Zmráka sa, stmieva sa –  aj  nad Sorosom

Zmráka sa, stmieva sa –  aj  nad Sorosom

Svet 12. marec 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Pavel Neubauer)

 

K tomu, aby sme komplexne chápali osobu a vplyv tohto miliardára na udalosti vo svete, je treba začať výrokom nového USA prezidenta, ktorý povedal:  „ Pán Soros je súčasťou globálne mocenskej štruktúry, ktorá je zodpovedná za ekonomické rozhodnutia, ktoré vykradli našu robotnícku triedu a zradili našu krajinu a tieto peniaze získala do vreciek hŕstka korporácií a politických inštitúcií.”

Na snímke finančník George Soros.

Treba taktiež pripomenúť, že Rusko ešte v roku 2015 zaujalo stanovisko k jeho osobe /v stredoeurópskom liberálnom žurnalistickom prostredí to málokto publikoval/.  Podľa už prijatého ruského zákona nadácie G. Sorosa predstavujú ohrozenie pre národnú bezpečnosť a ústavu Ruska.  Išli tak ďaleko, že napr. pracovníci Sorosových organizácií na území Ruska môžu dostávať finančné pokuty a v prípade recidívy im hrozí trest odňatia slobody.

Reklama

Reagovali aj v najdemokratickejšom štáte na Blízkom Východe. Izrael taktiež chce zakročiť voči financovaniu MVO z cudziny.  V posledný januárový týždeň členovia Knessetu väčšinou hlasov schválili návrh zákona, podľa ktorého izraelské MVO, ktoré sú financované zo zahraničia, v každom svojom dokumente, resp. na internete musia uviesť, že dostávajú podporu zo zahraničia a odkiaľ. A ich pracovníci, podobne ako lobisti budú musieť nosiť odznak na viditeľnom mieste, ak sa zúčastňujú zasadnutia Knessetu.  Izraelský minister spravodlivosti vyhlásil, že financovanie civilných organizácií zo zahraničia destabilizuje suverenitu izraelského štátu. Hľa, aký rozdiel –  od tajomstvom zahalených diktátorov alebo kráľovských rodín. Ako uviedol aj britský The Gardian, anglická kráľovná nemusí vôbec  vykazovať svoje zisky…

Aj naši južní susedia reagovali. Začiatkom roku 2017 Maďarsko sa taktiež rozhodlo, že zákonom zakáže všetky organizácie v krajine, ktoré sú financované G. Sorosom.  Maďarsko chce využiť všetky dostupné prostriedky proti nim, čo v praxi bude napr. znamenať, že v zmysle pripravovaného zákona, maďarskí zákonodarcovia budú môcť vypočúvať pracovníkov MVO na území štátu. Maďarsko, v zmysle tohto zákona priznáva, že Sorosove nadácie slúžia na politickú agitáciu, ovplyvňovanie a zasahovanie do vnútorných záležitostí Maďarska. Premiér Viktor Orbán to jasne povedal v polovici mesiaca január aj v Bruseli, keď v štýle  á la Trump uviedol, že Európu je treba urobiť veľkou.

Reklama

Predtým na konferencii bankárov v Budapešti vyhlásil, že „z najvyšších miest sme dostali možnosť, aby sme aj Maďarsko mohli zaradiť medzi najúspešnejšie krajiny“.  Podľa Orbána sa Európa musí zbaviť svojich federálnych ilúzií a kontinent sa musí stať viacpólovým.  Ako „profesor“ Európy  ďalej radil a uviedol, že Európa sa nedokázala vysporiadať s eurom, s európskou bezpečnostnou politikou a ani s hospodárskymi kontaktmi v euroázijskej časti sveta. Povedal, že Maďarsko je pripravené ísť príkladom.

Uviedol, že EÚ sa musí dohodnúť s Čínou, nanovo s USA a je treba sa viac venovať Rusku. Podľa neho, je potrebné vybudovať politické, intelektuálne, finančné i ľudské mosty medzi týmito subjektmi.

Analytici uvádzajú, že Maďarsko pripravuje veľmi silnú zahranično-politickú, ale hlavne ekonomickú ofenzívu: v máji 2017 premiér absolvuje pracovnú cestu do Číny, ešte v tomto roku sa uskutoční stretnutie expertov Číny a 16 východo-  a  stredoeurópskych krajín.

Tohto roku bude aj summit MR- Turecko, MR- Srbsko a MR – Slovinsko a MR – Irán . Premiér Viktor Orbán taktiež  navštívi Izrael.

Z analýz expertov ďalej vyplýva, že Maďarsko veľmi rýchlo rozpoznalo, že vzhľadom na novú americkú administratívu, ktorá podporuje snaženie MR v politickej i ekonomickej oblasti s dopadom na celý stredoeurópsky i balkánsky priestor, a že krajina sa chce stať akýmsi mostom medzi Čínou a Ruskom pre spomínané priestory.  A Budapešť by sa mala stať centrom týchto snažení. A tým sa nepriamo pomôže aj  k likvidácii vplyvu nadácií G. Sorosa na území Maďarska.

Reklama

Doterajšia politická realite ukazuje, že investičné fondy v celkovej výške 18 miliárd USD, ktorými nadácie G. Sorosa celkove disponujú, v nedávnej minulosti  dostatočne nahlodali ústavné štruktúry viacerých štátov na Balkáne, ale aj v stredoeurópskom priestore. Ibaže v jednom prípade sa jeho poradcovia zmýlili. Pri financovaní oranžových revolúcií vyšlo najavo, že na Ukrajine mu karta nevyšla a prišiel o milión dolárov, keď po neúspešnej podpore Juščenka, obyvateľstvo zvolilo Janukoviča. No, nakoniec aj ten musel krajinu opustiť a Ukrajina je dnes politicky vo vzduchoprázdne. Dá sa reálne predpokladať, že audit, ktorý na Ukrajine rozhodol vykonať nový americký prezident s cieľom zistiť, čo sa stalo s financiami, ktoré USA poslali Ukrajine, sa veľa vyjasní. Ukrajinským predstaviteľom ťažko pomôže lobovanie u D. Trumpa, nakoľko ON  nezabúda, že Ukrajinci podporovali H. Clintonovú.

Po audite, ktorý zrejme pre Ukrajinu nedopadne dobre, je možno predpokladať, že americký prezident bude požadovať, aby Ukrajinci poskytnutú sumu Američanom vrátili. Budú v tom zahrnuté aj príspevky od G. Sorosa?

Arpád Popély

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali