Zvolenčan odmietol test, dostal prísnejší trest

Zvolenčan odmietol test, dostal prísnejší trest

Banská Bystrica 24. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-KR PZ v Banskej Bystrici)

 

Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes sprísnil trest pre 49-ročného Zvolenčana Miroslava Záchenského za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Záchenský šoféroval bez vodičského oprávnenia a po zastavení policajnou hliadkou odmietol skúšku na požitie návykových látok. Prvostupňový súd mu za to vymeral peňažný trest 600 eur a na 14 mesiacov mu zakázal šoférovať

Na snímke Miroslavov Záchenský

Prokurátor sa domáhal prísnejšieho potrestania a odvolací súd Záchenskému uložil peňažný trest 1 200 eur a na osemnásť mesiacov mu zakázal viesť všetky motorové vozidlá. Odmietnutie testu na požitie alkoholu či drog, ak vyšetrenie nie je spojené s nebezpečenstvom pre zdravie, sa kvalifikuje ako trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Reklama

Záchenský pred rokom vo Zvolene viedol osobné auto Opel Vectra i napriek tomu, že nemá vodičské oprávnenie. Policajná hliadka ho podrobila kontrole na alkohol, ale pri dychovej skúške sa jeho požitie nepreukázalo. Výzvu policajtov na vyšetrenie odberom krvi a iného biologického materiálu Záchenský odmietol. Tým spáchal trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Znalkyňa u neho zistila dlhodobý návyk na viaceré psychoaktívne látky, ako marihuana a pervitín. Podľa znalkyne však Záchenský má snahu „žiť život bez drog a trestných činov“. Preto si našiel prácu v zahraničí ako záhradník v skleníkoch v Dánsku.

Okresný súd vo Zvolene Záchenskému uložil mu peňažný trest 600 eut a na štrnásť mesiacov mu zakázal šoférovať. Prokurátor sa odvolal a žiadal nepodmienečný trest vzhľadom na kriminálnu minulosť obžalovaného, ktorý má v registri viac ako dve desiatky záznamov prevažne za krádeže a bol aj vo väzení. Krajský súd pôvodný peňažný trest zdvojnásobil a zákaz šoférovania stanovil na jeden a pol roka.

Reklama

Na odvolacom konaní sa Záchenský ospravedlnil.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

13:59

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov. To je výrazný pokles v porovnaní s objemom aktív zmrazených ku koncu predchádzajúceho roka, čo by mohlo viesť k zvýšeniu tlaku na neutrálny štát, aby pristúpil k prísnejším sankciám voči Moskve za útok na Ukrajinu. Švajčiarska vláda však odmieta, že by za poklesom objemu zmrazených ruských aktív bola nedostatočná aktivita švajčiarskych úradov.

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali