Volejbal: Gulinelliho asistentom Kardoš, Kravárik želá Slovákom úspechy

Volejbal: Gulinelliho asistentom Kardoš, Kravárik želá Slovákom úspechy

Bratislava 4. decembra (TASR) – Novým asistentom hlavného trénera slovenskej mužskej volejbalovej reprezentácie Flavia Gulinelliho sa v stredu stal bývalý reprezentačný nahrávač a tréner poľského klubu AZS Czestochowa Marek Kardoš. Nahradil tak Andreja Kravárika, ktorý pôsobil na tomto poste od roku 2011.

"Ponuka do reprezentácie sa neodmieta, o to viac, keď je tam zahraničný tréner, ktorý môže tímu veľa dať. Slovenské družstvo má potenciál a je pre mňa česť, že som dostal šancu pôsobiť pri národnom tíme. Po piatich rokoch trénerskej praxe som veľmi rád, že som ako mladý tréner dostal takúto ponuku," povedal pre Slovenskú volejbalovú federáciu (SVF) Kardoš. Jeho zamestnávateľ, ktorý pôsobí v najvyššej poľskej súťaži PLUS Lige, mu problémy nerobil. "Keďže sa náš klub zameriava hlavne na výchovu mladých hráčov, tak im to spočiatku nebolo jedno. Vďaka športovému riaditeľovi Ryszardovi Bosekovi, s ktorým mám veľmi dobré vzťahy a ktorý ako bývalý reprezentačný tréner ponuku veľmi dobre chápe, som nakoniec dostal od klubu zelenú. Klub uznal, že takáto ponuka sa neodmieta a je to česť aj pre nich," dodal tridsaťdeväťročný kouč.

S trénerom Gulinellim sa osobne nepozná, ale jeho kariéru má zmapovanú. "Pamätám si ho ako trénera v Castellana Grotte, slávne časy zažil ako asistent v talianskej reprezentácii. Rozprával som sa o ňom s Jakubom Veselým, ktorý pod ním hral v Cuneu a potvrdil, že je to veľmi kvalitný tréner a dobrý človek. Na spoluprácu s ním sa teším," pokračoval.

Kardoš ako hráč odohral v slovenskej reprezentácii 105 zápasov, naposledy si najcennejší dres obliekol v roku 2005. "Pracovať pri národnom tíme, je to snom každého trénera a posúva ho to hore. Ako som povedal, slovenský tím má veľký potenciál, chalani dozreli a verím, že budeme úspešní. Bolo by skvelé, keby sa nám podarilo postúpiť na majstrovstvá sveta aj Európy a dúfam, že sa nám bude dariť aj vo Svetovej lige. Máme jedinečnú šancu nadviazať na úspechy, ktoré prišli pod vedením Zaniniho," dodal.

Reklama

Po dvoch rokoch tak na poste skončil Kravárik. Za jeho rozhodnutím sú okolnosti v jeho osobnom živote. Ako informuje SVF, koncom novembra ho totiž ako bývalého olympionika zaradili v jeho druhom domove v Grécku, kde žije, hrá a trénuje už od roku 1996, do policajného rezortu, vďaka čomu bude dostávať doživotnú rentu a stáva sa štátnym zamestnancom. Podľa aktuálneho zákona však nemôže pracovať mimo Grécka a to sa nakoniec stalo kameňom úrazu. "Musel som si vybrať a nebolo to jednoduché rozhodnutie. Na jednej strane práca v reprezentácii, ktorá ma bavila a na druhej sociálna istota a viac času stráveného s rodinou. Je mi to ľúto, pretože práca pri reprezentácii posúva každého trénera hore, ale musel som sa rozhodnúť. Vzťahy s vedením slovenskej federácie však mám dobré a do budúcna spoluprácu nevylučujem," povedal Kravárik.

Svojho nástupcu dobre pozná z pôsobenia vo VKP Bratislava a slovenskej reprezentácie. "Je to dobrá voľba. Mareka veľmi dobre poznám a viem, že volejbalom doslova žije. Dokázal sa trénersky presadiť v mladom veku v poľskej lige, ktorá patrí k najlepším v Európe a to hovorí za všetko. Želám mu veľa úspechov. Je dobré, že šancu dostal mladý Slovák," pokračoval legendárny "Boco", ktorý do stredy trénoval Aris Solún, ale spoluprácu s týmto klubom ukončil. "Už mi došla trpezlivosť. Klub mi neplatil a tak som sa rozhodol, že končím. Mám dobrého manažéra a budem čakať na svoju šancu," prezradil aktuálnu informáciu.

Reklama

Kravárikovi je dobre známy aj Flavio Gulinelli, pod ktorého vedením hral jednu sezónu v Iraklise Solún a grécky klub sa vtedy prebojoval na Final Four Ligy majstrov do Prahy. "Aj napriek tomu, že pri reprezentácii nebudem, som veľmi rád, že sa trénerom Slovákov stal práve Flavio Gulinelli, na ktorého som aj dal federácii typ. Veľmi som sa tešil, že sa od neho naučím nové veci, ale nakoniec je to inak. V každom prípade z vlastnej skúsenosti viem, že je to veľmi dobrý tréner a kouč a môže nášmu tímu veľa dať. Želám chalanom, aby sa im podarilo to, čo sa nepodarilo nám za posledné dva roky," dodal Kravárik, ktorého medzičasom oslovili na spoluprácu hlavný tréner Grécka. Paradoxne sa tak Kravárik mohol predstaviť na januárovej kvalifikácii MS v Poprade ako súper Slovenska. "Ponuku som samozrejme odmietol, neváhal som ani sekundu, veď by som sa nemohol pozrieť do zrkadla. Hoci v Grécku dlho žijem, stále som a budem Slovák a v žiadnom prípade by som si to v tomto momente nedovolil," dodal na záver 42-ročný Kravárik.

Profil Maroša Kardoša:

narodený: 15. apríla 1974 v Bratislave

stav: ženatý, manželka Lenka Kardošová, syn Marek

Reklama

hráčska kariéra: do 1998 VKP Bratislava, 1998-1999 Nice (Fr.), 1999-2000 Petrochema Dubová, 2000-2001 Matador Púchov, 2001-2004 Mostostal Azoty Kędzierzyn-Koźle (Poľ.), 2004-2008 Volley Club Rennes (Fr.), 2008-2009 Aon hotVolleys Viedeň (Rak.), 2009 VKP Bratislava, 2009 – 2010 AZS Czestochowa

reprezentácia: reprezentoval na ME 1997 a 2001 a naposledy v kvalifikácii MS 2006, celkovo reprezentoval Slovensko v 105 zápasoch

trénerská kariéra: 2010-? AZS Czestochowa

trénerské úspechy: 4. miesto v PLUS Lige (2010/2011), triumf v Challenge Cupe (2012)

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali