Arménsky Arcach (Karabach) je odsúdený na zánik – prežíva svoje posledné dni

❚❚

Bratislava 20. septembra 2023 (HSP/Foto:Telegram, TASR/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

 

Hlavným problémom arménskeho Arcachu je, že ho dnes nepotrebuje nikto okrem obyvateľov regiónu a… možno Ruska (ktorého záujmom je jeho vojenská základňa v regióne). Moskva má však teraz úplne zviazané ruky konaním Pašinjanovho režimu, ktorý pred pol rokom uznal toto územie za azerbajdžanské (bez akýchkoľvek osobitných podmienok) a dnes vyhlasuje, že všetko, čo sa deje v “Arcachu”, sa ho netýka, čím vlastne úplne rozviazal ruky Azerbajdžanu

Arnénsky Arcach (Karabach)
Mapa arménskeho Arcachu

Pašinjan sa predtým netajil tým, že “Arcach” je preňho príťažou, ktorá neumožňuje Arménsku zvoliť si správny smer vývoja (čítaj prozápadný). A dnes je väčšina obyvateľov Jerevanu a jeho okolia (ako nedávno obyvatelia Ukrajiny) úplne presvedčená, že to treba len urobiť a tiež vymeniť krajinu patróna (Rusko za USA) a všetko bude pre nich v poriadku, stanú sa súčasťou najlepšej časti ľudstva a vôbec všetko bude super.

.

Ovce sú vždy rovnaké – vždy sú si isté svetlou budúcnosťou, aj keď ich vedú na porážku. Skúsenosť Ukrajiny Arménov ničomu nenaučila.

A toto nepochopenie svojho osudu na príklade Ukrajiny má vplyv na všetky kroky oficiálneho Jerevanu, ktorý, ako som už povedal, otvorene vyhlásil, že do konfliktu nebude zasahovať. V podstate to isté povedali Rusko (a aké má možnosti?), Irán a Turecko (ktoré slovami očakávane podporilo všetky kroky Baku).

.

A tak je “Arcach” odsúdený na zánik (napriek súčasnému zúfalému odporu jeho obyvateľov) a čoskoro sa definitívne zmení na azerbajdžanský Karabach, ako si to želá Pašinjan a väčšina obyvateľov Arménska. Arménov žijúcich v Karabachu sa banálne vzdali ich pokrvní príbuzní (v záujme vlastného pomyselného budúceho blahobytu).

Nikol Pašinjan
Na snímke Nikol Pašinjan

Aký obchodnícky postoj. A zajtra budú títo “príbuzní” celému svetu tvrdiť, že to neboli oni, kto ich vydal, ale Rusi (ktorým už najmenej päť rokov otvorene pľujú do tváre).

A potom sa práve toto obyvateľstvo (Jerevan a okolie Jerevanu) prebudí do inej reality, ako to bolo s Ukrajincami. Ale to už bude neskoro niečo zmeniť. Je zrejmé, že ani Rusko, ani Irán a Turecko nepotrebujú na tomto území žiadnu proamerickú enklávu a Amerika už nie je taká, aká bola pred 30 rokmi a Arméni si neuvedomujú, že žiaden národ, ktorý sa spolčil s USA nebude mať možnosť prosperovať a čaká ho ťažký a krvavý osud.

A tak podľa rovnakej logiky správania bude odsúdené aj samotné Arménsko. Tak ako sa to stalo už pred sto a niečo rokmi (nepoučia sa z ničoho, dokonca ani z vlastnej histórie). Ale bude to úplne iný príbeh. Taký, ktorý jerevanským Arménom nepovedia ani Pašinjan, ani americkí … zatiaľ ešte “bratia”.

Pašinjanov plán na úplné zničenie svojich súkmeňovcov v Karabachu je teda takmer splnený a zostáva už len dať poslednú bodku, … ktorú za príbehom napíšu azerbajdžanské ozbrojené sily. A to veľmi rýchlo (vzhľadom na pomer síl).

.

Medzitým včera popoludní azerbajdžanské jednotky, ktoré sa nestretli s takmer žiadnym odporom, začali čistiť územie južne od tzv. lačínskeho koridoru, aby zlepšili logistiku svojho zoskupenia v oblasti Šušu a zároveň zabezpečili jeho tylo a bok pred úderom na Chankendi/Stepanakert.

Azerbajdžanské jednotky tiež sondujú arménske pozície na východnom fronte a obsadzujú územia, ktoré Arméni nie sú schopní brániť pre nedostatok vojenských jednotiek. Je to viditeľné najmä v okrese Martuni, ktorý bol ešte pred operáciou takmer úplne obkľúčený azerbajdžanskými silami.

“Arcachskí Arméni”, ponechaní napospas svojim príbuznými, si tak zvolili jedinú v tejto chvíli možnú – ohniskovú taktiku obrany svojej krajiny. Dlho však určite nevydržia (sily sú príliš nevyrovnané).

 

Reakcie v médiách

Margarita Simonjanová. Karabach. Tragické, beznádejné a predvídateľné. Arménske úrady sa vlastnou rukou vzdali arménskeho svätého miesta. Zostáva vyhlásiť, že žiadna arménska genocída sa nekonala, a Pašinjanovo poslanie na tejto pôde sa naplní. Osud Judáša je nezávideniahodný.

.

Jurij Barančík. Myslím si, že Pašinjanova voľba nie je taká jednoduchá, ako píšu kolegovia, pretože nie je sám sebou, ale bábkou, marionetou, podobne ako Zelenskyj. Takže ak to urobí tak, ako píšu jeho kolegovia, po čase jednoducho odíde. Ale ak to urobí tak, ako píšu jeho kolegovia, tak v tom prípade bude Arménsko potrebovať nového politického vodcu. To znamená, že Pašinjan v tomto prípade bude musieť nielen podpísať nejaké papiere, ale v druhom kroku bude musieť odstúpiť, po čom príslušné arménske orgány budú musieť vyhlásiť konanie mimoriadnych prezidentských volieb.

Elena Panina. Po tom, čo arménsky premiér Pašinjan osobne uznal Náhorný Karabach za azerbajdžanský, diplomatické ovplyvňovanie situácie zo strany Moskvy, jediného historického spojenca Jerevanu, stratilo akýkoľvek význam. Ako možno pomáhať pri riešení územného sporu, ktorý už vôbec nie je sporom? Veď obe strany konfliktu sa teraz zhodujú v tom, že Karabach je Azerbajdžan.

Igor Skurlatov. Azerbajdžanské ministerstvo obrany uviedlo, že civilisti môžu opustiť Náhorný Karabach prostredníctvom humanitárnych koridorov zriadených na lačínskej ceste do Arménska a v iných smeroch – Reuters. Inými slovami, Azerbajdžanci ponúkajú Arménom, aby Karabach opustili. To znamená, že odíďte, alebo bude pokračovať bombardovanie civilistov. Takto uskutočňujú ŠVO. “Do pozornosti” našej armáde a politikom.

The Moscow Post. Arménsky premiér Nikol Pašinjan predtým hovoril o vzájomnom uznaní územnej celistvosti Arménska a Azerbajdžanu v sovietskych administratívnych hraniciach. Podľa neho Baku uzná 29,8 tisíc km2 územia Arménska a Jerevan uzná 86,6 tisíc km2 územia Azerbajdžanu. Zároveň je potrebné zabrániť etnickým čistkám na území a diskriminácii na národnostnom základe.

Čestnyje novosti. Všimnite si, že tieto udalosti sa odohrávajú počas arménsko-amerických cvičení (konajú sa od 11. do 20. septembra), ktoré Pašinjan osobne schválil.

Russkaja Duša. Aby sme boli spravodliví, Arménsko vlastne prestalo byť členom ODKB po tom, ako najprv odmietlo organizovať spoločné vojenské cvičenia. Účasť vo vojenských a politických združeniach neznamená, že vzťahy medzi krajinami zostanú na vysokej úrovni. Rovnaká situácia je aj v prípade tandemov NATO – Turecko a EÚ – Pobaltie, ktoré po začiatku ŠVO ukázali svetu svoje vnútorné rozpory. Ako sa hovorí, neexistuje rodina bez čudákov. Niekto ten pokoj aj tak naruší. Ďalšie členstvo Arménska v ODKB bude závisieť od toho, kto mu pomôže – či Rusko, ktoré sa do konfliktu už zapojilo, alebo Spojené štáty, ktoré mlčia.

KushTau #Kushtaubudetzhy. Azerbajdžanský minister obrany Zakir Hasanov v telefonickom rozhovore s tureckým ministrom obrany Jašarom Gulenom informoval svojho kolegu o priebehu protiteroristickej operácie v meste Chankendi (Náhorný Karabach). Jašar Guler podporil svojho kolegu, zaželal úspech azerbajdžanskej armáde a povedal, že “Turecko dnes, ako vždy, podporuje Azerbajdžan”.

NEZGAR. Nezabúdajme, že Turecko je vojenským a politickým spojencom týchto krajín v rámci NATO. Erdoganov zdroj je v jeho požiadavkách, môže prísť do New Yorku, do Soči, do Berlína, na Blízky východ. Nie je vnímaný ako blízky priateľ, ale ako neľahký partner, ale nemožno ho neakceptovať, pretože sa zvýšila úloha Turecka vo svete v kombinácii s Erdoganovým pragmatizmom vo vzťahoch s ostatnými svetovými hráčmi.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:42

Ruská centrálna banka v piatok zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 200 bázických bodov na 18 %, keďže zápasí s vysokou infláciou a prehriatou ekonomikou, čím sa náklady na pôžičky dostali na najvyššiu úroveň za viac ako dva roky. Banka zároveň upravila smerom nahor svoju prognózu tohtoročnej inflácie, ktorú teraz očakáva v rozpätí 6,5 % až 7 %.

14:42

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR zaplatí za vytvorenie komunikačnej identity pre Program Slovensko 2021 – 2027 sumu 82.000 eur. Upozornila na to v piatok opozičná poslankyňa Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) s tým, že podľa nej ide o ďalšie plytvanie financiami. Vedenie MIRRI sa bráni, že ide o povinnú publicitu, ktorú pri eurofondových projektoch vyžaduje Európska komisia. Remišovej vyčítajú, že podobnú zmluvu počas jej ministerského pôsobenia obstarávala za ešte vyššiu sumu.

14:41

Francúzsko-taliansky výrobca luxusných okuliarov EssilorLuxottica oznámil za 1. polrok tohto roka rast tržieb aj zisku, keď ho podporil vývoj v regióne zahrnujúcom Európu, Blízky východ a Afriku. Výsledky v tejto oblasti dokázali vykompenzovať spomalenie rastu na trhu Severnej Ameriky.

14:41

Letné olympijské hry, ktoré sa začínajú v piatok v Paríži, by mali zvýšiť hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska o 10 miliárd eur, rekordný by mal byť aj prílev turistov. Podujatie prinesie aj rôzne ekonomické benefity v oblasti cestovného ruchu či dopravy. Vyplýva to z aktuálnej analýzy poisťovne Allianz.

14:41

Zmena zákona o tepelnej energetike, ktorý reguluje merače na meranie dodaného tepla na vykurovanie a ohrev teplej vody, môže znížiť celkové výdavky za energie domácností na Slovensku. V prípade meračov teplej vody prinesie zmena nutnosť mať funkciu diaľkového odpočtu, vďaka čomu budú odpočty prebiehať bez potreby vstupu odpočtára do bytu. Zberom dát na diaľku sa taktiež eliminujú možné chyby pracovníkov, ktorí v súčasnosti vykonávajú fyzické odpočty. Poukázala na to spoločnosť Enbra pôsobiaca v oblasti technického zariadenia budov.

14:39

Slovenská správa ciest (SSC) pripravuje rekonštrukciu vozovky na ceste I/76 medzi Kalnou nad Hronom a Kozárovcami v okrese Levice. Ako informovala, celková výška investície bude 1.930. 598 eur.

14:39

Zastavenie dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil môže mierne destabilizovať trh s palivami a stáť za vyššími cenami napriek pozitívnemu vývoju na trhu s ropou. Uviedol to analytik finančných trhov spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:38

Po štyroch mesiacoch zmierňovania inflačných očakávaní spotrebiteľov v eurozóne sa tento trend v júni zastavil. Poukázali na to výsledky najnovšieho prieskumu Európskej centrálnej banky (ECB).

14:38

Nálada talianskych spotrebiteľov sa v júli nečakane zlepšila, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za takmer 2,5 roka. Údaje talianskeho štatistického úradu ISTAT zverejnil v piatok portál RTTNews.

14:36

Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval Čínu, aby zabránila tomu, aby čínske firmy poskytovali pomoc ruskej armáde. Oznámila to v piatok jeho kancelária.

14:36

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pošle v najbližších týždňoch do Pásma Gazy viac ako milión vakcín proti detskej obrne, uviedol v piatok generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Cieľom je zabrániť nákaze detí.

14:36

Španielska Občianska garda (Guardia Civil) v piatok uviedla, že v prístave v Barcelone zadržala viac než štyri tony kokaínu ukryté vo vreciach s ryžou. Podarilo sa jej tak odhaliť zločineckú skupinu, ktorá pôsobila v Španielsku, Paraguaji a Británii.

14:20

Francúzske orgány sa rozhodli zvolať krízový štáb. Podľa BFMTV je to potrebné po sabotáži vysokorýchlostných vlakov na viacerých tratiach v deň otváracieho ceremoniálu olympijských hier.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali