Vládny poslanec Kollár: Bol som v Nemecku, aby som sa naučil ako integrovať migrantov. Môžu prispieť k rozvoju spoločnosti. Sme súčasťou EÚ, ktorej neoddeliteľnou súčasťou je solidarita

Vládny poslanec Kollár: Bol som v Nemecku, aby som sa naučil ako integrovať migrantov. Môžu prispieť k rozvoju spoločnosti. Sme súčasťou EÚ, ktorej neoddeliteľnou súčasťou je solidarita

Bratislava 29. septembra 2020 (HSP/Foto:SITA-Martin Medňanský)

 

Poslanec vládnej strany Za ľudí, Miroslav Kollár, má k migrácii vrúcny vzťah. Tvrdí, že migranti nie sú nebezpečenstvom, ale pri zvládnutej integrácii môžu prispieť k rozvoju našej spoločnosti. Za týmto účelom sa bol aj osobne “zaúčať” v Nemecku. Kollár trdí, že keďže sme v Euŕopskej únii, neoddeliteľnou súčasťou toho je aj solidarita. Preto by sme podľa neho mali pomáhať krajinám, ktoré zažívajú veľký nápor migračnej vlny

Miroslav Kollár, poslanec, migranti
Na snímke Miroslav Kollár

Predstavitelia Európskej únie zverejnili nový konroverzný  plán na riešenie migračnej krízy. Znova sú v hre kvóty na migrantov, aj tzv. povinná solidarita.

Reklama

O tejto téme sa v diskusnej relácii “V politike” na TA3 zhovárali poslanci Ľuboš Blaha (Smer-SD) a Miroslav Kollár (Za ľudí).

 

Reklama

V hre sú opäť povinné kvóty na migrantov

Podľa opozičného poslanca Blahu je “nový” plán Európskej únie len oprášením starého stroskotaného plánu o povinných kvótach na migrantov:

” My sme tie kvóty vyhodili oknom a vracajú sa nám dverami. Tento návrh síce hovorí, že to prerozdeľovanie migrantov bude platiť iba v krízových situáciách, ale šak o tie krízové situácie ide. To zn. zase sa nám vytvorí nejaká migračná kríza ako v roku 2015 a v tej chvíli budú platiť kvóty. “

V návrhu EÚ sa hovorí aj o tzv. období migračného tlaku(teda mimo migračnej krízy- počas menšieho náporu migrantov), kedy sa jednotlivé krajiny vrátane Slovenska budú môcť “vykúpiť” od povinných kvót tým, že budú “sponzorovať návraty” migrantov do ich domovských krajín.

Podľa Blahu je však aj tento návrh EÚ neprijateľný:

Reklama

“Sponzorovať návraty znamená, že vy dostanete toho migranta a vy hoteraz máte vrátiť do tej Nigérie, Mali …, do tej krajiny, ktorá ho nechce prijať. Takže vám sa to nepodarí a o osem mesiacov tým pádov, tam máte ten limit, ten migrant ostane na vašom území. Čiže ide iba o odklad tých kvót, ale znova ide o prerozdeľovanie migrantov.”

Blaha preto takéto riešenia, aké predstavila Euŕopska únia, rázne odmieta: “Toto je neuveriteľne nebezpečné a práve preto my musíme odmietnuť takéto všetky predstavy bruselských slniečkárov, aby sa tu prerozdeľovali migranti.”

 

Kollár sa bol pozrieť v Nemecku ako integrovať migrantov

Vládny poslanec Miroslav Kollár zo strany Za ľudí s Blahom nesúhlasí a kritizuje jeho rétoriku:

Reklama

„Práve tento typ rétoriky tú spoločnosť rozdeľuje, vytvára tu nejaké fiktívne nebezpečenstvá, za dvoch vlád SMERu tu tak narástla netolerantnosť v spoločnosti voči všetkým od migrantov, po Rómov, Židov, nezamestnaných atď.“

Kollár najprv ozrejmil, že postoj jeho strany Za ľudí je taký, že povinné kvóty na migrantov odmietajú, no následne svojimi názormi ukázal svoj otvorený vzťah k migrácii:

„Je ideálne, pokiaľ pomôžeme tým krajinám, ktoré sú v tej nárazníkovej zóne, aby vedeli lepšie tých migrantov menežovať,aby vedeli oddeliť ekonomických migrantov od utečencov, aby sme našli mechanizmus, aby tí ľudia neumierali po ceste.“

Vládny poslanec tiež vyslovil známe klišé:

„Sme súčasťou Európskej únie, sme súčasťou európskeho civilizačného priestoru, ktorého jednoducho neoddeliteľnou súčasťou je aj solidarita.“

Podľa Kollára by sme nemali strašiť ani strkať hlavu do piesku, ale hľadať riešenia.

Následne uviedol konkrétny príklad:

„Ja som si v roku 2016 ako primátor zašiel so skupinou ďalších kolegov do Nemecka, keď nebolo jasné, ako to skončí, či na Slovensku nakoniec nebudeme prijímať imigrantov a namiesto toho, aby som tu strašil, tak sme sa s kolegami išli pozrieť, akým spôsobom to tí Nemci normálne zvládajú a pripravme sa na to, ak sem náhodou budeme musieť prijať migrantov. Aby sme to zvládli bez toho, aby sme tu vyrábali nepriateľa, povedzme integrovali do spoločnosti, aby na konci dňa prispeli k rozvoju spoločnosti, máme demografický problém, atď.“

Zo slov vládneho poslanca Miroslava Kollára teda vyplýva, že namiesto strašenia by sme sa skôr mali pokúsiť o integráciu migrantov. Nedá sa však povedať, že by to bolo oficiálne stanovisko vlády Slovenskej republiky.

Premiér Igor Matovič ale svojím „záhadným“ vyjadrením na túto tému taktiež vyvolal pchybnosti, či to skutočne s odmietnutím prijímnia migrantov myslí vláda vážne:

Reklama

„Povinné kvóty nebudú, ale nebláznime, prosím!“ napísal na Facebooku predseda vlády Igor Matovič.

Vysvetlil, že Európska komisia po štyroch rokoch urobila druhý pokus, ako riešiť migračné krízy, nakoľko ten prvý jej celkom nevyšiel.

„Ale poučila sa. Všetci čakajú, že sa nezmôžeme na viac ako len opakovať mantru, ako odmietame povinné kvóty… a neponúkame žiadne alternatívne riešenia. Tieto doby skončili.“

„Nebudeme hrať na podprízemné pudy, ale úprimne a odvážne našim európskym partnerom oznámime, že s povinnými kvótami zásadne nesúhlasíme, ale zároveň solidárne ponúkneme pomocnú ruku tým krajinám, ktoré kvôli nelegálnej migrácii veľmi trpia,“ uviedol Matovič.

Samuel Gdovin

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali