Veľký konflikt v mimovládnom sektore. Aktivista Bránik, Zuzana Wienk a Aliancie Fair Play sa sporia kvôli zamlčaniu dôkazov v závažnej kauze, ktorá mohla súvisieť s vraždou Kuciaka

Veľký konflikt v mimovládnom sektore. Aktivista Bránik, Zuzana Wienk a Aliancie Fair Play sa sporia kvôli zamlčaniu dôkazov v závažnej kauze, ktorá mohla súvisieť s vraždou Kuciaka

Bratislava 15. apríla 2019 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel, Marko Erd)

 

Kauza údajných manipulácií s prideľovaním spisov na Najvyššom súde SR je jadrom sporu bezpečnostného analytika Radovana Bránika s kontroverznou mimovládkou Aliancia Fair Play, v ktorej pôsobila Zuzana Wienk

Na snímke Radovan Bránik a Zuzana Wienk

Bránik v nedeľu zverejnil na svojej stránke blog, v ktorom obvinil Alianciu Fair Play, že hoci mala informácie o problémoch s prideľovaním spisov na Najvyššom súde desať rokov, úmyselne ich nezverejnila a neinformovala orgány činné v trestnom konaní.

Reklama

“Tak dlho nevydržala v zásuvke vyľakaných novinárov ani Gorila,” napísal vo svojom blogu Bránik.

Zuzana Wienk v rozhovore pre Denník N priznala, že materiály “odložila” bokom. Vysvetlila, že pred desiatimi rokmi získala konkrétne informácie o tom, že niektoré spisové značky mali byť v tom čase pridelené vybraným senátom. “Z týchto informácií sa však nedalo vyčítať, či sa tak stalo zákonne alebo nezákonne,“ odôvodňuje nečinnosť Wienk, ktorá tvrdí, že Aliancia za tú dobu sumarizovala a vyhodnocovala informácie.

Reklama

“Čo tam po tom, že tým nekonaním Aliancia napomáhala dlhoročnému pokračovaniu zneužívania systému náhodného prideľovania spisov? Čo tam po tom, že počas tých desiatich rokov došlo k opakovanému zneužitiu tohto systému a na slobodu sa dostávali pre “procesné pochybenia” aj osoby, ktorým rozhodne viac pristanú mreže?”, komentoval situáciu Radovan Bránik.

Bránik uviedol, že o kauze sa dozvedel práve od Wienk a následne dodal, že vo februári 2018 podal aj trestné oznámenie a údajne požiadal aj o ochranu človeku, ktorý v prípade svedčil. “Cez jeho svedectvo NAKA zaistila v systéme NS rozhodujúce a legálne dôkazy a je živý a zdravý a v bezpečí,” dodal Bránik a napísal aj to, že má informácie, ktorým ďalším osobám okrem neho Wienk o kauze poskytla dôkazy.

“Informácie, ktoré som získaval z prostredia vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti a organizovanej kriminality boli stále viac znepokojujúce a viedli ma k opakovanej snahe primäť Wienk k tomu, aby prípad išiel na svetlo sveta čím skôr: jednak pre hroziace premlčanie zhruba dvadsiatky káuz, o ktorých mala kusé informácie z rokov 2008 až 2011 a druhak preto, lebo som medzitým zistil, že k manipuláciám s prideľovaním spisov na Najvyššom súde s najväčšou pravdepodobnosťou dochádza naďalej a v oveľa väčšom rozsahu, než vedela Wienk.”

Bránik ďalej tvrdí, že dôkazy o manipuláciách s prideľovaním spisov na NS sú evidentné, a údajne o nich vedeli aj policajti. Pracovať sa malo tiež s verziou, že ide o hackerské útoky na počítačovú sieť súdu, avšak to sa po viacerých testoch nepotvrdilo.

Dodal, že viackrát tlačil na Wienk, aby dôkazy zverejnila: “Vzhľadom na skutočnosti uvedené vyššie som na Wienk opakovane naliehal, aby sme tú kauzu konečne otvorili a nedovolili advokátom a sudcom manipulujúcim prideľovanie spisov v tejto trestnej činnosti pokračovať – okrem už zmienených právnych aspektov aj preto, že išlo o morálne neudržateľný postoj zvlášť v prípade, že išlo o predstaviteľku renomovanej organizácie, ktorá má proti podobným javom v justícii bojovať. Ľudsky bol pre mňa jej strach otvárať túto kauzu pochopiteľný a dodnes je, pretože stála proti obludnej mafii, ktorá mala v rukách rozhodujúce procesy v justícii. Profesionálne však išlo o neudržateľný postoj a argument o desaťročnom mlčaní kvôli údajnej ochrane svedka uvádzaný Wienk v článku (Denníka N) je úplne scestný.”

Reklama

Bránik pokračoval, že koncom roku 2017 “po odovzdávaní cien Biela vrana” sa s Wienk stretol za účelom dohodnutia zverejnenia kauzy. “Chceli sme urobiť maximum preto, aby sa túto kauzu nepodarilo ututlať. Bol som si istý, že to spolu s pre mňa dovtedy nespochybniteľnými autoritami dáme.” Dodal, že Wien v decembri sama podala oznámenia na NAKA, ktoré nebolo v súlade s ich dohodou.

“Druhým podstatným faktorom bolo, že sme v januári 2018 s Wienk definitívne ukončili akúkoľvek komunikáciu kvôli záležitostiam výsostne súkromnej povahy a odvtedy až podnes sme sa už nikdy žiadnym spôsobom nekontaktovali. ”

Upozornil potom na pochybnú pasáž v spomínaním článku Denníka N: “Wienk však hovorí, že sa jej nepodarilo získať aktuálne údaje zo súčasnosti, ktoré by boli dostatočne konkrétne. Keď teda po vražde Jána Kuciaka spájal bloger Radovan Bránik smrť novinára s obchádzaním podateľne na Najvyššom súde, vedela, že to navzájom nesúvisí. Bolo to len účelové, hovorí.”

Bránik na to reaguje: “Wienk teda nemala a nemá ako vedieť, či smrť novinára a jeho priateľky súvisela, alebo nesúvisela s kauzou justičnej mafie, pretože zhruba od polovice decembra 2017 do konca februára 2018 nevedela o mojej činnosti, metódach, zdrojoch a zisteniach vôbec nič. Jej tvrdenie je teda protirečivé už v samotnej svojej podstate: na jednej strane priznáva, že sa jej o novších manipuláciách nepodarilo získať žiadne konkrétne údaje – ale zároveň s istotou tvrdí, že vedela, že smrť Kuciaka s obchádzaním podateľne na Najvyššom súde nesúvisí.”

“Podnet Aliancie bol na Generálnej prokuratúre prijatý až v januári roku 2019, teda bez pár týždňov rok potom, ako som v tejto veci podal trestné oznámenie. V tom čase, teda takmer po roku intenzívneho vyšetrovania mali už borci z elitnej protikorupčnej jednotky NAKA za sebou množstvo zaisťovacích úkonov, desiatky výsluchov, stovky hodín operatívnej činnosti a systematickú kooperáciu s vedením Najvyššieho súdu – a už vedeli, že skutočný čas trvania a rozsah manipulácií boli násobne väčšie, než kedy Aliancia vôbec tušila.” Podanie Wienk bolo podľa Bránika už zbytočné a duplicitné. Dodal, že Wienk sa mu mala vyhrážať žalobami, ak zverejní pravdu o prípade a zamlčamí dôkazov.

Reklama

Aliancia Fair Play pri tom v piatok zverejnila veľkolepú novinku. že “polícia intenzívne vyšetruje kauzu, kde bola kľúčová aktivita Aliancie Fair-play”.

“Ide o prípad, keď zverejnenie podrobností v nesprávnom čase by mohlo viesť k zmareniu, či ku skomplikovaniu vyšetrovania – preto o tejto našej (hlavne Zuzaninej) robote nevedel takmer nikto. Držíme vyšetrovateľom palce a veríme, že odvedú profesionálnu prácu,” uviedla Aliancia na sociálnej sieti.

 

 

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali