USA 27. apríla 2017 (HSP/sputnik/Foto:Pixabay)
Niektoré “diétne” potraviny sa ukázali nebezpečnejšími než ich “tučné” náprotivky, pretože obsahujú veľa cukru a vyvolávajú nezvratné zmeny vo fungovaní pečene a mozgu, oznamujú vedci vo článku zverejnenom v časopise Physiology & Behavior
“Mnohé “odtučnené” diétne potraviny obsahujú veľa cukru a maskujú sa pod zdravé potraviny farebnými obalmi a krásnymi názvami. V skutočnosti škodia pečeni rovnako ako tučné jedlo a tiež prispievajú k obezite,” oznámil Krzysztof Czaja z univerzity Georgii v Athens (USA).
V posledných desaťročiach sa na regáloch obchodov objavilo množstvo potravín a nápojov, ktoré výrobcovia označujú za “diétne”, a ktoré údajne neobsahujú tuky alebo cukry. Ich vznik a reklama nijako nespomalilo tempo rozšírenia epidémie obezity vo svete, a v roku 2030 vedci očakávajú, že nadváhou bude trpieť viac ako tretina vyspelého sveta.
Czaja a jeho kolegovia sa rozhodli vyriešiť, prečo sa tomu tak deje a začali sledovať život niekoľkých skupín krýs. Časť hlodavcov kŕmili obyčajným jedlom a inú časť vysoko kalorickou tučnou stravou alebo dietetickými potravinami s veľkým podielom sacharidov a takmer úplnou absenciou tukov.
Mesiac po začiatku experimentov vedci zvážili krysy, zmerali podiel tukov a svalov v ich tele a zmerali všetky životné ukazovatele, vrátane zloženia mikroflóry obsiahnutých v krvi a náchylnosť rôznych častí tela na zápaly.
Ukázalo sa, že žiadne rozdiely vo fungovaní organizmu zvierat stravujúcich sa tučnou stravou a “diétnym” jedlom s veľkým obsahom cukru v skutočnosti neexistujú. Obe skupiny priberali na váhe, tuk sa začal usadzovať v pečeni, v mozgu a v črevách vedci zaznamenali množstvo stôp chronických zápalov. Nič podobné sa nedialo v telách potkanov, ktoré jedli normálnu vyváženú stravu.
“Najviac vyvoláva starosti to, že všetky tieto efekty vznikali v telách potkanov, ktoré jedli “normálny” počet kalórií v porovnaní s tým, koľko jedli hlodavce z kontrolnej skupiny. Ukázalo sa, že pri konzumácii “diétnej” stravy organizmus produkuje tuk 2x efektívnejšie ako v ostatných prípadoch. Inými slovami možno povedať, že krysy na takejto diéte potrebovali dvakrát menej kalórií na to, aby pribrali rovnako ako ich súkmeňovci, ktorí konzumovali tučnú stravu,” uzatvára Czaja.