Vojna na Ukrajine sa rozhodne posúva v prospech Ruska

Vojna na Ukrajine sa rozhodne posúva v prospech Ruska

Kyjev 12. júla 2023 (HSP/Sonar21/Foto:TASR/AP/Libkos)

 

Volodomyr Zelenskyj sa vo Vilniuse dozvedel zlú správu – napriek ústnym prejavom niektorých členov NATO Spojené štáty a Nemecko odmietajú, aby Ukrajina vstúpila do klubu zo strachu z rozšírenia vojny s Ruskom. Nemýľte sa – NATO je vo vojne s Ruskom, ale Západ si uvedomuje svoju vojenskú slabosť a nie je ochotný ako organizácia riskovať kroky, ktoré by vyprovokovali priame boje medzi ruskými silami a silami NATO, píše Larry Johnson

ukrajina vojna
Ilustračné foto

Frustrovaný prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok, keď sa začal samit, na ktorom si stále nie sú istí, ako pokročiť s kandidatúrou Kyjeva na členstvo v NATO, spustil zúrivú paľbu proti ukrajinským spojencom.

Reklama

Zelenskyj, ktorý príde do Vilniusu počas dvojdňového samitu, odsúdil ako “absurdnú” neochotu niektorých lídrov NATO poskytnúť jasný časový plán vstupu Ukrajiny do aliancie.

“Neistota je slabosť. A ja o tom budem na samite otvorene diskutovať,” uviedol Zelenskyj na Twitteri. Aliancia podporuje Ukrajinu v jej boji proti 16-mesačnej ruskej invázii, ale viacerí členovia – najmä americký prezident Joe Biden – sú proti tomu, aby sa Ukrajine poskytol časový harmonogram členstva.

Reklama

Francúzsko a Spojené kráľovstvo však nezávisle od NATO dali nerozumný a nebezpečný sľub – poskytnú Ukrajine rakety dlhého doletu, ktoré môžu zasiahnuť ruské územie. V tejto vojne sme dospeli do bodu, keď sa Západ snaží vyrovnať so skutočnosťou, že jeho dar v podobe tankov a zbraní pre Ukrajinu bol totálnym prepadákom, a nastupuje panika.

Odporúčam vám pozrieť si video Wall Street Journal, ktoré zverejnil Andrej Martyanov. Najmenej dvaja americkí generáli (vo výslužbe), ktorí patrili k najhorlivejším podporovateľom ukrajinskej ofenzívy, s nevôľou priznávajú, že táto operácia je neúspešná. To je mierne povedané. Ukrajinské jednotky spolu s ich vybavením sú rozbité.

Rusko už nie je v obrannej pozícii. Začalo vlastnú protiofenzívu a teší sa z úspechu, keď zatláča ukrajinské sily späť:

Boje na fronte pokračujú. V smere #Starobelsk sa Ozbrojeným silám RF podarilo postúpiť v oblasti Žuravka Balka a v okolí #Torskoje a tiež prekaziť masívny útok pri #Dibrove. V sektore #Bakhmut ruské jednotky uskutočnili protiútok pri #Kleshchiyevka a odrazili aj útok nepriateľa v okolí #Berkhovka.

V sektore #Vremyevka prebiehajú prudké strety. Ukrajinská námorná pechota sa pokúša postúpiť v oblasti #Priyutnoje a Grushevaya Balka, kde sa jej predtým podarilo získať oporu v porastoch. Pri #Rabotine nepriateľ neúspešne zaútočil severne od osady, pričom prišiel o obrnené vozidlá dodané Západom.

Reklama

V #chersonskom smere ruské jednotky pokračujú v boji proti ukrajinským diverzantom, ktorí sa vylodili na ostrovoch a pod #Antonovským mostom. Podľa niektorých správ bol severne od #Aľoški vyhodený do vzduchu železničný most.

Predpokladám, že Rusko v nasledujúcich dvoch týždňoch zintenzívni útoky na ukrajinské pozície na kľúčových miestach pozdĺž 800 míľovej styčnej línie. Zatiaľ čo NATO sa snaží poskytnúť Ukrajine akcieschopné spravodajské informácie, aby sa pokúsilo poškodiť ruské kapacity, Zelenskyj a jeho generáli čelia krutej realite, že prvotriedne spravodajské informácie sú zbytočné, ak nemáte ľudskú silu alebo vybavenie na to, aby ste urobili veľkú dieru do ruskej obrany. Ukrajinská armáda je s každým bezvýsledným útokom čoraz slabšia.

Súhlasím s Andrejom, že sľúbená eskalácia zo strany Francúzska a Spojeného kráľovstva pravdepodobne vyvolá ruskú odpoveď. Jedna vec je tajne poskytnúť Ukrajine sofistikovanejšie smrtiace zbrane. Pripomeňme si, že Sovieti to robili Američanom vo Vietname a že Spojené štáty to robili Sovietom v Afganistane. Američania aj Rusi sa potichu dohodli, že s týmito akciami budú žiť bez rizika eskalácie do priameho konfliktu. Napriek skrytým zástupným vojnám naďalej udržiavali normálne diplomatické kontakty a dojednávali dohody o kontrole zbrojenia. Každá strana vedela, čo robí tá druhá, ale každá strana tiež podnikla kroky, aby sa pokúsila svoje konanie utajiť.

To, čo navrhujú Francúzsko a Spojené kráľovstvo, je otvorená provokácia, a ak sa uskutoční, predstavuje priamy útok na Rusko. Putin a členovia jeho národného bezpečnostného tímu jasne naznačili, že bude nasledovať odpoveď. To znamená, že vstupujeme do veľmi nebezpečnej fázy tejto vojny, pretože šialené zúfalstvo Západu ho vedie k tomu, aby sa pustil do vojenských operácií, ktoré vyvolajú odvetu. Rusko nebude súhlasiť s tým, aby sa stalo boxovacím vrecom. Predpokladám, že v určitom okamihu Putin nariadi ruskej armáde, aby začala zostreľovať sofistikované drony ISR USA a NATO a narušila, ak nie zlikvidovala, sieť Starlink Elona Muska. Rusko tiež pravdepodobne zaútočí a zničí spoločné a taktické operačné centrá na Ukrajine ako súčasť celkového úsilia o zníženie ukrajinskej schopnosti viesť útočné operácie.

Rusko včera (pondelok) údajne zasiahlo raketovým úderom prístav v Odese ako predohru k ukončeniu dohody o obilí a potvrdeniu svojej kontroly nad Čiernym morom. To bude úder pre Ukrajinu a Turecko a Západ môže v reakcii urobiť len málo bez toho, aby vytvoril casus belli pre Rusko, aby zasiahlo ciele, kde sa nachádzajú poradcovia NATO.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

Včera 20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

Včera 20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

Včera 20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

Včera 19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

Včera 19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

Včera 19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

Včera 19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

Včera 19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

Včera 19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

Včera 19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

Včera 19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

Včera 19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

Včera 19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

Včera 18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali