Zvolebnieva sa: “Agenda 2020 – 6 krokov, aby sa doma oplatilo žiť, pracovať a podnikať” alebo novinky na pravicovom strategickom poli

Zvolebnieva sa: “Agenda 2020 – 6 krokov, aby sa doma oplatilo žiť, pracovať a podnikať” alebo novinky na pravicovom strategickom poli

Bratislava 6. júla 2015 (HSP/Foto:TASR-Branislav Račko)

 

Priatelia, cítite to vo vzduchu? Zvolebnieva sa… Vláda začína aktívnejšie vychvaľovať svoje úspechy a pripravuje predvolebné „sociálne balíčky“. Slovenská pravica sa mobilizuje. Konečne sa zisťuje, že vraj má aj nejaký program, ba dokonca aj svoju víziu

Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík
Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík

 

Reklama

Politici sa pripravujú na veľké výlety po regiónoch Slovenska – je tu práve ten čas, keď si partaigenosse raz za 4 roky spomenú aj na tých nešťastníkov – voličov. Po voľbách na nich – ako vždy – zasa zabudnú… Niektoré politické strany sa dávajú dokopy v podivuhodných koalíciách. Zjavne nevedia počítať: myslia si, že 1 + 1 rovná sa 2. Vo všeobecnosti to platí, ale v politike je tá matematika skôr opačná: ak sa zjednotia politici alebo politické strany, ktoré nič iné, okrem naháňania preferencií, nezaujíma, práve tie preferencie /percentá/ stratia. Práve jedna podobná koalícia vznikla pred pár dňami. Nepochybujte, v marci bude mať menej percent ako dnes – je to zákon politickej matematiky…

SaSkári sa nechystajú spájať do koalícií, ale prezentujú svoj nový program. Richard Sulík, ktorý sa v ostatnom čase preslávil celkom opodstatnenou kritikou činnosti „bruselského krúžku“, zobudil kamarátov a spolu pripravili novú víziu pre Slovensko. Tvrdia, že po desiatich rokoch prešľapovania na mieste potrebuje Slovensko reformy ako soľ.

Reklama

„Reformy, ktoré výrazne zlepšia podnikateľské prostredie, lebo len ak sa bude dariť živnostníkom a zamestnávateľom, stúpne počet pracovných miest a následne priemerná mzda. Preto sme v piatok predstavili náš ekonomický reformný program AGENDA 2020 – 6 krokov, aby sa na Slovensku opäť oplatilo pracovať, podnikať a žiť. AGENDA 2020 obsahuje veľké reformy, ako poctivá Rovná daň (15%), Odvodový bonus, či Zákonník práce pre viac slobody, ale aj množstvo konkrétnych opatrení pre zníženie administratívnej či finančnej záťaže, pre odstránenie bariér či deformácií v podnikaní, zníženie byrokracie a boj proti korupcii. Naopak opatrenia typu „chceme svetový mier“ v ňom nenájdete. Z celkom 150 návrhov je 40 vykonateľných nielen okamžite, ale aj bez dopadu na štátny rozpočet,“ vysvetľujú autori tejto najnovšej iniciatívy.

Realizáciu ostatných predložených návrhov autori rozplánovali na celé volebné obdobie, aby bola možná dôkladná legislatívna príprava a zároveň boli ich návrhy v súčte rozpočtovo neutrálne. AGENDA 2020 pozostáva z veľkých reforiem – zásadná reforma odvodov (Odvodový bonus), liberálny zákonník práce, opätovné a dôsledné zavedenie Rovnej dane – a z množstva drobných a konkrétnych návrhov, ktoré, ako sa domnievajú autori tohto projektu, ako celok výrazne zlepšia podnikateľské prostredie a ktoré zo Slovenska spravia miesto, kde sa oplatí žiť, pracovať a podnikať.

„Som presvedčený, že predkladáme kvalitný ekonomický program, ktorý sme konzultovali s viacerými odborníkmi. Napríklad kapitolu k trhu práce s Ivanou Molnárovou, šéfkou Profesia s.r.o alebo kapitolu k boju proti korupcii s Gabrielom Šipošom, šéfom Transparency International Slovensko. Zároveň sme si vedomí, že vždy je čo zlepšovať. Preto by som všetkých čitateľov, podnikateľov, zamestnancov a našich voličov chcel láskavo poprosiť o akékoľvek pripomienky smerujúce k zlepšeniu AGENDY 2020. Vaše pripomienky posielajte prosím priamo našej podpredsedníčke Jane Kiššovej (kontakt je na http://www.strana-sas.sk/), ktorá v spolupráci s ostatnými členmi tímu (Jurzyca, Mihál, Rajtár, Galko, Sulík) reformný program AGENDA 2020 vypracovala,“ vysvetľuje Richard Sulík.

Dodáva, že celé leto bude „odborná porota“ návrhy občanov zapracovávať a začiatkom jesene predstaví konečnú verziu ekonomického reformného programu AGENDA 2020. Autori tohto programu sa budú snažiť stretnúť aj s pravicovými politickými stranami a dúfať, že si čo najviac z ich ekonomického reformného programu osvoja. „To, samozrejme, nemení nič na skutočnosti, že bez SaS reformná vláda v tejto krajine nevznikne,“ tvrdí Richard Sulík.

Eugen Rusnák

Reklama

 

S reformným programom AGENDA 2020 sa môžete oboznámiť tu:

http://www.strana-sas.sk/file/4107/2015_06_30_Agenda_2020_FINAL4%20%281%29.pdf

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

13:59

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov. To je výrazný pokles v porovnaní s objemom aktív zmrazených ku koncu predchádzajúceho roka, čo by mohlo viesť k zvýšeniu tlaku na neutrálny štát, aby pristúpil k prísnejším sankciám voči Moskve za útok na Ukrajinu. Švajčiarska vláda však odmieta, že by za poklesom objemu zmrazených ruských aktív bola nedostatočná aktivita švajčiarskych úradov.

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE

Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali