Donald Trump predstavuje pre Rusko oveľa menšiu hrozbu

Donald Trump predstavuje pre Rusko oveľa menšiu hrozbu

Washington 22. decembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Bývalý spolupracovník prezidenta Reagana, americký politik Paul Craig Roberts údajne požiadal ako ďalší z Američanov o ruský pas a občianstvo. S americkým politikom a politológom Paulom Craigom Robertsom uskutočnil interview Alexej Zabrodin z ruského portálu izvestia

Na začiatku interview Paul Craig Roberts odpovedal ruskému žurnalistovi na otázku, prečo sa rozhodol požiadať o ruské občianstvo a aké motívy ho k tomu viedli. V prvom rade Roberts oznámil, že na svojej webovej stránke publikoval materiál s názvom “Drahý prezident Putin”. Tento článok publikoval preto, aby rozveselil hysterických antiruských novinárov v USA a západnej Európe, išlo o satiru a získanie ruského občianstva neočakáva. Ak mu ale ruský prezident Vladimír Putin odovzdá ruský pas, bude mu veľmi vďačný.

Reklama
Bývalý spolupracovník prezidenta Reagana, americký politik Paul Craig Roberts
Bývalý spolupracovník prezidenta Reagana, americký politik Paul Craig Roberts Foto:ScreenShot Youtube

Po tomto úvode sa venoval Paul Craig Roberts perspektívam rusko-amerických vzájomných vzťahov. Vyjadril presvedčenie, že vzťahy medzi Ruskom a USA budú oveľa lepšie, ako by tomu bolo, keby v Bielom dome vládla Hillary Clintonová. Donald Trump si váži ruského prezidenta Vladimíra Putina, nesnaží sa démonizovať Rusko, pričom niekoľkokrát vyhlásil, že nevidí žiadnu príčinu na konflikt s Moskvou. Takisto štátny sekretár Rex Tillerson, ktorý dobre pozná Rusko a je skúsený biznismen, kladie dôraz na rozvoj ekonomických vzťahov. Je to pragmatik s bohatými skúsenosťami a prehľadom.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin Foto: Sergei Karpukhin

Podľa Paula Craiga Robertsa pri zlepšovaní vzájomných vzťahov s Ruskom pravdepodobne Donald Trump ustúpi Putinovi v riešení ukrajinského problému. Donald Trump sa bude snažiť v prvom rade zlepšiť americkú ekonomiku a jeho prioritou budú ekonomické záujmy USA. Ako biznismenovi sú mu cudzie názory neoconov o udržaní vojenskej hegemónie USA vo svete. Počas Trumpovho pôsobenia v prezidentskom úrade už nebude zo strany USA také veľké množstvo hrozieb voči medzinárodnej stabilite a nebude toľko ohrození mieru.

Reklama

Čo sa týka NATO, Donald Trump je presvedčený, že organizáciu treba minimálne transformovať. 25 rokov po rozpade ZSSR a Varšavskej zmluvy už NATO nemá podľa Paula Craiga Robertsa opodstatnenie. Neexistuje Červená armáda, ani armády socialistických štátov, neexistuje komunizmus. Podľa Paula Craiga Robertsa však súčasné elity NATO, rovnako ako aj niektorí európski politici, úzko prepojení s neoconmi budú Trumpovi odporovať, pretože nechcú stratiť svoje pozície a finančné príspevky, na ktoré sú zvyknutí. Keďže však najväčšiu sumu do NATO vkladajú USA, budú si však musieť “prívrženci NATO” zvyknúť existovať s podstatne nižším rozpočtom, alebo budú musieť sami vkladať do organizácie dostatočný finančný obnos.

Na snímke Donald Trump
Na snímke Donald Trump  Foto:John Loher

 

Paul Craig Roberts potvrdil svoje znechutenie nad americkou žurnalistikou. Podľa jeho slov už v čase prezidentovania Billa Clintona sa 90% amerických novín nachádzalo v rukách šiestich veľkých mediálnych korporácii a stratili svoju nezávislosť. Americká tlač sa zmenila na oddelenie ministerstva propagandy, ktoré slúžilo neoconom aj v čase prezidentovania Georga Busha mladšieho a Baracka Obamu. Americkí žurnalisti šírili lži, ktoré ospravedlňovali útoky Washingtonu na Sýriu, Líbyu a svojími skresľujúcimi informáciami a prekrucovaním faktov majú svoj veľký podiel viny na destabilizácii situácie na Ukrajine a na Blízkom východe.

Paul Craig Roberts potom spomenul knihy nemeckého redaktora Udo Ulfkotteho (Frankfurter Allgemeine Zeitung), najmä knihu Bought Journalist. How Politicians, Intelligence and High Finance Control German’s Mass Media. Udo Ulfkotte vo svojích knihách okrem iného aj tvrdí, že americká CIA viedla štedro platené semináre v Európe o tom, ako treba proamericky písať a financovala vybraných novinárov, aby šírili informácie, ktoré vyhovovali CIA a americkým neoconom. Podľa informácii Uda Ulfkotteho sa týchto “školení zúčastňovalo množstvo novinárov zo všetkých krajín EÚ.

 

Reklama
Udo Ulfkotte
Udo Ulfkotte

Na záver zodpovedal Paul Craig Roberts aj otázku, či sa chystá písať knihu o Donaldovi Trumpovi, alebo Vladimírovi Putinovi. Paul Craig Roberts priznal, že písať knihu o tak výnimočných osobnostiach je nesmierne náročné, najmä ak sú tieto osobnosti ešte stále v aktívnej politike. On sám sa však písaniu biografií významných osobností nevenuje, sústredí sa skôr na mapovanie a analytiku udalostí, ktoré formujú súčasné politické dianie vo svete.

Zoznam kníh Uda Ulfkotteho, ktoré obsahujú naozaj veľmi zaujímavé informácie. Udo Ulfkotte: Bought Journalists. How Politicians, Intelligence and High Finance Control German’s Mass Media. Kopp, Rottenburg am Neckar 2014, ISBN 978-3-8644-5143-0, Holy War in Europe. Eichborn, Frankfurt/Main, 2007, ISBN 3-8218-5577-0; Udo Ulfkotte: The War in the Dark. The True Power of the Secret Services. Eichborn, Frankfurt/Main, 2006, ISBN 3-8218-5578-9; Udo Ulfkotte: The War in our Cities. As Radical Islamics Infiltrate Germany. Eichborn, Frankfurt/Main 2003, ISBN 3-596-16340-4; Udo Ulfkotte: Restaurant economics. Goldmann, Munich 2001, ISBN 3-442-15125-2; Udo Ulfkotte: Classified Material Federal Intelligence Service. Koehler und Amelang, Munich, Berlin 1997, ISBN 3-7338-0214-4; Udo Ulfkotte: Over work and Expenditure for Paperback. Heyne, Munich updated 1998, ISBN 3-453-14143-1; Udo Ulfkotte: Prophets of the Terror. The Secret Network of the Islamics. Goldmann, Munich 2001, ISBN 3-442-15196-1; Udo Ulfkotte: Journalists Lie in Such a Way. The Fight for Ratios and Editions. Bertelsmann, Munich 2001, ISBN 3-570-00199-7; Udo Ulfkotte: Gene Code J. Novel, Eichborn, Frankfurt/Main, 2001, ISBN 3-8218-0860-8; Udo Ulfkotte: Market Place of the Thieves. Bertelsmann, Munich, 1999, ISBN 3-570-00198-9; Udo Ulfkotte Boundless criminally. The risks of the European Union Extension to the East. Bertelsmann, Munich 2004, ISBN 3-570-00200-4

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali