Mimovládkari sa tvrdo pustili do vlády: „Testovanie v rómskych osadách je rasistické. Matovič bol vždy rasista“

❚❚

Bratislava 7. apríla 2020 (HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)

 

Mimovládkarskym aktivistom sa nepáči, že vláda začala cielene testovať Rómov. Šéf Nadácie otvorenej spoločnosti na Slovensku Ján Orlovský tvrdí, že testovanie v najväčšej rómskej obci na Slovensku v Jarovniciach bolo rasistické a armáda Slovenskej republiky tam demonštrovala svoju silu. LGBTI akitivistka Hana Fábry sa pustila konkrétne do premiéra Igora Matoviča a tvrdí, že bol vždy rasista a v minulosti hral na “anticigánsku kartu”

Na snímke príslušník Ozbrojených síl SR počas testovania rómskych obyvateľov v rómskej osade v Trebišove

Vo viacerých osadách začali s testovaním obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít v súvislosti so šírením koronavírusu. Celkovo v najbližších dňoch odoberú vzorky a na ochorenie Covid-19 otestujú obyvateľov v 33 rómskych osadách. Testovanie zabezpečujú Ozbrojené sily (OS) SR v spolupráci so štátnou príspevkovou organizáciou Ministerstva zdravotníctva SR Zdravé regióny

.

Práve to, že sa testovania v rómskych osadách účastnia aj vojaci, vyvolalo vlnu nevôle medzi mimovládnymi aktivistami.

Ján Orlovský, šéf slovenskej pobočky Nadácie otvorenej spoločnosti, ktorú v USA založil George Soros, sa ostro obul do Matovičovej vlády:

.

“Príklad prevládajúceho rasizmu v našich verejných politikách – dnešné armádne testovanie Rómov na covid19 v Jarovniciach.”

Orlovský následne zdieľal svedectvo Petra Németha, očitého svedka “z miesta činu.”

“Bol som dnes osobne v Jarovniciach monitorovať priebeh vojenského testovania … Naozaj to nie je sranda – aj keď všetko prebieha pokojne – je to jasná demonštrácia moci na tých, na ktorých si to dovoliť môžu, pretože Rómovia oponovať nebudú, alebo nevedia (neviem si predstaviť, že by si toto dovolili na nejakej inej komunite).”

Ďalej podrobne popísal, ako táto “demonštrácia sily” vyzerala:

“Veľa vojakov z pluku špeciálneho určenia zo Žiliny (výsadkari), veľa policajtov, veľa občianskych hliadok… Nad hlavami vrtulník, lebo vraj niečo monitoruje (neviem čo), vojaci su ozbrojení (pištole) – lebo že vraj k vojakovi patrí zbraň, prílet vládnych predstaviteľov (Matovič, Basa) na vojenskom vrtulníku.”

.

Očitý svedok Németh tiež poukazuje na to, že takto boli zbytočne vyhodené peniaze, namiesto toho mala podľa neho vláda nakúpiť pre Rómov dezinfekčné a ochranné prostriedky proti koronavírusu.

Šéf Nadácie otvorenej spoločnosti, Ján Orlovský po tomto citáte očitého svedka dodal na záver, ako to malo prebiehať, aby to nejavilo známky rasizmu:

“A kedy by to rasizmus nebol? No vtedy, ak by armádni lekári otestovali aj občanov Jarovníc mimo osady. Aby sa zistila napr. porovnávacia vzorka. Alebo keby si to armáda skúsila najskôr napríklad v Ružinove alebo Trenčíne. Chcem veriť, že toto nová splnomocnenkyňa pre rómske komunity nenechá tak a bude verejne protestovať…”

 

.

Na Orlovského kritiku zareagoval minister obrany Jaroslav Naď. Ten odmieta, že by išlo o rasistický zásah. Vojaci tam boli podľa neho preto, aby odbremenili zdravotníkov.

“Sorry ale ste úplne mimo. Úplne. Šetríme lekárov a pomáhame našimi kapacitami. Ten status je plný klamstiev. Matovič tam ani nebol. Prosím Vás, už zase nebuďte pahltní po kritike silou mocou. Je mi z toho smutno. Makáme deň noc, snažíme sa, vojaci lietajú s liekmi, strážia nemocnice, robia milión iných vecí a tu zdieľate takéto kraviny. Je mi z toho veľmi smutno…”

Naď tiež poukazuje na to, že ozbrojené sily s touto prosbou oslovil Úrad splnomocnenca pre rómske komunity, Peter Pollak ktorý je Róm, takže sa v žiadnom prípade nejedná o rasizmus.

K Orlovského kritike sa pridala aj známa LGBTI aktivistka Hana Fábry, ktorá sa pustila do premiéra Igora Matoviča:

“Matovič bol rasista vždy. Veľmi dobre si pamätám anticiganizmus v jeho “volebnom programe” ešte z čias, keď ho žiaľ do parlamentu dotiahol Sulík (čo Sulíkovi nikdy neodpustím, lebo s Matovičom prišla do parlamentu tá najhoršia bigotná “partička”, akú sme kedy v parlamente živili).”

LGBTI aktivistka Hana Fábry, ktorá sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii, sa prednedávnom “preslávila” aj iným kontroverzným výrokom.

Tá sa po fiasku liberálnych strán vo voľbách neovládla a napísala to, čo si skutočne mnohí liberáli prajú. Fábryová by bola najradšej keby Slovensko zmizlo z mapy sveta aj s jeho bohabojným národom:

“Nikto nie je povinný žiť zlý život. Nota bene v neustálom a márnom boji s hovnom a zlom. Dala by som prednosť tomu, aby Slovensko zmizlo z mapy sveta aj s jeho bohabojným národom. A všetkých podporujem, čo chcú odísť – už aspoň 10 rokov. A pokračujem v tom.” Viac sa dočítate tu.

Fabryová je veľkú časť svojho života platená zo zahraničných zdrojov, od zahraničných donorov, ktorí financovali mimovládky, v ktorých pracovala. LGBTI aktivistka sa dokonca sama priznala, že ju financuje aj americký miliardár George Soros.

.

“Občas. V prípade, že napíšem dobrý projekt a nájdem k nemu v jeho nadácii vhodný grantový program. Mimochodom, bez Sorosa by sme na Slovensku nemali ešte donedávna jediný cent na financovanie mnohých ‘kontroverzných’ ľudskoprávnych tém,” napísala Fábry.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali