Medveď obmedzuje život ľudí, vláda musí zasiahnuť!

❚❚

Bratislava 12. júla 2023 (HSP/Foto:Facebook/Štátna ochrana prírody SR)

Aktualizované 12. júla 17:41

Obyvatelia miest a obcí v podhorských oblastiach už nemôžu ďalej vyčkávať. Správanie premnoženej šelmy ich obmedzuje na pohybe v prírode, ale už aj v intraviláne. Zbieranie húb či lesných plodov, turistika, ale aj práce na poliach a na farmách sa stali nebezpečnou, život ohrozujúcou aktivitou

medved
Ilustračné foto

Len tri dni po tom, čo medveď napadol 20-ročného muža v obci Háj na miestnej farme, tento muž opäť hlási stret s ďalším medveďom.

.

„Ľudia už majú reálny strach. Pred niekoľkými mesiacmi sa medveď pohyboval po záhrade rodinného domu v Čavoji. O pár týždňov medveď napadol a dohrýzol bežca v Kanianke. A to sú prípady len z môjho blízkeho okolia na hornej Nitre,“ vymenúva Richard Takáč, podpredseda strany SMER – SSD a člen Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie s tým, že premnoženie medveďa hnedého potvrdzujú aj lesníci a odborníci, ktorí život medveďa hnedého sledujú dlhodobo.

„Kým v minulosti mala medvedica jedno – dve mladé, dnes vidíme päť – šesť a viac člennú rodinu. Odrastené mladé prirodzene hľadajú vlastné teritórium, čo v súčasnom stave spôsobuje reálne problémy,“ dopĺňa Takáč. Strana SMER – slovenská sociálna demokracia vyzýva predsedu vlády Slovenskej republiky Ľudovíta Ódora a ministra životného prostredia SR Milana Chrenka, aby okamžite riešili problém s medveďom hnedým. V problémových lokalitách je nutné nariadiť regulovaný, riadený odstrel premnoženého medveďa.

.

 

Poľnohospodári vyzvali rezorty, aby začali riešiť situáciu s medveďmi

Poľnohospodári vyzvali Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, aby začali riešiť situáciu s medveďmi hnedými. Ak rezorty podľa nich neprijmú razantné opatrenia, sú pripravení podniknúť akcie. Informoval o tom v utorok na farme v Háji (okres Turčianske Teplice) predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory (SPPK) Emil Macho.

“Medvede na Slovensku sú premnožené. Poľnohospodári sú momentálne v plnej sezóne, nielen v horských oblastiach, ale aj v nížinách, kde už tiež máme medvede. Poľnohospodári nechodia do práce o 10.00 h a nechodia z nej o 17.00 h, vstávajú skoro ráno, keď sú zvieratá vo svojej aktívnej fáze, a chodia z práce neskoro večer,” načrtol Macho.

Poľnohospodári sa podľa neho preto pýtajú kompetentných, dokedy sa musí nielen im niečo stať, aby sa téma medveďov začala na Slovensku riešiť, keďže neprejde deň, aby sa medvede nespomínali v médiách alebo na sociálnych sieťach. “Poľnohospodári nebudú čakať. Budeme oveľa aktívnejšie komunikovať túto tému, chceme vyzvať rezortných ministrov pôdohospodárstva a životného prostredia, aby okamžite túto situáciu začali riešiť,” ozrejmil s tým, že ak sa neprijmú razantné opatrenia, poľnohospodári z dotknutých regiónov sú pripravení na problém upozorniť protestom.

Problémy so šelmami, ktoré spôsobujú škody na majetku a zraňujú ľudí, eviduje podľa Macha nielen Slovensko, ale i ďalšie krajiny v Európe. Predseda SPPK zdôraznil, že SR môže požiadať Európsku komisiu o výnimku a musí začať regulovať počet medveďov. Upozornil zároveň, že situácia sa však nevyrieši zo dňa na deň. “Nie sme proti prírode, chceme, aby zvieratá v lese boli, ale čo je veľa, je veľa,” vyhlásil.

.

Majiteľ farmy Veles v Háji Martin Sedlačko spomenul, že farma rieši problémy so šelmami už sedem rokov, škody im spôsobili na zvieratách i krmive. Situácia podľa neho vyvrcholila minulý týždeň napadnutím jeho syna medveďom. Sedlačko vyhlásil, že medvede, ktoré prekročia farmu, budú mŕtve.

Situáciou s medveďmi sa majú budúci týždeň zaoberať i na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

 

Chrenko: Envirorezort v súvislosti s výskytmi medveďa posilňuje spoluprácu

Envirorezort posilňuje v súvislosti s výskytmi medveďa spoluprácu so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR, samosprávami, mestskou a obecnou políciou. Taktiež sa snaží nadviazať užšiu spoluprácu s poľnohospodármi a poľovníckymi združeniami v dotknutých regiónoch. Po rokovaní vlády to uviedol minister životného prostredia Milan Chrenko.

Spolupráca má viesť k tomu, aby fungovali preventívne opatrenia. Tie sú podľa ministra základnými predispozíciami na to, aby medveď neschádzal do obývaných oblastí a nenavštevoval ich. “Máme príklad z Vysokých Tatier, kde po inštalácii zabezpečených kontajnerov príchod synantropných medveďov radikálne poklesol. Snažíme sa ísť cestou prevencie s poľnohospodármi, lesníkmi, poľovníkmi,” poukázal minister. Rozumie tiež obavám poľnohospodárov a rád sa s nimi k téme medveďov stretne.

.

Chrenko tvrdí, že kontrolujú legálne aj nelegálne vnadiská pre zver, sústredia sa tiež na nelegálne skládky. “Tam, kde nie sú možné preventívne opatrenia, pristupujeme k eliminácii jedincov, ” podotkol Chrenko.

Väčšie odstrely medveďov či hromadné poľovačky nie sú podľa európskej legislatívy možné. “Nikto nevolá po úplnom vyhubení medveďa, lebo medveď tu historicky žil a bola tu nejaká koexistencia s obyvateľmi najmä v podhorských oblastiach,” skonštatoval.

Chrenko pripomenul, že stále prebieha vyhodnocovanie štúdie z minulých rokov, ktorá má ukázať stav populácie medveďa hnedého na Slovensku. Šlo o zbieranie biologického materiálu a genetickú analýzu. “V týchto dňoch je štúdia finalizovaná, zapracovávajú sa výsledky z odborných posudkov. Čísla budeme vedieť vo veľmi krátkej dobe,” tvrdí.

Šéf envirorezortu zároveň priblížil, že monitorujú situáciu v obci Háj (okres Turčianske Teplice), kde medveď napadol 20-ročného muža. Na území rozmiestnili ochranári fotopasce a umiestnili tam aj klietku na odchytenie medveďa.

Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš uviedol, že jeho rezort sa dennodenne stýka s problémom vyššej populácie medveďa. Ide hlavne o chovateľov zvierat, ktorí musia reagovať na znižovanie stavov alebo v niektorých lokalitách nemôžu pásť dobytok alebo ovce. Téma výskytu medveďov sa objavila aj na rade európskych ministrov. “Rumunsko požiadalo Európsku komisiu riešiť tento problém na európskej úrovni. Slovensko sa pripojilo k tejto iniciatíve, osobne som ich iniciatívu podporil,” povedal Bíreš. Komisia podľa neho reagovala tak, že už súčasné nariadenie umožňuje “na špecifickej úrovni riešiť niektoré prvky medveďov”.

Podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR je v prvom rade potrebné hľadať riešenia na národnej úrovni v podobe aktualizácie programu starostlivosti o medveďa hnedého, jeho aplikácie a dodržiavania v praxi. “Niektoré body programu starostlivosti o medveďa hnedého na Slovensku, ktoré majú riešiť práve takto vzniknuté situácie, neboli nikdy zavedené do praxe,” podotkol pre TASR ďalej rezort pôdohospodárstva. Pripomenul, že envirorezort má možnosť udeliť výnimku z podmienok ochrany chráneného živočícha. “Reálne riešenie však vidíme v zavedení regulačného lovu stanoveného na základe transparentného monitoringu, stanovenia únosného počtu a vymedzenia územia výskytu medveďa hnedého v rámci SR,” ozrejmilo MPRV SR.

Rezort pôdohospodárstva podotkol, že citlivo vníma opodstatnené obavy obyvateľov žijúcich a pracujúcich na vidieku v oblastiach s výskytom medveďa hnedého o svoju bezpečnosť. “Je v našom záujme podieľať sa na hľadaní účinných riešení tak na národnej, ako aj na medzinárodnej úrovni,” skonštatoval.

Na budúci týždeň zároveň k otázke medveďa zvolali mimoriadny parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Bíreš sa tiež dohodol s ministrom životného prostredia na stretnutí, aby navrhli postupy na zabezpečenie určitej regulácie medveďov na Slovensku.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali