V Nitre sú dnes fašiangy: Ich neoddeliteľnou súčasťou bude jarmok s tradičnou domácou zabíjačkou a chutnými špecialitami

V Nitre sú dnes fašiangy: Ich neoddeliteľnou súčasťou bude jarmok s tradičnou domácou zabíjačkou a chutnými špecialitami

Nitra 2. marca 2019 (HSP/nitra.sk/Foto: Ľudmila Synaková)

 

V tomto roku pripadá Popolcová streda na 6. marca. Po tomto dátume nasleduje 40-dňový pôst trvajúci do Veľkého piatku. Podľa dĺžky fašiangového obdobia sa rozlišovali krátke a dlhé fašiangy. Žartovne sa hovorilo, že keď je krátky fašiang, vydajú sa aj škaredé dievčatá. V našom slovenskom prostredí to bolo dané aj roľníckou kultúrou

Na snímke fašiangova atmosféra

Hoci sa už gazdovia pripravovali na jarné práce, ešte nebolo veľa roboty, takže okrem priadok a páračiek bol čas aj na svadby. Trvali dlhšie ako dnes a bola to rodinná slávnosť, ale i slávnosť celej dediny.

Reklama

Nitrianske fašiangy sa budú konať už dnes. V Nitre sme si zvykli, že ich neoddeliteľnou súčasťou býva jarmok s tradičnou domácou zabíjačkou a fašiangovými špecialitami a inak tomu nebude ani tohto roku. Jarmok sa začína predpoludním – o 10. hodine a potrvá do 17. hodiny, kedy po pešej zóne prejde veselý fašiangový sprievod.

 

Reklama

Fašiangový jarmok i zvieratká z Detskej farmy Humanita

Z celého Slovenska k nám na tento deň prídu ľudovo-umeleckí remeselníci. Svoje stánky rozložia na Svätoplukovom námestí.  Výsledok svojej remeselnej zručnosti budú nielen predvádzať, ale i predávať. Príďte sa pokochať, pohladkať dušu, popásť si zrak, či napašmať si chuťové poháriky, nasýtiť žalúdok… Vezmite so sebou aj svoje deti. Tie sa potešia zvieratkám v gazdovskom dvore  Detskej farmy Humanita.

 

Veselá muzika i tvorivé dielne

Krátko pred obedom vám veselosť v mysli navodí flašinet Ivana Gontka, pripojí sa i veselá muzika Podzoborských heligonkárov. Hlavným zabávačom však budú Vrbovskí víťazi, ktorí nás o schopnosti svojej bezbrehej zábave presvedčili v minulosti. Nudiť sa nebudete ani neskôr, pretože krátko obede až do 15. hodiny si v rámci tvorivých dielní môžete nechať pomaľovať tvár, prípadne si vyrobiť svoju vlastnú originálnu masku, aby ste sa následne mohli takto pripravený zapojiť do fašiangového sprievodu. Pre deti budú pripravené rôzne zábavné hry a šibalstvá.

Reklama

 

Turistická prehliadka Nitry

Ak budete mať na sebe masku, pri Turistickom  informačnom centre (TIC) bude práve pre vás pripravené fašiangové koleso šťastia s možnosťou vyhrať zaujímavé ceny. Pre záujemcov o spoznávanie bohatej histórie Nitry je pripravená bezplatná prehliadka Nitry, tematicky ladená do secesie. Prehliadku organizuje TIC Nitra  v rámci Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu – nastavte si do mobilov pripomienku: zraz účastníkov je o 13.hod. pred Župným domom.

 

Zapojte sa v maskách do sprievodu

Reklama

Ďalší skvelí zabávači – Gajdošskí trogári, budú na námestí vyhrávať od 14.30 hod. Krátko nato, o 15.00 hod. sa po pešej zóne začne valiť veselý fašiangový sprievod. Mesto Nitra, ako organizátor tohto jedinečného podujatia, pozýva všetkých, malých i veľkých v maskách aj s netradičnými nástrojmi ako sú hrkálky, hrebene či pokrievky na hrnce, aby sa zapojili do pestrého fašiangového sprievodu a pridali sa k bubeníkom Campana Batucada, mažoretkám I-NIMA, chodúliarom z Harry Teater, študentskému divadlu VYDI, folklórnym súborom a skupinám (Tradícia Dražovce, Nevädza, Janíkovská studnička a Zbežanček). Odmenou vám bude sladká fašiangová pochúťka, dobrá nálada. Fašiangy vyvrcholia pochovávaním basy a ukážkou slovenských fašiangových zvykov.

Ľudmila Synaková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali