Sýrske skúsenosti pomáhajú Rusku úspešne eliminovať agresivitu NATO

Sýrske skúsenosti pomáhajú Rusku úspešne eliminovať agresivitu NATO

Svet 30. októbra 2017 (HSP/Foto: TASR/AP- Alexander Zemlianichenko)

 

Portál newinform publikoval článok ruského vojenského experta Vadima Kozjulina, v ktorom autor tvrdí, že vďaka sýrskym skúsenostiam získalo Rusko viac možností, ako úspešne znemožňovať plány Američanov a NATO

Na archívnej snímke ruskí vojaci

Súperenie medzi Ruskom a USA/NATO sa už dlho netýka len politickej roviny, ale zasiahlo aj vojenskú oblasť. Pokiaľ v Sýrii nepôsobili Rusi, Američania, Izrael, arabské monarchie Perzského zálivu a proamerické sily sa v Sýrii rozťahovali, ako keby tam boli doma. Po vstupe Ruska do konfliktu sa situácia začala meniť, ruské letectvo a najmä Kalibre úspešne zotreli zo zemského povrchu mnohých, čo v Sýrii  nemali čo robiť, vrátane cudzích spravodajských dôstojníkov, ktorí pôsobili ako poradcovia na veliteľských centrách ISIS. Oficiálne sa nedalo ani proti ruským útokom protestovať, pretože to by bolo dôkazom, že sa títo dôstojníci nachádzali vo veliteľských centrách ISIS. Američanom sa v Sýrii ich plány začali rúcať ako hrad z piesku.

Reklama

Američania ťažko znášajú svoje neúspechy na Blízkom východe a spočiatku aj otvorene pôsobili proti  sýrskym vládnym jednotkám a drzo bombardovali sýrske pozície. Od doby, kedy sa nad Sýriou uviedli do bojovej pohotovosti systémy ruskej protivzdušnej obrany S-400 a samotní Sýrčania ostreľovali moderné izraelské stíhačky svojím systémom S-200, sa USA a Izrael zmôžu už len na zákerné útoky v blízkosti sýrskych hraníc. Naproti tomu Rusko a Sýria kraľujú v sýrskom vzdušnom priestore, ktorý sa nachádza pod ich kontrolou.

Medzi Ruskom a Američanmi sa kvôli Sýrii zvyšuje napätie a podľa viacerých ruských odborníkov Američania veľmi ťažko znášajú svoje neúspechy. Keďže Američania si už zvykli bojovať v proxy vojnách cudzími rukami, sústredia sa momentálne na vytváranie obrazu ruského nebezpečenstva a skrývajú sa za NATO a európske krajiny. Protiruskú hystériu výdatne prikrmujú americké politické figúrky najmä v Pobaltí, Poľsku, Rumunsku a samozrejme na Ukrajine, kde je momentálna vládnuca politická elita plne závislá od USA.

Reklama

NATO, aby protiruská hystéria náhodou nevychladla, organizuje cvičenia v blízkosti ruských hraníc. Len v poslednom roku sa uskutočnilo okolo 30 takýchto cvičení. Keď Rusko zareaguje a uskutoční svoje cvičenia, Američania zostanú zaskočení, pretože sa ukazuje, že ruská armáda a ruské atómové sily sú pripravené okamžite a smrtonosne odpovedať.

Posledné cvičenia ruskej armády spolu s Bielorusmi ukázali, že Rusko dokáže riešiť aj operácie hybridnej vojny, takže sýrsky scenár v Rusku nehrozí a posledné štyri rakety schopné niesť jadrové hranice, ktoré v rámci cvičenia pred niekoľkými dňami Rusko odpálilo, ukázali, že Amerika sa nebude môcť beztrestne ukrývať za svojich spojencov z NATO.

Nakoľko reálna je možnosť ozbrojenej agresie zo strany Západu voči Rusku a možnostiam Ruska reagovať, sa tomu v interview venoval Vadim Kozjulin, analytik z Centra politického výskumu RF. Ruský expert uviedol, že pokiaľ má Rusko svoj mohutný jadrový potenciál plne pod kontrolou a má k dispozícii skúsenú a mohutnú armádu,  pravdepodobnosť amerického útoku a útoku NATO je veľmi málo pravdepodobná.

Rusko má momentálne dostatok prostriedkov, aby dokázalo ochrániť celistvosť celého svojho územia aj pomocou konvenčných zbraní. Ruskí profesionáli získali v Sýrii veľmi cenné bojové skúsenosti, ktoré zúročia aj v ďalšom výcviku a vytváranie ruských vojenských jednotiek zložených z profesionálov pokračuje rýchlym tempom.

 

Reklama

 

Vojaci základnej služby v RF získavajú prvé skúsenosti a naučia sa ovládať svoje zbrane, následne po skončení ZVS mnohí z nich ako dobrovoľníci vstúpia do profesionálnych ruských jednotiek a zborov, ktoré bojujú aj v zahraničí. Američania už vykazujú známky nervozity, dôkazom čoho je, že začali do sankčného zoznamu osôb zaraďovať aj ruských dôstojníkov GRU (vojenská rozviedka pod ktorú spadá aj SPECNAZ), armády, či FSB, ktorí takéto jednotky formujú.

Profesionáli zvyšujú bojovú úroveň ruskej armády a momentálne ich mnoho bojuje v Sýrii, kde získavajú ďalšie cenné bojové skúsenosti. Aj Američania bojujú podobným spôsobom a v Afganistane či Sýrii už dlho nebojujú americkí vojaci  z klasických jednotiek. Bežní americkí vojaci totiž v Iraku či v Afganistane nedokázali úspešne riešiť zadané taktické a strategické úlohy a mali vysoké straty. Momentálne základ expedičných vojenských jednotiek USA tvoria súkromné organizácie, ako napríklad Blackwater či Academi a profesionálni príslušníci elitných jednotiek Green Berets, Navy Seals, či profesionáli z výsadkových jednotiek.

Podľa Vadima Kozjulina, ruskí profesionáli zvýšili bojovú úroveň ruskej armády. Sýrske skúsenosti vytvorili skupinu bojaschopných a nebezpečných profesionálov, ktorá dokáže samostatne reagovať na bojovom poli. Rusko zvyšovaním bojovej úrovne svojej armády a čoraz vyšším počtom ostrieľaných a skúsených profesionálov dokáže úspešne odraziť akúkoľvek prípadnú agresiu na ruskom území.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:36

Na podanie žiadosti o priame podpory na rok 2024 majú poľnohospodári menej ako dva týždne. Žiadosti môžu podať do 15. mája. V piatok na to upozornila Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA).

13:36

Európska komisia (EK) vo štvrtok (2. 5.) oznámila, že do konca tohto roka predlžuje dočasnú výnimku pre štátnu pomoc v sektoroch poľnohospodárstva a rybolovu.

13:35

Sociálna poisťovňa (SP) v máji posúva výplatu dôchodkov v hotovosti o deň skôr. Výplata dávky totiž pripadá na 8. mája, ktorý je štátnym sviatkom. Dôchodky posielané na bankový účet prídu v riadnom termíne.

13:34

Niektoré české inštitúcie boli od roku 2023 cieľom útokov skupiny APT28 spájanej s ruskou vojenskou rozviedkou GRU. Využívali dovtedy neznámu zraniteľnosť aplikácie Microsoft Outlook. V piatok to s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí. ČR vyzvala Rusko, aby s týmito aktivitami prestalo.

13:34

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pokračuje s opravou vozovky na diaľnici D1 na úseku Trnava – Horná Streda. Rekonštrukčné práce v celkovej dĺžke takmer 10 kilometrov budú realizované v štyroch etapách, upozornila NDS.

13:32

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil v piatok za nebezpečné slová britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona o práve Kyjeva útočiť na ruské objekty britskými zbraňami. Rovnako sa vyjadril aj k slovám francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o možnom vyslaní vojakov na Ukrajinu.

13:28

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že si predvolalo vedúceho predstaviteľa ruského veľvyslanectva v Berlíne v súvislosti s vlaňajším kybernetickým útokom na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD), za ktorým podľa nemeckej vlády stála ruská tajná služba GRU. Informovala agentúra AFP.

13:20

Príslušníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v piatok zabili muža, ktorého údajne Ukrajina naverbovala, aby vyhodil do vzduchu vojenské budovy a energetické zariadenia v Rusku. Informovali o tom tamojšie médiá.

13:12

České ministerstvo zahraničných vecí sa pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače poďakovalo všetkým novinárom a uistilo ich o podpore zo strany Česka. Sloboda prejavu a tlače sú podľa rezortu základom demokracie a novinári hrajú kľúčovú rolu pri jej ochrane.

13:00

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy, no napriek tomu nebude možné zabrániť výraznému zvýšeniu počtu obetí. V piatok to vyhlásil zástupca WHO pre palestínske územia Rik Peeperkorn.

12:51

Z čínskeho kozmodrómu Wen-čchang v piatok odštartovala sonda Čchang-e 6, ktorá sa pokúsi získať vôbec prvé vzorky pôdy a hornín z odvrátenej strany Mesiaca a dopraviť ich na Zem.

12:41

Okresná prokuratúra v Segedíne obvinila Moldavčana, ktorý vlani v lete pri úteku pred policajnou kontrolou spôsobil smrteľnú nehodu. Obeťou havárie vozidla prevážajúceho 19 ilegálnych migrantov pri juhomaďarskej obci Ásotthalom bolo jedno dieťa, pričom 18 pasažierov sa zranilo.

12:33

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší dvaja utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku na mesto Kurachove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedli to miestni predstavitelia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali