Likvidácia kotla vo východnej Ghúte – ruskí dôstojníci zachránili stovky životov sýrskych vládnych vojakov

Likvidácia kotla vo východnej Ghúte – ruskí dôstojníci zachránili stovky životov sýrskych vládnych vojakov

Východná Ghúta 27. marca 2018 (HSP/Newinform/Foto:TASR/AP)

 

Portál Newinform venuje svoju pozornosť úspechu ruských vyjednávačov vo východnej Ghúte, ktorí dokázali napriek všetkým americkým snahám presvedčiť miestnych proamerických teroristov že je lepšie pokračovať v boji proti vládnym jednotkám v Idlibe, ako sa nechať zlikvidovať vo východnej Ghúte.

Ilustračné foto

Proamerickí teroristi, ktorí sa vzdali sú v nezávideniahodnej situácii. Sklamali Američanov, ktorí očakávali, že teroristi vo východnej Ghúte budú klásť dlhší odpor, čo Američanom umožní pripraviť provokáciu s použitím chemických zbraní, z ktorej by obvinili vládne sily. Nasledoval by útok 600 Tomahawkami na pozície vládnych vojsk. Teroristi však po niekoľkých dňoch bojov prejavili svoju ochotu opustiť východnú Ghútu a “pokračovať v boji proti vládnym silám v Idlibe”, takže Američania zatiaľ nestihli provokáciu uskutočniť (Američania však určite ešte niečo vymyslia, aby mohli zaútočiť na vládne sýrske jednotky).

Reklama

Proamerickí teroristi, ktorí sa presunuli vďaka autobusom aj so svojimi rodinami do Idlibu, doplnili rady tam pôsobiacich teroristických zoskupení. Títo teroristi nemajú prílišnú bojovú hodnotu, nevydržali útoky vládnych síl vo východnej Ghúte a keď sa rozhodli raz vzdať sa, vzdajú sa aj druhýkrát. V Idlibe je dnes príliš veľa teroristov, finančná pomoc zo strany Západu je obmedzená, takže jednotlivé bandy sa začali momentálne medzi sebou likvidovať s cieľom vyčistiť preplnený priestor v Idlibe a dokázať, že práve oni sú vhodní pre poskytovanie finančnej pomoci.

Ruskí vyjednávači, ktorí zapríčinili, že celá skupina Feilak ar Rahman opustila východnú Ghútu ušetrili životy sýrskym vládnym vojakom a takisto civilnému obyvateľstvu. Teroristi momentálne v Idlibe potrebujú čas, aby sa hlbšie vtiahli do vzájomných bojov. Každý mŕtvy terorista v Idlibe, ktorý zahynie v rámci bojov medzi jednotlivými bandami, šetrí prostriedky vládnych vojsk a životy vládnych vojakov.

Reklama

Kotol vo východnej Ghúte je v podstate zlikvidovaný. Najsilnejšia enkláva teroristov v Dume už rokuje o tom, že sa vzdá ťažkých zbraní a takisto sú uvedení teroristi ochotní k odsunu z Dumy, čo vyvoláva veľké znechutenie u Američanov. Operácia odsunu teroristov začala v noci z 24. na 25. 3. 2018, pokračujú vyjednávania s teroristami v Arbile.

Bližšie informácie o tom, čo sa deje v Dume, kde podľa niektorých indícii ešte pred nedávnom pôsobili príslušníci špeciálnych síl americkej armády, uverejnil portál Inforeactor. V meste Duma členovia teroristickej skupiny Dzeish al Islam uviedli, že sú ochotní odovzdať všetky svoje ťažké zbrane a že členovia skupiny sú ochotní opustiť Dumu. Teroristi sa zatiaľ presúvajú do oblasti východného Kalamuna vo vzdialenosti 80 km od Damasku, kde sa nachádza ešte pomerne silná skupina teroristov z Dzeish al Islam. Predpokladá sa, že po krátkej dobe sa začne aj operácia proti východnému Kalamunu, teroristi ktorí už raz opustili bojové línie, využijú ruských vyjednávačov k tomu, aby sa autobusmi presunuli tentoraz z východného Kalamunu do Idlibu.

Valentin Guljajev na portáli Newinform uviedol takisto informácie o tom, čo priviedlo teroristov z opevnených bodov Haaza, Arbin a Zamalka opustiť svoje pozície a súhlasiť s odsunom z východnej Ghúty do Idlibu.

Teroristi vytvorili na nimi ovládaných enklávach pomerne dômyselný systém podzemných komunikácii, v podzemí si vybudovali aj nemocnice, sklady a miesta odpočinku. Problémom však bola skutočnosť, že teroristi nedokázali udržať bojovú líniu v boji proti sýrskym Tigrom a príslušníkom sýrskej 4.mechanizovanej divízie. Tým pádom sa vládni vojaci mohli dostať k uvedeným tunelom, kde by hrozila priama likvidácia teroristov ukrývajúcich sa pred letectvom a vládnymi silami v podzemí. Preto boli ochotní teroristi rokovať s ruskými parlamentármi a opustiť priestor východnej Ghuty.

Osudy teroristov v Idlibe sú viac menej jasné. Teroristi sa oslabia vzájomnými potýčkami a keď vládne jednotky sformujú po nejakej dobe svoje sily, v tvrdom útoku za pomoci ruského letectva, spečatia osud teroristov v Idlibe. Podľa niektorých informácii však k operácii v Idlibe proti teroristom príde až po vyriešení situácie na východnom brehu Eufratu a v provincii Deir ez Zor.

Reklama

 

Video z prehliadky opustených tunelov

 

Portál In24 venuje svoju pozornosť aj situácii v Idlibe a v priľahlých častiach Hama a Aleppo. V rámci “pretlaku teroristov na malej ploche” už vypukli tvrdé boje medzi skupinami Hayiaat Tahrir as Sham (bývalá Dzebhat an Nusra) a členmi skupiny Dzabhat Tahrir Suria, ktorí prišli do Idlibu v rámci Rusmi dohodnutého autobusového zájazdu z východnej Ghúty. Intenzita boja medzi oboma skupinami teroristov sa zvyšuje, an Nusra utrpela v bojoch ťažké straty, teroristi odpísali BMP-1, starší tank T-55 aj s posádkou a stratili niekoľko desiatok mužov.

Proti teroristom už začali vystupovať aj zúfalí civilisti, ktorí zorganizovali protest pred základňou bývalého vládneho 46 pluku, ten momentálne slúži ako tábor džihádistov. Džihádisti, ktorí sa ešte prednedávnom spoliehali na americkú pomoc a podporu voči Asadovmu režimu,  za totálneho nezáujmu západných mainstreamových médií protest krvavo potlačili a začali streľbu do davu protestujúcich a neozbrojených civilistov.

Reklama

Sentimentom k an Nusre na rozdiel od západných partnerov však netrpí ruské letectvo. Rusi zaútočili 4x letecky na pozície an Nusry v oblasti Dzisr es Shugur, Nakra a Habita (provincia Idlib). Teroristi z an Nusry utrpeli kvôli ruským leteckým útokom ťažké straty a ich bojová morálka je otrasená.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali