Blaha: Čo sa údajne malo stať v kauze Lučanský, to by nebolo uveriteľné ani v béčkovom filme

Blaha: Čo sa údajne malo stať v kauze Lučanský, to by nebolo uveriteľné ani v béčkovom filme

Bratislava 13. septembra 2022 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Keď ktosi zastrelil novinára a jeho snúbenicu, bola z toho niekoľko rokov mediálna téma číslo jedna a padla vláda. Keď je vo väzení veľmi podivne samodobitý a potom zasamovraždený policajný prezident nepohodlný režimu, je ticho…

Milan Lučanský
Na archívnej snímke Milan Lučanský

Poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Smer-SD Ľuboš Blaha v piatok priniesol na svojom telegramovom účte status o tom, že počas výjazdu v Prešove sa mu dostali do rúk závažné dokumenty, ktoré dokazujú, že generál Milan Lučanský sa nezavraždil sám (písali sme o tom tu). Vzhľadom na to, že je to mimoriadne závažná téma, ktorej médiá venujú pozoruhodne málo priestoru, položili sme poslancovi Blahovi na túto túmu niekoľko otázok.

Reklama

 

Hlavné správy: Je pochopiteľné, že asi nebudete chcieť prezradiť zdroj vašich informácií o tejto veci, ale predsa; môžete bližšie uviesť o aké informácie ide, s akou váhou, z akých kruhov?

Reklama

Blaha: Samozrejme, nemôžem prezrádzať zdroj, ale sú to dokumenty z právnického prostredia, z procesu vyšetrovania, čiže ide o veci, o ktorých sú oboznámené aj orgány činné v trestnom konaní, pričom je tu podozrenie, že sa snažia tento prípad ututlať.

Ide o listinné dôkazy, ktoré potvrdzujú, že na krku Milana Lučanského neboli nájdené žiadne stopy po údajnej samovražde, čo odporuje oficiálnej verzii, že sa mal obesiť, či uškrtiť. Toto vnáša nové svetlo do celého prípadu, pretože v tom prípade im chýba kľúčový dôkaz pre tú verziu.

Spomínal som to aj v mojom videu z minulého týždňa: znalec, ktorý pri opakovanej, dodatočnej a zjavne účelovej obhliadke vraj videl nejaké stopy, ich nevidel tri dni predtým pri pôvodnej obhliadke. To samo osebe je veľmi podozrivé, ale je tam aj veľa ďalších vecí, ktoré v tejto chvíli nebudem hovoriť. Poviem však aspoň toľko, že všetko, na čom postavili verziu o samovražde, je pochybné.

Naviac, a to som v tom videu nespomenul, je tu ešte ďalšia vec: tá verzia je postavená na výpovediach svedkov, dozorcov z tej väznice, ktorí sú vlastne všetci potenciálne podozriví. Také závažné tvrdenie, že si niekto sám vzal život, nemôže byť postavené len na informáciách „z počutia“, alebo takých, ktoré sú automaticky „kontaminované“ tým, že nie je jasná ich objektivita.

Skrátka, v prípade je toľko pochybností, že verzia, že by Milan Lučanský spáchal samovraždu, je dosť absurdná.

Reklama

 

Hlavné správy: Sú vôbec v prospech tejto verzie k dispozícii aj nejaké objektívne svedectvá, alebo naozaj všetky svedectvá sú spochybniteľné tým, že ide o možný konflikt záujmov?

Blaha: V zásade tu ani nemôžu byť objektívne svedectvá, pretože on bol zatvorený v cele a všetci tí, ktorí mali prístup k tej cele, keby sa to stalo inak, ako vypovedali, by boli sami ohrození, mohli by byť stíhaní.

Toto je situácia, kde sa musí vychádzať z objektívnych faktov znalcov, lenže keď v prvom posudku dvaja znalci povedia, že na krku nie je žiadna škrtiaca ryha a o tri dni pri dodatočnej obhliadke už zjavne účelovo jeden znalec (aj to je v rozpore so zákonom, pri obhliadke musia byť vždy najmenej dvaja) povie, že ryhu našiel, tak čo si pomyslíte o takejto objektívnosti? Potom naozaj nie je možné sa čudovať podozreniam, že sa niekto silou-mocou snaží vraždu Milana Lučanského ututlať.

 

Reklama

Hlavné správy: Vy ste sa k tejto téme dostali počas vášho výjazdu na východ Slovenska. Rozprávali ste sa tam aj s miestnymi ľuďmi, ktorí mali s vecou priamo niečo do činenia, napríklad s rodinnými príslušníkmi generála Lučanského?

Blaha: Toto je ďalšia vec. Okrem toho, že som sa stretol s človekom, ktorý mi posunul tieto dokumenty a informácie, a ktorého meno nechcem v tejto chvíli uvádzať, mám aj informácie aj od ďalších ľudí z okolia rodiny Milana Lučanského, pričom viacerí sa k tomu stavajú tak, že jedného dňa, keď odíde lipšicovská mafia a vráti sa poriadok do polície a do orgánov činných v trestnom konaní, pomôžu pravde, aby sa dostala na povrch.

A možno sa zistí aj to, čo sa dialo v inkriminovanom čase, keď sa záhadne vypol videozáznam z kamery, ktorá snímala kľúčové priestory. Aj toto je jedna z tých „náhod“ spojených s týmto prípadom: že tá kamera nenahrávala akurát vtedy, keď mohli do Lučanského cely prísť páchatelia. Nateraz však nie je politický záujem, aby sa tieto veci objasnili. Je to škandalózne.

 

Hlavné správy: Váš spomínaný status prevzal na svoj facebook aj europoslanec Miroslav Radačovský, ktorý je zároveň aj právnym zástupcom rodiny Lučanských, a ktorý za tie dva roky zhromaždil veľké množstvo dôkazov a informácií o tejto veci. Konzultovali ste vec aj s ním?

Blaha: S pánom europoslancom priebežne som v kontakte, máme veľmi dobrý vzťah, on robí veľmi dobrú robotu, ale samozrejme, on informácie, ktoré má, nemôže zverejňovať, aby nebol obvinený, že z procesu niečo vynáša, čo by mohlo celý prípad ohroziť. Ale aj s ním, samozrejme, komunikujem v tej rovine a do tej miery, do akej je mu to ako právnikovi rodiny umožnené.

 

Hlavné správy: Bývalý predseda Špecializovaného trestného súdu, sudca Michal Truban, ktorý v minulosti bol aj vyšetrovateľom a prokurátorom a vo svojej kariére sa stretol naozaj s veľkým počtom samovrážd, či už dokonaných, alebo v štádiu pokusu, v jednom rozhovore pre Hlavné správy povedal: „Nielen ja, ale ani moji kolegovia prokurátori v tom čase dlhodobo pôsobiaci v rámci prokurátorského dozoru nad miestami, v ktorých sa vykonáva väzba, a teda majúci skúsenosti so samovraždami, nepoznajú ani jeden prípad, kedy by takýto obvinený, ktorý si siahol na život, nezanechal po sebe dopis na rozlúčku, prípadne iný prejav odôvodňujúci samovražedné konanie – jedinou výnimkou je prípad generála Lučanského.“ Ako by ste hodnotili oficiálnu „samovražednú“ verziu z hľadiska tejto skutočnosti?

Blaha: To je len ďalší kúsok v skladačke podozrivých faktov v celej kauze. Aj o tom som sa rozprával s ľuďmi, ktorí mi dali tie dokumenty: on si z knižnice objednal tri knihy, chcel ich čítať. Napísal domov, že je to tam síce zlé, ale bude bojovať, bude brániť svoju česť. A vzápätí sa mal zasamovraždiť? Aký zmysel to dáva?

Oni si vymýšľajú, že to bol skrat. Človek ako Milan Lučanský, ktorý bojoval s vrahmi, mafiánmi, že by náhle, z ničoho nič urobil takú vec? Neexistuje žiadna informácia, že by v minulosti mal nejaké také skraty. To sú jednoducho absurdné nezmysly.

Reklama

Od zdroja, ktorý mi poskytol tie dokumenty, mám aj informáciu, že existuje fotodokumentácia toho, že na krku nemal žiadnu ryhu. Aj orgány činné v trestnom konaní by mali mať k tejto fotodokumentácii prístup. Napriek tomu však nekonajú. Tu zjavne je záujem zamiesť veci pod koberec.

Potom je tu ten príbeh o tom údajnom „samovylúpnutí“ oka, keď sa mal potknúť o papuču a spôsobiť si také zranenia ako po brutálnej bitke obuškami a päsťami. Naozaj tomuto máme veriť?

Nemôžem hovoriť o všetkom, čo mi bolo povedané, ale je tu podozrenie, že aj príslušníci NAKA sa môžu dostávať do týchto priestorov bez toho, že by o tom boli vedené záznamy, a môžu veľmi silno tlačiť na svedkov. Je tu napríklad nedávne svedectvo bývalého spolupracovníka vyšetrovateľov NAKA Jána Kaľavského, ktorý hovoril, čo robili Milanovi Lučanskému, ako zakazovali, aby dostával poštu od dcérky a vraj dochádzalo aj k iným formám trýznenia. To by nakoniec mohlo vysvetliť aj údajné samovylúpnutie oka, keď je zjavné, že Milana Lučanského brutálne zbili. Tu de facto môžeme hovoriť o mučení nevinného človeka vo väzbe, ktoré možno napokon viedlo aj k jeho smrti. To už sú veci, ktoré by mal vyšetrovateľ brať veľmi vážne do úvahy.

 

Hlavné správy: A ako to bolo s tou jazvou na hlave?

Reklama

Blaha: Vo vojenskej nemocnici v Ružomberku zjavne došlo k zraneniu hlavy, ktoré bolo veľmi nebezpečné. Ide o päťcentimetrovú jazvu, pri ktorej znalci opäť veľmi ľahko zmenili stanovisko: znalec najprv povedal, že tá jazva má dva týždne, teda to presne sedelo na čas, keď Lučanský bol vo vojenskej nemocnici v Ružomberku, ale keď bolo treba účelovo zmeniť výpoveď, odrazu to zranenie bolo staršie. Lenže keď sa pozriete do zdravotnej dokumentácie generála Lučanského, žiadne zranenie, ktoré by si žiadalo toľko stehov, v záznamoch nemá. Tu sú dve možnosti: buď si ako „Rambo“ zašil jazvu na temene hlavy sám, alebo to bolo urobené vo vojenskej nemocnici a opäť tu niekto niečo ututláva.

Dôvodov na podozrenia, že v tom je politika, a že niekto chce, aby sa vražda Milana Lučanského nevyšetrila, je naozaj enormne veľa. A zjavne to budú ľudia, ktorí majú momentálne v rukách politickú moc. Tu jednoducho nemôžeme nespomínať ľudí z lipšicovskej a matovičovskej mafie. Ja mám veľké obavy, že kým tu budú títo ľudia, vražda Milana Lučanského sa nevyšetrí.

 

Hlavné správy: No a ešte je tu celý rad tých ďalších záhadných úmrtí, ktoré spomínal aj Kaľavský…

Blaha: Kto číta ten rozhovor, tomu až môžu behať po chrbte zimomriavky. Tam šlo už nielen o toho mafiána, ktorého našli obeseného, ale dokonca ešte aj jeho žena, keď začala hovoriť, že by v tom mohli mať prsty elitní vyšetrovatelia z NAKA, tak jej vtrhli do domu a zastrelili ju. Samozrejme, nevie sa kto, ale Kaľavský vyslovuje podozrenie, že by to mohli byť títo istí ľudia.

Reklama

Alebo ten Böhm, človek, ktorý usvedčoval Milana Lučanského, zjavne klamlivo, zjavne účelovo, sa zrazu ocitne doma so zbraňami, ktoré by nemal mať v držbe, lebo bol vo väzbe, a jednou z tých zbraní sa zastrelí… To sú naozaj „kozmické“ náhody, ktorým sotva môže niekto veriť.

V takýchto podozrivých kauzách, ako je prípad Milana Lučanského, kde väčšina Slovenska pochybuje, či to naozaj bolo tak, ako tvrdí pani Kolíková a ďalší, ak sa zrazu kľúčový svedok sám zastrelí, to by bolo trápne aj v béčkovom filme. Takéto veci sa jednoducho nedejú.

Som presvedčený, že ak takto do radu zomierajú ľudia, ktorí by mohli poukazovať na špinavé veci, ktoré sa dejú v NAKA, v prokuratúre či medzi niektorými sudcami – mám na mysli najmä konkrétnych vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov – sú to príliš veľké náhody na to, aby sme ich nebrali vážne.

Ivan Lehotský

 

Súvisiace články: Blaha prišiel so závažným obvinením. Tvrdí, že Milan Lučanský sa nezabil sám

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali