Američania nechcú stratiť Turecko. Majú tam jadrový arzenál a Turci sú si toho vedomí

Američania nechcú stratiť Turecko. Majú tam jadrový arzenál a Turci sú si toho vedomí

Bratislava 28. júla 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Susan Walsh)

 

Po tureckej kúpe systémov S-400 sa ukázalo, že Američania nemôžu sformovať americký tvrdý postoj voči Ankare za tureckú kúpu ruských systémov PVO

Na snímke Recep Tayyip Erdogan

Ani v americkom Kongrese nedospeli k zmysluplnému konsenzu, napriek tomu že tvrdé jadro amerických kongresmenov požaduje Turkov prísne potrestať. Trest však nakoniec nebude až taký prísny, pretože Američania jednoducho nemôžu Turkov úplne stratiť. Takže podľa mnohých expertov Turkov potrestajú tým, že im nedodajú moderné F-35, neuplatnia však proti Turkom ďalšie sankcie, ktoré sú determinované zákonmi CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Reklama

Vo vzťahu voči Turecku nemôžu Američania zájsť príliš ďaleko, pretože musia zaujať taký postoj, aby nebolo Turkom ťažké zblížiť sa s USA v ére po Erdoganovi. Turecko je pre USA veľmi dôležitou krajinou a veľmi dôležitým spojencom NATO. Američania a Turci spoločne participujú na mnohých projektoch, takže americký postoj je zrejmý. Turkov je potrebné potrestať, ale nie až tak prísne, aby hrozilo. že ich Američania stratia navždy.

Pentagon nespochybňuje dôležité miesto Turecka v koncepcii juhovýchodného krídla NATO. Ozbrojené sily Turecka sú druhé najpočetnejšie a najsilnejšie v NATO a Turci sú ochotní participovať na operáciach NATO. Na území Turecka sa nachádza dôležitá letecká základňa Incirlik a v Turecku slúži približne 2000 amerických vojakov. Turecké systémy PVO sú súčasťou západnej siete a takisto Turci vedú viaceré bojové operácie spoločne s Američanmi v Sýrii a Iraku. Ankara takisto chce do roku 2024 investovať do svojich ozbrojených síl 2 % HDP.

Reklama

Pre Američanov plnia Turci aj ďalšiu dôležitú úlohu. Sú kľúčovým faktorom v otázke zdržiavania z amerického pohľadu “barbarských štátov” (Sýria, Irak, Afghanistan, Libanon, Irán), bojujú proti Islamskému štátu a ďalším teroristickým organizáciám. Za zhoršením americko-tureckých vzťahov podľa amerických expertov stoja dva faktory – prvým faktorom je Obamovou administratívou podporovaný neúspešný pokus Fethullaha Gülena o prevrat v roku 2016 a druhým faktorom je spolupráca Američanov s Kurdmi (YPG, PKK) v Turecku.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoğlu sa ani netají tým, že Turci chcú naladiť a normalizovať vzťahy s USA. Aby sa tieto vzťahy normalizovali, musia podľa Turkov USA urobiť len dva kroky. Vyjsť Turkom v ústrety ohľadne kurdskej otázky (Manbidž) a vydať Gülena do Turecka. Podľa Američanov však Mevlüt Çavuşoğlu a Turci zachádzajú priďaleko, pretože si dovolili použiť vydieranie ohľadne amerických základní v Incirliku a v Kyuredzhiku, a takisto strašia odstúpením dohody o kúpe amerických lietadiel Boeing. Mevlüt Çavuşoğlu tvrdí, že Američania by mali zvážiť, či chcú pokračovať vo svojich chybných krokoch proti Turecku, Turecko čaká na americkú reakciu.

V máji 2019 turecký minister obrany Hulusi Akar na otázku novinárov, či bude Turecko uvažovať v rámci odpovede Američanom (ohľadne problémov s tureckou kúpou S-400) o radikálnych krokoch v otázke základní Incirlik a v Kyuredzhik odvetil slovami “Keď sa o niečom veľa hovorí, mágia sa stráca. Všetko je vo fáze riešenia, my sme ochotní urobiť všetko preto, aby sme chránili záujmy Turecka”.

Na základni Incirlik sa nachádzajú americké lietadlá a podľa expertov aj letecké bomby s jadrovými hlavicami (20 až 80 kusov amerických bômb B61) Kyuredzhik je veľmi dôležité radarové centrum NATO systému PVO, obe základne majú kľúčový význam pre USA i NATO. Už to, že Američania nedodajú Turkom F-35 je pre Turecko značne nepríjemné, na začiatku júla 2019 Erdogan označil takéto americké kroky za neprijateľné, pretože Turci už zaplatili dopredu za objednaných 116 lietadiel F-35 sumu 1,4 miliardy USD. Pentagon vyčíslil turecké straty na sumu 9 miliárd USD.

Ak by Američania začali Turkov trestať podľa “princípu CAATSA”, bolo by to značne absurdné, navyše to značne zblíži Moskvu a Ankaru. Ak Američania “len nedodajú 116 kusov F-35 Turecku”, utrpí Erdoganova samoľúbosť, takže v kurdskej otázke zaujme Erdogan tvrdšie stanovisko. No Američania nemôžu Kurdov opustiť, ak stratia Kurdov, ich možnosti ovplyvňovať udalosti na Blízkom východe sa výrazne znížia. Formovanie rusko-tureckej aliancie pokračuje, čím tvrdšie budú Američania vystupovať, tým ústretovejší budú Turci smerom k Rusku.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali