V katolíckej cirkvi dozrieva schizma, Vatikán je pod útokom separatistov

V katolíckej cirkvi dozrieva schizma, Vatikán je pod útokom separatistov

Berlín 19. apríla 2024 (HSP/svpressa/Foto:TASR/AP-Andrew Medichini)

 

Nemeckí biskupi a laici chcú ísť vlastnou cestou, konštatuje Stanislav Stremidlovskij v novinách Svobodnaja Pressa

vatikan
Ilustračné foto

Thomas Schlag, profesor praktickej teológie na univerzite v Zürichu, ktorý sa špecializuje na výskum budúcnosti popredných denominácií, rozpovedal pre Katholische Kirche in Deutschland o tom, čo čaká globálne kresťanstvo a ako sa zmení. Podľa neho “všeobecným trendom je úpadok inštitucionálneho kresťanstva s jeho klasickými štruktúrami hierarchie a autority”.

Reklama

Vnútorné diskusie v cirkvách, konštatuje Schlag, sa v súčasnosti vyznačujú vyjadreniami “obáv z byrokracie”. Takéto diskusie sa stávajú dôležitým faktorom aj pre globálnu katolícku cirkev s jej centralizovanou štruktúrou a ústredím vo Vatikáne.

Prejavuje sa to predovšetkým v sporoch, ktoré medzi sebou v posledných rokoch vedú Svätá stolica na jednej strane a viacerí nemeckí biskupi a laické katolícke organizácie na strane druhej. Tie sa začali v roku 2019, keď biskupi a vplyvný Ústredný výbor nemeckých katolíkov (ZdK) spoločne spustili iniciatívu, ktorú nazvali Synodálna cesta (Synodale Weg). Účastníci iniciatívy sa rozhodli diskutovať o možnostiach reformy cirkevného učenia a “nápravy” praxe na pozadí krízy zneužívania duchovnými a masového odchodu nemeckých katolíkov z Cirkvi.

Reklama

Na piatich zhromaždeniach synodálnej cesty v rokoch 2020 až 2023 boli predložené rezolúcie vyzývajúce na zavedenie diakoniek, zrušenie celibátu pre kňazov, povolenie kázania laikov na omši, vysluhovanie požehnania párom rovnakého pohlavia, revíziu učenia Katechizmu o homosexualite a zvýšenie úlohy veriacich pri voľbe biskupov. Najodvážnejšie však bolo vytvorenie výboru biskupov a laikov, ktorý má pripraviť pôdu pre vytvorenie stáleho orgánu s názvom Synodálna rada v roku 2026, ktorý bude mať na starosti plánovanie a perspektívy Cirkvi, ako aj zodpovednosť za finančné a rozpočtové záležitosti, ktoré sa neriešia na diecéznej úrovni.

Reakcia vo Vatikáne bola veľmi ostrá. Treba poznamenať, že od zvolenia argentínskeho kardinála Jorgeho Maria Bergoglia za nového pápeža v roku 2013 svetovou katolíckou cirkvou otriasali verejné strety, ktoré vyvolali tvrdenia o možnom rozkole. Sériu “progresívnych reforiem” presadzovaných pápežom Františkom (medzi najkontroverznejšie patrili zmeny v prístupe k homosexuálom, transrodovým osobám, ženám a rozvedeným) kritizovali mnohí konzervatívni katolíci. Do popredia konfliktu sa potom dostali duchovní a laici Katolíckej cirkvi v Spojených štátoch, bohatej a vplyvnej cirkvi. Preto po tom, ako Dikastérium pre náuku viery koncom minulého roka vyhlásilo deklaráciu Fiducia Supplicans, ktorá umožňuje kňazom súkromne požehnávať páry rovnakého pohlavia, približne 90 popredných cirkevných mysliteľov, z ktorých mnohí pochádzajú zo Spojených štátov alebo majú úzke väzby na americkú katolícku cirkev, podpísalo otvorený list “všetkým kardinálom a biskupom”, v ktorom vyzvali na zrušenie tohto dokumentu.

Pápež František však, hoci občas vyjadril nesúhlas s príliš horlivými “konzervatívcami”, nedal najavo, že by sa ho ich kritika vážne dotkla. Iný postoj pápeža a Svätej stolice spôsobila nemecká “synodálna cesta”.

Vatikán sa ostro postavil proti vytvoreniu “synodálnej rady”, pretože ju považoval za “novú administratívnu štruktúru”, ktorá by získala právomoci presahujúce právomoci, ktoré má Nemecká katolícka biskupská konferencia, a “fakticky by ju nahradila”. V novembri 2023 pápež v liste zaslanom nemeckým katolíkom spochybnil legitímnosť “synodálneho výboru” aj “synodálnej rady” a vyjadril obavy, že “isté elementy” v Katolíckej cirkvi v Nemecku podnikajú kroky, ktoré ju “čoraz viac odvádzajú od spoločnej cesty univerzálnej Cirkvi”.

Nasledovalo spoločné vyhlásenie kardinála Pietra Parolina, štátneho sekretára Svätej stolice, kardinála Victora Fernandeza, prefekta Dikastéria náuky viery, a kardinála Roberta Prevosta, prefekta Biskupského dikastéria, ktorí vyzvali nemeckých biskupov, aby v Nemecku nepokračovali vo vytváraní “zmiešaného orgánu” duchovenstva a laikov, pretože by to porušovalo kánonické právo.

Reklama

V reakcii na to nemeckí katolícki laici, ktorí sa zúčastnili na “synodálnej ceste”, požadovali, aby ich biskupi neuposlúchli Lateránsky vrch a pokračovali v “reformnom kurze”. Vedenie Ústredného výboru nemeckých katolíkov na tom trvá aj napriek “signálom” z Vatikánu, pretože “Katolícka cirkev v Nemecku nebude mať druhú šancu, ak teraz zastaví ‘synodálnu cestu'”. Thomas Seding, podpredseda ZdK, označil za rozpor, že Svätá stolica “podporuje synodálne procesy na Synode za synodálnu cirkev, ale potom ‘zastaví’ cestu reformy v Nemecku”. A medzi nemeckými katolíkmi “bude narastať frustrácia, ak sa reformy opäť odložia na vedľajšiu koľaj”. Iniciatíva My sme Cirkev vyzvala biskupov, aby sa “nenechali oklamať zavádzajúcimi správami” z Vatikánu. Biskupov tiež požiadali, aby sa uistili, že do ďalších rokovaní so Svätou stolicou budú zapojení aj laici. Konferencia nemeckých katolíckych biskupov sa tak ocitla medzi kladivom Vatikánu a kovadlinou laikov.

Proces rokovaní medzi biskupmi a Svätou stolicou pokračuje. Posledné stretnutie zúčastnených strán sa uskutočnilo v marci. Vo vyhlásení, ktoré po ňom nasledovalo, sa uvádza, že nemeckí biskupi a zástupcovia Vatikánu sa dohodli na “pravidelnej výmene názorov” o “ďalšej práci na synodálnej ceste” a “synodálnom výbore”.

Dialóg pozorne sledujú mnohé národné katolícke cirkvi, pretože si uvedomujú, že od jeho výsledku bude závisieť budúcnosť svetovej Katolíckej cirkvi a jej perspektívy. Situácia sa totiž môže vyvinúť tak, že Vatikán, aby zabránil otvorenému cirkevnému rozkolu, bude musieť akceptovať scenár, ktorý nasledovala Anglikánska cirkev, ktorá sa pre nezhody v otázke akceptovania manželstiev osôb rovnakého pohlavia stala de facto voľnou konfederáciou anglikánskych kongregácií.

Cirkevné učenie a tradícia sa môžu stať obeťou potreby zachovať aspoň vonkajšiu jednotu. Vo februári tohto roku belgickí katolícki biskupi predstavili svoj vlastný “synodálny manifest”, v ktorom navrhli “decentralizovať” prax prijímania “určitých rozhodnutí v Cirkvi”, napríklad tým, že by sa svätenie diakoniek presunulo na miestnu úroveň. Ako poznamenali niektorí vatikanisti, belgickí biskupi “podporili prakticky ten istý progresívny program ako ich nemeckí kolegovia”, ale Svätej stolici pritom neodporovali. Uvidíme, ako na tento krok zareaguje Vatikán, ktorý teraz musí krotiť “separatistické nálady” nemeckých katolíckych laikov a viacerých biskupov, ktorí sa k nim pridali.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali