Američania organizujú vo Venezuele prevrat podľa sýrskeho či ukrajinského vzoru

Američania organizujú vo Venezuele prevrat podľa sýrskeho či ukrajinského vzoru

Moskva 20. januára 2019 (HSP/Iarex/Foto:TASR/AP-Ariana Cubillos)

 

Portál iarex informuje o raste napätia vo Venezuele, kde sa Američania chystajú podľa sýrskeho vzoru odstrániť legitímneho prezidenta Madura, ktorý odmieta byť vazalom USA. Nicolas Maduro začal svoje druhé prezidentské obdobie, Američania zatlačili na 12 krajín Latinskej Ameriky, aby ich vlády odmietli výsledky prezidentských volieb vo Venezuele

Na snímke venezuelský prezident Nicolás Maduro

Samozrejme na americkej strane stojí servilne aj Kanada, ktorým momentálne Číňania uštedrujú tvrdú lekciu v súvislosti so zatknutím kanadských občanov (odpoveď za zatknutie  Wan Čou, čínskej top manažérky Huawei. Pokiaľ Kanaďania zatkli a vydali Američanom čínsku manažérku, ktorá odmietala nezákonnú politiku amerických sankcií voči Iránu, Číňania pozatýkali kanadských agentov spolupracujúcich s  moslimskými čínskymi Ujgurmi, kanadského drogového dílera, ktorému hrozí trest smrti a členov čínskej disidentskej rodiny.

Reklama

Washington má vypracovaný postup, ako začať v neposlušných krajinách farebnú revolúciu a občiansku vojnu podľa ukrajinského či sýrskeho vzoru. Nové kolo zápasu medzi hlavnými geopolitickými súpermi Ruskom a Čínou sa ohľadne Venezuely začalo už v roku 2015.  Venezuela patrí k najväčším exportérom ropy a už Madurov predchodza Hugo Chavez, ktorý zomrel na rakovinu, začal s procesom znárodňovania venezuelských ropných spoločností, čo zabránilo Američanom parazitovať na venezuelskom ropnom priemysle. Hugo Chavez, v minulosti rovnako ako Nicolas Maduro dnes chcú, aby úžitok s distribúcie ropy malo v prvom rade venezuelské obyvateľstvo.

V zápase proti Madurovi používajú Američania širokú škálu nástrojov. Mainstreamová tlač vykresľuje Madura vo svete a vo Venezuele v negatívnych farbách, Američania tlačia na Venezuelu cez finančné organizácie, podporujú venezuelskú opozíciu, pomocou rôznych fondov organizujú v krajine nepokoje. Venezuela sa kvôli zákerným americkým aktivitám dostáva do čoraz väčších problémov, finančnú, vojenskú a odbornú pomoc venezuelskému prezidentovi Madurovi poskytuje Rusko a Čína, spojencami Venezuely sú aj Kuba, Bolívia, Irán  či Nicaragua, ktoré odmietajú americkú politiku sankcií.

Reklama

Američanov vydráždil na konci roku 2018 prílet ruských strategických bombardérov Tu-160 do Venezuely. Tieto bombardéry dokážu niesť na svojích palubách a vystreľovať rakety s atómovými hlavicami, Rusi spolupracujú s Venezuelou v bezpečnostnej oblasti, Číňania v ekonomickej. Vďaka tejto pomoci dokáže zatiaľ Venezuela odolávať americkým špekulatívnym finančným aktivitám i priamemu vydieraniu. V parlamente  proamerické kruhy chceli vyhlásiť Madurovi immpechmeant a zbaviť ho prezidentskej funkcie približne do 6 mesiacov. Ke proamerické kruhy vo Venezuele zistili, že impechmeant sa nepodarí, rozhodli sa odstrániť Madura pomocou referenda ktorého sa mali zúčastniť “rozhorčení občania”. Ukázalo sa však, že protimadurovská opozícia falšovala počty hlasov a ďalší americký útok voči Madurovi sa tak skončil neúspešne.

Madurovi sa darí napriek všemožným útokom USA a domácej venezuelskej V. kolóny viesť úspešne Venezuelu po ceste vymanenia sa spod americkej nadvlády. Venezuela úspešne odoláva a to čoraz viac dráždi Američanov, ktorí chcú Madura odstrániť podľa sýrskeho či ukrajinského vzoru. Venezuelský parlament chce Madura odsúdiť na 18 rokov väzenia a na sklonku roku 2018 prišlo aj k pokusu o atentát na Madura.

Atentátu pomocou lietajúcich dronov počas vojenskej prehliadky v Caracase sa však podarilo  zabrániť, ranených bolo 7 ľudí, Maduro a jeho manželka zranení neboli. Krátko po pokuse o atentát zasiahla venezuelská armáda a tajná polícia. Časť atentátnikov z radov venezuelskej “parlamentnej opozície” bola zlikvidovaná, časť uväznená a zvyšok utiekol ako obyčajne do USA. Američania však majú na svojom konte neúspešný pokus o prevrat, Maduro ostáva stále na svojom mieste.

Bolívijský prezident Hugo Morales otvorene hovorí o tom, že Američania neustále tlačia na osem latinskoamerických krajín, aby uskutočnili vojenský útok voči Venezuele, s výnimkou Brazílie, kde majú Američania najsilnejšie pozície sa ostatné krajiny príliš do vojenského útoku na Venezuelu nehrnú. Venezuele  úspešne pomáhajú aj iránski experti.

Dňa 10.1.2019 napriek všetkým snahám Američanom sa Maduro oficiálne znova stal prezidentom Venezuely. Američania odmietajú Madura akceptovať, podobne ako ich poskokovia v radoch venezuelského parlamentu v čele s Juanom Guaidom, ktorý je ochotný svoju krajinu zapredať Američanom, Američania by boli veľmi radi, aby sa Juan Guaido stal novým americkým prezidentom a mienia pokračovať v boji proti Venezuele všetkými prostriedkami – ekonomickými, propagandistickými či politickými.  zápase a posilovať ekonomický, politickými.

Reklama

Dňa 13.1.2019 prišlo k zaujímavému zatknutiu Guaida, ktoré malo vyburcovať verejnú mienku do zápasu proti prezidentovi. Samozrejme Guaidovi sa nič nestalo a venezuelská tajná služba nemá v zatknutí Guaida svoje prsty, ide o Američanmi zinscenovanú akciu s cieľom vyvolať vo Venezuele nepokoje.

Obyvateľstvo Venezuely je však značne polarizované. Časť zombifikovaných obyvateľov viní z ekonomického úpadku krajiny Madura a odmietajú akceptovať očividné fakty, že ide o cielený americký útok na Venezuelu. Druhá strana venezuelského obyvateľstva naopak viní zo všetkých negatív Američanov a opozíciu, ak sa však v krajine začne občianska vojna, výhodné to bude pre Američanov, pretože sa Venezuela destabilizuje. Američania sa pripravujú k novej vlne sankcií voči Venezuele a boli by veľmi radi, keby sa Venezuela rozložila rovnako ako Kolumbia, kde Američania ešte pred 20 rokmi zinscenovali občiansku vojnu, ktorá americkým spoločnostiam umožňuje rabovať nerastné bohatstvo Kolumbie.

Zničiť Venezuelu v súčasnej podobe predstavuje pre USA prioritu. Každý politický líder, ktorý si želá slobodu svojej krajiny predstavuje pre USA a ich parazitický systém hrozbu. Američania dokážu existovať len tak, že parazitujú na svetovom hospodárstve a vyciciavajú zdroje svetových krajín. V tomto zápase sa spoliehajú na zradcovské elity v jednotlivých štátoch, pomocou ktorých presadzujú svoje záujmy a ak tieto figúrky nedokážu splniť vytýčené ciele, prichádza americká bombokracia.

Maduro sa vo Venezuele s ruskou, čínskou, iránskou, kubánskou, bolívijskou a nicaragujskou pomocou úspešne bráni. To že Američania nedokážu dnes Venezuelu pokoriť podľa juhoslovanského či irackého vzoru je dokladom oslabujúceho sa potenciálu USA. Každým dňom sú Američania slabší a každý americký problém znamená, že sa americká dominancia vo svete oslabuje.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali