude podľa neho líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. “Či sa rozhodne, že chce ísť do vlády, ktorá je symbolom korupcie, rozkrádania, nenávisti, alebo pôjde na tú druhú stranu smerom k demokratickým stranám,” skonštatoval Gröhling.

Podpredseda liberálov si nevie predstaviť, že by Pellegrini išiel do vlády so Smerom či SNS. “Bude to veľmi prekvapujúce, keď bude stáť pri ľuďoch, ako je pán Taraba, Danko alebo Kuffa, ktorí šíria nenávisť a pomaly nevedia ani odsúdiť holokaust,” dodal. Ako skonštatoval, po minulých vládach Smeru-SD zostalo zničené zdravotníctvo, školstvo, sociálny systém. SNS sa podľa neho spája s najväčšími korupčnými škandálmi.

Reklama

 

09:55- Strana Hlas-SD bude rokovať o povolebnej spolupráci s každým, kto ju pozve. Vyhlásil to pred médiami líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Zdôraznil, že “pozliepať” len tak strany dokopy, “aby to dalo počty”, je z dlhodobého hľadiska nestabilné. Za podmienky si stanovuje priority zo svojho programu.

 

09:30- Prezidentka Zuzana Čaputová rešpektuje výsledky volieb ako prejav vyslovenej dôvery voličov. Najväčšiu zodpovednosť za ďalší vývoj nesie podľa nej víťaz volieb, keďže vzbudil najväčšie očakávania verejnosti. TASR jej stanovisko poskytol hovorca Martin Strižinec.

 

09:15- Hnutie Progresívne Slovensko (PS) chce urobiť všetko pre to, aby vládu nezostavoval Smer-SD, hoci jeho víťazstvo v parlamentných voľbách rešpektuje. Vyhlásil to šéf PS Michal Šimečka na nedeľnej tlačovej konferencii. Existujú podľa neho dve možné koalície, jedna vedená Smerom-SD, druhá by pozostávala z PS a ďalších partnerov. Rozhodujúce podľa Šimečku bude, ako sa k výsledkom postaví Hlas-SD. Myslí si, že Hlas-SD stojí pred civilizačnou voľbou.

Reklama

 

09.00. Erik Tomáš z Hlasu hovorí, že so Smerom majú k sebe programovo blízko, karty má však v rukách Robert Fico. “Predpokladáme, že budeme oslovení a budeme rokovať,” dodal Tomáš v TV Joj.

 

08:50- Ako voľby dopadli v jednotlivých okresoch:

volby
Ako to dopadlo v jednotlivých okresoch.

 

Za ním skončilo Progresívne Slovensko s 16,98 percentami a Hlas-SD s 14,98 percentami hlasov. Do parlamentu sa ešte dostala koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí so ziskom 9,02 percenta, KDH s 6,91 percenta, SaS s 6,18 percentami a SNS s 5,67 percentami. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR po sčítaní takmer všetkých (99,2 percenta) okrskov na Slovensku. Volebná účasť dosiahla 68,06 percenta.

Tesne pred bránami parlamentu ostala Republika so ziskom 4,8 percenta a Aliancia so 4,46 percenta. Pod tromi percentami hlasov sú Demokrati (2,92) a Sme rodina (2,25).

Reklama

 

 

Ďalšie politické subjekty získali menej ako jedno percento hlasov – ĽSNS (0,85), KSS (0,33), Pirátska strana (0,31), Modrí, Most-Híd (0,26), strany okolo Maďarského fóra (0,11), My Slovensko (0,09), SOS (0,08), Karma (0,08), Srdce – SNJ (0,07), Princíp (0,06), Spravodlivosť (0,04), SHO (0,04), Vlastenecký blok (0,04), SDKÚ-DS (0,02).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:41

Japonská automobilka Nissan vo štvrtok oznámila, že v uplynulom finančnom roku 2023/2024 takmer zdvojnásobila svoj čistý zisk, ale jej prevádzkový zisk za 4. štvrťrok zaostal za odhadmi analytikov. V súčasnom roku predpovedá pokles čistého zisku vzhľadom na tvrdú konkurenciu a pokračujúce problémy s vysokou infláciou.

11:23

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal z funkcie ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského podozrivého z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

11:14

Maloobchodné tržby v Českej republike v marci 2024 vzrástli, už štvrtý mesiac po sebe a viac ako v predchádzajúcom mesiaci, aj ako očakávali ekonómovia.

10:54

Polícia v gruzínskej metropole Tbilisi zadržala šesť ľudí, ktorí sa 8. a 9. mája zúčastnili na protestných zhromaždeniach proti zákonu o zahraničných agentoch v blízkosti sídla parlamentu. Gruzínske úrady uviedli, že osoby boli zadržané za “napadnutie polície a ničenie cudzieho majetku”.

10:44

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadril sa tak na vojenskej prehliadke v Deň víťazstva, respektíve porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, ktorý Moskva oslavuje 9. mája.

10:34

Austrália a tichomorský ostrovný štát Tuvalu vo štvrtok oznámili uzavretie prelomového paktu o klíme a bezpečnosti. Najprv však museli doriešiť pripomienky Tuvalu, ktoré sa obávalo o stratu suverenity.

Základný text 11-stranovej zmluvy vypracovali ešte v novembri 2023. Všetkým obyvateľom Tuvalu umožňuje presťahovať sa do Austrálie v prípade, že ich nízko položenú domovinu zaplaví stúpajúca hladina oceánov. Austrália sa zároveň zaväzuje pomáhať Tuvalu v prípade prírodných katastrof, zdravotníckych kríz a vojenskej agresie – ale iba ak Tuvalu o pomoc požiada.

10:28

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

10:14

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi v stredu večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Informovala o tom agentúra DPA.

10:00

Irán bude musieť zmeniť svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael. Povedal to vo štvrtok Kamál Charrází, poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, čím vyvolal obavy zo zostrojenia jadrovej zbrane.

09:27

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva.

Timur Ivanov
Na videosnímke moskovského súdu námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov sedí za mrežami na mestskom súde v Moskve
09:08

Obchodný prebytok Číny v apríli klesol, aj keď menej, ako ekonómovia očakávali. K jeho poklesu prispel slabší nárast vývozu ako dovozu. Ukázali to vo štvrtok údaje čínskeho colného úradu.

08:58

Sýrska protivzdušná obrana zostrelila vo štvrtok izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na predmestie Damasku, ktorých terčom mala byť údajne jedna z budov. Oznámilo to sýrske ministerstvo obrany.

08:45

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli po zverejnení údajov z Číny, ktorá vykázala za apríl obchodný prebytok. Situáciu na trhu s ropou ovplyvnilo tiež potenciálne prímerie medzi Izraelom a Hamasom, najmä keď USA zvýšili svoje úsilie o sprostredkovanie dohody. No zároveň zisky z ropy obmedzil silný dolár, pričom predstavitelia americkej centrálnej banky Fed varovali, že úrokové sadzby zostanú vysoké dlhší čas.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali