Výzva prezidenta na boj proti extrémizmu má svojho víťaza. Víťaz však podľa Chmelára šíri dezinformácie, lži a propagandu

Výzva prezidenta na boj proti extrémizmu má svojho víťaza. Víťaz však podľa Chmelára šíri dezinformácie, lži a propagandu

Bratislava 14. júna 2017 (HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Výzva prezidenta Andreja Kisku na vytvorenie projektu pre boj proti extrémizmu má svojho víťaza. Stala sa ním iniciatíva  #somtu, ktorá chce bojovať za slušnú diskusiu plnú faktov. Vysokoškolský učiteľ a politilóg Eduard Chmelár však upozorňuje, že táto iniciatíva na svojej stránke šíri dezinformácie, lži a propagandu.

Na snímke Eduard Chmelár

Prezident Andrej Kiska ešte v apríli vyhlásil výzvu na vytvorenie aplikácií, webstránok, videí či hier, ktoré pomôžu potláčať neznášanlivosť. Dnes je už známy víťaz tejto iniciatívy. Stala sa ním komunita #somtu. Ide o projekt, ktorý sa chce cielene zapájať do nenávistných diskusií na sociálnych sieťach a ukazovať ľuďom fakty, ktoré zverejnili na svojej webovej stránke.

Reklama

Vysokoškolský učiteľ a politológ Eduard Chmelár sa podľa vlastných slov najprv potešil tomuto projektu, no neskôr zistil, že to s ním nie je až také ružové, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

“Hneď prvý banner na ich webstránke s podtitulom „prinášame slušnosť a fakty do online diskusií“ venovaný Severoatlantickej aliancii je silne zavádzajúci. Sú na ňom vojaci NATO, ktorí sa hrajú s afganskými deťmi – klasický motív vojnovej propagandy, ktorý sa používa už od tridsiatych rokov minulého storočia. Po rozklikaní obsahu zistíte, že ide o propagandistický text NATO a think-tanku CEPI a doslova okopírovaný z oficiálnej stránky Severoatlantickej aliancie,” tvrdí Chmelár.

Reklama

Podľa Chmelára je tento materiál plný toľkých zámerných dezinformácií, nepresností i hrubých lží, že to spochybňuje celý zámer autorov vnášať do diskusií fakty :

“Od tvrdenia, že brutálne prepadnutie a bombardovanie Juhoslávie (ktoré sa v texte označuje orwellovsky ako „letecká kampaň“) bolo v súlade s medzinárodným právom, cez trápne pokusy vyvracať, že vojna v Afganistane bola prehrou až po zavádzanie, že protiraketová obrana NATO nie je namierená proti Rusku. ”

Podľa tohto známeho slovenského politológa je klamstvom aj to, že NATO nesľúbilo, že nebude rozmiestňovať vojská a budovať infraštruktúru v nových členských štátoch. Vyvrátiť to mal v roku 2014 bývalý nemecký minister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher, ktorý citoval vyhlásenie NATO z roku 1997 a vyjadril pochopenie pre rozhorčenie prezidenta Ruskej Federácie, Vladimíra Putina.

Chmelár tiež vyvracia tvrdenia, že do NATO sa vstupuje dobrovoľne:

“V čase, keď ministri zahraničných vecí členských štátov NATO prijímali Čiernu Horu do aliancie, bola väčšina obyvateľov tejto krajiny proti, v Podgorici boli masové protesty a pravoslávna cirkev vyzývala na referendum. Na Slovensku požadovalo referendum v čase ratifikácie vstupu do NATO slovenským parlamentom 75 percent občanov. A len nedávno sa NATO vyhrážalo predstaviteľom bosnianskych Srbov, ktorí kategoricky trvajú na tom, že Bosna nevstúpi do NATO skôr ako si nevyrieši vzťahy s Ruskom.”

Reklama

Eduard Chmelár aj z týchto dôvodov tvrdí, že projekt “som tu” je zrejme ďalším frontom informačnej vojny a nie nástrojom na šírenie pravdy.

“Nečudujem sa, že takáto zavádzajúca až lživá propaganda natistov (prívržencov NATO) nadchla Andreja Kisku. Nečudujem sa ani tomu, že zaujala člena poroty z Globsecu, ktorý je financovaný najväčšou zbrojárskou firmou na svete. Čudujem sa však, že sa do takýchto dezinformačných služieb dali zlákať mladí ľudia. ”

Za zmienku však stojí aj propaganda, na ktorú sa dali zlanáriť mladí z iniciatívy #somtu v súvislosti s LGBTI. Na svojej stránke totiž uvádzajú, že ktokoľvek by chcel svoju prípadnú homosexuálnu orientáciu riešiť liečbou, nedopadne dobre, a trvajú na tom, že je to dané od narodenia. Svojmu názoru však neprikladajú žiadne vedecké argumenty.

AKTUALIZÁCIA: Iniciatíva “som tu” svoj svetonázorový popis k jednotlivým kategóriám, ktorým mali jej tvorcovia bojovať proti extrémizmu a ktorým sa prezentovali na súťaži, nateraz zo svojej stránky stiahla a ostali len kategórie, ktorým sa má venovať.

Samuel Gdovin

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:13

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok zvolili za člena Súdnej rady SR Jaroslava Klátika. Podporilo ho 79 zo 142 prítomných zákonodarcov, proti bolo 53, desiati sa zdržali. Člena súdnej rady volili poslanci potom, ako sa Alena Svetlovská 14. decembra 2023 vzdala funkcie.

17:04

Na spomienkové slávnosti pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii bude pozvaná aj delegácia z Ruska, nie však ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval francúzsky organizačný štáb podujatia. Spresnil, že šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali