Zelenskyj na vlastnej koži zisťuje, že Kissinger hovoril pravdu

❚❚

Bratislava 4. augusta 2023 (HSP/Americanthinker/Foto:TASR/AP)

 

Po páde Berlínskeho múru sa Severoatlantická aliancia rozbehla do celého sveta na vlne ideologickej exaltácie, aby pretvorila svet na západné hodnoty. Svet bol svedkom realizácie nového poslania NATO na Balkáne, v Libanone, Somálsku, Afganistane, Iraku, Sýrii, Líbyi a teraz na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj čaká na stretnutie s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom na summite NATO vo Vilniuse 12. júla 2023.

Po ponižujúcej porážke v Afganistane potrebovalo NATO ďalšiu vojnu, aby ospravedlnilo svoju existenciu. Táto vojna mala byť v kontraste s predchádzajúcimi neúspešnými projektmi NATO. Mala byť ostrá a krátka, bez západných obetí. A tentoraz by NATO zvíťazilo, píše Alexander G. Markovsky, vedúci pracovník londýnskeho Centra pre politický výskum, konzervatívneho think-tanku, ktorý sa zaoberá národnou bezpečnosťou, energetikou, analýzou rizík a ďalšími otázkami verejnej politiky, v časopise The American Conservative.

.

Zdalo sa, že vedúci predstavitelia NATO si vychutnávajú vyhliadku na vojnu. Keď v decembri 2021 Putin v poslednej chvíli požadoval, aby NATO zastavilo rozširovanie na východ, a zaviazal sa neprijať Ukrajinu do NATO, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg arogantne odmietol akúkoľvek diskusiu na túto tému.

 

.

Vyhnutie sa vojne

Zelenskému tiež nič nebránilo v tom, aby sa vyhol vojne. Ak by sa vzdal žiadosti o členstvo v NATO, vyhovelo by to požiadavkám Moskvy a invázia by bola odvolaná. Skorumpovaní vládcovia v Kyjeve však neboli motivovaní záujmom o stabilitu a celistvosť Ukrajiny. Hnali ich miliardy vo finančnej a vojenskej pomoci a neobmedzené vyhliadky na osobné obohatenie.

Niektorí Európania, ktorí si sami zablokovali akúkoľvek schopnosť pomstiť sa za stáročia porážok a poníženia, videli príležitosť na odvetu, najmä bez priamej vojenskej účasti. Biden sa tešil, že sa vymaní z Afganistanu a ukrajinská kríza sa stane zlomovým bodom jeho prezidentstva.

Iróniou je, že túto vojnu chceli všetci okrem Putina.

NATO skutočne navrhlo odvážny gambit. Stratégia spočívala v tom, že Amerika a jej spojenci vyprovokujú inváziu Moskvy a využijú ju ako zámienku na uvalenie ničivých sankcií na Rusko. Sankcie mali ochromiť ruskú ekonomiku a vytvoriť domáci tlak na prezidenta Putina, ktorý by ho prinútil odísť od moci. Putinov odchod by vytvoril mocenské vákuum, ktoré by Rusko geopoliticky oslabilo. Čo sa stane s Ukrajinou, bolo nepodstatné; slúžila ako návnada.

Strategickí géniovia NATO však opäť zlyhali. Rusko sa nezrútilo, sankcie nedosiahli želaný výsledok a NATO sa nechalo vtiahnuť do vojny v zastúpení s Ruskom.

.

 

Nová stratégia NATO

Táto triezva realita prinútila NATO zmeniť podobu konfliktu a navrhnúť novú stratégiu. Súčasná stratégia sa zameriava na dlhotrvajúcu opotrebovaciu vojnu s cieľom oslabiť Rusko ekonomicky a vojensky a prinútiť ho k určitému druhu kapitulácie. Keďže vojna zúri na ukrajinskom území, Ukrajina platí zničujúcu ľudskú a hospodársku cenu. Približne polovica z 35 miliónov obyvateľov opustila krajinu alebo bola zabitá či ťažko zranená s trvalými následkami. Jej infraštruktúra, ktorá sa budovala približne 200 rokov, je zničená, hospodárstvo je prakticky zdevastované a krajina, ktorá bola kedysi chlebodarcom Európy, nedávno prijala zákon o umožnení pestovania marihuany.

Krajina je v stave materiálnej biedy, ktorej prežitie závisí od medzinárodnej pomoci. Zelenskyj chodí s natiahnutou rukou po svete a prosí o vojenskú a hospodársku pomoc. Hanebne sa z tejto trpiacej krajiny s dobre vzdelaným obyvateľstvom stala krajina žobrákov. Zelenskyj sa dokonca oblieka ako žobrák.

Zelenskyj sa domnieva, že keďže presadzuje záujmy Západu, mali by existovať recipročné záväzky. Spásu krajiny vidí v tom, že vstúpi do NATO a EÚ, bude prijatá a dostane sa na medzinárodné sociálne dávky. Okrem toho očakáva, že Západ ponúkne stovky miliárd dolárov na obnovu.

 

.

Odmietnutie Ukrajiny

Nedávne stretnutie NATO v litovskom Vilniuse olialo Zelenského ambície studenou vodou. Keďže na cintorínoch po celej Ukrajine rýchlo ubúda miesta, NATO odmietlo dokonca vydať pozvánku na členstvo. Zelenskyj, ktorý sa o členstvo v NATO uchádzal ako chrt, ktorý sa ženie za mechanickým králikom, si zrejme uvedomil, že sen o tom, že sa Ukrajina niekedy stane členom NATO, sa vyparil, a dôrazne ventiloval svoju frustráciu vedeniu NATO.

Vedúci predstavitelia NATO, ktorí sú úplne spokojní s tým, že sa vyhýbajú konfrontácii s jadrovou veľmocou a nechávajú Ukrajincov bojovať, však Zelenského výbuch nebrali na ľahkú váhu. Niektorí sú nespokojní s tým, že Ukrajina ustála počiatočný ruský útok. Ak máme veriť generálovi Markovi Mileymu, NATO ani neplánovalo, že tam bude nezávislá Ukrajina.

Takže keď sa vazal odvážil zvýšiť hlas na svojich feudálov, prezident Biden mu musel ukázať, kde je jeho miesto. “Zlou správou pre vás je, že sa nikam nechystáme. Zostávame s vami,” povedal Zelenskému. V nediplomatickej angličtine povedané, vy, hlupáci, budete bojovať dovtedy, kým budeme dodávať zbrane alebo vy budete dodávať spotrebný materiál, podľa toho, čo sa vyčerpá skôr. Nemáte kam ísť.

Henry Kissinger po vietnamskom debakli napísal: “Byť nepriateľom Ameriky môže byť nebezpečné, ale byť priateľom je smrteľné.”

Zelenskyj to práve zisťuje. A je tu ešte jedno poučenie z Vietnamu, ktoré by mal mať na pamäti. Dňa 2. novembra 1963 bol pri puči podporovanom USA zavraždený Ngô Đình Diệm, prezident Južného Vietnamu, ktorého politika vyvolala nespokojnosť vo Washingtone, zdôrazňuje Alexander Markovskij.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali