Výberová chronológia ekonomických udalostí v SR

Výberová chronológia ekonomických udalostí v SR

Bratislava 17. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Henrich Mišovič)

 

TASR vydáva výberovú chronológiu ekonomických udalostí v SR. Chronológia je delená na štyri časti – štvrťroky.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

1. štvrťrok – JANUÁR – MAREC 2016

JANUÁR

Reklama

1. januára – Štát začal hospodáriť podľa nového štátneho rozpočtu. Deficit má podľa neho dosiahnuť úroveň 1,93 % hrubého domáceho produktu (HDP). V absolútnej sume má schodok za celý rok predstavovať 1,557 miliardy eur.

1. januára – Minimálna mzda sa zvýšila na 405 eur z 380 eur v roku 2015.

Reklama

1. januára – Znížila sa daň z pridanej hodnoty (DPH) na niektoré druhy potravín z 20 % na 10 %. Účinnosť nadobudli aj ďalšie zmeny v DPH. Podnikatelia, ktorí splnia zákonom stanovené podmienky, môžu platiť túto daň až po tom, ako prijmú platbu za dodané tovary alebo služby od svojho odberateľa.

1. januára – Ľudia si môžu od tohto dňa zriadiť výhodnejší bankový účet so základnými funkciami. Zjednodušil sa aj presun účtu do inej banky. Klienti nebudú platiť ani poplatky za zrušenie platobného účtu v súvislosti s vypovedaním rámcovej zmluvy. Banky museli mať výhodný bankový účet v ponuke najneskôr od 1. februára.

1. januára  – Pre vodičov osobných vozidiel začali platiť výlučne elektronické diaľničné známky. Do konca januára platili ešte ročné papierové známky z roku 2015 a krátkodobé diaľničné nálepky kúpené v priebehu decembra.
18. januára – Po 22 rokoch prevádzky prestali premávať InterCity (IC) vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

28. januára – Tunelovú rúru diaľničného tunela Považský Chlmec, dlhého 2,2 kilometra (km), prerazili po necelých desiatich mesiacoch. Tunel je súčasťou 4,2-km úseku diaľnice D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno, ktorý má stáť 255 miliónov eur.
29. januára – Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) potvrdila rating SR na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

FEBRUÁR

Reklama

1. februára – Ministerstvo dopravy informovalo, že obchvat Bratislavy postaví konzorcium firiem na čele so španielskou spoločnosťou Cintra. Rezort pod vedením vtedajšieho ministra Jána Počiatka (Smer-SD) vybral najlacnejšiu zo štyroch predložených ponúk.

10. februára  – Vláda SR na výjazdovom rokovaní v Kežmarku schválila akčný plán pre tento okres. Jeho cieľom je znížiť nezamestnanosť podporou vytvorenia 2000 pracovných miest. Na akčný plán v okrese Kežmarok má byť použitých celkovo 52 miliónov eur.

10. februára – V Kežmarku oficiálne uviedli do prevádzky výrobné priestory spoločnosti Deltrian Slovakia. Predmetom činnosti novej fabriky je výroba vzduchových filtrov.

12. februára – Agentúra Fitch Ratings potvrdila rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

MAREC

Reklama

1. marca – Úspory na Elektronickom trhovisku dosiahli za prvý rok jeho ostrej prevádzky 54 miliónov eur. Počet obstarávaní cez Elektronický kontraktačný systém (EKS) bol za rok 32.385, ich celkový objem predstavoval viac ako 270 miliónov eur.

1. marca – Raiffeisen Bank International (RBI) sa rozhodla, že nakoniec nepredá svoju direct banku ZUNO, pôsobiacu aj na Slovensku, ruskej skupine Alfa Banking Group.

1. marca – Výrobný celulózo-papierenský podnik Mondi SCP Ružomberok ohlásil novú investíciu vo výške 310 miliónov eur. Pripravovaný projekt Eco plus zahŕňa modernizáciu podniku aj zaobstaranie nového papierenského stroja.

7. marca – Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil prebratie slovenskej dcéry ruskej banky Sberbank investičnou skupinou Penta.

7. marca – Na trojdňovú návštevu Slovenska pricestoval generálny riaditeľ spoločnosti Hyperloop Transportation Technologies Dirk Ahlborn. Zavŕšila sa podpisom memoranda s cieľom preskúmania možností budúcej spolupráce na inovatívnom systéme dopravy.

10. marca – Holandská firma Cirex rozšírila svoje pôsobenie do Starej Ľubovne o výrobu pre automobilový priemysel. Spoločnosť sa venuje výrobe klimatizačných dielcov určených pre automobilový priemysel.

21. marca – Účinnosť nadobudla novela zákona o úveroch na bývanie, ktorá bankám nariadila znížiť poplatok za predčasné splatenie hypotéky na maximálne 1 % zo zostatku úveru.  Právna norma priniesla viacero ďalších zmien v prospech spotrebiteľov.

23. marca –Prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu zloženú zo zástupcov strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť. Ministrom financií zostal Peter Kažimír, ministrom práce Ján Richter (obaja Smer-SD), ktorý rovnaké pozície zastávali aj v predchádzajúcom kabinete. Novým šéfom rezortu hospodárstva sa stal Peter Žiga (Smer-SD), ministerkou pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) a ministrom dopravy Roman Brecely (#Sieť).

24. marca – Nový strojársky závod v obci Čaňa v Košickom okrese otvorila spoločnosť AFINOX. Firma vyrába technologické riešenia pre potravinársky priemysel.

 

Reklama

 

2. štvrťrok – APRÍL – JÚN 2016

APRÍL

1. apríla – Slovenská republika a Nórske kráľovstvo sa dohodli na predĺžení čerpania tzv. nórskych fondov na ďalších sedem rokov.

23. apríla – Slovenské elektrárne začali generálnu opravu štvrtého bloku Atómovej elektrárne Bohunice V2.

28. apríla – Svoj prvý závod na Slovensku otvorila v Trnave monacká spoločnosť Mecaplast Group. V blízkosti automobilky PSA Peugeot Citroën Slovakia bude vyrábať a dodávať plastové komponenty do vozidiel nielen pre tohto odberateľa.

Reklama

29. apríla – Stavbári prerazili Tunel Ovčiarsko, ktorý je súčasťou vyše 11 kilometrového úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka.

29. apríla – Doprava, zdravotníctvo a informatizácia – to sú tri oblasti, v ktorých spustilo ministerstvo financií revíziu výdavkov v rámci projektu Hodnota za peniaze.

MÁJ

1. mája – Slovensko je 12 rokov v Európskej únii (EÚ). Za toto obdobie stúpol hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa z 55 % na 77 % európskeho priemeru.

10. mája – V hnedom priemyselnom parku v Stropkove otvorila výrobnú prevádzku spoločnosť IP Connector Technology.

Reklama

20. mája – Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a vtedajší minister dopravy Roman Brecely (#Sieť) podpísali v Šamoríne zmluvu na výstavbu obchvatu Bratislavy, úsekov diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 s víťazom súťaže – združením firiem na čele so španielskou spoločnosťou Cintra Infrastructures.

30. mája – Najväčší výrobca automobilov na Slovensku Volkswagen Slovakia oslávil 25. výročie svojho vzniku. Jeho doterajšia bilancia je viac ako 4,5 milióna automobilov trinástich modelov a 6,8 milióna prevodoviek.

JÚN

1. júna – Vznikol Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, tento post zastáva Peter Pellegrini (Smer-SD).
9. júna – Slovenskí a bulharskí prevádzkovatelia prepravných plynárenských sietí Eustream a Bulgartransgaz podpísali v Sofii memorandum o porozumení o plynovode Eastring.

10. júna – Vo zvolenskom závode nemeckej spoločnosti Continental otvorili 3. a 4. budovu oddelenia vývoja a výskumu (R&D).

18. júna – Nadobudol účinnosť nový zákon o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov na výkon prác pri poskytovaní služieb. Jeho cieľom je lepší prehľad o vysielaných zamestnancoch. Nové administratívne povinnosti v tomto smere dostali spoločnosti, ktoré prijímajú zamestnancov alebo služby na území Slovenska, ako aj tie, ktoré vysielajú zamestnancov alebo poskytujú služby kdekoľvek v rámci členských štátov EÚ.

22. júna – Ústavný súd (ÚS) SR konštatoval protiústavnosť časti vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorá zaviedla platbu výrobcov elektriny za prístup do distribučnej sústavy – tzv. G-komponent.

Reklama

23. júna – Akčný plán rozvoja okresu Lučenec schválila na svojom výjazdovom rokovaní vláda. Jeho cieľom je podpora vytvorenia 1440 pracovných miest do roku 2020, súvisiaca finančná investícia je odhadovaná na 147,32 milióna eur.

24. júna – Na výjazdovom rokovaní kabinetu bol prijatý akčný plán na rozvoj okresu Rimavská Sobota. Finančná investícia sa odhaduje na 157 miliónov eur, pôjde o vytvorenie 2000 pracovných miest.
26. júna – Slovenské elektrárne ukončili generálnu odstávku 3. bloku Atómovej elektrárne Bohunice V2, pri ktorej sa uskutočnila čiastočná výmena paliva. V rámci odstávky sa uskutočnili štandardné práce na údržbe primárneho aj sekundárneho okruhu.

 

3. štvrťrok – JÚL – SEPTEMBER 2016

JÚL

1. júla – Začalo sa historicky prvé slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie (EÚ), ktoré potrvá do konca roka.

1. júla – Falšovanie objemu spotreby plynu a falšovanie plomb na plynomere sa stalo trestným činom. Začala platiť novela trestného zákona, ktorá zavádza trestnú zodpovednosť za tieto činy.

14.–15. júla – Bratislavská Reduta hostila neformálne stretnutie ministrov EÚ pre zamestnanosť a sociálnu politiku – EPSCO, ktorého ťažiskovou témou bolo “Čelíme sociálnym a technologickým výzvam vo svete práce – demografické zmeny, migrácia, digitalizácia”.

Reklama

17.-18. júla – V Bratislave sa konalo neformálne stretnutie ministrov 28 členských štátov EÚ a krajín Európskeho združenia voľného obchodu (EZVO) zodpovedných za konkurencieschopnosť. Jeho kľúčovou témou bola modernizácia európskeho priemyslu prostredníctvom inovácií a zavádzania inteligentných a čistých technológií.

25. júla – Do funkcie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne uviedol Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD).
29. júla – Ratingová agentúra Standard and Poor’s (S&P) potvrdila Slovensku dlhodobý rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

AUGUST

2. augusta – Národná diaľničná spoločnosť (NDS) prijala v súťaži na obchvat Prešova na diaľnici D1 najnižšiu predloženú ponuku združenia firiem Eurovia SK, Eurovia CS, Doprastav, Metrostav a Metrostav Slovakia v hodnote 356,3 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

12. augusta – Ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila Slovensku dlhodobý rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

19. augusta – Veriteľský výbor spoločnosti Retail Value Stores, prevádzkujúcej na Slovensku reťazec Carrefour, schválil plán reštrukturalizácie, ktorý neráta s vyššou mierou uspokojenia veriteľov ako 3 % z hodnoty pohľadávok.

22. augusta – Zníženie miery nezamestnanosti v okrese Sabinov podporou vytvorenia 1115 nových pracovných miest do roku 2020 je hlavným cieľom akčného plánu, ktorý na svojom výjazdovom rokovaní v tomto meste schválil vládny kabinet. Celková finančná investícia v rokoch 2016 až 2020 bola odhadnutá na 79,8 milióna eur,

Reklama

23. augusta – Akčný plán rozvoja okresu Sobrance schválila vláda na výjazdovom rokovaní v tomto okrese, s cieľom znížiť mieru nezamestnanosti v regióne podporou vytvorenia 1225 nových pracovných miest do roku 2020. Celková odhadovaná investícia v tomto období je približne 69 miliónov eur.

24. augusta – Na výjazdovom zasadnutí v Trebišove schválil kabinet akčný plán rozvoja tohto okresu. Celková odhadovaná finančná investícia v regióne v priebehu piatich rokov je 114,426 milióna eur, do roku 2020 by sa malo vytvoriť 1540 nových pracovných miest.

25. augusta – NDS podpísala zmluvu na výstavbu juhovýchodného obchvatu Košíc na diaľnici D1 s víťazom tendra, spoločnosťou Skanska SK. Stavbári by mali postaviť tento 15,46-km úsek za 197,44 milióna eur.

25. augusta – Do používania bol odovzdaný novovybudovaný úsek juhozápadného obchvatu mesta Bardejov dlhý 5,310 kilometra.

30. augusta – Znížiť mieru nezamestnanosti v okrese Vranov nad Topľou podporou vytvorenia 2545 pracovných miest do roku 2020 je hlavným cieľom akčného plánu, ktorý na výjazdovom rokovaní v tomto meste prijala vláda. Odhadované finančné investície sú vo výške minimálne 123 miliónov eur.

31. augusta – Novým ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja sa stal dovtedajší štátny tajomník rezortu Árpád Érsek (Most-Híd). Do funkcie ho vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Na poste vystriedal Romana Brecelyho (#Sieť), ktorý odstúpil kvôli zmenám pomerov vo vládnej koalícii.

31. augusta – Konalo sa výjazdové rokovanie vlády v okrese Svidník, pre ktorý kabinet schválil rozvojový plán. Odhadovaná finančná investícia je 63.000.000 eur, počíta sa s vytvorením 1418 pracovných miest

Reklama

SEPTEMBER

7. septembra – Vláda na ďalšom výjazdovom rokovaní v okrese Poltár schválila akčný plán pre tento okres. Do roku 2020 sa tam má preinvestovať približne 98 miliónov eur a vytvoriť 750 nových pracovných miest.

7. septembra – Hlavným cieľom akčného plánu, ktorý schválil kabinet na výjazde vo Veľkom Krtíši, je znížiť mieru nezamestnanosti v tomto okrese podporou vytvorenia asi 822 pracovných miest do roku 2020. Finančná investícia sa odhaduje vo výške minimálne 75 miliónov eur.

9. septembra – Boj proti daňovým únikom a posilnenie investičnej aktivity v Európskej únii (EÚ) boli témami neformálneho zasadnutia ministrov EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti (Ecofin) v Bratislave.

13. septembra – Vládny kabinet zasadol v Revúcej. Schválil akčný plán rozvoja tohto okresu, cieľom je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese Revúca podporou vytvorenia 1100 pracovných miest do roku 2020. Finančná investícia sa odhaduje vo výške 61 miliónov eur.

14. septembra  – Na výjazdovom rokovaní v okrese Rožňava vláda schválila akčný plán, podľa ktorého by v tomto okrese malo vzniknúť 1345 pracovných miest. Odhadované investície sú vo výške 109 mil. eur.

13. septembra – Výrobu mobilného systému velenia a riadenia pre švédsku armádu predstavila spoločnosť Vývoj Martin, ktorá na jeho výrobe spolupracuje s britskou firmou Bae Systems.

Reklama

13. septembra – Vládny kabinet zasadol v Revúcej. Schválil akčný plán rozvoja okresu, cieľom je znížiť mieru nezamestnanosti podporou vytvorenia 1100 pracovných miest do roku 2020. Finančná investícia sa odhaduje vo výške 61 miliónov eur.

14. septembra – Na výjazdovom rokovaní v okrese Rožňava vláda schválila plán jeho rozvoja, podľa ktorého by v tomto okrese malo vzniknúť 1345 pracovných miest. Odhadované investície sú vo výške 109 miliónov eur.

19. septembra – Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) a podpredseda predstavenstva Medzinárodnej investičnej banky (MIB) Jozef Kollár podpísali memorandum o spolupráci medzi bankou a úradom vicepremiéra.

20. septembra – NDS začala s druhou etapou dobudovania križovatky Prešov, západ. Práce realizuje spoločnosť Skanska SK za 1,99 milióna eur.
23. septembra – V rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa v Bratislave uskutočnilo neformálne rokovanie ministrov obchodu. Témou rokovania ministrov a komisárky EÚ pre obchod Cecilie Malmströmovej bola liberalizácia obchodu s dôležitými obchodnými partnermi, osobitne s USA a Kanadou.

24. septembra – Desať rokov od svojho etablovania na Slovensku oslávila trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia.

Reklama

28. septembra – Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o diaľničnej známke z dielne ministerstva dopravy. Pokuta za jazdu bez platnej elektronickej diaľničnej známky sa od novembra tohto roka znížila z 300 eur na 150 eur.

28. septembra – Predsedom Protimonopolného úradu (PMÚ) SR bude naďalej jeho súčasný šéf Tibor Menyhart. Návrh odobrila vláda.

29. septembra – Investičná skupina Penta Investments sa stala vlastníkom majoritného podielu 99,5 % akcií v Sberbank Slovensko.

 

4. štvrťrok – OKTÓBER – DECEMBER 2016

OKTÓBER

1. októbra – Novým predsedom Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR sa stal bývalý minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD).

4. októbra – V priemyselnej zóne v Malackách spustili výrobu dodávateľ dielov pre automobilový priemysel. Spoločnosť Ideal Automotive bude v novej hale s plochou 12.000 štvorcových metrov vyrábať textilné obkladové komponenty pre interiéry a exteriéry vozidiel.

6. októbra – Otvorili obchvat Bánoviec nad Bebravou. Úsek rýchlostnej cesty R2 od Ruskoviec po Pravotice s dĺžkou do desať kilometrov je prvým tejto cesty v Trenčianskom kraji.

7. októbra – Funkcie sa ujal nový splnomocnenec vlády SR pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros Stanislav Fialík.

10. októbra – Doterajší splnomocnenec vlády SR pre vyjednávanie rozpočtu EÚ, bývalý štátny tajomník rezortu financií či minister hospodárstva Vazil Hudák sa stal podpredsedom Európskej investičnej banky (EIB). Vo funkcii splnomocnenca vlády ho vystriedal štátny tajomník ministerstva financií Ivan Lesay.

10. októbra – Okresný súd Bratislava I potvrdil reštrukturalizačný plán spoločnosti Retail Value Stores, prevádzkovateľa obchodov Carrefour na Slovensku.

20. októbra – Banky na Slovensku budú platiť bankový odvod v súčasnej výške 0,2 % aj v nasledujúcich rokoch. Počíta s tým novela zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

21. októbra – ZUNO banka zastavila prijímanie nových klientov na Slovensku. Jej majiteľ RBI Group sa rozhodol ukončiť činnosť direct banky v Českej a Slovenskej republike. Dôvodom rozhodnutia je zjednodušenie štruktúry a odstránenie duplicitných aktivít na trhoch, na ktorých skupina pôsobí.

24. októbra – Novým predsedom Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR je od tohto dňa Richard Messinger.

28. októbra – Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o spotrebiteľských úveroch, daňového poriadku, zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, zákona o cenných papieroch, zákona o DPH, ako aj novelu zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu.

Reklama

NOVEMBER

9. novembra – Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, zákona o organizácii pracovného času v doprave, zákon o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon) či novelu zákona o odpadoch.

17. novembra – Slovenské predsedníctvo dohodlo s Európskym parlamentom (EP) rozpočet EÚ na rok 2017. Kompromisná dohoda znamená 134,5 miliardy eur v podobe výdavkov. Rokovania v mene Rady EÚ viedol štátny tajomník ministerstva financií SR Ivan Lesay.

23. novembra – NDS podpísala zmluvu na výstavbu diaľnice D3 na Kysuciach. Takmer šesťkilometrový úsek Čadca, Bukov – Svrčinovec postaví konzorcium firiem Strabag, PORR a Hochtief za vyše 239 miliónov eur.

24. novembra – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval do funkcie nového predsedu Štatistického úradu (ŠÚ) SR Alexandra Balleka.

29. novembra – Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,29 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch má postupne klesať, v roku 2018 má dosiahnuť úroveň 0,44 % a v roku 2019 sa očakáva rozpočtový prebytok vo výške 0,16 % HDP. Vyplýva to z rozpočtu na budúci rok, ktorý schválila Národná rada (NR) SR.

DECEMBER

2. decembra – Memorandum o spolupráci, ktorého základné ciele a východiská vychádzajú z projektu Hodnota za peniaze, podpísali Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR a Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR.

5. decembra – Prerazili prvú tunelovú rúru tunela Žilina, ktorý je súčasťou diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. K prerazeniu druhej tunelovej rúry chýba 80 metrov, jej dokončenie sa očakáva v januári 2017.

7. decembra – Z výrobných liniek automobilky Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom zišlo za desať rokov od oficiálneho spustenia výroby 7. decembra 2006 viac ako 2,5 milióna automobilov a 3,8 milióna motorov.

8. decembra – Slovensko podpísalo dohodu o vytvorení Slovenského fondu pre inkluzívny rast s Rozvojovou bankou Rady Európy (RB RE). Štát do neho poskytne príspevok vo výške dva milióny eur.

11. decembra – Medzi Bratislavou a Košicami začali premávať obnovené InterCity (IC) vlaky. Na slovenské koľajnice ich ani nie po roku od zrušenia vrátila štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

15. decembra – Prezident SR Andrej Kiska podpísal rozpočet na rok 2017. Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,29 % HDP. V ďalších rokoch má postupne klesať, v roku 2018 má dosiahnuť úroveň 0,44 % a v roku 2019 sa už očakáva rozpočtový prebytok vo výške 0,16 % HDP.

15. decembra – Hlava štátu podpísala novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Právna norma prináša úpravu výšky peňažného príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých, zvýšenie ochrany príjmu, ako aj predĺženie obdobia dôchodkového poistenia pre opatrovateľov.

15. decembra – Za porušenie európskych pravidiel v oblasti roamingu sa na Slovensku zavedú sankcie pre operátorov. Počíta s nimi novela zákona o elektronických komunikáciách, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali