Mariana Kočnera obvinili z objednania vraždy Kuciaka, médiá informujú o Haščákovi ako o možnom komplicovi

Mariana Kočnera obvinili z objednania vraždy Kuciaka, médiá informujú o Haščákovi ako o možnom komplicovi

Bratislava 14. marca 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Dušan Hein)

 

Väzobne stíhaného podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Potvrdili to na tlačovej konferencii Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Podľa informácií viacerých médií si mal Kočner pred vraždou vymienať sms správy so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom

Na snímke Marian Kočner

AKTUALIZOVANÉ o 20:40

Reklama

Ďalšie dôkazy, ktoré hrajú proti Marianovi Kočnerovi, majú byť podľa televízie Markíza vulgárne sms správy, ktoré si vymieňal so “slovenským vplyvným podnikateľom”. Denník N prichádza s informáciou, že tým podnikateľom má byť Jaroslav Haščák.

Kočner mu mal o Kuciakovi pred vraždou písať: “Inak, pracujem na odj..aní čuráka.”

Reklama

Haščák odpovedal: “Povieme si, keď budeme spolu”. 

Táto komunikácia mala medzi nimi prebehnúť približne mesiac pred vraždou, 17. januára 2018.

Podľa informácií denníka SME Haščák túto komunikáciu nepoprel, ale tvrdí, že si ju “nevie vybaviť”. Odmieta však, že by takto vulgárne s Kočnerom komunikoval o Jánovi Kuciakovi.

Na snímke partner investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák

Obvinenie voči Kočnerovi bolo vznesené 8. marca. Dozorujúci prokurátor z ÚŠP zdôraznil, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo vydané na základe objektívnych dôkazov, ktoré nie je možné špecifikovať, a nie na základe spoločenskej objednávky či mediálneho tlaku. Marianovi K. bolo doručené v priebehu štvrtka. Následne bude vykonaný jeho výsluch, ale aj výsluchy ďalších osôb. Trestné stíhanie Mariana K. bude vykonávané spoločne v jednej trestnej veci spolu s doteraz známymi štyrmi páchateľmi, ktorí sa na dvojnásobnej vražde mali podieľať.

Na otázku, prečo prišlo obvinenie Mariana K. až teraz, prokurátor odvetil, že nemali také penzum poznatkov, ako majú v súčasnosti. “Úlohou prokurátora je vykonávať trestné stíhanie osôb, ak spáchajú trestný čin, ale pri vznesení obvinenia musí skúmať, či je dôvodné. Vyšetrovateľ ho vzniesol až potom, keď sme o tom boli všetci presvedčení,” poznamenal dozorujúci prokurátor.

Reklama

Vyšetrovanie sa obvinením Mariana K. predĺži, keďže výpovede sa budú musieť zopakovať. Preto bol ešte 11. marca predložený návrh na predĺženie ich väzby o maximálne sedem mesiacov. Predpoklad, že sa na vražde zúčastnil niekto z Talianska, sa nepotvrdil. Spolupráca s Europolom, ktorý pomohol najmä s analýzou množstva zaistených dát, však pokračuje

 

Na snímke vyšetrovací spis počas tlačovej konferencie vo veci vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej

Spis ku Kuciakovej vražde má vyše 15.000 strán

Vyšetrovaniu tejto vraždy bolo podľa prokurátorov venované enormné úsilie. Samotný spis má 38 zväzkov a viac ako 15.000 strán. Bolo vykonaných osem výsluchov obvinených, šesť výsluchov poškodených, vypočutých bolo 17 podozrivých, 225 svedkov, bola vykonaná jedna konfrontácia, dve rekognície, dva vyšetrovacie pokusy, jedna previerka výpovede na mieste, 41 prehliadok tela, 34 prehliadok iných priestorov či pozemkov, 53 domových prehliadok či 12 obhliadok miest vrátane miesta činu.
Zaistených bolo 790 stôp, z toho 96 mobilov a tabletov, 108 USB kľúčov a pamäťových kariet, 13 hardiskov, 26 počítačov a notebookov, šesť áut a množstvo iných stôp.

Prokurátor z ÚŠP pripomenul, že k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej došlo 21. februára 2018 o 21. hodine. Vykonal ju jeden páchateľ, ďalší mu poskytol odvoz, tretí bol sprostredkovateľ a štvrtá si to objednala.

Reklama

 

Zbraň, ktorou zabili Kuciaka, nemajú. Vedia však, kto ju zabezpečil aj upravil

Strelnú zbraň, ktorou zavraždili novinára a jeho snúbenicu, v súčasnosti vyšetrovatelia nemajú. Prokuratúra však vie, akým spôsobom a kto ju zabezpečil spolu so strelivom. Má dôkazy, ktoré nasvedčujú tomu, o akú zbraň išlo aj kto ju upravoval.

 

Lustrovanie

V reakcii na lustrovanie, ktoré Eugen Korda opäť spojil s bývalým prezidentom Tiborom Gašparom, ktorý to však už niekoľkokrát verejne poprel (viac v článku), prokurátor vysvetlil, že existuje dôvodné podozrenie minimálne na disciplinárne previnenie, a preto to vyšetruje Inšpekcia ministerstva vnútra.

„Zatiaľ sa nezistila konkrétna súvislosť, ktorá by nasvedčovala, že lustrácia má súvis s vraždou,“ ozrejmil.

 

Sledovanie novinárov a ďalších osôb nemá bezprostredný súvis s vraždou Kuciaka

Novinárka Denníka N Monika Tódová sa opýtala aj na svedka Petra Tótha.

Reklama

Práve Tódová o Tóthovi informovala ako o utajenom svedkovi. Uvedené zverejnenie jej bolo vyčítané aj zo strany súčasného prezidenta Milana Lučanského, ktorý vysvetlil, že bolo ťažké dostať do trestného zákona práve inštitút utajovaného svedka (viac v článku).

“Z utajeného svedka, ktorého sme ťažko dostali do trestného poriadku a trestného zákona, dnes spravíme trhací kalendár!”, apeloval vo februári Lučanský.

“Mne dnes nekončí práca len vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice, z vašej strany to je možno morbídne, ale ja to vnímam aj z pohľadu budúcnosti a inštitút utajeného svedka a chráneného svedka sa snažím, aby sme mohli využívať aj pri iných veciach,” dodal.

Novinárka sa dnes zaujímala o to, prečo nie je Tóth obvinený, keďže vypovedal v súvislosti so sledovaním novinárov. Prokurátor ozrejmil, že v danej veci je vedené samostatné trestné stíhanie.

„Uvedená vec nie je vedená na Úrade špeciálnej prokuratúry,“ dodal s tým, že predpokladá, že v krátkej dobe bude vo veci rozhodnuté v súlade so zákonom.

Reklama

Prokurátor zároveň upozornil, že sledovanie novinárov a prípadne aj ďalších osôb „nemá bezprostredný súvis s vraždou Jána Kuciaka.“

Bolo tiež ozrejmené, že aktuálne nie je možné skúmať široké súvislosti s vraždou z dôvodu naťahovanie vyšetrovania, ktoré by malo negatívny dopad. Určité súvislosti sa totiž môžu skúmať samostatne.

 

Vyšetrovatelia inšpekcie a Zoltán A.

Prokurátor v súvislosti s obavami Zoltána A. po preložení časti spisu na inšpekciu vysvetli, že kontakt s obvineným je vždy len so súhlasom prokurátora alebo člena vyšetrovacieho tímu Kuciaka. Žiadna iná osoba sa k nemu nemôže dostať.

Reklama

Ako vysvetlil za obvineným Zoltánom A. už boli vyšetrovatelia Inšpekcie ministerstva vnútra, ktorých považuje za profesionálov a nie „politických nominantov“, ako to predkladajú niektoré médiá. Požiadal, aby nebola spochybňovaná ich dôveryhodnosť a odborná kvalita.

 

Tzv. motáky

Voči pätici obvinených sa zatiaľ nepostupuje ako proti organizovanej skupine, zatiaľ je to skupina páchateľov. Či sa to zmení, bude predmetom ďalšieho vyšetrovania. Vyšetrovanie tzv. motákov, ktoré mal Marian K. z väzby posielať, sa vedie samostatne. Ale podieľajú sa na ňom aj ľudia z tímu Kuciak.

Či je teda vražda novinára a jeho snúbenice definitívne objasnená, nie je jasné, aj keď sú prokurátori ÚŠP v tejto fáze v tom, že našli objednávateľa. Nie je však vylúčené, že dôjde k obvineniu ďalších osôb. Či bol ešte niekto nad Marianom K., prokurátor nepovedal.

 

Údajný telefonát Fico – Vadala sa mal odohrať v roku 2012, k vražde došlo v roku 2018

Reklama

Prokurátor sa vyjadril aj k údajnému telefonátu medzi bývalým premiérom Robertom Ficom a talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom.

Existencia údajného telefonátu vtedajšieho premiéra s Antoninom Vadalom mala byť preukazovaná článkom v jedných talianskych novinách s tým, že k tomuto telefonátu údajne malo dôjsť v roku 2012. My sa zaoberáme vraždou, ktorá bola spáchaná pred rokom, v roku 2018,“ pripomenul.

„Nechápem, aj z nášho pohľadu, prečo by sme mali vyšetrovať údajný telefonát, ktorý sa mal stať v roku 2012, keď vieme, že táto skutočnosť nemá absolútne žiadnu súvislosť s vraždou v roku 2018,“ vysvetlil.

Dodal, že kompetentní pomerne intenzívne komunikujú a vymieňajú si dôkazy s talianskymi orgánmi. „To, že takéto skutočnosti nie sú predmetom vyšetrovania v trestnej veci Jána Kuciaka, neznamená, že by takáto skutočnosť nebola predmetom trestného konania. Nie je však predmetom nášho vyšetrovania,“ dodal s tým, že nič bližšie už povedať nemôže.

 

Vražda Jána Kuciaka

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvoch mladých ľudí zavraždili v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov.

Reklama

Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Až doteraz boli obvinené štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Všetci sú vo väzbe.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali