Rozhovor s Janou Ray-Tutkovou o referende: Novinár RTVS ma chcel v reportáži použiť iba ako štatistu

Rozhovor s Janou Ray-Tutkovou o referende: Novinár RTVS ma chcel v reportáži použiť iba ako štatistu

Bratislava 23. januára 2015 (HSP/Foto:HSP)

 

Prinášame vám rozhovor s riaditeľkou Centra pre bioetickú reformu pani Janou Ray-Tutkovou o nastávajúcom referende, jej názoroch naň, jej aktivitách a ďalších súvislostiach

Aký je váš pohľad na referendum? Ako ho vnímate? Podporujete ho, alebo ste proti?

Reklama

Toto, čo referendu predchádza, by malo byť pre všetkých slobodne zmýšľajúcich ľudí budíčkom, že niečo nie je v poriadku s našou „demokraciou“. Média, ktoré licencuje štát, nechcú dať priestor pre informovanie o tomto nástroji priamej demokracie. Nechcú, aby ľudia čo i len tušili o referende. Niekto ešte pochybuje o tom, že sloboda, rodina a deti sú ohrozené? O tom, prečo máme ísť v referende brániť manželstvo, naše práva a deti informuje náš leták. Dali sme vytlačiť verziu pre katolíkov a pre kresťanov v slovenskom i maďarskom jazyku, pripravujeme verziu pre nekresťanov. Ponúka argumenty na časté otázky týkajúce sa manželstva, homosexuality i rodovej ideológie, ktoré nedostávajú priestor v médiách.

Na snímke Jana Ray-Tutková s rodinou

Redaktor v Rádiožurnále minulý týždeň leták napadol s poukázaním na problematické štatistiky, ktoré uvádzate v súvislosti s homosexuálne žijúcimi osobami. Prečo ste odmietla dať vyjadrenie?

Reklama

Z hodinového rozhovoru s redaktorom som pochopila, že chcel odo mňa iba omáčky, aby ma mohol použiť a vykresliť leták ako nenávistný homofóbny pamflet. A tak sa aj stalo. Chcel hovoriť o štatistikách, ktoré boli v návrhu letáka pre sympatizantov. Než sme ho dali do tlače, pozmenili sme ho vo viacerých bodoch. Lenže pán redaktor mal už pripravených odborníkov, ktorí sa mali vyjadriť k štatistikám na návrhu, nie na letákoch, ktoré sa distribuovali do kostolov. Nebol ochotný dať priestor na okomentovanie epidemiologických štatistík z aktuálnej verzie letáku inému odborníkovi, ktorý by nebol podporovateľom homosexuálnych „práv“. Ponúkla som mu aj kontakt na najznámejšieho slovenského epidemiológa, no nemal záujem. Naše pohľady na to, čo je korektné a vyvážené spravodajstvo sa zásadne líšili.

V reportáži ste bola zachytená, ako ste po tejto výhrade zavesili telefón. Vraj ste najprv prisľúbila stanovisko?

Dvaja pro-gay odborníci dostali slovo a „aktivistka“ sa odmietla vyjadriť. Tomu sa hovorí podľa RTVS vyváženosť! Ak by som mu odpísala len SMSku, ako som zvažovala, nemohol by to ani odvysielať. Ale ja naivná, chcela som byť slušná a dvihla som telefón. Zavesila som, lebo som si uvedomila, že ma nahráva. Nahrával si ma napriek môjmu opakovanému odmietnutiu poskytnúť mu stanovisko alebo rozhovor. Nie som politik ani úradník, platený z nasilu vymáhaných daní, aby ma mohli nahrať bez súhlasu, resp. aby som mala povinnosť dávať mediám stanovisko.

Prečo ste teda návrh letáka korigovali? Štatistiky neboli v poriadku?

Štatistiku samovrážd sme vypustili, lebo sa ukázala ako prehnaná podporcami homosexuálnych „práv“. Údaj o úmrtnosti homosexuálne aktívnych osôb o 20 rokov skôr ako nehomosexuálna populácia má zas veľa kritikov. Výskum v tejto oblasti stále pokračuje. Išlo o štúdiu Cameronovcov na mužoch v Dánsku. Jej kritici, výskumníci Frisch a Bronnum-Hansen, však potvrdili zvýšenú mieru úmrtnosti registrovaných homosexuálov v Dánsku. Tí nie sú odporcami homosexuálnych praktík, dokonca registráciu nazývajú manželstvom, hoci to ešte nebolo v Dánsku legálne. Ich špekulácia, že chorí na AIDS si cez „manželstvo“ riešili dedičské a iné práva, je preto akceptovaná.

Reklama
Leták vydaný CBR k referendu

Okrem porovnania úmrtnosti homosexuálnych a nehomosexuálnych mužov, aké ďalšie údaje boli v návrhu letáka?

Americká štúdia (Cochran, Mayes) preukázala väčšiu úmrtnosť homosexuálnych mužov zo všetkých príčin. Konkrétne 13% homosexuálov zomiera pre infekciu HIV, kým na HIV zomrie len 0,1% mužov, ktorí mali iba partnerky. Iste, vďaka pokroku v liečbe AIDS aj homosexuálni pacienti majú lepšie vyhliadky na predlžený život. No či sa pozrieme do USA alebo na štatistiky SR, najčastejšou príčinou nákazy HIV je análny styk. Ktosi to na blogu Pravdy (už ho stihli zmazať) prerátal, že v SR je 6460% väčšia šanca nakaziť sa pri análnom styku ako pohlavnom styku so ženou. Pritom odhadoval až 4% homosexuálnych občanov, hoci v oveľa liberálnejšie Británii je len 1,6% LGB osôb. Pred globálnou HIV epidémiou spôsobenou homosexuálnym stykom nedávno varoval hlavný britský expert pre zdravotníctvo. V USA sa u mladých mužov HIV vírus prenáša až v 95% prípadoch cez análne praktiky.

Vaša štatistika o HIV ani o miere depresií  u aktívnych homosexuálov nebola v reportáži spochybnená. Psychiater však pripísal vyššiu mieru samovrážd na účet diskriminácie.

A samozrejme, on to nemusel dokladať žiadnymi štúdiami. Tie, ktoré prišli k týmto záverom, už boli vyvrátené. Miera psychických problémov u tých v súhlasnom a menej súhlasnom prostredí je veľmi podobná, no stále vyššia ako u ostatnej populácie. To poukazuje na to, že samotný homosexuálny životný štýl spôsobuje psychické problémy. Tie sa nabaľujú na zranenia, ktoré viedli k zlyhaniu psychosexuálnej identifikácie, bloku voči opačnému pohlaviu a atrakcii k tomu istému. A presne to vysvetľuje leták, aby ľudia porozumeli homosexuálne cítiacim osobám a nie posmievali sa im. Je pomocou pre blogera Slimáka i jeho okolie pochopiť seba samého. Žiaľ, nenávisť šírila v tomto prípade skôr RTVS, keď dovolila odvysielať túto tendenčnú reportáž. Na facebookovú stránku RTVS zavesili minifoto štatistík, ktoré sú na cca 9x6cm z návrhu letáka. Ten je však plne popísaný obojstranne na A4 veľkosti 21x30cm. Ak by zverejnili celý leták či jeho návrh, ľudia by sa dočítali veci, ktoré média nechcú, aby vedeli.

Leták vydaný CBR k referendu

Čo je ešte v letáku, ktorý ste distribuovali po celom Slovensku?

Reklama

Leták varuje pred tým, že schvaľovanie homopraktík má byť nanútené všetkým, ako to vidíme už na Západe. Otvára oči – áno aj o tom, čo je ohrozenie civilizácie. To si však treba prečítať pod štatistikami, ktoré sú len úvodom. Vo vytlačenom letáku sú štatistické údaje o fyziologických ochoreniach, ktoré sú podstatne častejšie u tých, ktorí vedú homosexuálny život (to nie sú všetci homosexuálne cítiaci): rakovina konečníka, HIV/AIDS, syfilis, závislosť na drogách. Čoskoro dáme všetky odkazy na štúdie na www.nehomopartnerstvam.sk pre tých, čo leták spochybňujú.

Ako predpokladáte, že sa bude mediálna diskusia vyvíjať najbližšie dva týždne do referenda?

Aj z tejto reportáže sa dá vydedukovať akú objektivitu čakať. Média kryjú zanedbateľné percento aktívnych homosexuálov, ktorí chcú potichu diktovať zákony i napriek odporu širokej verejnosti. V septembrovom prieskume sa až 79% ľudí vyjadrilo proti homoadopciám a 70% za pravdepodobnú účasť v referende. Média robia agresívnu a osočovaciu kampaň, aby ľudí odradili.

Aká je Vaša skúsenosť s diskusiou s LGBT komunitou?

Uvediem zážitok z vládneho workshopu k stratégii ľudských práv v Bratislave. Dotrepala som sa tam v 7. mesiaci tehotenstva a navrhla, že dieťa sa môže počať len mužovi a žene a preto je zrejmé, že má právo na oboch. Na to zástupkyňa LGBT organizácie vytiahla tablet s fotkou muža s rozbitou hlavou a zahlásila, že môj výrok vedie k násiliu na LGBT ľuďoch. Takže tak. Čokoľvek poviete ako biologický, či štatistický fakt, bude interpretované ako nenávistná reč a už čoškoro aj sankciované.

V článku spomínané letaky si môžete pozrieť tu

leták 1, leták 2, leták 3

ad

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:00

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali