V hlavnom meste sa konali Národný pochod Hrdí na rodinu i Dúhový pride. Čaputová podporila jedno z týchto názorových spektier

V hlavnom meste sa konali Národný pochod Hrdí na rodinu i Dúhový pride. Čaputová podporila jedno z týchto názorových spektier

Bratislava 22. júla 2023 (HSP/Foto:Facebook, TASR-Pavol Zachar)

 

V Bratislave sa v sobotu očakáva ruch a dopravné obmedzenia v súvislosti s dvomi protichodnými podujatiami. Pro-life aktivisti organizujú Národný pochod Hrdí na rodinu, zatiaľ čo ultraliberáli a podporovatelia LGBT agendy sa zhromaždia na Dúhovom Pride.

Na snímke účastníci Národného pochodu Hrdí na rodinu v sobotu 22. júla 2023 v Bratislave.

18:00 – K téme rodiny sa v sobotu večer na Facebooku vyjadril aj generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Zverejnil citát ruského spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstého: “Šťastný je ten, kto našiel šťastie v rodine.”

Reklama

17:20 – Prezidentský palác vyvesil dúhovú vlajku. “Dnes kráčajú LGBTI+ ľudia, spoločne s ich blízkymi a priateľmi ulicami miest, aby upozornili na svoje práva a aby si na chvíľu naplno dopriali pocit prijatia a bežného života v akceptácii. Pripomeňme si dôležitosť rešpektu, slušnosti a lásky k blížnemu,” vyzval v sobotu večer na sociálnej sieti Prezidentský palác.

17:00 – Predstavitelia hnutia Sme rodina v sobotu v Bratislave zorganizovali vlastný stranícky program pre rodiny s deťmi, no po ňom sa skupina na čele s exministrom práce Milanom Krajniakom zastavila aj na pochode Hrdí na rodinu.

Reklama


16:45 – Miroslav Heredoš (kandidát strany ĽSNS) popísal svoje pocity z Dúhového Pridu 2023: “Priatelia, desivé a šokujúce – z roka na rok horšie! Dnes som sa bol osobne pozrieť s poslancom Martinom Beluským na Dúhovom pride v Bratislave. Som úplne zhrozený koľko mladých ľudí – chlapcov a dievčat – som vidiel vo veku 17, 18 a 20 rokov! Tento vek – to je neskutočné! Čo tam robia, prečo neexistuje vekové obmedzenie a ako je možné, že sa kontrolujú zbrane a nie vek?
Mladí, rodiny s deťmi – to som dnes videl na vlastné oči. Festival plný mládeže a prezentácia pokrivených morálnych hodnôt.”

Uviedol, že ako otec sa ohradzuje, že toto je možné uskutočniť bez ohraničenia veku. “Takisto sa Sulík a Šimečka môžu hanbiť, pretože dehonestujú dobré mravy mladých ľudí a voľba týchto ľudí znamená registrované partnerstvá a adopcie malých detí  a dokonca presadzovanie homosexuálnych manželstiev a zmena rodovej identity. Dobre si pozrite aj banner na festivale, ktorý to hlásal jasne! Zmena identity je ľudské právo! Podľa nich! Spoločne s Martinom Beluským sme tento postoj odsúdili. Rodina – otec a matka – a naše deti potrebujú ochranu. Morálka potrebuje ochranu a kresťanské hodnoty potrebujú ochranu. Toto čo sme videli šokuje každého otca a matku.”

16:20 – Na konzervatívnom pochode sa ukázal aj bývalý predseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko. Vyslovil tézu, že “deti môžu mať len žena a muž, či sa to niekomu páči alebo nie”. “Pozdravujeme z pochodu za rodiny,” informoval Andrej Danko.

Vo zverejnenom video dodal, že všetko okrem rodiny s otcom a matkou sú “iba pokusy”. Danko taktiež nechce dopustiť, aby bolo párom rovnakého pohlavia umožnené adoptovať si deti.

16:10 – Priebeh podujatia Hrdí na rodinu je možné  sledovať naživo prostredníctvom streamu Aliancia za rodinu na YouTube:

Reklama

 

 

16:05 – Televízia TA3 v reportáži z centra Bratislavy uviedla, že konzervatívni aktivisti okolo Aliancie za rodina zvolali na popoludnie v Bratislave sprievod Hrdí na rodinu. Organizátori tohtoročného 11. ročníka podujatia, ktoré propaguje rodinu založenú na manželstve muža a ženy, tentokrát zvolili slogan Manželstvo chráni deti.

16:00 – Fotoreport TASR, foto Pavol Zachar.

Reklama

 

15:45 -​ Polícia informovala, že priebeh dnešných verejných zhromaždení v Bratislave, na ktoré dohliada, je zatiaľ pokojný a bezproblémový.

15:30 – Ján Mažgút zo Smeru-SSD: “Mama je mama, otec je otec. Žena je žena, muž je muž. Žiadne (zatiaľ) nerozhodnuté to či ono..

„James, čo to je na ulici za hluk?“
„Sprievod LGBTI, pane.“
„A čo požadujú?“
„Lásku rovnakého pohlavia.“
„A kto im ju zakazuje?“
„NIKTO, pane.“
„Tak prečo tak kričia?”

“Asi tak by som charakterizoval dnešný Pride v Bratislave,” uviedol na Facebooku Ján Mažgút.

 

15:15 – O atmosfére na pochode Hrdí na rodinu informujú politici z Kresťanskej únie (KU), ktorá je súčasťou volebnej koalície OĽaNO. “Sme hrdí na rodinu. Krásna atmosféra plná detského smiechu a rodičovskej lásky,” priblížili na oficiálnej stránke KU.

15:00 – Policajti vo vysokom počte dohliadajú na pokojný priebeh Dúhového Pridu.

 

Reklama

14:50 – Televízia TA3 informovala o začiatku podujatia Národný pochod Hrdí na rodinu s tým, že samotný pochod začne až po mediálnych vyjadreniach a úvodných príhovoroch. Podľa televízie sa nemôže stať, že sa účastníci stretnú s podporovateľmi LGBT agendy z pochodu PRIDE. Polícia podľa TA3 zabezpečila zhromaždenia tak, aby nedošlo ku stretu.

14:20 – Poslanec NR SR Martin Čepček na sociálnej sieti pridal fotografiu, na ktorej je vidieť, že krátko pred 14:30, pol hodinu pred začiatkom pochodu Hrdí na rodinu, sa už začínajú zhromažďovať stovky konzervatívcov. “Dnes opäť tak ako aj minulý rok,” pozdravuje z národného pochodu Čepček.

 

 

Reklama

 

14:15 – Fotogaléria TASR zo začiatku oboch podujatí.

 

 

14:00 – Šéf Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba spolu so svojimi kolegami zo SaS Janou Bittó Cigánikovou či Branislavom Gröhlingom navštívili PRIDE. “Aj tento rok na Pride. Podporujem toleranciu, inakosť a lásku. Od začiatku. A bojujem za každú rodinu,” odkázal na Facebooku Droba.

Reklama

13:40 – Pochody očami politika Miroslava Heredoša (aktuálne kandidujúceho na kandidátke ĽSNS).

13:30 – Prezidentka Zuzana Čaputová sa postavila na stranu sexuálnych menšín. “Pred pár dňami som mala možnosť diskutovať s LGBTI+ ľuďmi a ich podporovateľmi. O tom, ako sa im žije, čo všetko musia prekonávať a čo všetko treba spraviť, aby naplnili svoje práva. Inakosť je pre mňa obohatením. Buďme tým, kým sme, aj keď je to často ťažké. Každý máme právo byť samými sebou, hľadať najlepšiu verziu samého seba. Byť autentický a férový k sebe. Je to bod, na ktorý sa môžeme v živote pevne postaviť a môžeme byť tým najlepším aj pre druhých,” uviedla v sobotu v čase konania dvoch protichodných akcií Čaputová na sociálnej sieti.

13:20 – Video z diskusie “Manželstvo chráni deti!“.

 

13:15 – Podľa televízie Markíza sa údajne na LGBT festival chystá v sobotu 10-tisíc účastníkov. “Minulý rok prišlo 12-tisíc ľudí, tento rok očakávame ešte o niečo viac. Najviac ľudí sa zrejme zúčastní pochodu,” ozrejmila pre televíziu PR manažérka akcie Nataša Findrová.

Reklama

12:30 – Kňaz Benjamín Kosnáč pozýva na Národný pochod Hrdí na rodinu! Ten oficiálne začne v Bratislave o 15:00. hod.

 

 

12:00 – Oficiálne sa začal Dúhový PRIDE Bratislava 2023.

11:00 – Účasť potvrdili viacerí politici: Tomáš Taraba (Život-NS), ktorý je súčasťou volebnej kandidátky SNS uviedol: „Bez rodiny nie je národ. Len zo zväzku muža a ženy vie vzniknúť človek. Dnes o 15. hodine sa koná Národný pochod za rodinu, ktorý je manifestáciou podpory tradičnej rodiny. Na vedľajšom námestí bude aj Pride. Určite prídu aj navození priviazaní úchyláci na reťaziach, v latexe hrajúci sa na psíkov a budú nám kázať o pravej láske. V tejto psychiatrickej subkultúre človek nevie vzniknúť a preto je sebadeštrukčná. Naša úloha je hlavne to, aby sme pred ňou uchrániť naše deti a jasne im odkázali – nemáte na ne nárok a nikdy ich do opatery nedostanete. Peknú a pre rodiny hrdú sobotu,“ vyjadril sa na Facebooku Tomáš Taraba.

Milan Kuriak z OĽaNO bude prítomný na konzervatívnom Národnom pochode: „Príďte všetci, ktorým nie sú ľahostajné tradičné rodiny, budúcnosť a osud našej krajiny. Gender ideológia vyvíja maximálne úsilie a nátlak na presadzovanie veľmi zlej a nebezpečnej ideológie. Nemôžme byť naďalej ticho, musíme vysielať dennodenne jasný signál, že si neprajeme devastovať a šliapať po hodnotách, slušnosti a mravnosti.“

Reklama

Účasť potvrdili i viacerí členovia hnutia Republika. Bývalý poslanec Ján Kecskés vyzval, že každý, kto môžete, by mal prísť! „Svojou účasťou podporíte tú najúžasnejšiu vec na svete – rodinu. Pretože rodina je mama, otec a deti,“ nepochybuje politik z Republiky.

Poslankyňa NR SR za SaS Janka Bittó Cigániková si okrem pozvánky na Pride pridala na sociálnej sieti dúhovú vlajočku: „Podporujem slobodu. Podporujem rovnosť. Podporujem slobodu milovať kohokoľvek. Podporujem rovnosť ľudí v ich právach.  Teším sa dnes na vás,“ odkázala Cigániková.

10:00 – Národný pochod Hrdí za rodinu sa oficiálne začne v sobotu o 15:00 hod. na Jakubovom námestí v Bratislave. Podľa slov organizátorov ide o podujatie “pre každého, kto si myslí, že otec a mama sú to najlepšie pre deti!

“Verejne chceme vyjadriť, že rodina je skutočne úžasná a výnimočná, lebo sa v nej rodia a najlepšie vychovávajú deti, inde sa to lepšie nedá. Nič iné nie je také výnimočné a žiadne iné priateľské vzťahy sa rodine založenej manželstvom muža a ženy nevyrovnajú. Rodina si zaslúži výnimočné postavenie.”

Poslaním akcie je rozšíriť na Slovensku radosť, ktorú môže dať rodina a manželstvo deťom a manželia medzi sebou navzájom. Ukázať, že deti potrebujú lásku mamy a otca viac ako veci, či hmotné zabezpečenie. Povzbudiť, aby ľudia na Slovensku neochudobňovali svoje deti o to najcennejšie o svoju prítomnosť a lásku rodičov. Povzbudiť ich, aby prekonávali ťažké veci, ktoré prichádzajú v rodinách.

 

Reklama

 

Druhé podujatie – LGBT festival Dúhový Pride Bratislava  – sa bude konať v priebehu celého dňa na Námestí Slobody, neďaleko Úradu vlády SR či Prezidentského paláca. Oficiálny program by mal začal okolo 12:00 hod. Neskôr sa účastníci vyberú na pochod mestom.

Organizátori hovoria o “šou plnej skvelých koncertov slovenských kapiel a inšpirujúcich príhovorov významných osobností, ktoré sú hrdé podporovať rovnosť LGBTI komunity na Slovensku”. “S radosťou očakávame, že náš pestrofarebný sprievod mestom bude tento rok ešte väčší a radostnejší ako kedykoľvek predtým,” oznámili pred začiatkom podujatia liberálni aktivisti.

 

Stanovisko polície

Polícia v tejto spojitosti v piatok oznámila špeciálne opatrenia. V súvislosti s podujatím Dúhový PRIDE Bratislava pripravuje Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave bezpečnostné opatrenie. Jeho cieľom je zabezpečiť ochranu verejného poriadku, života, zdravia a majetku občanov ako aj plynulosť cestnej premávky na území hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy.

Verejný poriadok bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej polície, dopravnej polície ako aj kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru, pričom spolupráca bude realizovaná aj s policajtmi Mestskej polície Bratislava.

Vodiči by počas soboty mali na území hlavného mesta počítať s určitými dopravnými obmedzeniami. V súvislosti s verejným zhromaždením môže dôjsť aj k dočasnému vylúčeniu zastávok mestskej hromadnej dopravy. “S občanmi, ktorí sa rozhodnú zhromaždení zúčastniť budú komunikovať policajti Antikonfliktného tímu Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave.”

Reklama

“Zároveň občanov žiadame, aby rešpektovali pokyny a výzvy polície. V prípade ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na obnovenie verejného poriadku,” avizuje vopred polícia na sociálnej sieti.

 

Podľa Kolíkovej je Pride “volaním o záchranu”

Po vražde Matúša a Juraja na Zámockej v Bratislave pred Teplárňou malo Slovensko nielen ľudskoprávnu, ale priam morálnu povinnosť urobiť krok k ochrane svojich LGBTI+ občanov. Ako upozornila strana Sloboda a Solidarita (SASKA), stal sa však presný opak.

Slovensko, presne naopak, vyslalo na pôde parlamentu viaceré signály, ktoré vo výsledku ukázali, že nie ochrana, ale ignorovanie práv tejto skupiny ľudí je mu blízke.

“Tohtoročný Dúhový PRIDE považujem za skutočné volanie LGBTI+ ľudí o záchranu. Chcem uveriť, že voľby v septembri dajú Slovensku nové zastúpenie v parlamente, ktoré presadí prinajmenšom štyri veci – životné partnerstvá párov rovnakého pohlavia, možnosť plnej ochrany dúhových rodín, celospoločenskú osvetu k prijatiu tejto menšiny a účinný postih nenávistných prejavov, ktoré ohrozujú zdravie a životy tejto skupiny,“ uviedla tímlíderka SASKY pre spravodlivosť Mária Kolíková.

Nad podujatím aj tento rok prevzal záštitu predseda bratislavského kraja Juraj Droba, čím ukázal, že kraj sa rôznorodosti nebojí, práve naopak. “Bratislavský kraj je krajom tolerancie a otvorenosti a pod mojím vedením takým aj naďalej zostane,“ povedal Droba.

“Ak budeme mať po voľbách príležitosť zostavovať vládu, náš dlhodobý záväzok voči LGBTI+ ľuďom platí. Chceme účinne presadiť životné partnerstvá párov rovnakého pohlavia,“ uviedol podpredseda SASKY Branislav Gröhling. LGBTI+ ľudia žijú v hrubej neprávosti, pričom je načase túto skrivodlivosť napraviť a umožniť im dôstojne žiť.

Reklama

„Ak chceme hovoriť o kultúre na Slovensku, kultúrnom Slovensku, bez uznania práv LBGTI+ ľudí sa to jednoducho nedá. Krása a prínos kultúry sú práve v jej inakosti,“ doplnil tímlíder SASKY pre kultúru René Parák s tým, že keby sme uznali práva LGBTI+ ľudí, žilo by sa každému lepšie. Ide predsa o základné ľudské práva kreatívnych, aktívnych a prínosných ľudí, ktorých potrebujeme čoraz viac.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:56
Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa môže odvolať proti vydaniu do Spojených štátov, rozhodol súd.
13:54

Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky v USA ukončil vyšetrovanie viac ako 100.000 vozidiel Tesla Model X po tom, ako automobilka oznámila zvolávaciu akciu na odstránenie porúch predných bezpečnostných pásov. 

13:50

Železničná spoločnosť Slovensko upozorňuje na obmedzenia predaja cestovných lístkov. Dôvodom je údržba predajných systémov. Počas odstávky nebude možné kúpiť cestovné lístky cez e-shop ani aplikáciu ZSSK.

13:48

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu Karim Khan oznámil, že sa usiluje o vydanie zatykača na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. Požiadal tiež o vydanie zatykača na troch vrcholných predstaviteľov Hamasu. Informoval o tom portál BBC.

13:37

Vodný park v Bešeňovej bude od štvrtka 23. do soboty 25. mája dejiskom 7. ročníka Majstrovstiev Slovenska v saunových rituáloch. Svoje umenie s uterákom počas podujatia predstaví aj majster sveta Róbert Židek. TASR o tom informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

13:36

Odstavením posledného turbogenerátora sa začala prvá generálna odstávka tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Generálna odstávka najmladšieho prevádzkovaného jadrového bloku na Slovensku je treťou z piatich tohtoročných odstávok slovenských jadrových blokov. “Päť odstávok v jednom roku sme na Slovensku mali naposledy pred 16 rokmi,”

13:34

Slovensko si na trhoch požičalo ďalších 650 miliónov eur, keď predalo štátne dlhopisy s termínom splatnosti od roku 2026 až do 2036. Priemerný ročný výnos v akceptovaných ponukách sa pohyboval od 3,2473 % pri dlhopisoch s dvojročnou splatnosťou až po 3,7865 % pri dlhopisoch so splatnosťou v roku 2036.

13:33

Zmena vzorca na určovanie mesačnej minimálnej mzdy z 57 % na 60 % priemernej mesačnej mzdy bude mať vplyv na podnikateľské prostredie vo výške 110 miliónov eur. Vysoko prekročí štandardy krajín Európskej únie a opäť zníži už aj tak nízku konkurencieschopnosť Slovenska. Návrh zákona obsahuje aj časti, ktoré sú nad rámec smernice EÚ.

13:32

Čínske špionážne aktivity sú dôvodom na obavy, vyhlásil rakúsky Spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung, BVT). Zameriavajú sa najmä na hospodársku oblasť, dôvodom na znepokojenie je však aj prítomnosť čínskych študentov na rakúskych univerzitách.

13:28

Ukrajina stále ovláda asi 60 percent pohraničného mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny, informoval v pondelok vo vysielaní ukrajinskej televízie námestník oblastného gubernátora Roman Semenucha.

13:15

Španielsko žiada verejné ospravedlnenie od argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, ktorý v nedeľu počas svojej návštevy Madridu nazval manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza “skorumpovanou”. Informovala agentúra AFP.

13:12

Ukrajina stále ovláda asi 60 percent pohraničného mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny, informoval vo vysielaní ukrajinskej televízie námestník oblastného gubernátora Roman Semenucha.

13:06

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 20. mája vstúpila do platnosti nová smernica EÚ o environmentálnej kriminalite.

Smernica poskytuje komplexný a aktualizovaný zoznam trestných činov proti životnému prostrediu, ktoré riešia najzávažnejšie porušenia povinností v oblasti životného prostredia.

12:52

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyzvala na zlepšenie ochrany rádioaktívneho materiálu počas jeho prepravy. MAAE argumentovala štatistikou z vlaňajška, keď 31 krajín nahlásilo celkovo 168 prípadov krádeže alebo straty rádioaktívnych materiálov.

12:42

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred Vrchným súdom v Londýne, ktorý bude rozhodovať vo veci vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov.

Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali