Propagandistický veľkorážny projektil: Slovenským obilím budeme kúriť alebo ho využijeme na bioplyn?

Propagandistický veľkorážny projektil: Slovenským obilím budeme kúriť alebo ho využijeme na bioplyn?

Bratislava 20. apríla 2023 (RTVS/HSP/Foto: TASR-Edmund Örzsik)

Aktualizované 20. apríla 2023 10:29

“Bez dotácií a kompenzácií od štátu roľníci neprežijú. To je fakt a zariadili sa podľa neho všade – na Západe, v Česku, Maďarsku aj Poľsku. Len u nás necháva štát domáceho roľníka napospas zahraničnej konkurencii. Preto si Poliak, Maďar aj Španiel môže dovoliť exportovať na Slovensko úrodu a predávať ju za nižšie ceny ako domáci roľník. A popri tom, ako sa pomaly likviduje naše domáce poľnohospodárstvo, tak našu pôdu skupuje zahraničný kapitál,” komentuje situáciu Artur Bekmatov (Socialisti.sk)

Žatva.
Od minulej žatvy leží v sýpkach okolo 600 tisíc ton obilia vypestovaného na Slovensku. Už dávno malo byť predané.

Bekmatov v ďalších riadkoch varuje, že naše obilie príde navnivoč. Nepríde, ale na hladomor v Afrike zabudnite. Vyzerá to, že to bol propagandistický veľkorážny projektil. Prinajhoršom sa slovenskou pšenicou bude kúriť. Včera aj RTVS konečne informovala, že ukrajinské obilie určené tretím krajinám sa na Slovensku začalo predávať kvôli nízkej cene. Dovážané bez cla a pestované bez prísnych noriem EÚ sa stalo nočnou morou našich farmárov.

Reklama

V tomto čase už naše sýpky mali byť prázdne, ale stále je v nich asi 600 tisíc ton obilia z vlaňajšej úrody. “To, že sa doviezlo na Slovensko počas vojnového konfliktu okolo 550 tisíc ton, je oficiálne číslo. Štatistika nezachytáva obilie, ktoré prišlo z Poľska a Maďarska. Obilie by neprišlo na územie Slovenska, keby nemalo svojho príjemcu a svojho kupujúceho,” uviedol pre RTVS predseda pôdohospodárskeho výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina). Nemáme tušenie, koľko lacného ukrajinského obilia so sprievodnými dokladmi s prepísanou krajinou pôvodu u nás je. Tých našich 600 tisíc ton, ktoré odpočívajú v skladoch, muselo byť na slovenskom trhu niečím nahradené, a môžeme sa len domnievať, čím.

Pomaly všetci začínajú naznačovať, že na vine sú spracovatelia a priekupníci. Ale tí si len poctivo robia svoju prácu. Až tak poctivo, že ich to môže zničiť. Mlyny v Kollárove mali odvahu zverejniť výsledky rozboru. Zachovali sa poctivo. Dokazuje to dve veci: 1. Kollárovo svoje vstupné suroviny kontroluje. 2. Na našom trhu je obilie, o ktorom nikto netuší, aká je jeho krajina pôvodu. Na sociálnych sieťach sa objavili výzvy na bojkot produkcie Kollárova. Pritom oni boli asi jediný poctivý článok reťazca. Keby výsledok rozboru nezverejnili, produkty z ukrajinského obilia by šli naďalej nerušene do konzumu a slovenskí farmári by začali krachovať.

Reklama

Priamym dôsledkom výsledkov rozboru z Kollárova bude okrúhly stôl, za ktorý si sadnú vláda, spracovatelia a pestovatelia, budú hľadať systémové riešenie. Malo sa to urobiť už pred niekoľkými mesiacmi, možno už v auguste minulého roka, vláda však nemala noty z Bruselu, nerobila nič. Ale mlyny Kollárovo svoj počin odnesú ekonomicky. Za dobrotu na žobrotu.

Čo sa týka slovenského obilia, máme dve riešenia. Máme každoročnú nadprodukciu, nebyť pravidiel EÚ, pokojne by sme mohli na Slovensku zakázať predávať obilie zo zahraničia, čím by odpadli problémy s drahými a častými testami. Na Slovensko totiž prichádza obilie, kukurica a rôzne iné ukrajinské produkty aj z tretích krajín, nemáme možnosť overiť pôvodnú krajinu pôvodu, pokojne to môže byť (a vo veľkom množstve prípadov aj je) “prebalená” ukrajinská produkcia.

Druhým riešením je, aby štát produkciu našich farmárov vykúpil a tá by sa využila v spaľovniach alebo pri výrobe bioplynu. Takže zdravou a na Slovensku vypestovanou pšenicou budeme vykurovať byty a do mlynov pôjde pšenica s pochybným pôvodom.

Ktoré riešenie je lepšie, je zjavné na prvý pohľad. Ku ktorému budeme donútení, je zjavné na druhý. Keby si v páse prehnutí eurohujeri robili poriadne svoju prácu, k tejto situácii nemuselo dôjsť. Vedel by ju predpokladať každý dedinčan, ktorého predkovia privoňali ku konskému handľu. Vláda odborníkov si ju nevšimla, ani keď už nastala.

 

Reklama

SASKA: Vyzývame kompetentných, aby celoplošne skontrolovali obilie a múku v mlynoch

V jednom z mlynov na Slovensku bolo nedávno zachytené obilie z Ukrajiny, v ktorom sa našli pesticídy. Strana Sloboda a Solidarita (SASKA) preto vyzýva kontrolné orgány, aby okamžite začali kontrolovať obilie a múku v mlynoch, ako aj chlieb a pečivo v obchodoch.

„Výhovorky na nedostatok peňazí a personálu v kontrolných orgánoch neobstoja. Za túto situáciu nesie plnú zodpovednosť vláda, ktorá prišla so zákazom predaja obilia z Ukrajiny opäť raz neskoro. Z obilia sa začala za ten čas vyrábať múka, z nej chlieb a pečivo, ktoré sa dostali do obchodov, to je neprijateľné. Ak vedel Igor Matovič nájsť dve miliardy eur na volebnú korupciu, nemôže byť pre štát problém vyčleniť 200 000 eur na to, aby sme vedeli, čo jeme,” povedala tímlíderka SASKY pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová s tým, že výhovorka na vysokú cenu za testy na pesticídy tiež nie je relevantná.

SASKA bude pre situáciu s obilím a múkou žiadať zvolanie Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. „Kompetentní musia dôsledne vysvetliť, prečo zas raz nechali situáciu zájsť až takto ďaleko a aké budú ich ďalšie kroky na jej vyriešenie,” dodala J. Halgašová.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:44

Irán prepustil posádku zadržanej lode plávajúcej pod portugalskou vlajkou, ktorá je údajne napojená na Izrael. Plavidlo však ostáva pod kontrolou Teheránu, oznámil v piatok iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

09:37

Do budovy gymnázia v meste Litvínov v českom Úsťanskom kraji v piatok násilne vstúpila neznáma osoba. Polícia evakuovala desiatky študentov, po podozrivom pátra.

09:16

Ruskí vojaci vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké jednotky, uviedol v piatok vysokopostavený predstaviteľ amerického rezortu obrany. Tento krok prišiel po rozhodnutí nigerskej junty o odchode jednotiek USA z krajiny.

09:04

Kandidát britskej opozičnej Labouristickej strany Chris Webb zvíťazil vo štvrtkových doplňujúcich parlamentných voľbách v obvode Blackpool South na severozápade Anglicka.

Webb získal 58,7 percenta hlasov a jeho konzervatívny súper David Jones 17,4 percenta. Tretí skončil kandidát strany Reform UK.

08:52

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zničila v noci šesť dronov, ktorými útočila Ukrajina.

08:43

Belgická polícia zadržala 78-ročného muža podozrivého z vraždy ženy spred 30 rokov. K posunu v odloženom prípade došlo po náleze telesných pozostatkov počas výkopových prác v záhrade, uviedla vo štvrtok prokuratúra.

08:34

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli, za celý týždeň však smerujú k poklesu. Investori sa obávajú, že Federálny rezervný systém (Fed) v USA posunie rozhodnutie o znížení úrokových sadzieb až na jeseň tohto roka, čo môže zabrzdiť hospodársky rast v krajine, ktorá je najväčším svetovým spotrebiteľom ropy na svete. Dopyt tlačí nadol aj vývoj konfliktu na Blízkom východe, ktorý zatiaľ neviedol k významnejšiemu narušeniu globálnych dodávok ropy.

08:15

Americká armáda vo štvrtok priznala, že pri jej vlaňajšom útoku dronom v Sýrii zahynul civilista.

08:07

Americký súd poslal vo štvrtok na štyri roky do väzenia za nedbanlivosť bývalého kapitána lode, pri požiari ktorej zahynulo v roku 2019 pri pobreží Kalifornie 34 ľudí.

Jerry Boylan (69) bol porotou odsúdený za zabitie ešte vlani. Žalobcovia tvrdili, že na plavidle nezabezpečil nočnú hliadku a neuskutočnil cvičenia pre prípad zvládnutia požiaru, ktoré si vyžaduje zákon.

Jerry Boylan
Obžalovaný Jerry Boylan, kapitán lode Conception, odchádza zo súdu v Los Angeles 2. mája 2024
07:59

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) udelila vo štvrtok svetovú cenu za slobodu tlače všetkým palestínskym novinárom pokrývajúcim vojnu v Gaze.

07:52

Najmenej 29 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie. Vyše 60 osôb je naďalej nezvestných a ďalších približne 4600 prišlo o strechu nad hlavou.

07:45

Nemecká spolková vláda pripisuje ruskej tajnej službe GRU zodpovednosť za kyberútok na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPS), ku ktorému došlo začiatkom minulého roka, uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok počas návštevy Austrálie.

07:38

Kenský prezident William Ruto vymenoval vo štvrtok za veliteľa kenskej armády Charlesa Muria Kahaririho po tom, čo jeho predchodca zahynul pri nehode vrtuľníka.

07:30

Desaťtisíce ľudí vo štvrtok opäť protestovali v gruzínskej metropole Tbilisi proti spornému návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu. Protivládni demonštranti aj Západ zákon odmietajú ako autoritársky, pričom ho prirovnávajú k obdobnej ruskej legislatíve používanej na potlačenie disentu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali