Vyše 86% obyvateľov Doneckej a Luhanskej republiky má záujem o ruské pasy. Putin uľahčil udelenie ruského občianstva pre obyvateľov viacerých krajín

Vyše 86% obyvateľov Doneckej a Luhanskej republiky má záujem o ruské pasy. Putin uľahčil udelenie ruského občianstva pre obyvateľov viacerých krajín

Doneck, Luhansk 3. mája 2019 (HSP/Strana/Strana/Foto:Facebook)

 

Ukrajinské médiá živo komentujú výnos podpísaný ruským prezidentom, podľa ktorého budú môcť mnohí Ukrajinci získať ruské občianstvo v zjednodušenom konaní. Podotýkajú, že to nie je všetko: Vladimír Putin údajne chce podpísať podobný výnos, v súlade s ktorým rovnakým spôsobom budú získavať ruské občianstvo všetci obyvatelia Ukrajiny, ktorí o to prejavia záujem, dokonca aj občania iných štátov

Ilustračné foto

Potvrdzujú to aj ich ruskí kolegovia, ktorí uvádzajú, že, podľa nových pravidiel ruské občianstvo môžu získať nielen obyvatelia Ukrajiny, Donbaskej a Luhanskej republiky, ľudia bez občianstva a bez dokladov, ktorí sa na územie Ruska dostali utekajúc od krvavej občianskej vojny a iných vojenských konfliktov, ale aj občania, napríklad, Afganistanu, Iraku a Sýrie, predovšetkým tí, ktorí sa narodili na území vtedajšieho ZSSR alebo súčasného Ruska, ich deti, vrátane adoptovaných, vnuci, ich manželia alebo manželky, rodičia a niektoré ďalšie skupiny obyvateľov.

Reklama

Rusko pred pár dňami otvorilo prvé strediská blízko hraníc s Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou, kde obyvateľom nepriznaných republík budú pomáhať získať ruské občianstvo a odovzdajú príslušné doklady. V meste Novošachtinsk Rostovskej oblasti Ruska sa 29. apríla otvorilo stredisko, ktoré bude poskytovať služby obyvateľom Luhanskej republiky. V obci Pokrovskoje tiež Rostovskej oblasti sa 30. apríla otvorilo podobné stredisko, ktoré bude slúžiť pre obyvateľov Doneckej oblasti.

„Drvivá väčšina obyvateľov Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky chce získať ruské občianstvo a doklady,“ uviedol pre médiá zástupca ruského ministerstva vnútra pre otázky migrácie Kirill Adzinov. Podotkol, že o tom svedčia výsledky niekoľkých posledných prieskumov verejnej mienky, ktoré urobili v oboch republikách a dokopy až 86% obyvateľov chce získať ruské občianstvo.

Reklama

Podľa údajov, ktoré zverejnili v Doneckej a Luhanskej republike, v januári tohto roka na ich území žilo 3 743 472 ľudí. Ukrajinskí novinári si dali za námahu a spočítali, že tých 86%, ktorí chcú získať ruské občianstvo, je približne 3 219 000 ľudí.

Ukrajinské orgány budú reagovať na danú situáciu. Zástupca ministra pre „dočasne okupované teritória“ Jurij Gramčak vyhlásil, že obyvateľov Doneckej a Luhanskej republiky, ktorí získajú ruské občianstvo a doklady, treba zbaviť ukrajinského občianskeho preukazu a pasu, ktorý im vydali na Ukrajine. Nespresnil však, akým spôsobom by sa dali odoberať ukrajinské doklady ľuďom, ktorí žijú v Doneckej a Luhanskej republike.

Ukrajinskí novinári predpokladajú, že pasy obyvateľom DĽR a LĽR mienia odoberať na hraničných prechodoch, keď budú prechádzať cez ukrajinskú hranicu, ale na druhej strane, obyvatelia oboch republík si sotva vezmú so sebou ukrajinské doklady, keďže vedia, že im ich určite vezmú na hraničnom prechode.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali