Udelil minister obrany Gajdoš cenu Albrightovej alebo nie? Belousovová to vidí jasne

Udelil minister obrany Gajdoš cenu Albrightovej alebo nie? Belousovová to vidí jasne

Slovensko 12. októbra 2016 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Predseda Asociácie slovenských vojakov sa na svojom blogu Slovákom ospravedlnil, že súčasný minister obrany udelil cenu Madeleine Albrightovej. Ministerstvo obrany však tvrdí, že žiadnu cenu bývalej ministerke USA neudelilo. Ako to skutočne je?

Na snímke sprava poradca prezidenta SR a bývalý veľvaslanec SR v USA Martin Bútora a  bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová
Na snímke sprava poradca prezidenta SR a bývalý veľvaslanec SR v USA Martin Bútora a bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová

Predseda Asociácie slovenských vojakov (ASV) Jozef Žarnovičan de Sarnó sa na svojom blogu ospravedlnil „za podlý čin  aktuálneho ministra obrany SR, Petera Gajdoša za nedávne ocenenie “krvavej lady“ Madeleine Albrightovovej, ktoré jej bolo udelené za ‘aktívnu podporu procesu demokratizácie a budovania slobody a stability v strednej Európe’.“

Reklama

Dodal, že „táto osoba nielen  lobisticky  podporovala agresiu a teroristický akt na Juhosláviu, ale následne aj privatizovala majetok odobratý napadnutým slovanským národom.“

Voči tvrdenia predsedu asociácie Žarnovičana sa ministerstvo obrany ohradilo. Vo svojom stanovisku nám uviedlo, že „minister obrany SR Peter Gajdoš nikdy neudelil vyznamenanie Madeleine Albrightovej a ani nikdy neprevzal žiadnu záštitu nad podujatím, ktoré bolo s ňou spojené.“

Reklama

Žarnovičan však na svojom stanovisku trvá. Asistentka organizácie Asociácia slovenských vojakov Petra Furmanská nás informovala, že predseda asociácie si „stojí za tým, že minister svojou gesciou nad podujatím odsúhlasil udelenie ceny, čo sa pre ASV rovná, že cenu priamo udelil. To ktorá postavička fyzicky cenu do rúk “krvavej lady” odovzdala, vôbec nie je pre ASV dôležité.“

Ministerstvo obrany SR bolo totiž významným partnerom konferencie Globsec 2016, na ktorej bola bývalej ministerke zahraničných vecí USA Albrightovej udelená cena.  Furmanská podotkla, že minister Gajdoš  „dopredu vedel program konferencie aj dianie na konferencii ako aj to, že sa bude udeľovať táto cena.“

Dodala, že aj „cez to všetko, držal gesciu nad podujatím ako strategický partner podujatia, konkrétne MOSR. Pán minister sa tvári, že keď je niekde nálepka MOSR, že sa ho to netýka, veď on je len minister.“

„Keď minister drží gesciu nad podujatím, zodpovedá za to čo sa z morálneho a etického hľadiska na podujatí deje. To znamená, že dopredu vedel o odovzdaní ceny “krvavej lady” a keďže proti tomu nevystúpil, znamená že to osobne odobril,“ vysvetlila tiež Furmanská.

Ministerstvo obrany však na svojom stanovisku trvá. „Ministerstvo obrany SR ako partner medzinárodného bezpečnostného fóra Globsec nemá vplyv na výber ocenených. A nemá ho ani minister obrany ako osoba,“ dodala hovorkyňa ministra Danka Capáková.

Reklama

Ministerstvo obrany teda nevyjadrilo jasný postoj k tomu, či odmieta alebo súhlasí s udelením ceny bývalej ministerke zahraničných vecí, ktorú Žarnovičan označil za “krvavú lady”.

 

Belousovová si za svojim stanoviskom stojí

K blogu Žarnovičana sa na sociálnej sieti vyjadrila aj Anna Belousovová zo strany Národ a spravodlivosť – naša strana. „Za čo oceňuje minister SNS “balkánsku mäsiarku”, ktorá má na rukách krv tisícok nevinných obetí,“ pýtala sa Belousovová a zároveň dodala, že „toto by si nedovolil ani Dzurinda!“

Za svojim stanoviskom si stojí aj po vyjadreniach ministerstva obrany. Uviedla, že “stanovisko Ministerstva obrany SR je rozporuplné, tvrdenia v ňom si navzájom odporujú.“

Reklama

„Ak je MO SR partnerom medzinárodného diskusného fóra Globsec, potom sa logicky musí podieľať na jeho príprave a programe, celkovo organizácii tohto podujatia a rovnako má aj zodpovednosť za ocenenie M. Albrightovej,“ dodala.

Podľa jej slov minister musel vedieť aj o účasti Albrightovej, aj o jej plánovanom ocenení. „Pán minister nevzniesol námietky ,t.j. súhlasil ako partner a spoluorganizátor za MO SR s ocenením M. Albrightovej.“

Vysvetlila tiež, že „žiadny predstaviteľ vlády SR by sa nemal vôbec zúčastňovať na podujatiach, kde sa vyskytuje táto “balkánska mäsiarka”, pretože ona svojim vyjadrením o Slovensku ako o “čiernej diere” urazila všetkých Slovákov. Doteraz sa za toto vyjadrenie Slovensku neospravedlnila!”

Podľa Belousovovej je Albrightová „spoluzodpovedná za bombardovanie Juhoslávie a tiež za odtrhnutie Kosova a následné etnické čistky kosovských Srbov.“

„Prekvapuje ma, čomu svojou účasťou a spolupodieľaním sa na organizácii tohto diskusného fóra vyjadril podporu a ocenenie a naďalej to považujem za pošpinenie princípov, na ktorých bola založená SNS – strana, ktorá ho nominovala!“ dodala na záver Belousovová, ktorá je bývalou členkou SNS.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali