Vučić: Boli zabití najmenej traja Srbi, z toho dvaja ostreľovačmi. Máme zábery z incidentov

Vučić: Boli zabití najmenej traja Srbi, z toho dvaja ostreľovačmi. Máme zábery z incidentov

Belehrad 25. septembra 2023 (HSP/b92/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Prezident Srbska Aleksandar Vučić sa včera večer prihovoril občanom v súvislosti s udalosťami v Kosove a Metohiji. Informuje srbský spravodajský portál B92

Josep Borrell, Aleksandar Vučič rozhovory
Na snímke srbský prezident Aleksandar Vučič (vpravo) čaká na začiatok stretnutia so šéfom zahraničnej politiky EÚ Josepom Borrellom v Bruseli

Na začiatku svojho príhovoru prezident povedal, že ide o jeden z najťažších dní pre Srbsko od rokov 2004 a 2008. Ospravedlnil sa za to, že nemohol predstúpiť pred verejnosť skôr, pretože bolo potrebné zistiť, čo sa deje v Kosove a Metohiji, a prijať príslušné rozhodnutia.

Reklama

“Toto je jeden z najťažších dní pre našu krajinu. Ospravedlňujem sa občanom za to, že som sa im neospravedlnil pri skoršej príležitosti. Ako viete, od roku 1999 sme nemali priamu kontrolu a museli sme vyšetriť, čo sa stalo, aby sme mohli ľuďom povedať pravdu a pripraviť pôdu na prijatie rozhodnutí”.

Konkrétne budem hovoriť len o tom, čo sa stalo, a potom poskytnem hodnotenie. V nedeľu v noci okolo 2.46 hod. skupina Srbov postavila v Banjske na severe Kosova dva nákladné automobily ako barikády, potom prišla kosovská polícia a pokúsila sa tieto barikády odstrániť, a tam sa začal konflikt. Policajt Afrim Bunjaku bol pri ňom zabitý a ďalšia osoba bola zranená. O 8.57 hod. boli administratívne priechody Jarinje a Brnjak uzavreté, potýčky stále pokračujú. O 10:15 Albánci oznamujú, že 4 srbské obce sú zónou protiteroristickej operácie. Čo sa vlastne stalo, aby ľudia vedeli. Aj keď sme o tom mnohokrát hovorili, aj keď som v Bruseli aj v New Yorku varoval, že sa to môže stať, málokto to počúval,” povedal Vučić.

Reklama

“Srbi, a nie ľudia z centrálneho Srbska, ale v rámci Kosova a Metohije sa vzbúrili, nechceli ďalej znášať Kurtiho teror. Od 3. novembra, keď Kurti vymenil veliteľa severnej oblasti z Berlína Djurića, 62-krát použili takzvanú kosovskú políciu proti Srbom, pričom 22-krát išlo o výzvy a viac ako 40 zákrokov namierených proti Srbom,” zdôraznil Vučić a povedal, že nijako neospravedlňuje zabitie albánskeho policajta.

“Nechcem ospravedlňovať zabitie albánskeho policajta, ani to nie je možné. Je to absolútne odsúdeniahodné,” povedal.

Podľa prezidenta boli desiatky Srbov viac ako hodinu úplne obkľúčení a došlo k brutálnemu útoku. Dali Kurtimu voľnú ruku, aby sa s teroristami vysporiadal. Podľa doterajších informácií boli dvaja vážne zranení, traja zabití a existuje obava, že bol zabitý aj štvrtý človek. Zachytili sme, čo robila albánska polícia, a čakáme na preklad dôkazov,” povedal Vučić a dodal, že nechceli pomôcť jednej osobe, a preto bol v ohrození života, na čo majú zvukové záznamy.

“Čo sa stalo potom? Je tu jedna neuveriteľná vec, v priebehu hodiny a dvadsiatich minút bolo tých niekoľko desiatok Srbov úplne obkľúčených, logisticky bol na nich vedený brutálny útok. Kurtimu dali voľnú ruku, aby sa s teroristami vysporiadal. V tejto chvíli zahynuli traja Srbi, dvaja od ostreľovačov, z veľkej vzdialenosti, keď ich nebolo treba likvidovať, a je obava, že zomrel štvrtý človek,” povedal Vučić.

Ako povedal, v okolí Banjskej použili ostreľovačov a zasiahli súkromné domy.

Reklama

“V skutočnosti prišli do kláštora, pretože mali dvoch zranených mladých mužov, ktorým chceli pomôcť. Cirkev s tým nemala nič spoločné. Potom sa začala revolúcia v točení. Hádam to pochopili všetci tí, ktorí si v roku 1999 krvavo mädlili ruky proti Srbsku. Toto obrnené vozidlo nazvali žandárskym vozidlom… Toto používali naši ľudia v rokoch 1996 až 1998 a s armádou to nemá nič spoločné a ja sa hanbím hovoriť o takýchto klamstvách,” povedal prezident.

Albánske portály oznámili, že Počuča a Pavle Bihali boli zabití

Albánske portály oznámili, že Pavle Bihali bol zabitý, aby sa spojil s Belehradom, povedal prezident a dodal, že albánske médiá zverejnili množstvo informácií, ktoré sú notorickými lžami, ako aj informáciu, že mnísi sú držaní ako rukojemníci.

“Ukážem vám, ako sa chválili, že zabili teroristov, ukázali video z Náhorného Karabachu. Nebolo dôležité, ako budú prezentovať lži, ale to, aby vina za vraždu albánskeho policajta padla na Belehrad a aby ukázali, že majú právo prenasledovať občanov na severe Kosova. Útočili najmä na srbskú pravoslávnu cirkev podľa starej mantry a notoricky známej lži, že cez cirkev sa prenášajú zbrane. Kurti a všetci ostatní o tom klamali. Je samozrejmé, že každý normálny človek odsúdi vraždenie… Ja sa len pýtam, čo by urobili s Dragišom Galjakom a čo s vyšetrovaním jeho pokusu o vraždu. Lebo ich to nezaujíma, lebo s takou rýchlosťou obkľúčili Srbov a ukázali, ako za všetko môžu oni,” hovorí Vučić.

Jediný, kto za všetko môže, je jednoznačne Albin Kurti a časť medzinárodného spoločenstva, ktoré mu pomáha, povedal prezident. Ako hovorí, Kurti celý čas provokoval a je mu ľúto, že časť Srbov mu, žiaľ, naletela.

Reklama

“Nikto okrem Kurtiho nechce konflikt a vojnu. Chce nás zatiahnuť do vojny a to je jediná vec, ktorú stále robí. Keď bol takýto konflikt v Severnom Macedónsku, svet ho zastavil, a dnes povedal, aby sme ich všetkých zabili,” zdôraznil Vučić a dodal, že všetko je pre nás poučením, aby sme vedeli, s kým máme do činenia. “Mohli ste počuť, ako to všetko Srbsko urobilo, a to vypovedá o ich zámeroch. Od Michaela Rotha až po Günthera Fehlingera, ktorí vyzývali NATO, aby bombardovalo Srbsko,” zdôraznil Vučić.

“Celý deň sme mali zasadnutie Rady pre národnú bezpečnosť, rozhodnutia budeme prijímať starostlivo, podrobne ich pripravíme a s týmito rozhodnutiami v najbližších dňoch predstúpime pred našich ľudí, vyzveme medzinárodné spoločenstvo, aby vytvorilo Spoločenstvo srbských obcí a aby Srbi prevzali úlohy policajtov na severe, pretože len tak nebudú Srbi viac vyháňaní a nebude viac konfliktov,” povedal Vučić.

“Toto nie sú uniformy srbskej armády alebo polície”

Na otázku novinára o pokryteckom správaní medzinárodného spoločenstva prezident zdôraznil, že pokrytectvo je ich druhé meno.

“Celý čas sa hľadal dôvod, prečo sa tak stalo. Podstatou je nátlak na Srbsko, aby uznalo Kosovo. Nehovoriac o tom, že zničili našu armádu. Mojím najdôležitejším odkazom je, že nikdy neuznáme nezávislé Kosovo. Môžete nás všetkých zabiť. Srbsko nikdy neuzná nezávislé Kosovo! Obludný výtvor, ktorý ste vytvorili bombardovaním… sme pripravení a vždy budeme rokovať, ale na uznanie Kosova môžete zabudnúť,” odpovedal Vučić.

Na otázku novinára N1 Vučić uviedol, že sa objavili narážky, že uniformy dala srbská armáda a že za včerajšie udalosti môže Srbsko.

“Toto nie sú uniformy srbskej armády alebo polície. Uniformy sú kúpené na trhu a nie je problém ich získať,” povedal Vučić.

Podľa neho nie je možné pokojne vstúpiť bez povolenia KFOR. Dodal tiež, že celý deň bol “v kontakte” s Petkovićom a že ľudia na severe Kosova a Metohije sú vystrašení.

“Nemyslím si, že problém je v tom, že ľudia boli dnes zatvorení, ale v tom, že Albánci strieľali na okolité domy. Nepochopil som zmysel toho všetkého,” povedal Vučić a zdôraznil, že Albánci sa pravdepodobne obávajú, že v tých domoch je niekto, kto im bude klásť odpor.

KFOR má na starosti slobodu pohybu, mali ich chrániť a odstrániť barikády, pripomenul prezident.

Reklama

“Keby som sa vás spýtal, čo by ste robili na našom mieste, nevedeli by ste odpovedať. Neustále sledujeme, čo sa deje. Bolo toľko problémov a ťažkostí, že sme to jednoducho nemohli urobiť skôr. Nemôžem predstúpiť pred ľudí s tým, čo som si prečítal v novinách, pretože celý deň vychádzali iné poloinformácie. Za slobodu Srbska a za Kosovo v Srbsku zomrelo veľa Srbov, ale jedno je isté – Kosovo nikdy nezíska nezávislosť od Srbska. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa zahraničné faktory snažia… V najbližších dňoch prijmeme rozhodnutia,” zdôrazňuje Vučič.

V komentári na adresu Michaela Rotha, ktorý nedokázal ani len otvoriť ústa a odsúdiť albánsku políciu, keď boli zastrelené srbské deti, prezident poukazuje na to, že sám Roth je jedným z hlavných vinníkov všetkého, čo sa v Kosove deje. Prezident poukázal aj na hanebné nadávky zo strany opozície.

“Nepovedali ani slovo. Nikto z nich nepracoval na deeskalácii, pretože po zabití Albánca existovala “carte blanche” na zabíjanie Srbov, čo doteraz nebolo nikde povolené. Pokiaľ ide o nich, hanbím sa ich vôbec spomínať. Hádam začínajú od seba. Toľko sa báli o Srbov a bolo im to tak ľúto, že mysleli len na to, ako niečo ovplyvní ich výsledky vo voľbách… Preboha,” uzavrel prezident.

Na otázku o nebezpečenstve, ktoré hrozí Srbom v Kosove a Metohiji, sa prezident nechcel veľmi vyjadrovať a zdôraznil, že to, žiaľ, nie je epilóg.

“Je to dosť zlé na to, aby to bol epilóg, ale obávam sa, že to bude ešte horšie. Nie náhodou som povedal, že v najbližších dňoch prijmeme rozhodnutia. Celý čas klamali… Rok a pol od Ukrajiny, klamali, že Srbsko chce ísť do vojny. A nikdy sa neospravedlnili. Vieme, že dve obete sú z Kosovskej Mitrovice, úprimnú sústrasť rodinám a rodine albánskeho policajta. Za všetko môže Kurti. Keby tam nebola albánska polícia, ale srbská, ako to má byť, nič z toho by sa nestalo,” povedal.

Reklama

Pripomeňme, že tzv. kosovská polícia dnes ráno oznámila, že v noci okolo 2.30 h došlo pri obci Banjska k streľbe, pri ktorej boli zranení dvaja príslušníci kosovskej polície, z ktorých jeden zraneniam podľahol.

Aj Raško-prizrenská diecéza vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že dôrazne odsudzuje útok, ku ktorému došlo  ráno na severe Kosova pri obci Banjska.

Ide o vážny incident, ktorý môže mať vážne následky, a preto je veľmi dôležité, aby sa urobilo všetko pre zachovanie pokoja a poriadku, zdôrazňuje Raško-Prizrenská eparchia.

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:27

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva.

Timur Ivanov
Na videosnímke moskovského súdu námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov sedí za mrežami na mestskom súde v Moskve
09:08

Obchodný prebytok Číny v apríli klesol, aj keď menej, ako ekonómovia očakávali. K jeho poklesu prispel slabší nárast vývozu ako dovozu. Ukázali to vo štvrtok údaje čínskeho colného úradu.

08:58

Sýrska protivzdušná obrana zostrelila vo štvrtok izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na predmestie Damasku, ktorých terčom mala byť údajne jedna z budov. Oznámilo to sýrske ministerstvo obrany.

08:45

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli po zverejnení údajov z Číny, ktorá vykázala za apríl obchodný prebytok. Situáciu na trhu s ropou ovplyvnilo tiež potenciálne prímerie medzi Izraelom a Hamasom, najmä keď USA zvýšili svoje úsilie o sprostredkovanie dohody. No zároveň zisky z ropy obmedzil silný dolár, pričom predstavitelia americkej centrálnej banky Fed varovali, že úrokové sadzby zostanú vysoké dlhší čas.

08:35

Za “veľké sklamanie” označil vo štvrtok izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý pohrozil zastavením niektorých dodávok zbraní Izraelu v prípade, že zaútočí na civilistami zaplnené mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.

08:27

Ukrajinský letecký útok na ruskú Belgorodskú oblasť zranil osem ľudí a poškodil desiatky obytných budov a áut.

07:54

Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov.

07:46

Izraelský minister obrany Joav Gallant v stredu vyhlásil, že misia na severe Izraela v konflikte s libanonským militantným hnutím Hizballáh nebola ukončená a dodal, že je naďalej odhodlaný umožniť bezpečný návrat evakuovaných obyvateľov do ich domovov. Informovala  agentúra Reuters.

07:32

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v stredu večer uviedla, že Británia sa rozhodla použiť “vyložené lži” na ospravedlnenie dávnejšie oznámených reštriktívnych opatrení vrátane vyhostenia vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne. Informovali  agentúry Reuters a AFP.

07:16

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili 17 z 20 útočných dronov, ktoré Rusko nasadilo na ukrajinské územie.

07:06

Pravicová opozícia v Severnom Macedónsku v stredu jasne zvíťazila v parlamentných aj prezidentských voľbách. Volebná komisia už sčítala takmer tri štvrtiny hlasov.

Gordana Siljanovská-Davkovová
Na snímke prezidentská kandidátka Gordana Siljanovská-Davkovová z nacionalistickej strany Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE) odovzdáva hlasovací lístok vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb a druhého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:00

Americký prezident Joe Biden v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Biden tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že pri zhadzovaní amerických bômb zahynuli civilisti.

06:45

Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že bomby, ktoré Spojené štáty dodávali Izraelu a teraz ich posielanie pozastavili, boli použité na zabíjanie palestínskych civilistov. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali