Rozhodli sa Saudi priamo bojovať v Sýrii a v Iraku? Začalo delenie Sýrie?

Rozhodli sa Saudi priamo bojovať v Sýrii a v Iraku? Začalo delenie Sýrie?

Moskva 16. januára 2017 (HSP/vzgljad/Foto:TASR/AP-Bram Janssen)

 

Ruský vojenský expert Nikita Golobokov sa na ruskom portáli vzgljad  zaoberal možnosťou priameho vstupu Saudskej Arábie a jej spojencov z radov monarchií Perzského zálivu do konfliktu v Sýrii a Iraku

Golobokov tvrdí, že Saudi a ich spojenci sa veľmi nechcú aktívne zapájať do bojov proti ISIS v Sýrii a Iraku, no situácia sa už vyvíja veľmi v neprospech Saudskej Arábie či Západu.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Zástupca ministra obrany Saudskej Arábie, generál Ahmed Asiri oznámil v nedeľnom interviewtelevízie Sky News Sarabia, že vojenská koalícia arabských a moslimských krajín, ktorú sformovala Saudská Arábia je pripravená  pripojiť sa k aliancii vedenej USA v boji proti teroristickej organizácii ISIS v Sýrii a Iraku.

Asiriho informácia odznela v Rijáde pri príležitosti stretnutia náčelníkov štábov 14 krajín, účastníkov koalície vedenej Washingtonom. Koalícia sa rozhodla zlikvidovať ISIS v Rakke a Mosule. Generál Ahmed Asiri takisto oznámil, že vojna s teroristami sa vedie za hranicami, odpovedal tak na otázku o možnej účasti síl koalície v operácii proti ISIS aj v Líbyii a iných krajinách.

Reklama

Saudská Arábia informovala o vzniku Islamskej vojenskej koalície v decembri 2015. Členmi tohto zoskupenia je 34 moslimských krajín, formálne ich spája boj proti ISIS a globálnemu terirozmu.  Štruktúru koalície vytvoril generál Rachil Sharif, bývalý veliteľ pozemných síl Pakistanu

Aktivita koalície rastie súbežne s tým, ako sa približuje stretnutie v Astane dňa 23. 1. 2017. Na rokovaniach v Astane prisľúbili účasť členovia viacerých sýrskych opozičných skupín, Rusko, Turecko a Irán, časť odborníkov predpokladá, že po inaurugácii Donalda Trumpa by sa do rokovaní v Astane mohli zapojiť aj USA. Odborníci sa odvolávajú na slová ministra zahraničných vecí Turecka Mevlüta Čavušoglu.

Na snímke turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu
Na snímke turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu

Pripomíname, že na konci decembra 2016 boli podpísané dokukmenty medzi sýrskou vládou a ozbrojenou opozíciou o zastavení paľby na území Sýrie. Okrem toho sa prezident Ruska Vladimír Putin a jeho turecký kolega Recep Tayyip Erdoğan predložili vládnym silám i opozícii možnosť rokovať v kazašskej metropole Astana. Prezident Kazachstanu Nursultan Nazarbajev túto aktivitu Ruska a Turecka podporil.

Podľa Alexandra Sotničenka, ruského politológa a odborníka na Blízky východ sa Saudi a ich spojenci snažia participovať na rozdelení Sýrie. Jednotky Saudskej Arábie už útočili proti  teroristom, ich útoky nedosiahli výraznejšie úspechy a neboli ani veľmi časté. Pritom útočili v oblastiach, kde to bolo pre nich najvýhodnejšie, akcie saudského letectva v Lýbii a v Iraku úspešné neboli. Celý proces treba vnímať ako snahu USA a ich spojencov rozdeliť Sýriu. “Aktivizácia krajín Islamskej koalície je svedectvom skutočnosti, že sa delenie Sýrie pripravuje,” tvrdí ruský expert.

Zároveň však Sotničenko tvrdí, že krajiny Islamskej koalície síce vyjadrili svoju podporu USA, boju proti terorizmu a takisto uvažujú o rozdelení Sýrie, je však otázne, koľko majú síl a možností svoje kroky aj presadiť. “Saudská Arábia je vtiahnutá do konfliktu v Jemene, kde bojuje proti guerillovým povstalcom a tí už podnikajú nájazdy na južné provincie Saudskej Arábie, pričom ich nedokážu Saudi zastaviť. Katar má so Saudskou Arábiou vážne rozpory a stiahol sa. Dnes Katar prakticky nezasahuje do diania v sýrskej kríze. Reálne do pozemnej operácie krajiny Islamskej koalície vstúpia len vtedy, ak na nich budú robiť tvrdý nátlak USA,” tvrdí Sotničenko

Reklama

Alexander Sotničenko sa venuje aj operáciam na oslobodenie Rakky, do ktorej sú zainteresovaní Kurdi a ich spojenci. Kurdi podľa Sotničenka nie sú spojencami Saudov, práve naopak považujú sunnitov za hrozbu, pretože Saudská Arábia sponzorovala výrazne v minulosti aj ISIS. Rovnako ako Kurdi ani šiíti necítia potrebu spájať sa so silami Islamskej koalície. Operácie Islamskej koalície vidí Alexander Sotničenko ako reťaz leteckých úderov na vybrané body, podľa jeho slov však Islamská koalícia nedokáže vojensky významnejšie ovplyvniť situáciu v Sýrii.

Sotničenko sa však obáva možnosti, že ISIS v Iraku prestane bojovať a stiahne sa z Mosúlu. V tom prípade hodí všetky svoje sily na sýrsky front a vtedy ho môže koalícia pod vedením Západu prenasledovať aj na sýrske územie a útočiť na pozície ISIS z východu. Koalícia sa nebude zaoberať skutočnosťou, že ich legitímny prezident Bašár Asad do Sýrie nepozval. V boji proti ISIS obsadí koalícia vedená Západom veľkú časť severovýchodnej Sýrie a toto územie určite odmietnu odovzdať sýrskej vláde.

V každom prípade Rusko a Sýria sa musí seriózne zamyslieť nad tým, kto bude oslobodzovať Sýriu od ISIS. Ak to urobia Kurdi, ktorých podporujú USA v tom prípade sa podľa irackého vzoru zmení Sýria na “Fale-state”. Bude pokračovať rozpad Sýrie a občianska vojna bude trvať roky. Koalícia vedená Západom má zálusk na ropné polia v oblasti Deir-ez-Zor a tieto ropné polia budú aj okamžitým cieľom ofenzívy Západu či Islamskej koalície v prípade, že Mosul rýchlo padne,” tvrdí Alexander Sotničenko.

Podľa Sotničenka je v záujme Ruska a Sýrie čo najskôr a bez zásahu zvonku očistiť krajinu od ISIS a nepripustiť scenár delenia Sýrie.

V posledných hodinách začala ofenzíva ISIS v oblasti Deir ez Zor, pričom v Mosule momentálne vrcholí útok voči ISIS. Veľká časť členov ISIS už prenikla na územie Sýrie, kde sa približne pred mesiacom zúčastnila aj dobytia Palmýry. Situácia je vážna.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali